Met de trein van Madrid naar Toledo (Midden-Spanje)

Overweeg je om de trein van Madrid naar Toledo te nemen tijdens je vakantie in Midden-Spanje? Lees dan snel mijn ervaringen en tips!

Buitenkant van mudejar treinstation in Toledo (Midden-Spanje)

Een snelle en comfortabele trein brengt je in een half uur vanuit het Atocha station in Madrid naar deze indrukwekkende Werelderfgoed stad in Spanje, waar drie culturen zo prachtig met elkaar verweven zijn!

Op deze pagina lees je o.a.:

Vertrek vanaf Atocha

Tropentuin in het oude treinstation van Atocha in Madrid

De trein van Madrid naar Toledo vertrekt vanaf de begane grond (in het Spaans: planta baja) van het Atocha Renfe station in het centrum van Madrid.

We zorgen ervoor dat we er op tijd zijn, zodat we nog even kunnen genieten van de tropische tuin in het Atocha station.

Bovendien moet onze bagage eerst gescand worden voordat we het perron op mogen, wat best lang kan duren.

Dit geldt overigens in het algemeen voor als je een hogesnelheidstrein in Spanje neemt.

Trein of metro vanaf vliegveld naar Atocha

Wil je direct vanaf het vliegveld naar Atocha om de trein naar Toledo te nemen? Dat kan. Vliegveld Barajas in Madrid heeft 4 Terminals. T1,T2 en T3 liggen bij elkaar en de nieuwe T4 ligt wat verder weg. Vanuit T4 kun je trein C1 (richting Príncipe Pío) of C10 (richting Villalba) nemen. Kom je aan op T1, T2 of T3, dan kun je een gratis bus nemen naar T4.

Of je kunt vanaf het vliegveld de metro lijn 8 richting Nuevos Ministerios nemen. Deze metro stopt bij zowel T4 als bij T1,2,3. In Nuevos Ministerios stap je over op Metro 10 (richting Puerta del Sur). En bij station Tribunal stap je over op Metro 1 (richting Valdecarros) - zie de plattegrond van de metro van Madrid).

Dit klinkt ingewikkeld, maar alles staat goed aangegeven. Het belangrijkste is, dat je heel goed kijkt dat je de metro in de goede richting neemt (kijk naar het eindstation van een metrolijn).

Tip: Neem op het vliegveld een gratis plattegrond van de metrolijn van Madrid en koop er een OV-kaart voor Madrid waarmee je de metro, bus en trein (cercanías) in Madrid en directe omgeving kunt nemen.

Snelle trein vanuit Madrid naar Toledo

Er rijdt een snelle en comfortabele trein tussen Madrid en Toledo die je binnen 30 minuten naar de Stad der Drie Culturen brengt. Als de kaartjes gecontroleerd en de bagage gescand zijn, kunnen we meteen doorlopen naar de trein. De wagonnummers staan duidelijk op de treintoestellen vermeld. En ook de stoelnummers zijn goed te zien.

Dus al snel vleien we ons neer in de comfortabele stoelen. En kunnen we genieten van een korte, 30 minuten durende treinreis. Ideaal! Nu hoeven we niet vast te zitten in het drukke ochtend verkeer in Madrid!

Om 11 uur komen we met de trein aan in Toledo. We hebben de hele dag de tijd om deze Middeleeuwse stad in Midden Spanje te verkennen. Totdat we om 19.30 uur we de trein terug naar Madrid nemen.

Het oude treinstation van Toledo

Binnenkant van mudéjar treinstation in Toledo

Nu we de trein van Madrid naar Toledo hebben genomen, zien we bovendien het prachtige oude treinstation van deze Werelderfgoed stad in de buurt van Madrid.

Het station is in Mudéjar stijl gebouwd. Met talrijke Arabische details aan de buiten- en binnenkant.

Wat ben ik blij dat we de trein hebben genomen! Anders zouden we dit bijzondere station niet gezien hebben.

Op het perron kopen we voor €2 een plattegrond van Toledo. Nu kunnen  onze belevenissen in Toledo beginnen...

Te voet naar Toledo's oude binnenstad

De Alcantara brug - een van de toegangen tot de oude binnenstad van Toledo

Vanaf het treinstation is het ongeveer 10 minuten lopen tot het historische stadscentrum van de Werelderfgoed stad in Castillië la Mancha. Die gebouwd is op een bergtop. En grotendeels omringd wordt door de Tajo rivier.

We ontdekken dat er twee verschillende wandelroutes naar de oude binnenstad zijn:

  1. Een wandelroute waarbij je het centrum bereikt via de Alcantara brug en vervolgens trappen en smalle steegjes.
  2. En een wandelroute waarbij je een lange, stijle roltrap naar de oude binnenstad neemt.

De wandelroutes vanaf het treinstation van Toledo naar de oude binnenstad zijn ooit duidelijk aangegeven geweest met een roze streep op de stoep. Nu is de streep helaas grotendeels verdwenen.

Op de heenweg steken we de Tajo rivier over via de Alcantara brug (als je station uitkomt zebrapad oversteken). En komen we via trappen en smalle steegjes terecht in de oude binnenstad van UNESCO stad Toledo.

Terug naar het station van Toledo

Een lange, stijle roltrap brengt je vanaf de voet van de berg direct omhoog naar het historisch centrum van Toledo

Rond 19 uur is het weer tijd om terug naar het station te gaan. Want om 19.30 uur vertrekt de trein vanuit Toledo terug naar Madrid.

Deze keer nemen we vanuit het oude stadscentrum de lange, steile roltrap omlaag. Bij het Palacio de Congresos. En gaan vervolgens naar links, richting de Azarquiel brug.

De route is niet zo mooi als de eerste. Maar wel snel. Wat we fijn vinden na een dag lopen door de smalle straatjes van deze prachtige historische stad in Midden Spanje. Ook als je bijvoorbeeld met kleine kinderen naar Toledo komt is deze snelle route handig.

Op het treinstation van Toledo wordt onze bagage weer eerst gescand voordat we het perron op mogen. En dan kunnen we instappen in de snelle en comfortabele trein. Die ons binnen 30 minuten weer terugbrengt van Toledo naar Madrid.

Kaartjes kopen voor de trein naar Toledo

De treinkaartjes voor de trein naar Toledo hebben we een paar dagen van tevoren gekocht op station Atocha in Madrid. Dit ging gemakkelijk en vrij snel. En was geen probleem omdat ik Spaans spreek.

Zou ik het nog een keer doen, dan zou ik de treinkaartjes echter online kopen via Omio. Deze Nederlandstalige website geeft je snel een overzicht van de vertrektijden, reisduur en kosten van de treinreis van Madrid naar Toledo. Plus informatie over het reizen met de trein in Spanje.

Je kunt het treinkaartje op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld via iDeal, een visa card of maestro kaart. Per e-mail ontvang je vervolgens een e-ticket. Dat je bij het instappen via je smartphone laat zien.

Conclusie

Het is super makkelijk om tijdens je stedentrip in Madrid een dagexcursie naar deze Werelderfgoed stad in de omgeving van Madrid te maken! Binnen een half uur brengt een snelle en comfortabele trein je van Madrid naar Toledo.

Bovendien kun je van tevoren al online in het Nederlands treinkaartjes kopen via de website of App van Omio. Die je ook alles vertelt over de vertrektijden, reisduur en kosten van de trein van Madrid naar Toledo.

Heb je langer de tijd, dan zou ik echter een nacht blijven slapen in Toledo. Voor ons was één dag in ieder geval eigenlijk niet genoeg om alles te zien in de prachtige historische stad in Midden Spanje.

Vakantietips Toledo