Bijzondere kerstactiviteiten rond Madrid

Wat heb ik altijd genoten van de kerst in Madrid! En dan beter gezegd in de omgeving van Madrid. In de kerstperiode wordt het kerstverhaal namelijk in talrijke plaatsen rond Madrid in geuren en kleuren naverteld. In zogenaamde belenes. Prachtig! Zowel mijn man en ik als onze kinderen hebben onze ogen uitgekeken op de belenes vivientes en belenes gigantes.

Een van de 3 koningen in de levensgrote kerststal van San Lorenzo de El Escorial (Madrid)

Dus ga je rond kerst op vakantie naar Madrid?

Bezoek dan zeker de levensgrote kerststal in San Lorenzo de El Escorial of de levende kerststal in het kleine bergdorp El Molar!

Of een andere kerstactiviteit in de omgeving van Spanje's bruisende hoofdstad.

Een heel bijzondere kerstactiviteit in de buurt van Madrid vind ik zelf de Traditionele Herdersdans die herders op kerstavond en eerste kerstdag in de kerk van bergdorp Braojos de la Sierra, in het berggebied de Sierra Norte de Madrid, opvoeren...

Een gigantische kerststal in San Lorenzo de El Escorial

Kerststal op ware grootte in San Lorenzo de El Escorial (Madrid)

De meest indrukwekkende kerstactiviteit bij Madrid vond ik misschien nog wel de Belén Gigante in San Lorenzo de El Escorial: een gigantische kerststal die bestaat uit meer dan 500 levensgrote figuren van mensen en dieren.

In de reuze "kerststal" worden het kerstverhaal en het leven in Bethlehem ten tijde van de geboorte van Jezus nagebootst. Er zijn zelfs een olifanten en kameel op ware grootte te vinden! Niet alleen wij volwassenen maar ook onze kinderen vinden dit een enorme belevenis.

De belén gigante in El Escorial is van halverwege december tot na Drie Koningen (6 januari) dagelijks toegankelijk.

Hij bevindt zich in het oude centrum van San Lorenzo de El Escorial, in de voetgangerszone tussen de Plaza del Ayuntamiento, de Plaza de San Lorenzo en de Plaza de Jacinto Benavente.

Een levende kerststal in El Molar

Scene uit het nagespeelde kerstverhaal in El Molar (regio Madrid)

Een andere kerstactiviteit in de buurt van Madrid waar de kinderen en wij van genoten hebben, is de Belén Viviente in El Molar.

Ieder jaar wordt er rond de grotten van El Molar, een dorpje 40 kilometer ten noorden van Madrid, een levende kerststal gehouden waarin het kerstverhaal door levende mensen en dieren wordt nagespeeld.

In groepjes van 20 tot 30 personen word je langs de verschillende scenes geleid die delen van het kerstverhaal uitbeelden.

De rondleidingen zijn in principe in het Spaans, maar toen wij er waren, kregen we te horen dat een rondleiding in het Engels ook mogelijk is. Vraag ernaar bij iemand van de organisatie als je aankomt.

De levende kerststal van El Molar vindt ieder jaar plaats op de vrijdag- en zaterdagavond vóór kerstmis, van 18.30 tot ongeveer 20.30 uur, rond de bodegas de El Charcón (=kleine privé-wijnkelders).

Andere levende kerststallen rond Madrid

Andere belenes vivientes (=levende kerststallen) in de regio Madrid die ik kan aanbevelen, zijn:

De levende kerststal in Buitrago de Lozoya (regio Madrid)
  • De Belén viviente in het pittoreske bergdorp Buitrago de Lozoya (ten Noorden van Madrid) - deze levende kerststal in de Sierra Norte van Madrid wordt gehouden op zaterdag en zondag vóór kerst en op 25 december (twee opvoeringen om 18.30 uur en 20.00 uur);
  • De Belén viviente in het kasteel van Manzanares el Real (ten noordwesten van Madrid) - deze levende kerststal in het best bewaarde kasteel van de regio Madrid, dat ligt in het natuurpark Cuenca Alta del Manzanares, wordt gehouden op zaterdag en zondag vóór kerst;
  • De Belén viviente in Villa de Pezuela de las Torres (ten Oosten van Madrid) - deze levende kerststal in de regio Madrid wordt gehouden op de tweede zaterdag van december om 18 uur (vanaf 16 uur kerststal open);
  • De Belén viviente in El Berrueco (ten Noorden van Madrid) – deze levende kerststal in de omgeving van Madrid wordt gehouden zaterdag voor kerst en 25 december vanaf 18 uur (vanaf 16 uur gratis kaartjes halen bij gemeentehuis).

*Tips*

  • Net als bij veel andere evenementen in Spanje is het nog steeds moeilijk om online informatie over plek, dag, tijdstip en meer van deze kerstactiviteiten in de buurt van Madrid te vinden. Ik raad je daarom aan om van tevoren bij een toeristenbureau na te vragen.
  • Trek warme kleren aan en zorg dat je op tijd aanwezig bent! Want er worden iedere keer maar een beperkt aantal mensen toegelaten.

Traditionele kerstliederen in Torija

Hou je van muziek? Dan kan ik een heel andere kerstactiviteit bij Madrid aanraden. En wel de Certamen de Rondas Tradicionales Navideñas. Letterlijk vertaald betekent dit “wedstrijd van traditionele kerstliedjes”.

Wie zingt het mooiste traditionele kerstlied tijdens de Certamen de Rondas Tradicionales Navideñas in Torija (omgeving Madrid)...?

Deze wedstrijd van traditionele kerstliederen wordt gehouden in de kerk van Torija, een dorpje met een prachtig Middeleeuws kasteel dat 75 kilometer ten noordoosten van Spanje's hoofdstad ligt, op de weg van Madrid naar de Middeleeuwse plaats Sigüenza.

Vanuit de verre omstreken komen dan groepen om hun traditioneel kerstlied te zingen én mensen om ernaar te luisteren. Erg gezellig!

De kerstliederenwedstrijd vindt plaats in het weekend tussen Kerst en Oud & Nieuw (aanvang 17.30 uur). 

Herdersdans in Braojos de la Sierra

En dan is er nog een andere bijzondere kerstactiviteit rond Madrid: de Pastorela de Braojos.

Dit is een traditionele herdersdans die gehouden wordt in Braojos de la Sierra, een klein bergdorpje op 80 kilometer ten noorden van Madrid, en die stamt uit de dertiende eeuw.

Bij deze herdersdans dans herders onder begeleiding van traditionele instrumenten in de kerk van Braojos, als eerbetoon voor Jezus. 

De traditionele herdersdans wordt ieder jaar opgevoerd op 24 en 25 december en op 1 en 6 januari. Op 24 december om middernacht. De andere dagen in de gewone mis van 13 uur.

Sfeervolle accommodaties rond Madrid

Meer inspiratie voor een vakantie in de regio Madrid

Terug naar boven>>