De Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid

Wil je een stukje geschiedenis proeven tijdens je vakantie in Madrid? Dan is de Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid een interessante bezienswaardigheid! Een fabriek die in de achttiende eeuw door Koning Felipe is opgezet. En die tot op de dag van vandaag tapijten en wandkleden vervaardigt en herstelt.

De Real Fábrica de Tápices in Madrid - Tapijtenfabriek uit 18e eeuw die nog steeds in gebruik is

Ik heb de geschiedenis van dit nog in bedrijf zijnde bijzondere museum in Madrid voor je uitgezocht. Evenals de bezichtigingsmogelijkheden.

Geschiedenis Koninklijke Tapijtenfabriek

Lange tijd worden tapijten en kleden in Spanje geïmporteerd uit Frankrijk en Vlaanderen. Totdat Koning Felipe in 1721 de Real Fábrica de Tápices (=Koninklijke tapijtenfabriek) in Madrid sticht. En Spanje zelf kleden kan gaan weven.

Als directeur wordt de bekende Antwerpse tapijtenmeester Jacob Vandergoten aangesteld. En bekende Spaanse schilders ontwerpen “modelstukken” voor de tapijten en kleden van de Koninklijke Tapijtenfabriek in Madrid: scenes uit het leven van alledag (in tegenstelling tot religieuze of politieke scenes van Vlaamse kleden).

Zo ontwikkelt de Koninklijke Tapijtenfabriek in Madrid zijn eigen stijl. Die ook buiten Spanje bekend en geliefd gaat worden. Vanaf de negentiende eeuw heeft de Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid internationaal  steeds meer naamsbekendheid verworven. En tot op de dag van vandaag verzorgt zij bestellingen van over de hele wereld. 

Goya en de Koninklijke Tapijtenfabriek

Wist je dat Spanje's bekende schilder Goya schilder is geweest voor de Koninklijke Tapijtenfabriek in Madrid, voordat hij bekend werd als hofschilder voor het Spaanse Koninklijke huis? 

Tussen 1775 en 1793 heeft hij 63 ontwerpen geschilderd voor de Koninklijke verblijven in San Lorenzo de El Escorial en El Pardo. Die je vandaag de dag nog kunt bewonderen tijdens je bezoek aan deze Koninklijke Residenties in de omgeving van Madrid.

Bezoek Koninklijke Tapijtenfabriek

Vanaf 1996 is de Real Fábrica de Tápices in Madrid een stichting en heeft het zijn deuren ook voor het publiek geopend.

Onder begeleiding van een gids (Spaanstalig of Engelstalig) kun je tegenwoordig een kijkje achter de schermen nemen in dit nog in bedrijf zijnde bijzondere museum in Madrid. En zien hoe de kleden en tapijten er met héél veel geduld en precisie knoop voor knoop met de hand worden gemaakt. Indrukwekkend!

Afhankelijk van de knoop (Turkse of Spaanse knoop) duurt het één tot twee weken om één vierkante meter vloerkleed te maken.

Let op! Maak van tevoren een afspraak via informacion@realfabricadetapices.com. En geef aan of je een Spaanse of Engelse gids wilt hebben.

Ligging Tapijtenfabriek Madrid

In het begin is de Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid gevestigd in het huidige Santa Bárbara klooster. Als deze locatie te klein wordt, wordt er in de tuinen van het Atocha klooster een nieuwe fabriek gebouwd (naar ontwerp van de Spaanse architect José Segundo de Lema, die eveneens het Panteón de Infantes in het koninklijke paleis van El Escorial ontworpen heeft).

De fabriek verhuist in 1889 naar de calle Fuenterrabia 2. En is hier tot op de dag van vandaag gevestigd.

De Real Fábrica de Tapices ligt dichtbij het huidige Atoche station. Het dichtstbijzijnde metrostation is Menéndez Pelayo (en dan uitgang calle Gutenberg). Maar je kunt ook makkelijk vanaf het Atocha station naar de Koninklijke Tapijtenfabriek van Madrid wandelen.