Middeleeuwse feesten rond Madrid die je niet mag missen

Ik ben dol op de talrijke Middeleeuwse feesten rond Madrid! Je kunt er genieten van Middeleeuwse markten, spelen en muziek. In authentieke Middeleeuwse settings. Want veel dorpen en steden rond de Spaanse hoofdstad hebben nog prachtige oude binnensteden.

Middeleeuwse feesten in Spanje

Ik neem je mee naar de mooiste Middeleeuwse feesten rond Madrid…

1. Middeleeuwse feesten in Sigüenza

Een van de mooiste Middeleeuwse feesten in omgeving Madrid vind ik de feesten in Sigüenza. In het tweede weekend van juli vinden in deze gezellige en levendige Middeleeuwse provinciestad op 140 km ten noordoosten van Madrid de jaarlijkse Middeleeuwse Dagen plaats. De zogenaamde Jornadas Medievales de Sigüenza.

Van heinde en verre komen mensen dan in Middeleeuwse kostuums naar deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje. Om er te genieten van Middeleeuwse spelen en een grote Middeleeuwse markt.

De hoogtepunten tijdens deze Middeleeuwse dagen zijn:

  • De aanval op het kasteel (waarin wordt nagespeeld dat Koningin Blanca de Borbón, die door haar man Koning Pedro de Wrede in het kasteel gevangen wordt gehouden, wordt bevrijd);
  • Het aansteken van kaarsen door de gehele stad, beginnend bij het Parador kasteel;
  • Het concert met Middeleeuwse muziek;
  • De optocht door de oude stadskern (die eindigt bij het kasteel).

Op de website van de Middeleeuwse Vereniging van Sigüenza vind je het uitgebreide programma van deze Middeleeuwse spelen in Midden Spanje. Klik in de linker kolom op ‘descarga programa Jornadas’.

2. Middeleeuwse feesten in Hita

Andere Middeleeuws feesten rond Madrid die je naar mijn mening niet mag missen, zijn de feesten in Hita. Een dorp 90 km ten noordoosten van Madrid. Met een prachtig oud kasteel. Dat het decor vormt voor deze Middeleeuwse feesten in Midden Spanje.

Op de eerste zaterdag van juli wordt er het Middeleeuwse Festival van Hita gehouden. Het zogenaamde Festival Medieval de Hita.

Het festival dateert uit 1961. En is het oudste Middeleeuwse theater festival van Spanje.

De hoogtepunten van het Middeleeuws Festival van Hita zijn:

  • de Middeleeuwse toernooien, (waar mensen in Middeleeuwse kostuums elkaar te voet en per paard bevechten);
  • het Middeleeuwse theater;
  • een Middeleeuwse optocht;
  • een Middeleeuwse markt.

Meer informatie over het Middeleeuwse Festival van Hita is te vinden op de website van de gemeente Hita. Klik voor het volledige programma in de linker kolom op ‘programa de actos’.

3. Middeleeuwse feesten in Pedraza

Heel andere Middeleeuwse feesten bij Madrid zijn de Kaarslicht Concerten van Pedraza (in het Spaans: Conciertos de las Velas). Een van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje. Die 130 km ten noorden van Madrid ligt. En 35 km ten noordoosten van Segovia.

Op de eerste en tweede zaterdag van juli gaan de lichten uit in deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje. En worden de huizen, straten en pleinen er verlicht door vele duizenden kaarsen. Alsof je even echt terug in de Middeleeuwen bent.

Kaarslicht concerten in de Middeleeuwse plaats Pedraza (provincie Segovia; foto: Chema Lara)Foto: Chema Lara

In deze romantische en mysterieuze sfeer worden ‘s avonds op de Plaza Mayor de Kaarslicht Concerten gehouden. Waarbij je kunt genieten van klassieke muziek.

Let wel: de toegang tot de concerten is niet gratis. Je dient van tevoren kaartjes te kopen. Dit kan op de website van Pedraza. Via de knop 'comprar' ongeveer in het midden van het scherm.

4. Middeleeuwse feesten in Ávila

En dan zijn er nog de Middeleeuwse feesten in de UNESCO Werelderfgoed stad Ávila. Op 100 km ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad Madrid.

Deze Middeleeuwse feesten in de buurt van Madrid vinden jaarlijks plaats op de eerste vrijdag van september.

Middeleeuwse feesten in Avila (Midden Spanje), met op de achtergrond de Middeleeuwse stadsomwalling

In het oude stadscentrum van Ávila vinden dan Middeleeuwse muziekoptredens, optochten, theatervoorstellingen en een Middeleeuwse markt plaats. 

Wat de Middeleeuwse feesten in Ávila bijzonder maakt, zijn de geweldige setting en de focus op de drie culturen die in Spanje lange tijd hebben samengeleefd: Christenen, Moren en Joden.

5. Middeleeuwse feesten in Chinchón

Ben je tijdens carnaval in omgeving Madrid, ga dan naar de Middeleeuwse Markt van Chinchón. Een oude, verrassende plaats in Midden Spanje. Op 50 km ten zuidoosten van de hoofdstad van Spanje.

De markt valt altijd samen met carnaval. En wordt gehouden op en rond de met zand bedekte Plaza Mayor van het Middeleeuwse dorp Chinchón. Dat een prachtig decor vormt voor deze Middeleeuwse feesten rond Madrid.

Middeleeuwse feesten in Chinchón (Madrid)

Je kunt er niet alleen genieten van een Middeleeuwse markt, maar ook van Middeleeuwse muziekoptredens, theaterstukjes en spelen.  

Een leuk detail: in een van de theatervoorstellingen wordt het bezoek van de Katholieke Koningen aan Chinchón nagespeeld.

Meer Middeleeuwse feesten rond Madrid

Er vinden nog veel meer Middeleeuwse feesten rond Madrid plaats! Wil je weten welke? Kijk dan op dit overzicht van Middeleeuwse feesten en markten in de Autonome Regio Madrid.

Feesten rond Madrid bezoeken

Wil je een van de bovengenoemde Middeleeuwse feesten rond Madrid van dichtbij meemaken? Combineer ze dan met een vakantie naar Madrid. Of met een vakantie naar Segovia en/of de andere Werelderfgoed steden rond Madrid.

Vanuit Madrid kun je een trein naar Sigüenza of Ávila nemen. Beide treinen doen er ongeveer 1,5 uur over. Naar Sigüenza vertrekt er zelfs een Middeleeuwse trein, waarbij je tijdens je treinreis naar deze Middeleeuwse plaats in Midden Spanje al in Middeleeuwse sferen kunt komen. En kunt genieten van troubadours en meer.

Hita, Pedraza en Chinchón zijn te bereiken per bus. Alternatief is natuurlijk dat je een auto huurt. En meer plaatsen in de omgeving van Madrid verkent.