Het Corpus Christi feest in Valverde de los Arroyos in Midden Spanje   

Het Corpus Christi feest van Valverde de los Arroyos in Midden Spanje is een heidens-religieus dansfeest met Keltische wortels. Dat gehouden wordt in een van de zwarte dorpen van Guadalajara.

Een aanrader voor als je van cultuur, architectuur en folklore dansen houdt.

Mannen in traditionele klederdracht dansen tijdens het Corpus Christi feest van Valverde de los Arroyos in Midden Spanje

Fiesta de la Octava del Corpus

Het Corpus Christi feest van Valverde de los Arroyos in Midden Spanje vindt altijd tien dagen na Corpus Christi plaats. En 70 dagen na Pasen.

De officiële naam van dit Middeleeuws volksfeest in de omgeving van Madrid is Fiesta de la Octava del Corpus Christi, d.w.z. Feest van de achtste van Corpus Christi: de zondag na de achtste dag na Corpus Christi.

Het bijzondere religieus-heidens feest, waarbij 8 mannen dansen in  kleurrijke klederdracht, dateert uit de achttiende eeuw. Het heeft een Keltische oorsprong. Waaraan later religieuze elementen uit het Katholicisme zijn toegevoegd.

En de muziekoptredens en dergelijke die de feestelijke dag compleet maken zijn decoraties uit deze tijd.

Folklore dansen

Het Corpus Christi feest van Valverde de los Arroyos begint met een Heilige mis, om  Jezus Christus en de Heilige Hostie (symbool voor het Lichaam van Christus, oftewel Corpus Christi) te vereren.

Na de mis wordt de Heilige Hostie in een processie door de straatjes van het Middeleeuwse gehucht in de provincie Guadalajara gedragen. In gezelschap van leden van de kerkelijke broederschap (=cofradía) van Valverde.

En van acht mannen in kleurrijke traditionele klederdracht. Die tijdens en na de processie op verschillende plaatsen dansen. In het gehucht en op de velden buiten het gehucht.

Zij dansen op het ritme van een trommel en een fluit. En maken bij sommige dansen zelf nog muziek met castagnetten (=castañuelas) of stokjes. Geweldig dat deze folklore dansen nog bewaard zijn gebleven!

Rosquillas

Tijdens de processie wordt ook een soort broodjes boom meegedragen: een lange stok, met hieraan zakken met zoete cirkelvormige broodjes. Die in het Spaans rosquillas heten.

De broodjes zijn door de vrouwen van de dansers gebakken. En worden na afloop van de processie door de dansers geveild. Tijdens de zogenaamde subasta de las rosquillas.

Hoe oud deze laatste traditie is en waar de opbrengst van de rosquillas naartoe gaat, heb ik helaas niet kunnen ontdekken. Wie het weet, mag het graag zeggen!

Zwart dorpje in provincie Guadalajara

Ik vind de Corpus Christi feesten van Valverde de los Arroyos niet alleen bijzonder vanwege de folklore dansen. Maar zeker ook omdat zij plaatsvinden in een piepklein gehucht, dat behoort tot de zwarte dorpen van Guadalajara: een verzameling van geïsoleerde gehuchten met een unieke architectuur in de omgeving van Madrid. Waarbij alle huizen gebouwd zijn van zwarte leisteen.

El Espinar - een van de zwarte dorpen van Guadalajara (Castillië - La Mancha, Midden Spanje)

Het hele jaar door is dit Middeleeuwse gehucht in Midden-Spanje zowat uitgestorven. Maar tijdens het Fiesta de la Octava del Corpus feest komt het heel even weer tot leven. Schitterend!

Corpus Christi feest bezoeken

Wil je dit bijzondere heidens-religieuze dansfeest in het hart van Spanje van dichtbij meemaken? Je kunt verblijven in een vakantiehuis of B&B in Valverde.

En in de buurt van Valverde (30 minuten rijden) kun je overnachten in de dorpjes Almiruete of Tamajón.

Wil je het feest combineren met een vakantie Madrid? Hou er dan rekening mee dat het 2 uur rijden is van Madrid naar Valverde.

TIP! Bezoek ook andere zwarte dorpen van Guadalajara! En tank voordat je naar Valverde vertrekt! Want er is geen tankstation in de buurt…

Andere Corpus Christi feesten in Spanje

Het Corpus Christi feest van Valverde de los Arroyos in de regio Castillië - La Mancha is niet het enige bijzondere Corpus Christi feest in Spanje.

Ook het Patum feest van Berga in het binnenland van Catalonië vind ik bijzonder. Evenals het El Colacho feest van Castillo de Murcia in de regio Castillië en Leon.

De echte religieuze Corpus Christi feesten in Toledo (Castillië - La Mancha), Granada (Andalusië) en Sitges (Catalonië) vind ik tenslotte mooi vanwege hun prachtige decor.


Keer terug naar Vakantie Midden Spanje
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Oude schepen op het Pasaia Maritiem Festival in Baskenland (N-Spanje)

  May 25, 22 08:15 AM

  Op het Pasaia Maritiem Festival kun je van 26 t/m 29 mei 2022 o.a. oude zeilschepen bewonderen in de haven van de Baskische kustplaats Pasaia (Spanje). Info>>

  Lees meer

 2. Kleine campings op idyllische plekken in Zuid-Spanje

  May 24, 22 09:53 AM

  Kleine campings in Zuid-Spanje liggen vooral verscholen in het binnenland van Andalusië en Murcia, maar sommigen liggen ook aan de kust. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Gezellige, rustig gelegen kleine campings in Midden-Spanje

  May 24, 22 02:44 AM

  Kleine campings in Midden-Spanje (10-100 staplaatsen) zijn prachtig gelegen natuurcampings. Mijn favorieten in Madrid, Extremadura, Aragon, Navarra & Castilla.

  Lees meer