Ávila (Midden-Spanje): Middeleeuwse stad met mooiste stadsmuur Europa

De stad Ávila in de regio Castilië en Leon is naar mijn mening een stad die absoluut niet mag ontbreken aan je vakantie in Midden-Spanje. Het is een nog geheel ommuurde Middeleeuwse stad met smalle straten, gezellige pleinen en talrijke kerken en kloosters. Waarvan de prachtig onderhouden stadsomwalling de mooiste stadsmuur in Europa is...

Toeristentreintje voor de stadsmuur van de Middeleeuwse stad Avila in Spanje

Je kunt deze Spaanse Werelderfgoed stad bijvoorbeeld bezoeken vanuit de hoofdstad Madrid of vanuit de studentenstad Salamanca.

Dwaal er door de smalle idyllische straten, maak een wandeling over de stadsmuur en loop zeker ook even binnen bij de indrukwekkende San Vicente Basiliek.

En kom je met kleine kinderen naar Avila, ben je niet zo goed ter been of wil je gewoon meer van de enorme stadsomwalling en de kerken buiten de stadsmuur zien, ga dan mee met het toeristentreintje.

Op deze pagina vertel ik meer over waar Ávila in Spanje ligtde mooiste bezienswaardigheden van Ávila en de Goede Week en andere feesten in Ávila.

Waar ligt Ávila in Spanje?

Uitzicht vanaf de prachtig onderhouden stadsomwalling van Avila

De Middeleeuwse stad Ávila in Spanje is de hoofdstad van de provincie Ávila in de regio Castillië en Leon. En is gelegen tussen de steden Madrid en Salamanca: op 60 minuten rijden van Salamanca en 80 minuten rijden van Madrid. Wat betekent dat je een bezoek aan Ávila prima kunt combineren met een stedentrip naar Madrid en/of Salamanca.

Maak je kunt ook een autovakantie in de omgeving van Madrid maken. Want in de omgeving van Ávila liggen nog veel meer prachtige plekken. Bijvoorbeeld de steden Segovia, Toledo en Valladolid, natuurgebied Sierra de Gredos, het Mudéjar park van Olmedo, de stieren van Guisando (=Toros de Guisando), de kastelen van Cocá, Cuellar en Medina del Campo en de koninklijke residenties in bijvoorbeeld San Lorenzo de El Escorial.

*Tips*

  • Je kunt vanaf Madrid of Salamanca ook een bus of trein naar Ávila nemen (in Madrid vertrekt de trein vanaf het Chamartín of Principe Pío station; en de bus vanaf Estación Sur of het vliegveld - Terminal 1).
  • Wil je alle bovengenoemde plekken bezoeken, dan heb je voor deze vakantie in Midden-Spanje zeker twee weken nodig.

Mooiste bezienswaardigheden in Ávila

Stadsmuur van Ávila

Wandelen over de stadsmuur van de stad Avila in de regio Castilië en Leon

De absolute topbezienswaardigheid van Ávila vind ik de Middeleeuwse stadsmuur rond de oude binnenstad van deze Werelderfgoed stad in Midden-Spanje.

De uitstekend onderhouden stadsmuur van Ávila, die gebouwd is tussen de elfde en de veertiende eeuw, wordt gezien als misschien wel de mooiste stadsmuur van Europa.

Ze heeft een lengte van ruim 2,5 kilometer, een gemiddelde breedte van drie meter en beschikt over negen toegangspoorten en 88 halfronde torens.

En aangezien deze stad in de omgeving van Madrid op een hoogte van 1132 meter ligt, is de muur al van verre te zien als je naar Avila komt.

*Tips*

  • Maak een wandeling over de stadsmuur! Ook leuk als je met kinderen in Ávila bent. Kaartjes koop je bij het Centro de Recepción de Visitantes.
  • De toeristentrein (=chiquitren) rijdt ook buiten de muren, langs een groot stuk van de muur plus een aantal mooie kerken en pleinen.

