Patones de Arriba: opgeknapt verlaten bergdorpje in de regio Madrid

Een van de mooiste plekken die ik in de omgeving van Madrid ken, is het verlaten dorp Patones de Arriba in de regio Madrid. Je wandelt er door een paar smalle, hobbelige straatjes met pittoreske huizen die gebouwd zijn van zwarte leisteen. En wordt omgeven door rust en stilte. Tenminste door de week, want in het weekend is het opgeknapte bergdorpje een populaire lunchbestemming geworden voor Madrilenen…

Het gedeeltelijk opgeknapte bergdorpje Patones de Arriba (Madrid)

Met veel plezier vertel ik je hier meer over:

Een bergdorpje van zwarte leisteen

Patones de Arriba is een prachtig klein bergdorpje in de regio Madrid, dat eind 1960 bijna geheel verlaten en vervallen was. Vanaf 1970 beginnen een paar mensen echter met het opknappen van huizen, om deze te gebruiken als tweede woning of als restaurant.

De huizen worden er opgeknapt volgens de traditionele bouwstijl in de omgeving: de zwarte architectuur (=arquitectura negra), die eveneens terug te vinden in de dichtbij gelegen Zwarte dorpen van Guadalajara. Tegenwoordig is een deel van Patones de Arriba dus weer in originele stijl gerenoveerd. 

Straatje in bergdorpje Patones de Arriba (Madrid, Midden-Spanje)
Doordeweeks een verlaten dorpje, in het weekend druk bezocht

Het charmante bergdorpje in Midden-Spanje is nu een populaire weekendbestemming bij Madrilenen om te komen lunchen én wandelen. Auto´s staan dan in lange rijen langs de bergweg die van Patones de Abajo naar Patones de Arriba gaat geparkeerd. En een tafel reserveren in een restaurant is dan absolute noodzaak. 

Door de week is Patones de Arriba echter nog steeds een vrijwel verlaten dorp en kun je er door de smalle, steile straatjes struinen zonder een ziel tegen te komen. De paar mensen die er vast wonen, zijn bijna allemaal kunstenaar. 

Ligging van Patones de Arriba

Een van de restaurants in Patones de Arriba

Patones de Arriba is gelegen op ongeveer een uur rijden in noordelijke richting vanaf Spanje’s hoofdstad Madrid.

Het schilderachtige dorpje is gelegen in de Sierra Norte de Madrid, in een rustig en ongeschonden berglandschap, dat overigens een heerlijke bestemming is voor een fiets- of wandelvakantie in Spanje. 

Om er vanuit Madrid te komen, neem je de A-1 richting Burgos. Bij afslag 50 ga je van de snelweg af en rijd je verder over de N320 naar Torrelaguna en vervolgens de M102 naar Torremocha de Jarama en Patones. In Patones aangekomen volg je de bordjes naar Patones de Arriba.

Wandelen of mountainbiken rond Patones

Wandelen langs de ruïnes van Patones de Arriba in Midden-Spanje

Het opgeknapte bergdorpje in de omgeving van Madrid ligt in een prachtige bergachtige omgeving waarin talrijke korte en lange wandelroutes zijn uitgestippeld.

Zo lopen de PR-M14 en de GR-300 wandelroutes door het pittoreske gehucht.

De omgeving van Patones de Arriba is echter ook geweldig om te mountainbiken!

Tip: Op Wikiloc vind je talloze MTB- en wandelroutes in de omgeving van Patones de Arriba.

Feesten in Patones de Arriba

Een bijzondere manier om dit gedeeltelijk opgeknapte berggehucht in de Sierra Norte van Madrid te beleven, is tijdens een van de jaarlijkse feesten die er gehouden worden.

Eind januari komt het traditionele bergdorpje in Midden-Spanje namelijk even helemaal tot leven tijdens de feesten ter ere van de beschermheilige van het gehucht: Nuestra Señora de las Candelas. 

En eind juni wordt er tijdens San Juan de langste dag van het jaar gevierd met religieuze akten, muzikale voorstellingen en sportwedstrijden. 

Slapen in Patones de Arriba

Appartementen Gran Reino Rural

Midden in het opgeknapte deel van het verlaten bergdorpje Patones de Arriba in de regio Madrid kun je overnachten in een van de vier rustieke appartementen van Gran Reino Rural.

Ideaal voor als je wilt proeven hoe het is om in een kleine berggehuchtje in Spanje te wonen en de rust en stilte om je heen wilt ervaren!

Bovendien zijn deze vakantiehuizen in Midden-Spanje een perfecte uitvalsbasis voor een wandelvakantie in de Sierra Norte de Madrid. En mag je je hond mee op vakantie nemen naar deze vakantiewoningen.

Hotel Rural la Fuente

Verblijf je liever in een charmant klein hotel in Patones de Arriba? Dan moet je bij Hotel Rural La Fuente zijn!

Het hotelletje beschikt over vier 2-persoons kamers, die allemaal een warme rustieke inrichting hebben.

Bovendien beschikt dit sfeervol landelijk hotel in de regio Madrid over een sauna voor zijn gasten.

En in de directe omgeving van Patones de Arriba kun je overnachten in:

Aanraders in de omgeving van Patones de Arriba