Het Lazaro Galdiano museum - klein kunstmuseum in Madrid

Hou je van kunst, dan hou je van Museo Lázaro Galdiano in Madrid. Een klein museum, in het oude woonhuis van uitgever en kunstverzamelaar Lazaro. Met een ongelofelijk grote en vooral gevarieerde privé-kunstverzameling. Variërend van munten tot schilderijen van Goya.

Wie was Lazaro Galdiano? 

José Lázaro Galdiano wordt in 1862 in de regio Navarra geboren als zoon van een grootgrondbezitter. Na zijn studie Rechten en Filosofie begint hij als investeerder. Om vervolgens journalist, uitgever én kunstverzamelaar te worden.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog verblijft hij buiten Spanje. In achtereenvolgens Parijs en New York. Waar hij doorgaat met kunst verzamelen. Na de Burgeroorlog keert hij weer terug naar Spanje. Naar zijn huis in Madrid. Waar hij tot aan zijn dood blijft wonen.

Als hij in 1947 overlijdt, is hij de rijkste man van Spanje. En is hij in het bezit van een van Spanje’s grootste en meest indrukwekkende kunstcollecties.

Van woonhuis naar museum

Zijn huis en kunstverzameling schenkt Lazaro aan de staat. Die de Fundación Lázaro Galdiano (=Lazaro Galdiano Stichting) opricht. En Lazaro’s voormalige woonhuis in 1951 voor het publiek opent als kunstmuseum: het Lazaro Galdiano museum.

Lazaro’s gevarieerde kunstverzameling

In het museum in de Salamanca wijk in het centrum van Madrid kun je de privé kunstcollectie van Spanje’s rijkste man van halverwege twintigste eeuw bewonderen. Die verdeeld is over het hele, drie verdiepingen tellende, huis. En bestaat uit zo een 12.600 klassieke kunstwerken: schilderijen (uit vooral de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw), munten, wapens, keramiek, relikwieën en nog veel meer. Ik vond het werkelijk indrukwekkend om zo een grote variatie bij elkaar te zien!

Voormalig paleis Parque Florido

Ook het gebouw waarin het Lazaro Galdiano museum zich bevindt, is een bezoek meer dan waard! Het voormalige woonhuis van Spanje’s bijzondere kunstverzamelaar is eerst een paleis geweest (paleis Parque Florido). Dat Lazaro in prachtige Renaissance stijl heeft opgeknapt.

Plafondschilderingen van Villamil

De plafonds heeft hij bovendien door de Spaanse kunstschilder Eugenio Lucas Villamil laten schilderen. Deze zijn voor mij op zijn minst zo indrukwekkend als Lazaro’s kunstverzameling. 

Plafondschildering van Villamil in Lazaro Galdiano museum in Madrid

Zo heeft Villamil in de muziekzaal muzikale grootheden als Beethoven en Verdi op het plafond geschilderd. Vind je in een ander plafond de Spaanse schilder Goya terug. En is in een derde plafond Spanje’s dichter en romanschrijver Lope de Vega te zien. Mooi!

TIP! In iedere zaal staat een langwerpig bord met uitleg. Op het onderste deel van het bord zie je hoe het vertrek er ten tijde van Lazaro heeft uitgezien. En welke functie het toen had.

Praktische informatie Lazaro Galdiano museum

Ben je enthousiast geworden over een bezoek aan het Lazaro Galdiano museum tijdens je vakantie Madrid? Ik heb hier wat praktische informatie voor je op een rijtje gezet:

Adres: Calle Serrano 122 28006 Madrid
Openingstijden: di t/m za 10-16:30 uur; zo 10-15 uur; ma gesloten
Website: museolazarogaldiano.es
Entree: volwassenen €6; studenten+gepensioneerden €3; <12jr gratis
Metro: lijn 5, 6,7,9 en 10

Andere kleine musea in Madrid

Andere interessante kleine musea in Madrid zijn overigens:

Samen met het Lazaro Galdiano museum vormen zij de 5 musea van het andere Madrid (Cinco Museos otro Madrid).