Bezienswaardigheden in Madrid die je niet mag missen

Wat heb ik in de jaren dat we in Madrid woonden veel prachtige bezienswaardigheden in Madrid ontdekt!

Natuurlijk heb ik de Plaza Mayor en Puerta del Sol gezien. Maar ik heb ook churros gegeten in de oudste chocolatería van Madrid, een kijkje achter de schermen genomen in de koninklijke tapijtenfabriek en een piepklein waaiermuseum gevonden.

Geniet hier van mijn favoriete bezienswaardigheden in Madrid!

Bekendste bezienswaardigheden Madrid

TIP! Koop thuis al de Art Walk Pass: een entreebewijs met korting voor de drie bekendste musea van Madrid, dat meerdere dagen geldig is.

Bezienswaardigheden in Madrid die ik zeker ook de moeite waard vind, zijn:

  • De Plaza Mayor
  • De Puerta del Sol
  • Het Koninklijk Paleis (Palacio Real)
  • De San Miguel markt
  • De Plaza de España
  • De Plaza de Cibeles
  • De drie belangrijkste musea in Madrid: Het Prado museum, het Thyssen museum en het Reina Sofia museum
  • Het Retiro park
  • De Plaza de la Villa

TIP! Uitgebreidere informatie over de bekendste bezienswaardigheden in Madrid vind je op de pagina over een stedentrip Madrid.

Andere bezienswaardigheden in Madrid

Plaza de Toros Las Ventas

Ik hou niet van stiervechten. Maar toch heeft de stierengevechten arena in Madrid behoorlijk wat indruk op me gemaakt. 

De Plaza de Toros Las Ventas in Madrid is namelijk de grootste arena van Spanje en de op twee na grootste ter wereld. Bovendien is de arena gebouwd in een prachtige Mudéjar stijl (architectuur stijl die mengelmoes is van Arabische en christelijke stijl). 

Hou je van architectuur, dan kan ik jou deze aparte bezienswaardigheid in Madrid echt aanbevelen.

Arabische baden in Madrid

Weer een heel andere beleving krijg je in de Arabische baden van Madrid: de zogenaamde Hammam al Andalus. 

De tussen Sol en Plaza Mayor gelegen Hammam al Andalus van Madrid is een kopie van Arabische baden uit de Moorse tijd in Spanje. En vormt een oase van rust in het drukke Madrid. 

Wil je even heerlijk ontspannen en je terug in de tijd laten voeren? Ga dan naar deze bijzondere Spa in Madrid!

Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Madrid vind ik zelf de Koninklijke Tapijtenfabriek (=Real Fábrica de Tápices). 

Hier kun je van dichtbij zien hoe de vloer- en wandkleden die je in de Koninklijke residenties in en rond Madrid ziet gemaakt en hersteld worden. 

De fabriek is nog steeds in gebruik. Echter al lang niet meer alleen voor de Spaanse koninklijke familie. Tegenwoordig krijgt de tapijtenfabriek in Madrid opdrachten van over de hele wereld.  

Ik vond het ongelofelijk met hoeveel precisie en geduld deze kleden met de hand vervaardigd en hersteld worden. 

De fabriek is overigens alleen op afspraak en samen met een gids te bezoeken.

Klooster van de Koninklijke Ongeschoeiden

Een andere bezienswaardigheid in Madrid die veel indruk op me heeft gemaakt, is het Klooster van de Koninklijke Ongeschoeiden (=Monasterio de las Descalzas Reales) uit de zestiende eeuw. 

Het klooster was oorspronkelijk een koninklijk paleis. Waarin Joanna (dochter van Carlos I en Isabel van Portugal) geboren is. Zij heeft van het paleis een klooster voor Franciscaanse nonnen gemaakt. 

Vandaag de dag wordt het klooster nog steeds bewoond door nonnen. Het is één grote brok geschiedenis, architectuur en kunst! En herbergt onder meer wandkleden die door Rubens ontworpen zijn.

Let op: het klooster is alleen onder begeleiding van een gids te bezichtigen. De toegangskaartjes koop je aan het loket van het klooster.

Letras wijk in Madrid

In de Letras wijk in het centrum van Madrid herleef je een beetje de Spaanse Gouden Eeuw (16e-17e eeuw). In deze wijk hebben namelijk bekende Spaanse schrijvers als Miguel de Cervantes en Lope de la Vega gewoond. 

Als je door de straten van de Letras wijk in Madrid loopt, let dan op de straatnamen, die naar bekende Spanjaarden uit de Gouden Eeuw zijn genoemd. 

Én speur de grond af naar citaten van Spaanse schrijvers en dichters… En vind jij het huis waar Cervantes tot aan zijn dood gewoond heeft…? 

Vlei je in de Las Letras wijk ook zeker even neer op een van de terrasjes op de gezellige Plaza de Santa Ana.

Waaiermuseum van Madrid

Een van de dingen waar ik aan denk als ik aan Spanje denk, zijn waaiers (=abanicos). Waar iedereen zich in de hete zomermaanden koelte mee toewaait. Jong en oud, man en vrouw. Op de Puerta del Sol vind je de oudste waaierwinkel van Madrid: Casa de Diego. Het familiebedrijf maakt en verkoopt sinds de 19de eeuw waaiers en paraplu´s.

Sinds 2011 hebben de Diogo's ook een klein waaiermuseum. In het waaiermuseum van Madrid kun je prachtig versierde Europese waaiers vanaf de achttiende eeuw bewonderen. 

Wil je meer weten over de Spaanse waaier, breng dan zeker een bezoek aan deze bijzondere bezienswaardigheid in Madrid!

Bekendste chocolatería van Madrid

Een heel andere bezienswaardigheid in Madrid is Chocolatería San Ginés, de bekendste chocolatería van Madrid. Midden in het centrum van de hoofdstad van Spanje. Het was én is een populaire plek voor Madrilenen en internationale beroemdheden. Wat je in de kelder van de chocolatería kunt zien aan de talrijke foto’s van beroemdheden die er churros gegeten hebben. 

Als je er toch bent, proef dan ook meteen zelf de churros (warme, zoete deegslierten) met dikke chocoldademelk, waar deze plek zo bekend om is geworden.

Oudste restaurants van Madrid

Wil je Madrid’s cultuur echt proeven? Bezoek dan een van de oudste restaurants in Madrid. Omdat deze restaurants meer dan honderd jaar oud zijn, hebben zij de naam Restaurantes Centenarios de Madrid gekregen. 

Zij bestaan al sinds het einde van de 19de of begin van de 20ste eeuw. En zijn een deel van Madrid´s geschiedenis en cultuur. 

Ze zijn prachtig om te zien. En het eten en is er uitstekend en typisch Spaans.

Bezienswaardigheden in Madrid voor kids

Ga je met je kinderen op vakantie naar Madrid? Lees dan welke bezienswaardigheden in Madrid voor kinderen ik kan aanbevelen.

Bezienswaardigheden in omgeving Madrid

Wil je weten wat je kunt zien en doen in de omgeving van Madrid? Hierover schrijf ik meer op de pagina over vakantie in Madrid.

Tips voor stedentrip Madrid

Op de pagina over een stedentrip Madrid lees je tenslotte mijn tips over de ov-kaart van Madrid, parkeren in Madrid, leuke activiteiten, comfortabele appartementen, sfeervolle hotelletjes en meer…