Een vakantie in Castillië La Mancha – het land van Don Quijote

En vakantie in Castillië La Mancha in Midden-Spanje, -een uitgestrekte hoogvlakte met enkele berggebieden-, voert je terug naar het strijdtoneel van Moren en Christenen. Maar ook naar het land van Don Quijote. En naar onvergetelijke steden als Toledo, Cuenca, Sigüenza of Almagro.

Een boeiende vakantiebestemming voor cultuurliefhebbers. Maar zeker ook voor avontuurlijke gezinnen.

De verstrooide ridder DonQuijote op avontuur met zijn makker Sancho Panza

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in dit fascinerende gebied in het hart van Spanje. En lees ook mijn tips over:

Zien en doen in Castillië La Mancha

Het land van Don Quijote

De molens van Don Quijote in Campo de Criptana (provincie Ciudad Real, Castillië La Mancha)

Als je op vakantie naar Castillië La Mancha gaat, dan ga je op vakantie naar het land van Don Quijote! Het gebied waarin de verstrooide ridder Don Quijote in de zeventiende eeuw ten strijde trok tegen het kwaad en op zoek ging naar zijn geliefde Dulcinea.

Sinds 2005 kun je de officiële route Ruta del Don Quijote volgen, die met een lengte van meer dan 2.000 kilometer Europa's langste eco-toeristische route is. Lang genoeg dus voor wel meer dan één vakantie in Spanje...

De route wordt aangegeven met groene houten paaltjes langs de weg. En voert onder meer langs de windmolens van Don Quijote in Campo de Criptana, Puerto Lápice en Consuegra.

TIP! In Campo de Criptana hebben wij heerlijk gegeten in restaurant Las Musas. Vanuit het restaurant heb je bovendien prachtig uitzicht op de windmolens.

TIP! De windmolens van Consuegra liggen naast het te bezichtigen kasteel van Consuegra. Op zaterdag en zondag wordt er bovendien om 13 uur een theatervoorstelling gegeven, met dappere ridders en mooie jonkvrouwen…

TIP! Combineer een bezoek aan het land van Don Quiote met een vakantie in Madrid, Toledo of Almagro.

Middeleeuwse plaatsen en kastelen

Plaza Mayor in de Middeleeuwse plaats Sigüenza in de provincie Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

Herleef tijdens je vakantie in Castillië La Mancha ook de strijd tussen de Moren en Christenen! Die er in de Middeleeuwen eeuwenlang tegen elkaar gevochten hebben.

Je vindt er talloze kastelen als het kasteel van Almansa (provincie Albacete), het kasteel van Belmonte (provincie Cuenca), het kasteel van Sigüenza (provincie Guadalajara) en het kasteel van Guadamur (Toledo). Die Moorse vestingen zijn geweest voordat zij door Christenen omgebouwd zijn tot kastelen.

Verder vind je er UNESCO stad Toledo. Die in de tiende eeuw een welvarende Moorse stad was voor Joden, Christenen en Moslims. En in de zestiende eeuw even de hoofdstad van Spanje is geweest.

En ook de minder bekende steden Cuenca en Sigüenza zijn prachtige Middeleeuwse plaatsen in Castillië La Mancha.

TIP! Ga tijdens je vakantie in Madrid met de trein naar Toledo! Je stapt op Atocha en 30 minuten later stap je uit op het prachtige Mudejar station van Toledo…

TIP! Vanuit Madrid kun je in de zomer de Middeleeuwse trein naar Sigüenza nemen…

Een aantal kastelen in Castillië la Mancha zijn tegenwoordig Parador hotels...

Theaterstad Almagro

Theatervoorstelling in Almagro, in het oudste theater van Spanje!

Of wat zeg je van een bezoek aan theaterstad Almagro tijdens je vakantie in Castillië La Mancha? In deze bijzondere stad in Midden Spanje kun je Spanje’s oudste nog functionerend theater bewonderen.

Het witte stadje ligt op ongeveer twee uur in zuidelijke richting rijden vanaf Madrid. In de Spaanse Gouden Eeuw was het een van de belangrijkste en rijkste steden van Spanje.

Tegenwoordig staat het bekend voor zijn theater: de Corral de las Comedias. Dat al meer dan 400 jaar in gebruik is. Ieder jaar in september wordt in dit theater het Internationale Klassiek Theaterfestival gehouden. Lees meer over een vakantie in Almagro>>

De zwarte dorpen van Guadalajara

Valverde de los Aroyos - een van de zwarte dorpen van Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

Hou je van architectuur en wil je meemaken hoe veel Spanjaarden tot ongeveer 1970 in kleine gehuchten leefden? Ga dan naar de zogenaamde zwarte dorpen van Guadalajara als je op vakantie in Castillië La Mancha bent!

Het zijn geïsoleerde, van leisteen gebouwde gehuchten op ruim 100 kilometer ten noordoosten van Madrid. Die gelegen zijn in een van Spanje´s best bewaarde gebieden. Indrukwekkend! Lees meer over de Zwarte dorpen van Guadalajara>>

Sporen uit Prehistorie en Romeinse tijd

Het Romeinse theater in Segóbriga (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

Verder kun je tijdens je vakantie in Castillië La Mancha op zoek gaan naar talrijke sporen uit de Prehistorie en de Romeinse tijd.

Zo vind je er prehistorische rotstekeningen in bijvoorbeeld de Cueva de la Vieja in Alpera. En talrijke overblijfselen van dinosaurussen, die je vindt als je de zogenaamde Ruta de los Dinosaureos (=dinosaurusroute) volgt.

Uit de Romeinse tijd vind je nog de Romeinse nederzettingen Segóbriga ten oosten van Madrid) en Carranque (ten zuidwesten van Madrid). Én de door UNESCO tot Werelderfgoed verklaarde kwikmijnen van Almadén (ten zuidwesten van Madrid, dichtbij de grens met Andalusië). De oudste mijnen ter wereld, die tot 2003 in bedrijf zijn geweest.

TIP! Meer informatie over de dinosaurusroute vind je in deze Engelstalige brochure (downloaden via link).

Romaanse kunst

De San Martin Obispo kerk in Alcolea de las Peñas - een van de Romaanse kerken in de provincie Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

Tenslotte kunnen architectuur liefhebbers nog genieten van prachtige Romaanse kunst als ze op vakantie in Castillië La Mancha zijn. In de provincie Guadalajara kun je genieten van Romaanse kerken en kapelletjes uit de twaalfde en dertiende eeuw. Die liggen in kleine, Middeleeuwse plaatsjes. Bijvoorbeeld de Santa Maria del Rey kerk en Trinidad kerk in Atienza.

TIP! Een uitstekende uitvalsbasis om de Romaans kunst van Guadalajara te bewonderen is het stadje Sigüenza.

Terug naar boven>>

Wandelen en fietsen Castillië La Mancha

Wist je dat Castillië la Mancha een mooie bestemming voor een wandel- of fietsvakantie is?

Zo kun je er bijvoorbeeld wandelen of fietsen over (een deel van) de Ruta de Don Quijote of de Vía Verde de la Jara. Maar ook langs de Zwarte dorpen van Guadalajara of door de Ciudad Encantada.

Op een andere pagina vertel ik meer over deze wandel- en fietsroutes/gebieden in deze uitgestrekte regio in Midden-Spanje:

Terug naar boven>>

Rondreizen Castillië la Mancha

Maar je kunt natuurlijk ook met je (huur-)auto een prachtige rondreis door Castillië La Mancha maken. 

Maak bijvoorbeeld een roadtrip door het Land van Don Quijote, langs de belangrijkste plaatsen uit het boek van Cervantes. En overnacht in de unieke Parador hotels van onder meer OropesaSigüenzaCuenca en Almagro! Je kunt deze reis zelf samenstellen of de Nederlandse reisorganisaties Tejeda Travel of AmbianceTravel een maatwerkreis laten maken.

Daarnaast heb ik verschillende mooie georganiseerde rondreizen door Midden-Spanje gevonden waarbij je onder meer Castillië La Mancha verkent. De mooiste rondreis vind ik:

16-daagse rondreis Cultuur en Natuur Midden-Spanje

De "Midden Spanje; cultuur en natuur" rondreis van Tejeda Travel begint in Madrid.

Van hieruit gaat de autovakantie verder naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo, het klooster van Guadalupe plus de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Terug naar boven>>

Stedentrips Castillië La Mancha

Of maak een stedentrip naar een van deze prachtige historische steden en proef het leven in een klein authentiek stadje in Midden-Spanje als je op vakantie in Castillië la Mancha bent! 

Terug naar boven>>

Accommodaties in Castillië La Mancha

Ik ben op zoek gegaan naar sfeervolle accommodaties in Castillië La Mancha, die kleinschalig en mooi gelegen zijn. Ontdek hier wat mijn favoriete overnachtingen in deze regio in Midden-Spanje zijn:

Terug naar boven>>
Nieuwe pagina's

 1. De leukste activiteiten in Valencia plus omgeving

  Jun 22, 22 09:52 AM

  Ontdek de leukste activiteiten in Valencia (Oost-Spanje): wandel-& fietstours, kooklessen, een excursie naar natuurgebied Albufera en meer.

  Lees meer

 2. De mooiste appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia

  Jun 22, 22 08:26 AM

  Sfeervolle, comfortabele, prachtig gelegen appartementen en vakantiehuizen in het centrum van Valencia: in de ciutat vella en aan zee. Mijn favorieten>>

  Lees meer

 3. Las Fallas van Valencia: prachtige beelden die in vlammen opgaan

  Jun 22, 22 03:05 AM

  Las Fallas in Valencia: een indrukwekkend feest met prachtige beelden die in vlammen opgaan, knalvuurwerk en klederdracht. Uitgebreide informatie.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder