Buitrago de Lozoya: ommuurde Middeleeuwse plaats in de regio Madrid

Een van mijn favoriete plaatsen in de regio Madrid is het in een kronkel van de rivier Lozoya gelegen dorp Buitrago de Lozoya op 70 kilometer ten noorden van Madrid. De Middeleeuwse plaats heeft een prachtig oud kerkje en een oud kasteel, wordt omgeven door een Middeleeuwse stadsomwalling én heeft een klein Picasso museum...

Speeltuin en opgeknapte Moorse stadsomwalling van Buitrago del Lozoya

Lange tijd Buitrago de Lozoya een voorname plaats geweest, totdat het in 1808 door troepen van Napoleon grotendeels verwoest werd.

De verstedelijking in de jaren 1950 en 1960 zorgde vervolgens voor nog verdere ontvolking.

Maar gelukkig keren steeds meer mensen terug naar Buitrago de Lozoya. Het dorp telt tegenwoordig ongeveer 2.000 inwoners en wordt meer en meer opgeknapt. Zo zijn naast woonhuizen ook de Middeleeuwe stadsomwalling en kerk prachtig gerestaureerd. Én is er een klein Picasso museum geopend.

Daarnaast worden er ieder jaar een aantal feesten georganiseerd die tegenwoordig van heinde en ver bezoekers aantrekken.

Lijkt het je wat om tijdens je vakantie in Madrid dit pittoreske dorp te bezoeken? Lees hier dan kort meer over de bezienswaardigheden en feesten in Buitrago de Lozoya. En bekijk ook even mijn tips over charmante kleine hotels in het dorp:

Bezienswaardigheden in Buitrago de Lozoya

 • Stadwomwalling: deze is 800 meter lang en is de enige in de regio Madrid die geheel bewaard is. Een aantal jaren geleden is hij compleet gerestaureerd en sindsdien kan men er weer overheen lopen (de trappen bevinden zich tegenover de ingang van het kasteel).
 • Santa Maria del Castillo kerk: dit is de enige overgebleven kerk in Buitrago de Lozoya. Met zijn eenvoud en toch ook rijkdom aan details, is het een bezoek meer dan waard. De buitenkant was origineel Gotisch, maar is later in mudéjar-stijl gerenoveerd. Wat bij de binnenkant het meeste opvalt, is het houten plafond in neomudéjar-stijl, dat geplaatst is nadat een brand in 1936 de kerk gedeeltelijk verwoestte. Als je de kerk binnengaat, doe je werkelijk een stap terug in de tijd.
De Santa Maria del Castillo kerk in Buitrago del Lozoya
 • Alcázar: het kasteel is in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd. In eerste instantie diende het vooral ter verdediging. Later werd het gebruikt als huisvesting voor edelen en de koninklijke familie. Koning Felipe III was één van de regelmatige gasten van het kasteel. Iedere keer dat ik in Buitrago de Lozoya ben geweest, was het kasteel helaas niet te bezichtigen. 
 • Picaso museum: onder het gemeentehuis is vanaf 1985 een klein Picaso museum gevestigd, met werken die Picaso indertijd aan zijn vriend en kapper Eugenio Arias geschonken heeft. Erg leuk om te zien als je van kunst houdt! En omdat het zo klein is, kun je er ook makkelijk met kinderen naartoe.

*Tip voor kinderen*

Tegenover de ingang van het kasteel van Buitrago de Lozoya is een prachtige speeltuin gebouwd. Onze kleine kinderen waren hier erg blij mee...

Feesten in Buitrago de Lozoya

Een detail van de levende kerststal van Buitrago del Lozoya

Het Middeleeuwse plaatsje ten noorden van Madrid heeft twee evenementen die de moeite waard zijn en die regionaal en nationaal veel bezoekers trekken. Te weten:

 • Een levende kerststal (=Belén Viviente): Vanaf 1989 organiseren de bewoners van Buitrago de Lozoya rond kerstmis  een levende kerststal (met echte dieren en mensen dus), die scenes laat zien uit het dagelijkse leven van de tijd waarin Jezus leefde.
 • Middeleeuwse Feesten (=Feria Medieval): In het eerste weekend van september wordt de oude dorpskern van Buitrago de Lozoya omgetoverd in een Middeleeuwse plaats. En kun je er genieten van een Middeleeuwse markt, muziek, voorstellingen en meer.
 • De omgeving van Buitrago de Lozoya

  Patones de Arriba (Madrid)

  Het Middeleeuwse plaatsje Buitrago de Lozoya ligt 75 kilometer ten noorden van Madrid en is tegenwoordig via de A1 (=snelweg vanuit Madrid richting Burgos) binnen een uur te bereiken.

  Dit betekent dat je een vakantie in de stad Madrid prima kunt combineren met een bezoek aan Buitrago del Lozoya!

  Bovendien ligt deze Middeleeuwse plaats in de regio Madrid in een desolaat, ruw berggebied waarin schitterende oude plaatsjes als Patones de Arriba (30 minuten rijden), Pedraza (35 minuten rijden) en Sepúlveda (50 minuten rijden) verstopt zijn.

  En ook Werelderfgoed stad Segovia ligt op maar 1 uur rijden van Buitrago de Lozoya.

  *Tip voor wandelaars*

  Voor wandelliefhebbers zijn maar liefst vier mooie wandelroutes in de omgeving van Buitrago de Lozoya uitgestippeld. Onder andere een wandelroute naar het Bospaleis (=Palacio El Bosque), een vroeger buitenverblijf voor de koninklijke familie.

  Overnachten in Buitrago de Lozoya

  Hotel Torralbenc bij Cala en Porter

  hotel-la-beltraneja-buitrago-del-lozoya-madrid-booking.jpg

  Wil je de sfeer van dit Middeleeuwse plaatsje ten noorden van Madrid wat langer kunnen proeven?

  Blijf er dan een nacht slapen!

  Dit kan in het charmante kleine Hotel La Beltraneja.

  Het kleinschalige hotel heeft een warme rustieke inrichting.

  En ligt tegen de binnenkant van de stadsomwalling aan, in een knus hoekje dichtbij de oude kerk.

  Terug naar boven>>