Een vakantie naar Toledo, een Werelderfgoed stad bij Madrid   

Ga op vakantie naar Toledo, een op een bergtop gelegen Middeleeuwse plaats in de omgeving van Madrid. Die een smeltkroes is van drie culturen. En een paradijs voor cultuurliefhebbers, architectuurliefhebbers en kunstliefhebbers. Een bezoek aan deze Werelderfgoed stad in Midden Spanje is bovendien prachtig te combineren met een vakantie in Madrid.

De aan de Tajo rivier gelegen Werelderfgoed stad Toledo (omgeving Madrid)

Ontdek wat je kunt zien en doen in Toledo. En lees mijn tips over:

Zien en doen in Toledo

Een labyrint van smalle straatjes

Een smal straatje in de Middeleeuwse plaats Toledo (Midden Spanje)

Verdwaal in het labyrint van smalle straatjes als je op vakantie in Toledo bent! De Middeleeuwse plaats in Midden Spanje is gebouwd op een bergtop, die ligt in een bocht van de Tajo rivier. En wordt voor een groot deel omgeven door water.

De oude binnenstad bestaat uit een wirwar van smalle straatjes, die nog dateren uit de Moorse tijd van Toledo. Dwaal de straatjes van deze UNESCO stad ten zuidwesten van Madrid. En ontdek gezellige pleintjes en prachtige oude gebouwen als de Sinagoga del Tránsito of het Museo de Santa Cruz! Twee belangrijke bezienswaardigheden in Toledo.

Synagogen, moskeeën en kerken

De Santa Maria del Agua synagoge in Toledo

Werelderfgoed stad Toledo wordt ook wel de Stad van de drie Culturen genoemd. Omdat Joden, Moren en Christenen hier lange tijd vredig naast elkaar hebben gewoond. En kunst en architectuur zich er prachtig hebben kunnen ontwikkelen.

Hierdoor vind je er niet alleen Christelijke kerken, maar ook prachtig bewaarde synagogen en moskeeën. Vaak met christelijke invloeden. Omdat zij naderhand bijvoorbeeld als kerk dienst hebben gedaan.

Dit is prachtig te zien in bijvoorbeeld de Santa Maria Blanca synagoge en Cristo de la Luz moskee. Twee bezienswaardigheden in Toledo die je absoluut gezien moet hebben tijdens je vakantie in Toledo.

Werken van El Greco

Het museum-huis van El Greco in Toledo

Tijdens een vakantie in Toledo kun je ook genieten van vele prachtige werken van de bekende zestiende eeuwse schilder El Greco (=De Griek).

Zo is zijn bekendste werk El Entierro del Conde de Orgaz (=De begrafenis van de graaf van Orgaz) te zien in de Santo Tomé kerk, de oudste kerk in deze Middeleeuwse stad in Midden Spanje. Andere werken van El Greco zijn te zien in het Museo de Santa Cruz.

En wil je meer weten over het leven van deze zestiende eeuwse kunstenaar? Of wil je zien hoe hij in UNESCO stad Toledo gewoond heeft? Bezoek dan het Museo Casa del Greco.

Marsepein, de specialiteit van Toledo 

Marsepein - een typische lekkernij in UNESCO stad Toledo

Vergeet als je op vakantie in Toledo bent ook niet om te genieten van de lokale gastronomie! De Werelderfgoed stad in de omgeving van Madrid staat bekend om zijn marsepein (in het Spaans: mazapan). Op de Plaza Zocodover vind je talrijke marsepein winkels. En natuurlijk kun je in diverse bars en restaurant smullen van deze zoete lekkernij.

Een bijzonder winkeltje dat marsepein verkoopt, is een klein winkeltje in het Convento de San Antonio (Sint Antonius klooster). Waarin nonnen hun zelfgemaakte marsepein verkopen.

Circo Romano in Toledo

Bezoek de ruines van het Circo Romano tijdens je vakantie in Toledo!

En wist je tenslotte dat er in de sprookjesachtige Werelderfgoed stad Toledo ook de ruïnes van een Romeins circus (in het Spaans: Circo Romano) uit 1nChr liggen?

Ook al staan ze genoemd op de Werelderfgoed lijst van UNESCO, toch zijn ze een van de minder bekende bezienswaardigheden in Toledo. Misschien omdat de Romeinse ruïnes net iets buiten de oude stadsmuren liggen?

Zij vormen echter een belangrijk stukje geschiedenis voor de UNESCO stad in Midden Spanje. De omvang ervan bewijst dat Toledo in de Romeinse Tijd een belangrijke plaats is geweest.

Ga dus zeker ook even langs bij de ruïnes van het Romeins Circus als je op vakantie in Toledo bent.

Charmante kleine hotels in Toledo

Weet je wat ik zo leuk vind van de hotels in Toledo? Het zijn veelal kleine hotels. Die vaak gevestigd zijn in oude, bijzondere gebouwen: een bakkerij, een smederij, een paleis of een landhuis.

De mooiste bijzondere hotels zet ik hier voor je op een rijtje.

Hotel Hacienda del Cardenal***

Hotel Hacienda Cardenal (=landgoed van de kardenaal) is voor mij een echt droomhotel. Het in een oud landhuis gelegen 3-sterren hotel wordt omgeven door een enorme tuin. Met een Arabische muur uit de elfde eeuw.

Het hotel ligt bij de Puerta de Alfonso VI. En herbergt een van Toledo’s beste restaurants…

Sercotel San Juan de los Reyes****

Van ver weg valt mijn oog al op het prachtige Sercotel San Juan de los Reyes! Dat gevestigd is in een oude graanmolen. Waarvan de buitenkant gebouwd is in de negentiende eeuwse neomudejar stijl.

Het 4-sterren hotel ligt in de oude Joodse wijk. Bij onder andere het Museo Casa del Greco en de Santa Maria Blanca synagoge.

Sercotel Pintor el Greco****

Een bijzonder en sfeervol hotel in Toledo vind ik Sercotel Pintor el Greco. Dat gevestigd is in een oude bakkerij. Ik geniet er van de rustieke natuurstenen binnenmuren, de Castiliaanse binnenplaats en de Arabische tegeltjes…

Het 4-sterren hotel ligt bij het Museo Casa del Greco en de Sinagoga del Transito. En tegenover een ondergrondse parkeergarage.

Abad Toledo***

En dan is er nog het 3-sterren hotel Abad Toledo, dat gevestigd is in een smederij van begin negentiende eeuw. En dat pal tegenover de Puerta del Sol ligt.

Het mooi opgeknapte, goed geïsoleerde en prima verzorgde hotel heeft een rustieke uitstraling, waar ik zo van hou.

Fontecruz Toledo*****

Ga je voor chique en verwennerij tijdens je vakantie Toledo, dan kan ik het 5-sterren hotel Fontecruz Toledo aanbevelen!

Geniet in het voormalige paleis van keizerin Eugenia de Montijo van de klassieke inrichting, de talrijke Arabische details, een heerlijk restaurant en een prachtige spa.

Parador de Toledo****

Wil je tijdens je vakantie in Toledo buiten de oude binnenstad verblijven, kijk dan eens naar het Parador hotel van Toledo.

Parador de Toledo is gevestigd in een prachtig oud pand. En ligt aan de andere kant van de Tajo rivier.

Vanuit het 4-sterren hotel kijk je prachtig uit over Werelderfgoed stad Toledo.

La Posada de Manolo**

Ben je op zoek naar een eenvoudig, maar sfeervol hotel in Toledo? Dan kan ik La Posada de Manolo van harte aanbevelen!

Het pension ligt naast de kathedraal. Het is bovendien ontzettend sfeervol ingericht, met veel details. En heeft een geweldig dakterras.

Antidoto Rooms

Hou je van modern, wit en minimalistisch? Kijk dan eens naar de kamers van het geweldige pension Antidoto Rooms. Geweldig!

Bovendien bevind je je werkelijk in het hart van de oude binnenstad van UNESCO stad Toledo.

Sfeervolle appartementen in Toledo

Wat me opvalt als ik op zoek ga naar sfeervolle overnachtingsplekken voor een vakantie in Toledo, is het groot aantal appartementen die er te huur zijn. Moderne, rustieke, dure en goedkope appartementen. Midden in de oude binnenstad of juist iets erbuiten.

Hieronder vind je een selectie van mijn favoriete appartementen in Toledo.

Rustiek duplex-appartement in oude binnenstad

In de oude binnenstad van Toledo vind ik dit gezellig 4-persoons Duplex appartement.

Het kleine, rustieke appartement heeft een prachtig houten plafond en een grove stenen binnenmuur. Wat een gezelligheid straalt dit appartement uit!

Grot-appartement Cueva en Bulas

Wil je tijdens je vakantie in Toledo in een grot slapen? Dat kan in appartement Cueva en Bulas.

Het vrij eenvoudige appartement is geweldig sfeervol ingericht. En ligt midden in de binnenstad van Werelderfgoed stad Toledo.

Appartement King David Suite

Ben je op zoek naar een wat exclusiever appartement voor je Toledo vakantie? Dan hoop ik dat je net zo gek bent op het King David Suite appartement als ik!

Wat is dit appartement geweldig opgeknapt! Ik voel me meteen thuis in dit wat rustieke appartement naast de kathedraal van Toledo.

Exclusief rustiek appartement in historisch centrum

Of wat zeg je van dit uniek ingerichte exclusief rustiek appartement in het historisch centrum van Toledo?

Dit appartement is een van mijn absolute toppers voor een Toledo vakantie!

Luxe, stijlvolle appartementen in het hart van Toledo

Andere luxe appartementen die ik heb gevonden in het hart van Toledo zijn de Abadia appartementen.

De vijf appartementen voor respectievelijk 2 of 3 personen zijn op een stijlvolle manier ingericht. Sommigen klassiek, anderen modern.

Casa de los Mozárabes

Wil je de Arabische sfeer in je appartement proeven als je op vakantie in Toledo bent? Kijk dan eens naar de gezellige appartementen in het zestiende eeuwse huis Casa de los Mozárabes.

Alle appartementen (met respectievelijk 1, 2 of 3 slaapkamers) komen uit op een typisch Castiliaanse binnenplaats.

Appartement met zwembad

Weet je wat ik zo geweldig vind aan appartement Santa Ursula? Het bijbehorende gemeenschappelijke buitenzwembad!

Het appartement bevindt zich bovendien in een typisch Catiliaans gebouw in de oude binnenstad van Toledo. En is heel netjes ingericht.

Algemene vakantietips Toledo

Combineer met stedentrip Madrid

Combineer een bezoek aan Toledo met een stedentrip Madrid! Proef eerst het bruisende leven in Spanje's hoofdstad. En maak dan een stap terug in de tijd, naar een prachtig behouden Middeleeuws stadje in Midden Spanje. Dit staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Trein van Madrid naar Toledo

Een bezoek aan Toledo kun je prima combineren met een vakantie Madrid. Vanuit de hoofdstad van Spanje kun je zelfs makkelijk en snel met de trein naar Toledo! Binnen 30 minuten brengt een snelle trein je naar het prachtige treinstation in Mudéjar stijl van deze prachtige Middeleeuwse plaats in Midden Spanje.

Minimaal twee dagen voor cultuurliefhebbers

Houd je van cultuur en architectuur? Dan raad ik je aan om zeker twee dagen naar Werelderfgoed stad Toledo te gaan. Zodat je op je gemak deze prachtige UNESCO stad in Spanje kunt verkennen. En kunt genieten van de talrijke bezienswaardigheden in Toledo.

Toeristentreintje

Vanaf Plaza Zocodover vertrekt er een toeristentreintje. Dat je meeneemt langs de hoogtepunten van Werelderfgoed stad Toledo. Zeker als je met kinderen op vakantie naar Toledo gaat, of als je minder goed ter been bent, is dit een uitstekende manier om een goede indruk te krijgen van deze Middeleeuwse stad in de buurt van Madrid.

Roltrappen naar de oude binnenstad van Toledo

Aangezien Werelderfgoed stad Toledo gebouwd is op een bergtop in een bocht van de Tajo rivier, is het een behoorlijke klim om vanaf de parkeerplaats of het treinstation in de oude binnenstad te komen en andersom.

Daarom heeft de gemeente Toledo roltrappen laten bouwen. Die je direct vanaf de voet van de berg naar het hart van het oude Toledo brengen. Je komt dan uit bij het Palacio de Congresos. In de buurt van de Puerta del Sol.