Ávila’s oude binnenstad

De gezellige oude binnenstad van Avila

Een andere prachtige bezienswaardigheid in de stad Ávila in Spanje vind ik ook de oude binnenstad van deze Middeleeuwse plaats in de omgeving van Madrid.

Wandel er door idyllische smalle straatjes. En sta versteld van de indrukwekkende kathedraal van Ávila met laat-Romaanse en Gothische architectuur. 

De kathedraal is overigens tegen de Middeleeuwse stadsomwalling aan gebouwd.

Waarschijnlijk omdat het gebouw oorspronkelijk de functie van kathedraal én fort had.

San Vicente basiliek

De San Vicente basiliek van Ávila (Spanje)

Mijn derde favoriete bezienswaardigheid in Ávila is tenslotte de San Vicente basiliek, die nét buiten de Middeleeuwse stadsmuur ligt. 

Deze bijzondere Rooms-katholieke kerk is net als de stadsmuur van Ávila tussen de twaalfde en veertiende eeuw gebouwd. Met stenen uit de steengroeven van het nabijgelegen La Colilla. 

En is een van de mooiste Romaanse bouwwerken in Spanje.

De kathedraal en de San Vicente basiliek zijn overigens niet de enige kerken in Ávila. Buiten de stadsmuur van deze Werelderfgoedstad in Midden-Spanje liggen talrijke kerken en kloosters. Onder andere de San Pedro kerk (op Plaza de Santa Teresa), Santo Tomé el Viejo kerk en het Santo Tomás klooster.

Beleef Ávila tijdens een feest

Processie rond stadsomwalling van Avila in de vroege ochtend van Goede Vrijdag

Een bijzondere manier om de stad Ávila in Spanje te beleven is tijdens de Goede Week (=Semana Santa). Vanaf de vrijdag vóór Palmzondag worden er de hele week paasprocessies gehouden:

  • Op maandag gaat er een processie over de Marcado Chico en dienen de dragers van het heiligenbeeld door hun knieën te gaan om het zware beeld onder de boog van het pleintje door te manoeuvreren;
  • Op Witte Donderdag worden alle beelden tegelijkertijd in een processie meegedragen;
  • Op Goede Vrijdag lopen meer dan 10.000 mensen ’s morgens vroeg de kruisweg langs de stadsmuur van Ávila.

De week voor Pasen is echter niet het enige bijzondere moment om op vakantie naar Ávila te komen. Zo wordt de stad ieder jaar tijdens de Middeleeuwse feesten op de eerste vrijdag van september omgetoverd tot échte Middeleeuwse stad. 

Verder worden Ávila’s monumenten in het laatste weekend van augustus bijzonder verlicht tijdens het zogenaamde Ilumina Ávila evenement. En in de week van 15 oktober vinden er tenslotte de feesten ter ere van de heilige Santa Teresa plaats.

Tip: Op de pagina Semana Santa in Castilië en Leon vind je nog meer mooie plaatsen in Midden-Spanje om een paasprocessie te gaan kijken.

Terug naar boven>>

Charmante kleine hotels in Ávila

Hotel Palacio de los Velada****

Lijkt het je wat om tijdens je vakantie in Ávila te overnachten in een voormalig paleis?

Boek dan een kamer in het Hotel Palacio de los Velada: een zestiende eeuws paleis tegenover de kathedraal van Ávila, dat tegenwoordig dienst doet als 4-sterren hotel.

Wil je er niet overnachten, maar wel de sfeer proeven, dan kun je ook lunchen of dineren in het restaurant van het hotel…

Hotel Palacio Valderrabanos****

Maar je kunt tijdens je vakantie in Ávila ook overnachten in het hotel Palacio Valderrabanos: een nog ouder paleis, dat dateert uit de veertiende eeuw.

Ook dit hotel bevindt zich in de oude binnenstad, tegenover de kathedraal. En beschikt over een lekker restaurant.

