De leukste activiteiten voor een actieve kindervakantie in Madrid

In de jaren dat we in de regio Madrid hebben gewoond, waren onze meiden nog erg klein. "Daar gaat de sightseeing dus," zullen velen denken. Maar niets is minder waar. Want Madrid met kinderen is leuk, leerzaam en afwisselend!

Lees hier wat je allemaal kunt zien en doen tijdens een kindervakantie in Madrid.

Roeien en spelen in het Retiro park

Het Retiro park is de groene long van Madrid. Het stadspark ligt in het centrum van Madrid, in de buurt van het Atocha station, het Prado museum en de Plaza de Cibeles. En is in de 17de eeuw aangelegd voor de koninklijke familie.

Tegenwoordig is het Ritero park in Madrid echter een publiek park, waar jong en oud rust, verkoeling en vertier vinden. Madrilenen komen er fietsen, hardlopen, luieren of flaneren. En kinderen kunnen er spelen in een van de vele speeltuinen die het park rijk is, roeien of genieten van de vele straatartiesten die er optreden. 

Een absolute aanrader voor als je op vakantie naar Madrid met kinderen komt.

Ontdek Madrid vanuit de lucht 

Een absolute topper voor een kindervakantie in Madrid is ook de kabelbaan (=Teleférico) van Madrid. Vanaf de Paseo del Pintor Rosales (in de buurt van het Koninklijke Paleis, dichtstbijzijnde metrostation Argüelles) naar het Casa del Campo park, de vroegere jachtgrond van de Spaanse koninklijke familie. En met zijn 1700 ha een van Europa's grootste parken. Zo ontdek je Madrid vanuit de lucht!

De rit in de kabelbaan duurt ongeveer 15 minuten en biedt prachtige uitzichten op onder meer het Koninklijke Paleis, de Almudena kathedraal, de Manzanares rivier en natuurlijk het Casa del Campo park. 

Een leuk detail voor families met kinderen: in het Casa del Campo park bevindt zich Madrid´s pretpark, het Parque de Atracciones. En als je vanaf de Plaza de España naar de Teleférico van Madrid loopt, kom je langs de Egyptische Debod Tempel.

Neem de Hop on hop off bus in Madrid

Een leuke en ontspannen manier om Madrid met kinderen te ontdekken, is met de hop-on-hop-off bus. Een toeristische bus die stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden van de bruisende stad in Spanje.

Je kunt in- en uitstappen wanneer je maar wilt. En via een koptelefoon kun je in 14 verschillende talen uitleg krijgen over de bezienswaardigheden onderweg. Ook in het Nederlands.

TIP! Kaartjes voor de Hop-on-hop-off bus in Madrid kun je voordat jullie met de kinderen op vakantie naar Madrid gaan al online kopen.

Smullen van Churros met chocolade

Houden je kinderen van zoetigheid? Dan vind ik een andere aanrader voor een kindervakantie in Madrid het proeven van churros met chocolade: een gefrituurde zoete deegwarensliert, die je in een kop warme, ontzettend dikke chocolademelk doopt.

Het is een typische Spaanse lekkernij, die op veel momenten van de dag gegeten wordt. En die je in zogenaamde 'chocolaterías' kunt eten. 

Wil je er zeker van zijn dat de churros lekker zijn en tegelijkertijd een stukje geschiedenis van Madrid met je kinderen proeven? Ga dan naar Chocolatería San Ginés aan de Pasadizo de San Ginés 5, op een paar minuten lopen van de Puerta del Sol, de bekendste chocolatería van Madrid!

Bezoek het voetbalstadion in Madrid

Houden jullie van voetbal? Dan kan een rondleiding door het Bernabeu stadion van de Madrileense voetbalclub Real Madrid niet missen als je met je kinderen in Madrid bent. Hoe gaaf is het om zelf rond te kunnen lopen in dit enorme voetbalstadion in de hoofdstad van Spanje en er een kijkje achter de schermen te mogen nemen! Op de tribunes, in de kleedkamers en meer...

Het Bernabéu stadion is het hele jaar geopend, behalve op 25 december en 1 januari. En Kinderen onder de 5 jaar zijn gratis. 

Kaartjes voor een rondleiding door het voetbalstadion van Real Madrid kun je online kopen via de Nederlandstalige website van GetYourGuide.

Willen je een voetbalwedstrijd zien als je met je kinderen op vakantie in Madrid bent? Kijk dan eens wat Equipo Voetbalreizen voor je kan betekenen. Dit Nederlandse bedrijf regelt voetbalreizen naar o.a. Madrid. Waarbij vliegticket, hotel en voetbalwedstrijd geregeld worden.

Schildpadden in Atocha station

Houden je kinderen van dieren, breng dan een bezoek aan het Atocha station tijdens jullie kindervakantie in Madrid. Want in het oude stationsgebouw bevindt zich een enorme tropische binnentuin. Met onder andere een vijver waar honderden schildpadden in ronddobberen. Zeker weten dat je kinderen hier hun ogen uitkijken! 

Bovendien is het oude Atocha station één van de mooiste stations van Spanje én Europa. Dit treinstation in Madrid is namelijk gebouwd in mudéjar-stijl (een kunstvorm waarin moslim- en christelijke kunstvormen met elkaar versmolten zijn).

Dus terwijl de kinderen zich bij de schildpadden amuseren kun jij genieten van de prachtige architectuur om je heen.

Het stadsstrand van Madrid

Of wat zeg je ervan om met je kinderen naar het stadsstrand van Madrid te gaan? Het strand maakt deel uit van het Madrid Río project, een langgerekt park dat aangelegd is langs de Manzanares rivier.

Een écht strand is het niet. Maar er is zand en water. En ligstoelen met parasols. Bovendien zijn er leuke fonteinen met opspuitend water. Waar kinderen doorheen kunnen rennen en verkoeling kunnen krijgen.

En er zijn verschillende speeltuinen en andere attracties voor kinderen van alle leeftijden. En paden voor jong en oud om over te flaneren, wandelen of fietsen. Evenals terrasjes om te genieten van een hapje en een drankje.

Een leuke plek voor ontspanning en vertier dus als je Madrid met kinderen ontdekt.

De dierentuin van Madrid

Wist je dat Madrid een mooie dierentuin heeft, Madrid Zoo Aquarium, waar dieren leven in een ruime en natuurlijke leefomgeving? Je kunt er o.a. flamingo's, giraffen, beren en dolfijnen zien. En genieten van diverse dierenshows. De favoriet van onze kinderen was de dolfijnenshow.

De dierentuin van Madrid bevindt zich een beetje buiten Madrid, in Casa del Campo. En is per auto en per metro (halte: Casa de Campo) te bereiken. Ga je met de auto, zorg dan dat je er op tijd bent om nog een parkeerplaats te krijgen.

Een topper voor een vakantie in Madrid met kinderen...

Entreetickets voor de dierentuin van Madrid kun je van tevoren al online kopen via de website van de dierentuin.

Kindvriendelijke musea in Madrid

Wat zijn er veel musea in Madrid, in allerlei soorten en maten! Je vindt er niet alleen grote en kleine kunstmusea die vooral voor volwassenen interessant zijn. Maar ook talrijke musea waar kinderen op een speelse manier iets leren over een bepaald thema: treinen, vliegtuigen, boten en meer. Ik kan de volgende musea aanraden als je Madrid met kinderen beleeft:

  • Museo ferrocarril (=spoorwegmuseum) - voor kinderen die houden van treinen. (Metro: Delicias)
  • Museo naval (=scheepvaartmuseum) - voor als jouw kinderen van boten houden. Gratis toegang. (Metro: Banco de España)
  • Museo del Aire (=vliegtuigmuseum) – met echte vliegtuigen en miniatuurmodellen, voor liefhebbertjes van vliegtuigen. Gratis toegang. (Metro: Cuatro Vientos)
  • Museo de Cera (=wassenbeeldenmuseum) - met beelden van historische figuren en Spaanse beroemdheden, een Horror trein, een virtuele realiteit simulator en een Multivision show die de geschiedenis van Spanje op een originele manier weergeeft. ( Metro: Colón)
  • Museo de ciencias naturales (=museum van natuurwetenschappen)– met dinosaurussen die tot de verbeelding spreken van ieder kind… (Metro: Gregorio Marañon)
  • Andén Cero (=Spoor 0) - hier kun je zien hoe een metrostation er uitzag in de jaren 1960. Vroeger was dit het Chamberri metro station. Gratis toegang. (Metro: Bilbao)

Vermaak in omgeving Madrid

Tenslotte liggen er in de buurt van Madrid nog een aantal pretparken, waterparken en themaparken waar je kinderen zich kunnen amuseren: