Met de trein van Madrid naar Toledo (Midden Spanje)

Overweeg je om de trein van Madrid naar Toledo te nemen tijdens je vakantie in Midden Spanje? Lees dan snel mijn ervaringen en tips! Je reist met een snelle en comfortabele trein. Die je in een half uur van Spanje's hoofdstad naar deze indrukwekkende UNESCO stad in Midden Spanje brengt.

UNESCO stad Toledo in Midden Spanje; een Middeleeuwse stad die grotendeels omringd wordt door de Tajo rivier

Op deze pagina lees je o.a.:

Vertrek vanaf Atocha

Op weg naar de snelle trein van Madrid naar Toledo

De trein van Madrid naar Toledo vertrekt vanaf de begane grond (in het Spaans: planta baja) van het Atocha Renfe station. In het centrum van Madrid.

Voordat we het perron op mogen, wordt onze bagage eerst gescand. Dit kan best lang duren. Dus zorgen we ervoor dat we op tijd op het station zijn.

Dit geldt overigens zowel voor treinstation Atocha als het treinstation in Toledo.

Trein of metro vanaf vliegveld naar Atocha

Wil je direct vanaf het vliegveld naar Atocha om de trein naar Toledo te nemen? Dat kan. Madrid heeft 4 Terminals. T1,T2 en T3 liggen bij elkaar en de nieuwe T4 ligt wat verder weg.

Vanuit T4 kun je trein C1 (richting Príncipe Pío) of C10 (richting Villalba) nemen. Kom je aan op T1, T2 of T3, dan kun je een gratis bus nemen naar T4.

Maar je kunt vanaf het vliegveld ook de metro lijn 8 richting Nuevos Ministerios nemen. Deze metro stopt bij zowel T4 als bij T1,2,3. In Nuevos Ministerios stap je over op Metro 10 (richting Puerta del Sur). En bij station Tribunal stap je over op Metro 1 (richting Valdecarros) - zie de plattegrond van de metro van Madrid).

Dit klinkt ingewikkeld, maar alles staat goed aangegeven. Het belangrijkste is, dat je heel goed kijkt dat je de metro in de goede richting neemt (kijk naar het eindstation van een metrolijn).

Tip: Neem op het vliegveld een gratis plattegrond van de metrolijn van Madrid. En koop een OV-kaart voor Madrid, waarmee je de metro, bus en trein (cercanías) in Madrid en direct omgeving kunt nemen.

Snelle trein vanuit Madrid naar Toledo

Er rijdt een snelle en comfortabele trein tussen Madrid en Toledo. Die je binnen 30 minuten naar de Stad der Drie Culturen brengt. 

Als de kaartjes gecontroleerd en de bagage gescand zijn, kunnen we meteen doorlopen naar de trein. De wagonnummers staan duidelijk op de treintoestellen vermeld. En ook de stoelnummers zijn goed te zien.

Dus al snel vleien we ons neer in de comfortabele stoelen. En kunnen we genieten van een korte, 30 minuten durende treinreis. Ideaal! Nu hoeven we niet vast te zitten in het drukke ochtend verkeer in Madrid!

Om 11 uur komen we met de trein aan in Toledo. We hebben de hele dag de tijd om deze Middeleeuwse stad in Midden Spanje te verkennen. Totdat we om 19.30 uur we de trein terug naar Madrid nemen.

Het oude treinstation van Toledo

Het betoverende treinstation van Toledo, gebouwd in Mudejar stijl

Nu we de trein van Madrid naar Toledo hebben genomen, zien we bovendien het prachtige oude treinstation van deze Werelderfgoed stad in de buurt van Madrid.

Het station is in Mudéjar stijl gebouwd. Met talrijke Arabische details aan de buiten- en binnenkant. Wat ben ik blij dat we de trein hebben genomen! Anders zouden we dit bijzondere station niet gezien hebben.

Op het perron kopen we voor €2 een plattegrond van Toledo. Nu kunnen  onze belevenissen in Toledo beginnen...

Te voet naar Toledo's oude binnenstad

De Alcantara brug - een van de toegangen tot de oude binnenstad van Toledo

Vanaf het treinstation is het ongeveer 10 minuten lopen tot het historische stadscentrum van de Werelderfgoed stad in Castillië la Mancha. Die gebouwd is op een bergtop. En grotendeels omringd wordt door de Tajo rivier.

We ontdekken dat er twee verschillende wandelroutes naar de oude binnenstad zijn:

 1. Een wandelroute waarbij je het centrum bereikt via de Alcantara brug en vervolgens trappen en smalle steegjes.
 2. En een wandelroute waarbij je een lange, stijle roltrap naar de oude binnenstad neemt.

De wandelroutes vanaf het treinstation van Toledo naar de oude binnenstad zijn ooit duidelijk aangegeven geweest met een roze streep op de stoep. Nu is de streep helaas grotendeels verdwenen.

Op de heenweg steken we de Tajo rivier over via de Alcantara brug (als je station uitkomt zebrapad oversteken). En komen we via trappen en smalle steegjes terecht in de oude binnenstad van UNESCO stad Toledo.

Terug  naar het station van Toledo

Een lange, stijle roltrap brengt je vanaf de voet van de berg direct omhoog naar het historisch centrum van Toledo

Rond 19 uur is het weer tijd om terug naar het station te gaan. Want om 19.30 uur vertrekt de trein vanuit Toledo terug naar Madrid.

Deze keer nemen we vanuit het oude stadscentrum de lange, steile roltrap omlaag. Bij het Palacio de Congresos. En gaan vervolgens naar links, richting de Azarquiel brug.

De route is niet zo mooi als de eerste. Maar wel snel. Wat we fijn vinden na een dag lopen door de smalle straatjes van deze prachtige historische stad in Midden Spanje. Ook als je bijvoorbeeld met kleine kinderen naar Toledo komt is deze snelle route handig.

Op het treinstation van Toledo wordt onze bagage weer eerst gescand voordat we het perron op mogen. En dan kunnen we instappen in de snelle en comfortabele trein. Die ons binnen 30 minuten weer terugbrengt van Toledo naar Madrid.

Kaartjes kopen voor de trein naar Toledo

De treinkaartjes voor de trein naar Toledo hebben we een paar dagen van tevoren gekocht op station Atocha in Madrid. Dit ging gemakkelijk en vrij snel. En was geen probleem omdat ik Spaans spreek.

Zou ik het nog een keer doen, dan zou ik de treinkaartjes echter online kopen via Omio. Deze Nederlandstalige website geeft je snel een overzicht van de vertrektijden, reisduur en kosten van de treinreis van Madrid naar Toledo. Plus informatie over het reizen met de trein in Spanje.

Je kunt het treinkaartje op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld via iDeal, een visa card of maestro kaart. Per e-mail ontvang je vervolgens een e-ticket. Dat je bij het instappen via je smartphone laat zien.

Conclusie

Het is super makkelijk om tijdens je stedentrip in Madrid een dagexcursie naar deze Werelderfgoed stad in de omgeving van Madrid te maken! Binnen een half uur brengt een snelle en comfortabele trein je van Madrid naar Toledo.

Bovendien kun je van tevoren al online in het Nederlands treinkaartjes kopen via de website of App van Omio. Die je ook alles vertelt over de vertrektijden, reisduur en kosten van de trein van Madrid naar Toledo.

Heb je langer de tijd, dan zou ik echter een nacht blijven slapen in Toledo. Voor ons was één dag in ieder geval eigenlijk niet genoeg om alles te zien in de prachtige historische stad in Midden Spanje.

Vakantietips Toledo
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer