Bijzondere kerstactiviteiten rond Madrid

Wat heb ik altijd genoten van de kerst in Madrid! En dan beter gezegd in de omgeving van Madrid. In de kerstperiode wordt het kerstverhaal namelijk in talrijke plaatsen rond Madrid in geuren en kleuren naverteld. In zogenaamde belenes. Prachtig! Zowel mijn man en ik als onze kinderen hebben onze ogen uitgekeken op de belenes vivientes en belenes gigantes.

Ga je rond kerst op vakantie naar Madrid? Bezoek dan zeker een van deze kerststallen! Of een andere kerstactiviteit rond Madrid. Lees hier mijn overzicht van bijzondere kerstactiviteiten in de omgeving van Madrid.

Een levensgrote kerststal in El Escorial

De meest indrukwekkende kerstactiviteit bij Madrid vond ik misschien nog wel de Belén Gigante in San Lorenzo de El Escorial. In de reuze kerststal worden het kerstverhaal en het leven in Bethlehem ten tijde van de geboorte van Jezus nagebootst. een gigantische kerststal gebouwd. Met meer dan  500 levensgrote figuren van mensen en dieren. Er zijn zelfs een olifanten en kameel op ware grootte te vinden. Schitterend! Ook voor families met kinderen.

Levensgrote beelden op de Belén Gigante in San Lorenzo de El Escorial (omgeving Madrid)

De belén gigante in El Escorial is van halverwege december tot na Drie Koningen dagelijks toegankelijk. Hij bevindt zich in het oude centrum van San Lorenzo de El Escorial. In de voetgangerszone tussen de Plaza del Ayuntamiento, de Plaza de San Lorenzo en de Plaza de Jacinto Benavente.

Een levende kerststal in El Molar

Een andere kerstactiviteit in de buurt van Madrid waar de kinderen en wij van genoten hebben, is de Belén Viviente in El Molar. Ieder jaar wordt er rond de grotten van El Molar (een dorpje 40 kilometer ten noorden van Madrid) een levende kerststal gehouden. Waarin het kerstverhaal door levende mensen en dieren wordt nagespeeld. In groepjes van 20 tot 30 personen word je dan langs de verschillende scenes geleid en wordt het kerstverhaal naverteld (in het Spaans, maar Engels zou ook mogelijk zijn; (vraag ernaar bij iemand van de organisatie als je aankomt).

Scene uit het nagespeelde kerstverhaal in El Molar (regio Madrid)

De levende kerststal van El Molar vindt jaarlijks plaats op de vrijdag- en zaterdagavond vóór kerstmis, van 18.30 tot ongeveer 20.30 uur. Rond de bodegas de El Charcón (kleine privé-wijnkelders). De toegang is gratis.

Andere levende kerststallen rond Madrid

Maar er zijn nog meer levende kerststallen in de regio Madrid. De belenes vivientes die ik kan aanbevelen, zijn:

De levende kerststal in Buitrago de Lozoya (regio Madrid)

Tip! Trek warme kleren aan! En zorg dat je op tijd aanwezig bent. Er worden iedere keer maar een beperkt aantal mensen toegelaten.

Traditionele kerstliederen in Torija

Hou je van muziek? Dan kan ik een heel andere kerstactiviteit bij Madrid aanraden. Namelijk de Certamen de Rondas Tradicionales Navideñas in Torija (een dorpje 75 kilometer ten noordoosten van Madrid en Sigüenza, met een prachtig Middeleeuws kasteel). Letterlijk vertaald betekent dit “wedstrijd van traditionele kerstliedjes”. Vanuit de verre omstreken komen dan groepen om hun traditioneel kerstlied te zingen. En komen mensen om ernaar te luisteren. Erg gezellig.

Wie zingt het mooiste traditionele kerstlied tijdens de Certamen de Rondas Tradicionales Navideñas in Torija (omgeving Madrid)...?

De kerstliederenwedstrijd wordt gehouden in de kerk van Torija. En vindt plaats in het weekend tussen Kerst en Oud & Nieuw (aanvang 17.30 uur). De toegang is ook hier gratis.

5. Herdersdans in Braojos de la Sierra

En dan is er nog een andere bijzondere kerstactiviteit rond Madrid: de Pastorela de Braojos in Braojos de la Sierra (een klein bergdorpje 80 kilometer ten noorden van Madrid). De Pastorela van Braojos is een traditionele herdersdans die stamt uit de dertiende eeuw. Waarbij herders in de kerk van Braojos dansen voor Jezus. En hierbij begeleid door traditionele instrumenten.

De traditionele herdersdans wordt ieder jaar opgevoerd op 24 en25 december en op 1 en 6 januari. Op 24 december om middernacht. De andere dagen in de gewone mis van 13 uur.


Misschien handig

Ben je voor je vakantie Madrid nog op zoek naar een sfeervol hotel of appartement? Kijk dan eens naar deze sfeervolle accommodaties in Madrid.