Een vakantie in Castilië La Mancha, het land van Don Quijote

En vakantie in Castilië La Mancha in Midden-Spanje voert je terug naar het strijdtoneel van Moren en Christenen. Maar ook naar het land van Don Quijote. En naar onvergetelijke steden als Toledo, Cuenca, Sigüenza of Almagro.

De windmolens van Don Quijote in Puerto Lapice (Castilla la Mancha)

Deze regio ten oosten en zuiden van de regio Madrid, bestaat voor een groot deel uit een hoogvlakte. Maar heeft ook prachtige berggebieden als bijvoorbeeld de Serrania de Cuenca. 

Op uitzondering van de Werelderfgoed stad Toledo is dit uitgestrekte gebied in het hart van Spanje nog niet erg toeristisch. Hier kun je dus nog het echte Spanje proeven!

En bovendien kun je de verhalen uit het boek Don Quijote van Spanje's bekendste schrijver Cervantes hier herbeleven...

Ik vind  dan ook een boeiende vakantiebestemming voor cultuurliefhebbers. Maar zeker ook voor avontuurlijke gezinnen.

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Castilië La Mancha. En lees ook mijn tips over:

Het land van Don Quijote

De molens van Don Quijote in Campo de Criptana (provincie Ciudad Real, Castillië La Mancha)

Als je op vakantie naar Castilië La Mancha gaat, dan ga je op vakantie naar het land van Don Quijote!

Want in deze regio trok  in de zeventiende eeuw de verstrooide ridder Don Quijote ten strijde trok tegen het kwaad. En ging hij op zoek naar zijn geliefde Dulcinea.

Sinds 2005 kun je er de Ruta del Don Quijote volgen, die met een lengte van meer dan 2.000 kilometer Europa's langste eco-toeristische route is. 

De route wordt aangegeven met groene houten paaltjes langs de weg.

En voert onder meer langs de windmolens van Don Quijote in Campo de Criptana, Puerto Lápice en Consuegra.

*Tip*

  • Wij hebben in Campo de Criptana heerlijk gegeten in restaurant Las Musas, dat prachtig uitkijkt op de windmolens.
  • De windmolens van Consuegra liggen naast het te bezichtigen kasteel van Consuegra, dat het best bewaarde kasteel van Castilië la Mancha is. Op zaterdag en zondag kun je er om 13 uur genieten van een theatervoorstelling met ridders en jonkvrouwen…
  • Maak een roadtrip door het Land van Don Quijote waarbij je overnacht in de Parador hotels van  OropesaSigüenzaCuenca en Almagro!
  • Maak een fietsvakantie door het land van Don Quijote en andere prachtige natuurgebieden in Castilië la Mancha! Lees meer>>
  • Combineer een bezoek aan het land van Don Quiote met een vakantie in Madrid, Toledo of Almagro.

De zwarte dorpen van Guadalajara

Valverde de los Aroyos - een van de zwarte dorpen van Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

Wil je zien hoe Spanjaarden eeuwenlang in kleine berggehuchten gewoond hebben? En hou je van architectuur?

Ga dan naar de zogenaamde Zwarte dorpen van Guadalajara (in het Spaans: Pueblos negros de Guadalajara) als je op vakantie in Castillië La Mancha bent!

Het zijn geïsoleerde, van leisteen gebouwde gehuchten op ruim 100 kilometer ten noordoosten van Madrid. Die gelegen zijn in een van Spanje´s best bewaarde gebieden. Indrukwekkend!

Romaanse kunst in Castilië la Mancha

De San Martin Obispo kerk in Alcolea de las Peñas - een van de Romaanse kerken in de provincie Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

Architectuur liefhebbers kunnen tijdens hun vakantie in Castilië La Mancha ook genieten van prachtige Romaanse kunst!

Want in de provincie Guadalajara liggen talrijke Romaanse kerken en kapelletjes uit de twaalfde en dertiende eeuw.

Je vindt ze in kleine, Middeleeuwse plaatsjes. Bijvoorbeeld de Santa Maria del Rey kerk en Trinidad kerk in Atienza.

Tip! Het stadje Sigüenza is een uitstekende uitvalsbasis om de Romaans kunst van Guadalajara te bewonderen!

Middeleeuwse plaatsen en kastelen

Plaza Mayor in de Middeleeuwse plaats Sigüenza in de provincie Guadalajara (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

Herleef tijdens je vakantie in Castilië La Mancha ook de strijd tussen de Moren en Christenen! Die er in de Middeleeuwen eeuwenlang tegen elkaar gevochten hebben.

Je vindt er talloze kastelen, die Moorse vestingen zijn geweest voordat zij door Christenen omgebouwd zijn tot kastelen.

Bijvoorbeeld het kasteel van Sigüenza (provincie Guadalajara), Belmonte (provincie Cuenca), Almansa (provincie Albacete)  en Guadamur (provincie Toledo). 

Bovendien kun je in Castilië la Mancha genieten van de stad Toledo. In de tiende eeuw was deze Werelderfgoed stad in de omgeving van Madrid een welvarende Moorse stad voor Joden, Christenen en Moslims. En in de zestiende eeuw is ze zelfs even de hoofdstad van Spanje geweest.

En je kunt er Middeleeuwse plaatsen als Cuenca en Sigüenza bewonderen. Op aparte pagina's schrijf ik meer over:

*Tips*

Theaterstad Almagro

Theatervoorstelling in Almagro, in het oudste theater van Spanje!

Of wat zeg je van een bezoek aan theaterstad Almagro tijdens je vakantie in Castillië La Mancha? In deze bijzondere stad in Midden-Spanje kun je Spanje’s oudste nog functionerend theater bewonderen.

Het witte stadje ligt op ongeveer twee uur in zuidelijke richting rijden vanaf Madrid. In de Spaanse Gouden Eeuw was het een van de belangrijkste en rijkste steden van Spanje.

Tegenwoordig staat het bekend voor zijn theater: de Corral de las Comedias. Dat al meer dan 400 jaar in gebruik is. Ieder jaar in september wordt in dit theater het Internationale Klassiek Theaterfestival gehouden. 

Sporen uit Prehistorie en Romeinse tijd

Het Romeinse theater in Segóbriga (Castillië La Mancha, Midden Spanje)

En tenslotte kun je tijdens je vakantie in Castilië La Mancha op zoek gaan naar talrijke sporen uit de Prehistorie en de Romeinse tijd.

Zo vind je er prehistorische rotstekeningen in bijvoorbeeld de Cueva de la Vieja in Alpera. En talrijke overblijfselen van dinosaurussen, die je vindt als je de zogenaamde Ruta de los Dinosaureos (=dinosaurusroute) volgt.

Uit de Romeinse tijd vind je nog de Romeinse nederzettingen Segóbriga ten oosten van Madrid) en Carranque (ten zuidwesten van Madrid).

Én de door UNESCO tot Werelderfgoed verklaarde kwikmijnen van Almadén (ten zuidwesten van Madrid, dichtbij de grens met Andalusië). Dit zijn de oudste mijnen ter wereld, die tot 2003 in bedrijf zijn geweest.

Terug naar boven>>

Verzorgde reizen naar Castilië la Mancha

16-daagse autorondreis Cultuur en Natuur Midden-Spanje

Wil je een beetje proeven aan alle regio's in het hart van Spanje? Dan vind ik de individuele rondreis "Midden Spanje; cultuur en natuur" van Tejeda Travel erg mooi.

Je begint je 16-daagse autovakantie dan in Madrid. En rijdt van hieruit naar de UNESCO steden Ávila, Cáceres, Cuenca, Salamanca, Segovia en Toledo.

Plus naar het klooster van Guadalupe en de natuurgebieden Sierra de Gredos en Monfragüe.

Wil je alleen een rondreis door Castilië la Mancha maken en onderweg overnachten in Parador hotels of in andere charmante kleine hotels? Dan maakt de Nederlandse reisorganisatie met alle plezier een reis op maat voor je.

8-daagse fietsreis Ruta de Don Quijote

De windmolens van Don Quijote in Campo de Criptana

Een mooie verzorgde fietsvakantie door Castilië la Mancha vind ik de 8-daagse fietsreis "Ruta de Don Quijjote" van de Nederlandse fietsspecialist Eye4Cycling.

Tijdens deze ontspannen fietsvakantie, waarbij je vliegt op Madrid, fiets je vanuit Toledo over rustige wegen, door wisselende mediterrane landschappen en leuke dorpen, langs de prachtige meren van Ruidera en langs de karateristieke windmolens uit de verhalen van Don Quijote.

Bovendien kun je onderweg genieten van een wijnproeverij en van de typische, overheerlijke Manchego kaas (ik vind hem in ieder geval erg lekker...). En zijn er onderweg voldoende rustpunten zodat je als je wilt ook wandelend de omgeving kan verkennen...

Terug naar boven>>

Accommodaties in Castilië La Mancha

Terug naar boven>>