Buitrago del Lozoya – ommuurde Middeleeuwse plaats in regio Madrid

Een van mijn favoriete plaatsen in de regio Madrid is het in een kronkel van de rivier Lozoya gelegen dorpje Buitrago de Lozoya op 70 kilometer ten noorden van Madrid. 

De Middeleeuwse plaats met prachtig oud kerkje wordt nog omgeven door een Middeleeuwse stadsomwalling. En heeft bovendien een klein Picasso museum...

De ommuurde Middeleeuwse plaats Buitrago del Lozoya aan de rivier de Lozoya, in de regio Madrid

Korte geschiedenis

Lange tijd is het een voorname plaats geweest, totdat het in 1808 door troepen van Napoleon grotendeels verwoest werd.

De verstedelijking in de jaren 1950 en 1960 zorgde vervolgens voor nog verdere ontvolking.

Maar gelukkig keren steeds meer mensen terug naar Buitrago del Lozoya. Nu de Middeleeuwse plaats in de regio Madrid goed en snel te bereiken is vanuit Madrid.

Buitrago del Lozoya nu

Buitrago del Lozoya in de regio Madrid telt tegenwoordig ongeveer 2.000 inwoners. En is prachtig opgeknapt.

Speeltuin en opgeknapte Moorse stadsomwalling van Buitrago del Lozoya

Zo zijn de stadsomwalling, huizen en kerk gerestaureerd. En is er tegenover de ingang van het kasteel een prachtige speeltuin gebouwd. Een leuk detail voor als je met kleine kinderen op vakantie in Spanje bent.

Bezienswaardigheden

 • Stadwomwalling: deze is 800 meter lang en is de enige in de regio Madrid die geheel bewaard is. Een aantal jaren geleden is hij compleet gerestaureerd en sindsdien kan men er weer overheen lopen (de trappen bevinden zich tegenover de ingang van het kasteel).
 • Santa Maria del Castillo kerk: dit is de enige overgebleven kerk in Buitrago del Lozoya. Met zijn eenvoud en toch ook rijkdom aan details, is het een bezoek meer dan waard. De buitenkant was origineel Gotisch, maar is later in mudéjar-stijl gerenoveerd. Wat bij de binnenkant het meeste opvalt, is het houten plafond in neomudéjar-stijl, dat geplaatst is nadat een brand in 1936 de kerk gedeeltelijk verwoestte. Als je de kerk binnengaat, doe je werkelijk een stap terug in de tijd.
De Santa Maria del Castillo kerk in Buitrago del Lozoya
 • Alcázar: het kasteel is in de dertiende en veertiende eeuw gebouwd. In eerste instantie diende het vooral ter verdediging. Later werd het gebruikt als huisvesting voor edelen en de koninklijke familie. Koning Felipe III was één van de regelmatige gasten van het kasteel. Iedere keer dat ik in Buitrago de Lozoya ben geweest, was het kasteel helaas niet te bezichtigen. 
 • Picaso museum: onder het gemeentehuis is vanaf 1985 een klein Picaso museum gevestigd, met werken die Picaso indertijd aan zijn vriend en kapper Eugenio Arias geschonken heeft. Erg leuk om te zien als je van kunst houdt! En omdat het zo klein is, kun je er ook makkelijk met kinderen naartoe.

Feesten in Buitrago del Lozoya

Het Middeleeuwse plaatsje ten noorden van Madrid heeft twee evenementen die de moeite waard zijn. En die regionaal en nationaal bezoekers trekken:

Een detail van de levende kerststal van Buitrago del Lozoya
 • Levende kerststal (=Belén Viviente): Vanaf 1989 organiseert Buitrago de Lozoya rond kerstmis een aantal keren een levende kerststal (met echte dieren en mensen dus), die scenes laat zien uit het dagelijklse leven van de tijd dat Jezus leefde.
 • Middeleeuwse Feesten (=Feria Medieval): Het eerste weekend van september wordt de oude dorpskern van Buitrago del Lozoya omgetoverd in een Middeleeuwse plaats. En kun je er genieten van een Middeleeuwse markt, muziek, voorstellingen ed.
 • Omgeving Buitrago del Lozoya

  Het Middeleeuwse plaatsje Buitrago del Lozoya ligt 75 km ten noorden van Madrid. En is via de A1 (snelweg vanuit Madrid richting Burgos) binnen een uur te bereiken. Wat betekent dat je een vakantie in Madrid prima kunt combineren met een bezoek aan Buitrago del Lozoya.

  Patones de Arriba (Madrid)

  Buitrago del Lozoya ligt bovendien in een bergachtige, wat desolate en ruwe natuurlijke omgeving. Waarin her en der schitterende oude plaatsjes verstopt zijn. Bijvoorbeeld Patones de Arriba (30 minuten rijden), Pedraza (35 minuten rijden) en Sepúlveda (50 minuten rijden). En Werelderfgoed stad Segovia (1 uur rijden). Een prachtige oude stad, waar ik zeker twee dagen zou blijven. En die ideaal is als uitvalsbasis voor een vakantie in Midden-Spanje.

  Hou je tenslotte van wandelen? Dan kun je vanaf Buitrago del Lozoya een van de vier mooie wandelroutes lopen die vanuit het dorpje zijn uitgestippeld. Onder andere naar het Bospaleis (=Palacio El Bosque), een vroeger buitenverblijf voor de koninklijke familie.

  Overnachten in Buitrago del Lozoya

  Het rustieke hotel Hotel La Beltraneja in Buitrago del Lozoya (Madrid, Midden Spanje)

  Wil je de sfeer van dit Middeleeuwse plaatsje op een uur rijden ten noorden van Madrid wat langer kunnen proeven?Blijf er dan een nacht slapen! Dit kan in het prachtige Hotel La Beltraneja.

  Het warm ingerichte rustieke hotel ligt tegen de binnenkant van de stadsomwalling aan. In een knus hoekje dichtbij de oude kerk.