Wat me aanspreekt aan dit 4-sterren hotel in Midden-Spanje zijn de familiekamers met 2-persoons bed én een stapelbed voor 2 kinderen op dezelfde kamer.

In dit hotel mag je overigens je hond mee op vakantie nemen.

Hotel Las Cancelas***

Een ander charmant hotel in Ávila vind ik hotel Las Cancelas, dat zich bevindt in een mooie oude herberg uit de vijftiende eeuw.

Dit kleinschalig hotel in Midden-Spanje, dat ligt op steenworp afstand van de kathedraal van Ávila, telt 14 kamers.

En heeft een mooie binnenplaats plus lekker restaurant. 

Terug naar boven>>

Mooie appartementen in Ávila

Appartementen San Vicente

Mooie en moderne appartementen in Ávila die dichtbij de Middeleeuwse stadsomwalling liggen, zijn de San Vicente Appartementen.

De comfortabele 2- tot 3-persoons appartementen zijn gelegen bij de San Vicente Basiliek, op een fantastische lokatie, en zijn van alle gemakken voorzien.

Casas del Castillo

Andere mooie appartementen in Ávila die nog net binnen de Middeleeuwse stadsomwalling liggen, vind ik de vier appartementen van Casas del Castillo die uitzicht hebben op de stadsmuur.

Er is een 2-persoons appartement (casa 4), twee 4-persoons appartementen (casa 1 & casa 2) plus een 5-persoons appartement (casa 3). Alle appartementen hebben prachtige natuurstenen binnenmuren plus houten plafonds. En honden mogen er ook mee op vakantie komen.

Terug naar boven>>

Reizen met een bezoek aan Ávila

Ik heb verschillende mooie georganiseerde reizen door Midden-Spanje gevonden waarbij je ook Ávila bezoekt. Zowel individuele rondreizen als groepsreizen:

Individuele rondreizen met bezoek aan Ávila

16-daagse rondreis Cultuur en Natuur Midden-Spanje

Wil je tijdens je vakantie in Midden-Spanje proeven aan de prachtige Spaanse cultuur én natuur? Dan vind ik de individuele rondreis "Midden-Spanje; cultuur en natuur" van Tejeda Travel een topper.

Tijdens deze 16-daagse auto- en wandelvakantie bezoek je niet alleen hoofdstad Madrid, de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo plus het klooster van Guadalupe, maar ga je ook wandelen in de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

8-daagse rondreis Werelderfgoedsteden rond Madrid

In de luxe autovakantie "UNESCO steden rondom Madrid" van AmbianceTravel, waarbij je verblijft in kleine karakteristieke hotels, ontdek je de Werelderfgoedsteden Toledo, Cáceres, Salamanca en Segovia. Plus wijnstad Valladolid.

Heb je nog wat meer tijd, dan raad ik je aan om nog een dag Ávila aan deze vakantie in Midden Spanje vast te plakken.

12-daagse treinreis door Midden-Spanje

Als je graag met de trein reist vind ik de rondreis "Midden-Spanje met de trein" van Tejeda Travel een absolute aanrader.

De treinreis combineert een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Madrid.

Tijdens deze cultuurvakantie in Midden Spanje bezoek je o.a. Ávila, El Escorial, Salamanca en La Granja de San Ildefonso. 

Groepsreizen met bezoek aan Ávila

8-daagse groepsreis naar Madrid en omgeving

Wil je niet alleen Madrid, maar ook de prachtige Werelderfgoedsteden rondom Spanje's hoofdstad leren kennen?

Dan is de 8-daagse vlieg-busreis "Hart van Spanje" van TUI iets voor jou. 

Bij deze groepsreis door Midden-Spanje vlieg je op Madrid en neemt een Nederlandssprekende reisbegeleider je per bus mee naar Toledo, Segovia, El Escorial, Ávila, Salamanca en natuurlijk ook Madrid.

Tijdens deze rondreis verblijf je 2 nachten buiten Toledo, 1 nacht in Salamanca en 4 nachten in Madrid.

Terug naar boven>>