De OV-kaart van Madrid – ideaal voor een vakantie in Madrid

Wist je dat toeristen tegenwoordig in Madrid ook met een OV-kaart kunnen reizen? Super handig! In de automaat koop je voor €2,50 een anonieme kaart. Die je vervolgens direct in dezelfde automaat kunt opladen. En dan kun je tijdens je vakantie in Madrid net als de Madrilenen onbegrensd gebruik maken van het uitgebreide metronetwerk in Madrid. Zolang er genoeg reizen op je kaartje staan natuurlijk…

LET OP: Per 25 augustus 2020 zijn weer alleen noodzakelijke reizen naar Spanje toegestaan en mogen we dus weer niet op vakantie naar Spanje. Lees meer>>

Op deze pagina leg ik uit hoe de OV-kaart van Madrid werkt: waar is de kaart geldig, waar en hoe koop je de kaart, hoe laadt je de kaart op en hoe check je in en uit met de kaart. Zodat je weet hoe je de kaart moet krijgen en gebruiken als je op vakantie naar Madrid gaat. Hopelijk heb je er wat aan!

Waar is OV-kaart Madrid geldig?

Je kunt de OV-kaart van Madrid (=Tarjeta Transporte Público) gebruiken voor de metro en stadsbus in Madrid. 

Zolang je tijdens je vakantie in Madrid binnen de witte zone op de kaart verblijft (Zone A), kun je een gewoon “metrobus” kaartje kopen. Zou je naar de lichtgrijze zone (B1) of donkerder grijze zone (B2 en B3) reizen, dan dien je een “combinado” kaartje te kopen. Een gecombineerd kaartje, van zone A + B1/B2/B3. 

Let op! Voor de metro van/naar het vliegveld dien je een supplement te kopen. In 2019 is dit supplement €3 per reis. Dit supplement is alleen op de dag van aankoop geldig.

Tip! Aangezien de OV-kaart van Madrid anoniem is, kun je hem voor meerdere personen gebruiken. De laatste persoon opent dan de poortjes voor iedereen.

Kopen en opladen OV-kaart Madrid

Op ieder metro station in Madrid vind je een of meerdere automaten waar je de OV-kaart van Madrid kunt kopen en opladen.

In het openingsscherm kun je links boven meteen al een andere taal kiezen als je wilt (Engels, Duits of Frans).

In de automaten van de metro stations kun je de OV-kaart van Madrid kopen en opladen

Heb je nog geen OV-kaart van Madrid, dan koop je die eerst (rechter knop “Adquirir tarjeta de transporte”). Vervolgens kies je hoeveel en wat voor soort reizen je wilt opladen. Voor de meesten van jullie zal dit “metrobus 10 viajes” zijn: 10 reizen binnen zone A. Je betaalt tenslotte met contact geld of met je bankpasje.

Metrobus 10 viajes - 10 reizen met metro of bus in Madrid

Heb je al een kaart voor de bus en metro van Madrid, kies dan op de automaat de linker knop: “Inserte su tarjeta de transporte”, d.w.z. “stop uw transportkaart in de automaat”. Stop vervolgens dus je OV-kaart in de automaat, kies de reis / reizen die je wilt opladen en betaal.

Inchecken met OV-kaart Madrid

Heb je de OV-kaart eenmaal opgeladen, dan ben je klaar om te reizen met de metro en stadsbus in Madrid!

De metro van Madrid heeft een soort glazen schuifdeurtjes waar je doorheen moet. Het deurtje gaat open door de kaart op de groene schijf bij het deurtje te houden. Op het schermpje ervoor kun je vervolgens lezen hoeveel reizen er nog op je kaart staan.

Als je de metro verlaat, gaan de schuifdeurtjes meestal vanzelf open en heb je je kaart dus niet nodig.

Hou de OV-kaart tegen de groene schijf om het deurtje in de metro te openen

Ik heb zelf nog niet een stadsbus in Madrid genomen. Maar ik neem aan dat er zodra je binnenkomt een kleine machine staat waar je je kaart voor moet houden om in te checken. En weer uit te checken als je de bus verlaat.
Nieuwe pagina's

 1. Het ontstaan van toerisme aan de Costa Blanca: Benidorm en bikini’s

  Sep 25, 20 03:31 AM

  Sinds wanneer en waarom zijn de Costa Blanca en Spanje een populaire vakantiebestemming voor Noord-Europeanen? Vind hier het antwoord!

  Lees meer

 2. Patones de Arriba: opgeknapt verlaten bergdorpje in de regio Madrid

  Sep 10, 20 02:36 AM

  Kom meer te weten over het bijzondere bergdorpje Patones de Arriba in het noorden van de regio Madrid: bouwstijl, ligging, wandel- en overnachtingsmogelijkheden

  Lees meer

 3. Een wandelvakantie Midden-Spanje door ongerepte en afwisselende natuur

  Sep 03, 20 06:52 AM

  Inspiratie voor rustgevende wandelvakanties in Midden-Spanje, met tips over wandelreizen en wandelroutes door Midden-Spanje

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder