Een roodtrip langs koninklijke residenties in de omgeving van Madrid

Heb jij al eens een roadtrip langs de koninklijke residenties in de omgeving van Madrid gemaakt toen je op vakantie in Spanje was? De Spaanse koninklijke familie heeft in de loop der tijd namelijk niet alleen in het koninklijk paleis van Madrid gewoond, maar ook in kastelen plus paleizen in de buurt.

Ieder gebouw draagt een prachtig stukje Spaanse geschiedenis met zich mee. Bovendien zijn de bouwwerken gelegen in charmante stadjes.

Koninklijke residentie in San Lorenzo de El Escorial (Madrid)

Aangezien je deze autoroute prachtig kunt combineren met een stedentrip Madrid, begint en eindigt deze roadtrip in Spanje's hoofdstad. Ik raad je aan om in ieder geval drie tot vier dagen uit te trekken voor deze autovakantie in Midden-Spanje.

Het Klooster van El Escorial

Klooster van San Lorenzo de El Escorial (regio Madrid)

Als je vanuit Madrid de A6 in noordwestelijke richting neemt, kom je na ongeveer een uur rijden (afhankelijk van de drukte op de weg) uit in het gezellige plaatsje San Lorenzo de El Escorial (regio Madrid). 

Aan de rand van dit plaatsje in de omgeving van Madrid bevindt zich de eerste koninklijke residentie: het Klooster van El Escorial (in het Spaans: Monasterio de El Escorial).

Het imposante klooster is in de zestiende eeuw gebouwd door de zeer religieuze koning Felipe II en wordt gezien als een monument van de Spaanse contrareformatie. 

Vanaf 1584 is het klooster de vaste woonplaats geweest van Felipe II. 

Tot op de dag van vandaag bevindt Felipe II zich in het klooster. Want onder het klooster van El Escorial bevindt zich het koninklijk mausoleum, waar veel overleden Spaanse koningen begraven liggen. Dit vond ik een van de indrukwekkendste delen van deze koninklijke residentie.

TIP! Vanuit het klooster van El Escorial kun je via een trap omhoog lopen naar het erboven gelegen plaatsje San Lorenzo de El Escorial. Leuk om hier na je bezoek aan de koninklijke residentie even doorheen te lopen en een terrasje te pikken of een hapje te eten. Rond kerst kun je er bovendien genieten van een kerstverhalen met beelden op ware grootte!

Het Paleis van RioFrío

Koninklijk Paleis van Riofrío (provincie Segovia)

Vanuit San Lorenzo de El Escorial rijd je vervolgens verder naar het noorden, richting het gezellige stadje Segovia (provincie Segovia). Een half uur ten zuidwesten van Segovia ligt namelijk het Koninklijk Paleis van RioFrío (in het Spaans: Palacio Real de RioFrío). 

Deze koninklijke residentie in de omgeving van Madrid wordt aan het einde van de achttiende eeuw door Koning Fernando VI voor zijn Italiaanse stiefmoeder Isabel de Farmesio gebouwd.

Doordat de koning sterft voordat het paleis af is, komt Isabel hier echter nooit te wonen. In plaats daarvan wordt het Paleis van Riofrío dan gebruikt als de koninklijke familie op jacht gaat in de bossen van Riofrío. 

Later is het paleis door een aantal koningen gebruikt als tijdelijk woonverblijf.

Het Kasteel van Segovia

Het kasteel van Segovia (provincie Segovia)

Vanuit het paleis van Riofrío is het dan nog een half uurtje rijden tot Segovia. Hier vind je nog een koninklijke residentie: het Kasteel van Segovia (in het Spaans: Alcázar).

Dit vind ik nu een echt sprookjeskasteel! En dat vond Walt Disney ook. Want hij heeft het prachtige kasteel van Segovia als inspiratie gebruikt voor het ontwerpen van het kasteel van Disney World. 

Oorspronkelijk was het kasteel een Moors fort. Maar in de vijftiende eeuw hebben koningin Isabel I en koning Fernando II (ook wel de “Katholieke Koningen” genoemd) het gebouw omgebouwd tot koninklijk verblijf. Hier verbleven zij wanneer zij in Castillië waren. 

Je kunt er onder meer de vele moorse invloeden, een indrukwekkende wapenkamer en de tronen van koningin Isabel I en koning Fernando II bewonderen.

TIP: Ik raad je aan om hier te overnachten. Dan kun je de volgende dag op je gemak Segovia verkennen (ook het prachtige Romeins aquaduct!). Eventueel kun je van hieruit op en neer rijden naar de volgende koninklijke residentie.

Op een aparte pagina geef ik tips over bezienswaardigheden en sfeervolle overnachtingsmogelijkheden in Segovia en omgeving.

Het Paleis van La Granja de San Ildefonso

Koninklijk Paleis van La Granja de San Ildefonso (provincie Segovia)

Op 30 minuten rijden in zuidoostelijke richting van Segovia ligt vervolgens het koninklijk paleis van la Granja de San Ildefonso (in het Spaans: Palacio Real de La Granja de San Ildefonso).

Het barokke gebouw is in het begin van de achttiende eeuw gebouwd door koning Felipe V. Deze jonge en introverte koning is opgegroeid in Versaille in Frankrijk. Opdat hij zich thuis zou voelen in zijn nieuw land, is dit koninklijk verblijf een kopie van het paleis van Versaille.

TIP! Loop even door het plaatsje La Granja de San Ildefonso. En bezoek ook de kasteeltuinen rond het paleis. Hierin liggen vele prachtige fonteinen.

Het Paleis van El Pardo

Koninklijk Paleis van El Pardo (regio Madrid)

De koninklijke residentie die het dichtste bij de stad Madrid ligt, is het Koninklijke Paleis van El Pardo (in het Spaans: Palacio Real de El Pardo). Het paleis ligt in het plaatsje El Pardo, aan de voet van de El Pardo berg, ongeveer 30 kilometerten noordwesten van de stad.

Het gebouw is in het begin van de vijftiende eeuw gebouwd als buitenverblijf. Hier verbleef de koninklijke familie als ze op jacht ging op de berg van El Pardo. 

Wat ik vooral bijzonder aan dit paleis vind, is dat Franco er lange tijd gewoond. Je kunt nog steeds de woon- en werkvertrekken van Franco zien als je het paleis bezoekt. 

Tegenwoordig wordt het gebouw gebruik om staatsbezoek te ontvangen en worden er regelmatig concerten gegeven.

TIP! Wij hebben na ons bezoek aan het Koninklijk Paleis van el Pardo geluncht in restaurant El Torreón de El Pardo aan de Pista del Cristo de El Pardo. Van hieruit kun je in de verte Madrid zien liggen en wandelen in de natuur van Monte el Pardo.

TIP! Als je van kastelen houdt en je vanuit Segovia naar El Pardo niet dezelfde weg terug wilt rijden, rij dan via Manzanares el Real en bezoek er het best behouden kasteel van de regio Madrid. Net buiten deze plaats kun je bovendien wandelen in het rotsrijke natuurpark La Pedriza.

Het Paleis van Aranjuéz

Koninklijk Paleis van Aranjuéz (Madrid)

De laatste koninklijke residentie in de omgeving van Madrid is tenslotte het Koninklijk Paleis van Aranjuéz (in het Spaans: Palacio Real de Aranjuez). 

Doordat dit koninklijke verblijf als enige ten zuiden van de hoofdstad gelegen is, ligt het niet op de route van de andere koninklijke residenties. Je zou vanuit Madrid een dagtocht naar Aranjuéz kunnen maken. Maar je kunt het paleis ook bezoeken als je naar Toledo gaat. Ik zou dan wel in Toledo overnachten, zodat je de Stad der drie Culturen op je gemak kunt bekijken.

Koning Felipe II, de koning die ook het Klooster van El Escorial heeft laten bouwen, is in de zestiende eeuw begonnen met de bouw van het paleis en zijn prachtige paleistuinen. Helaas sterft de architect tijdens het bouwen van het paleis, waardoor de bouw stil komt te liggen. Het paleis wordt door verschillende koningen verder gebouwd en is uiteindelijk rond het midden van de achttiende eeuw gereed. 

Wij hebben het paleis helaas niet van binnen gezien, maar zijn wel in de paleistuinen geweest. Prachtig! Ook onze kinderen vonden de tuinen erg mooi. Vooral de grote fontein en de doolhoof.

TIP! Leuk voor als je met kinderen naar Aranjuéz gaat: de toeristentrein (=chiquitren) en toeristenboot die vaart over de Tajo rivier.

In het voor- en najaar rijdt er in de weekenden bovendien een 'aardbeientrein' (Tren de fresas) tussen het treinmuseum in Madrid en Aranjuéz..

Ligging, entree en openingstijden

Informatie over de ligging, openingstijden en entreekosten van deze koninklijke residenties in de omgeving van Madrid is te vinden op de Spaanse website Patrimonio Nacional.

Accommodaties Madrid & omgeving

Wat je ook niet mag missen rond Madrid

Er is nog zo veel meer te zien en doen in de omgeving van de stad Madrid! Bijvoorbeeld: