De zwarte dorpen van Guadalajara (Castilië La Mancha, Midden-Spanje)

Ruim 100 kilometer ten noordoosten van Madrid bevinden zich in de provincie Guadalajara de zogenaamde pueblos negros, oftewel de zwarte dorpen van Guadalajara.

Deze van zwarte leisteen gebouwde gehuchten in de regio Castilië la Mancha zijn gelegen in een geïsoleerd berglandschap, in één van de best bewaarde gebieden in Spanje. En zijn een prachtige bestemming voor bijvoorbeeld een dagexcursie vanuit Madrid, een autorondreis door Midden-Spanje óf een actieve vakantie in Midden-Spanje. Zeker als je van rust en bergen houdt!

La Vereda: een van de Zwarte dorpen van Guadalajara in Midden-Spanje

Met heel veel plezier vertel ik je hier meer over deze unieke dorpjes in de provincie Guadalajara:

De Zwarte Dorpen van Guadalajara

De zwarte dorpen van Guadalajara zijn kleine gehuchten met een karakteristieke architectuur, die hun onderscheidt van andere dorpen in Spanje. Want de huizen zijn er gebouwd van zwarte leisteen.

Vandaar dat deze architectuur ook wel aquitectura negra, oftewel zwarte architectuur genoemd wordt. Al vind ik de leisteen zelf een meer grijs-bruine kleur hebben.

Huizen van zwarte leisteen in Campillo de Ranas (Castillië La Mancha)
Restaurant La Fragua in zwarte dorp Campillo de Ranas (Midden-Spanje)
Kunstwinkeltje in Campillo de Ranas (Guadalajara)

De pueblos negros zijn te onderscheiden in twee verschillende gebieden:

 • Het Valverde-gebied met de dorpen Almiruete, Palancares en Valverde de los Arroyos;
 • Het Majaelrayo-gebied met de dorpen Campillejo, El Espinar, Campillo de Ranas, Roblelacasa, Robleluengo en Majaelrayo:
 • Het verlaten dorp La Vereda, dat alleen met en 4x4 auto te bereiken is via een smalle weg vanaf het El Vado stuwmeer.

Alle huizen hebben er daken van zwarte leisteen. In het Majaelrayo-gebied plus in La Vereda zijn echter zowel de huizen als de hekken eromheen met leisteen gebouwd en bestaan de huizen uit één verdieping. Terwijl in het Valverde-gebied de huizen en omheiningen met andere soorten steen gebouwd zijn en de huizen uit twee verdiepingen bestaan.

Tips:

 • De best bewaarde Zwarte dorpen van Guadalajara zijn Valverde de los Arroyos, Campillejo en La Vereda;
 • Denk er aan om van tevoren te tanken als je met de auto het gebied gaat verkennen én om wat te eten en drinken mee te nemen voor onderweg.
 • In Campillo de Ranas vind je een dorpswinkeltje, kunstwinkeltje, groot grasveld met speeltuin (perfect voor kinderen!), restaurant en een paar overnachtingsmogelijkheden.
 • In het gezellige restaurant La Fragua in Campillo de Ranas, dat zich bevindt naast de kerk en schuin tegenover het kunstwinkeltje, kun je streekgerechten als chorizo de jabalí (chorizo gemaakt van zwijn), chorizo de ciervo (chorizo gemaakt van hert) en migas (warm gerecht gemaakt van broodkruimels met vlees) eten.
 • 70 dagen na pasen kun je in het gehucht Valverde de los Arroyos genieten van een bijzonder Corpus Christi feest, met dansen die Keltische wortels hebben. 
 • Patones de Arriba in de regio Madrid heeft dezelfde typerende architectuur als de huizen in het Valverde-gebied.

Ligging Zwarte dorpen van Guadalajara

Kaart van Zwarte dorpen van Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden-Spanje)

De zwarte dorpen van Guadalajara zijn gelegen in een dunbevolkte en geïsoleerde bergachtige omgeving, in een werkelijk ongerept gebied.

Ze bevinden zich in het noorden van de provincie Guadalajara, op de grens met de provincie Segovia en op 80 minuten rijden in noordoostelijke richting vanuit Spanje's hoofdstad Madrid. En zijn te bereiken via de plaats Tamajón (provincie Guadalajara).

Vanuit Madrid rijd je eerst via de R-2 of A-2 naar de stad Guadalajara. Hier neem je de CM-101 in noordelijke richting naar Humanes en vervolgens de CM1004 naar Tamajón.

En vanuit Tamajón neem je tenslotte de weg naar de zwarte dorpen in het Majaelrayo-gebied of de weg naar de zwarte dorpen in het Valverde-gebied. 

Tip: Vanuit Madrid kun je een onvergetelijke dagexcursie per (huur-)auto naar deze prachtige dorpjes in Midden-Spanje maken. Maar je kunt er ook een meerdaagse rondreis doorheen maken of een actieve vakantie houden. 

Actieve vakantie rond de Zwarte dorpen

Bonaval klooster bij Retiendas (Guadalajara, Castillië La Mancha)
Ciudad encantada de Tamajón (Castillië la Mancha, Midden-Spanje)

Het gebied waarin de zwarte dorpen van Guadalajara zich bevinden, is een fantastisch wandel- en fietsgebied. Wil je er wandelen of fietsen, dan je bijvoorbeeld een stuk van de GR-10 route volgen, die loopt vanaf Lissabon tot Valencia (en die eveneens langs de ruïnes van het twaalfde eeuwse klooster van Bonaval komt).

Daarnaast kun je wandelen en fietsen in natuurgebied La ciudad encantada de Tamajón. In dit natuurgebied buiten het plaatsje Tamajón vind je grote rotsen die door erosie prachtige vormen hebben aangenomen (net als in El Torcal bij Antequera en La ciudad encantada de Cuenca bij Cuenca). Voor de wandel- en fietsliefhebbers zijn hier twee routes uitgestippeld, die te voet vier uur en op de fiets twee uur duren.

En hou je van raften of abseilen? Ook dat kan in de zwarte dorpen van Guadalajara! Het Spaanse outdoor bedrijf Alternatura, dat gevestigd is in Campillo de Ranas naast pension La Era de la Tia Donata, organiseert groepsactiviteiten als raften en abseilen.

Rondreis Zwarte dorpen van Guadalajara

De ruïnes van dorpje El Vado in het stuwmeer van El Vado (Guadalajara, Spanje)

Speciaal voor lezers van Spanje voor Jou heb ik een route langs de zwarte dorpen van Guadalajara samengesteld. Het is een 3-daagse rondreis per auto die begint en eindigt in Madrid, met twee overnachtingen in Campillo de Ranas. 

Deze roadtrip voert je langs beide gebieden van de zwarte dorpen van Guadalajara, het bergdorp Patones de Arriba, stuwmeer El Vado, het verlaten klooster Bonaval plus natuurgebied La ciudad encantada de Tamajón.

Op een aparte pagina vind je een uitgebreide beschrijving van de rondreis langs de zwarte dorpen van Guadalajara.

Sfeervolle accommodaties

Ik heb een paar heerlijke overnachtingsmogelijkheden gevonden in de zwarte dorpen van Guadalajara: een aantal fantastische vakantiehuizen met zwembad in de dorpjes Campillo de Ranas en Majaelrayo, een gezellig hotelletje met Spa in het dorpje Almiruete plus een leuk hotelletje in Tamajón, de toeganspoort tot de zwarte dorpen.

Vakantiehuizen Aldea Tejera Negra (Campillo de Ranas)

In Campillo de Ranas heb ik de twee hondvriendelijke vakantiehuizen Casillas de Aldea Tejera Negra gevonden.

Deze gezellige rustieke vakantiehuizen in het levendigste zwarte dorp van de provincie Guadalajara in Midden-Spanje bevinden zich in een typisch leistenen huis. Zij hebben een eigen terrasje en delen een mooi klein buitenzwembad.

Vakantiehuizen Casa del Ocejón (Majaelrayo)

Hou je van meer luxe, maar wil je wel overnachten in een typisch leistenen huis? Dan vind ik de vakantiehuizen van Casa del Ocejón in het dorpje Majaelreyo een absolute topper!

Deze luxe vakantiehuizen in het laatste zwarte dorp van het Majaelrayo-gebied hebben een fantastische moderne inrichting. Verder delen zij een tuin met heerlijk buitenzwembad plus jacuzzi.

De twee vakantiehuizen (voor respectievelijk 6 tot 8 en 13 tot 15 personen) kunnen apart of samen gehuurd worden.

Deze vakantiehuizen in de provincie Guadalajara (Castilië La Mancha, Midden-Spanje) liggen overigens aan een rustig kabbelend riviertje (leuk om te vissen!). En je kunt er fietsen huren.

Charmehotel La Posada de Tamajón (Tamajón)

Overnacht je liever in een hotelletje, kijk dan eens naar het romantische hotel La Posada de Tamajón, dat ligt in het centrum van het plaatsje Tamajón, de toegangspoort tot de zwarte dorpen van Guadalajara.

Het comfortabel hotelletje telt in totaal vier kamers en heeft een prachtige klassieke inrichting.

Op verzoek mag je ook je hond meenemen naar dit sfeervol hotel in Midden-Spanje.

Charmehotel El Huerto del Abuelo (Almiruete)

Een ander gezellig hotelletje in het gebied van de zwarte dorpen van Guadalajara vind ik ook Casa Rural El Huerto del Abuelo in Almiruete.

Dit kleine hotel beschikt over rustieke maar comfortabele kamers, een binnendeurs-jacuzzi, sauna, massage mogelijkheden plus restaurant.

En ook hier mag je je hond mee op vakantie nemen.

Via Booking.com kun je ook nog andere vakantiehuizen en hotelletjes in Campillo de Ranas, Valverde de los Arroyos en Almiruete boeken.

Conclusie

Dus hou je van rust, bergen en minuscule dorpjes, dan vind ik het gebied waarin de zwarte dorpen van Guadalajara zich bevinden een fantastische vakantiebestemming voor als je op vakantie bent in Madrid of omgeving!

Het is een parel om per auto, te voet en op de fiets te verkennen. Hier proef je het échte plattelandsleven in Spanje!

Wat je niet mag missen in omgeving
Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder