Cuenca: Middeleeuwse plaats met hangende huizen in Castilië la Mancha

Een stedentrip Cuenca in de regio Castilië La Mancha (Midden-Spanje) brengt je naar een gezellige stad met een aan een ravijn gelegen Middeleeuwse binnenstad, die bekend staat voor zijn hangende huizen. En is een absolute aanrader voor cultuurliefhebbers én liefhebbers van actieve vakanties!

Dwaal door de straatjes van een van de mooiste Middeleeuwse plaatsen in Spanje, bewonder de hangende huizen van Cuenca en wandel door het omliggende ravijnlandschap. Of ga kajakken op de twee omringende rivieren of abseilen van de kliffen van Werelderfgoed stad Cuenca.

En wil je ook winkelen tijdens je vakantie in Cuenca? Dat kan in de gezellige winkelstraten van de moderne stad Cuenca. 

Doe hier inspiratie op over wat je kunt zien en doen tijdens een stedentrip in Cuenca, waar je sfeervol kunt overnachten en meer:

Een Middeleeuwse stad

Calle San Pedro, een van de mooiste straten  in de ommuurde Middeleeuwse plaats Cuenca

De historische stad Cuenca (Cuenca ALTA) is gelegen op een rotsplateau tussen de Júcar rivier (in het westen) en de Huécar rivier (in het oosten). Oorspronkelijk was het een Moorse burcht.

Totdat Koning Alfonso VIII in 1711 de plaats heroverde. En Cuenca uitgroeide tot een welvarende Middeleeuwse stad in Midden Spanje. Met imposante kathedraal, talrijke kloosters, kerken en herenhuizen. En gezellige pleintjes als de kleurrijke Plaza Mayor en de Plaza de la Merced.

Als je tijdens je vakantie in Cuenca door de smalle straatjes van deze Werelderfgoedstad loopt, zal je zien dat deze er nog bijna hetzelfde uitzien als 400 jaar geleden…

*Tips*

  • Een geweldige manier om Cuenca beter te leren kennen, vind ik door er op verkenning te gaan samen met een local! Een local kan je de hoogtepunten én verborgen plekken van zijn geliefde stad laten zien én proeven...
  • Deze gratis Engelstalige audio-rondleiding is handig voor als je de kathedraal van Cuenca wilt bezoeken.
  • Bezoek de Tunnel van Alfonso VIII in de calle Alfonso VIII! Kaartjes zijn te koop bij het toeristenbureau op de Plaza Mayor.

De hangende huizen van Cuenca

Hangende huizen van werelderfgoedstad Cuenca

Waar Werelderfgoed stad in Castilië La Mancha tegenwoordig vooral bekend om staat, zijn de Casas Colgadas (=hangende huizen) van Cuenca. De huizen worden in de vijftiende eeuw gebouwd aan de rand van het rotsplateau en uitstekend over de Huécar rivier.

Halverwege de twintigste eeuw worden de drie nog overgebleven huizen gerestaureerd door de Filippijnse kunstschilder en kunstverzamelaar Zóbel. Om nadien gebruikt te worden voor zijn privé collectie abstracte kunst.

Na de dood van Zóbel komen de Hangende Huizen en de kunstwerken in handen van de Juan March Stichting. Die er het gratis toegankelijke Museum voor Spaanse Abstracte Kunst (Museo de Arte Abstracto Español) van maakt. Een aanrader voor je vakantie in Cuenca!

Het Parador hotel van Cuenca

Parador hotel van Cuenca met prachtig uitzicht op de Middeleeuwse plaats

Een andere aanrader voor je vakantie in Cuenca vind ik een bezoek aan het Parador hotel van Cuenca.

Het hotel is gevestigd in het Convento de San Pablo, een voormalig klooster tegenover de historische stad Cuenca en de hangende huizen van Cuenca. Aan de andere kant van de Huécar rivier. Vanaf het voormalig klooster heb je een prachtig uitzicht op het Middeleeuwse stadje en de eronder liggende ravijn.

Het stadje en het klooster worden met elkaar verbonden door een stalen brug over de Juécar rivier: de Puente de San Pablo. Als je hoogtevrees hebt, kun je beter met de auto omrijden om bij het Parador hotel te komen.

Tip! Je kunt overnachten in de Parador van Cuenca, maar je kunt er ook alleen wat drinken gaan drinken of een hapje eten.

Het museum van Antonio Perez

Schilderij van Antonio Perez, oprichter van het kunstmuseum Fundación de Antonio Pérez in Cuenca

In de jaren 1960 werd het schilderachtige stadje in Midden Spanje zeer populair onder kunstenaars. Om te ontsnappen aan de aandacht van Franco. En om geïnspireerd te worden.

De Spaanse kunstenaar en kunstverzamelaar Antonio Pérez is de kunstwerken van Cuenca´s bekende kunstenaars als Antonio Saura gaan verzamelen. Die vanaf eind jaren 1990 te zien zijn in het museum van Antonio Pérez in het voormalige Karmelieten klooster van Cuenca.

Hou je van kunst en wil je een andere, recentere kant van de Middeleeuwse plaats Cuenca zien, bezoek dan zeker het museum van Antonio Perez als je op vakantie in Cuenca bent!

Beleef Cuenca tijdens het San Mateo feest

Of wat zeg je ervan om rond 21 september op vakantie naar Cuenca te gaan en het feest van San Mateo mee te maken? Tijdens dit feest wordt de verovering van de stad door koning Alfonso VIII in 1177 herdacht. Waarbij de koning zijn troepen beloonde grote feesten, om de overwinning op de Moren te vieren.

Op 21 september wordt de Vlag van Cuenca in processie van de kathedraal naar het gemeentehuis en weer terug gedragen. Daarnaast kun je tijdens het populairste feest van deze ommuurde stad in Midden Spanje genieten van traditionele dansen, vuurwerk, diverse culturele activiteiten en lokale hapjes en drankjes.

Tip! Proef Cuenca’s populaire drankje zurra, een drankje van witte wijn, suiker en citroen.

Een actieve vakantie in Cuenca

Wandelroutes in de omgeving van Werelderfgoedstad Cuenca

Hou je meer van een actieve vakantie?

Ook dan moet je zeker eens op vakantie naar deze prachtige Middeleeuwse plaats in Midden-Spanje gaan!

Vanuit de oude binnenstad van deze Werelderfgoed stad (die ook wel Cuenca Alta genoemd wordt) kun je verschillende korte en lange wandelroutes volgen of fietstochten maken.

Maar je kunt er ook kajakken op de Júcar rivier of de Huécer rivier.

Of abseilen van de klippen van dit schilderachtige stadje in de regio Castilië La Mancha.

De omgeving van Cuenca

Uitkijkpunt Ventano del Diablo op weg naar de Ciudad Encantada de Cuenca in de Serranía de Cuenca

Hou je van natuur? Ga dan tijdens je vakantie in Cuenca zeker ook naar het natuurgebied Serranía de Cuenca, ongeveer 20 kilometer ten oosten van het ommuurde Middeleeuwse stadje in Midden Spanje.

Hier vind je onder andere de Ciudad Encantada (=Betoverde Stad) van Cuenca. Een verzameling van kalkstenen rotsen, die in de loop der tijd bijzondere vormen hebben aangenomen door de invloed van weer, water en ijs.

Een andere bijzonder natuurverschijnsel dat je in de Serranía de Cuenca kunt bewonderen zijn de Torcas de los Palancares. Diepe gaten met een diameter van 200 tot 500 meter, midden in de Los Palancares berg.

In de omgeving van Cuenca liggen ook prachtige oude dorpjes als Priego, Belmonte en Mota del Cuervo. Of oude kastelen als de kastelen van Belmonte, Alarcón en Garcimuñoz.

En in Cabeza de Griego vind je de overblijfselen van een Visigotische kerk uit de zesde eeuw.

Tip! Ga wandelen of fietsen in de Serranía de Cuenca. Er is een autoroute langs de Torcas de los Palancaros en de Ciudad Encantada de Cuenca, maar je kunt vanuit Cuenca ook met de bus naar de Serranía de Cuenca.

Terug naar boven>>

Charmante kleine hotels in Cuenca

Je kunt tijdens je stedentrip in Cuenca overnachten in een gezellig appartement of in een gezellig kleinschalig hotel. De volgende accommodaties kan ik warm aanbevelen:

Hotel Parador de Cuenca

Wil je heerlijk luxe en in stijl overnachten tijdens je vakantie in Cuenca?

Dan vind ik het Parador hotel van Cuenca in het San Pablo klooster een absolute aanrader.

Proef er de geschiedenis en het heerlijke eten.

En geniet er vooral ook van het uitzicht op de Middeleeuwse stad en de hangende huizen!

Hotel Posada de San José

In een typisch smal straatje in de historische binnenstad van Cuenca ligt het eenvoudige hotel Posada San José. 

Het 2-sterren hotel is gevestigd in het zeventiende eeuwse Colegio de San José, de koorschool van de Kathedraal.

En biedt fantastische uitzichten op de kloof van de Huécar rivier.

Hotel Hospederia Seminario Conciliar de San Julián

Een andere bijzondere accommodatie in Cuenca vind ik het hotel Hospedería del Seminario Conciliar de San Juan.

Het eenvoudige hotel ligt aan de mooi Plaza de la Merced.

Het is gevestigd in een deel van een nog in gebruik zijnde achttiende eeuws seminarium. En biedt prachtige uitzichten op de kloof van de Júcar rivier!

Sfeervolle appartementen in Cuenca

Appartementen Alizaque Lodge

Verblijf je tijdens je vakantie in Cuenca liever in een appartement? Kijk dan eens naar de appartementen van Alizaque Lodge die helemaal boven in de historische binnenstad van Cuenca liggen, net voor de oude stadsomwalling.

Het zijn modern ingerichte appartementen die aan de voorkant uitkijken op de schilderachtige Middeleeuwse stad en aan de achterkant op de Júcar rivier.

De meeste van deze rustig gelegen vakantiewoningen in Cuenca Alta zijn 2- tot 4-persoons appartementen, maar er is ook een groot appartement voor 8 personen.

Ik heb er geslapen en vond het een heerlijk appartement!

Appartement La Casita de Nerea

Of wat zeg je ervan om tijdens je vakantie in Cuenca te verblijven in een authentiek klein huisje in de Middeleeuwse stad in Midden Spanje?

Het 2- tot 4-persoons appartement Casita de Nerea is eenvoudig, maar smaakvol ingericht.

En bevindt zich op 100 meter van de hangende huizen en de kathedraal van Cuenca.

Terug naar boven>>

Algemene vakantietips Cuenca

Winkelen in Cuenca

Wil je tijdens je vakantie in Cuenca even geen cultuur proeven, maar gewoon even lekker winkelen en misschien een terrasje pikken? Daal dan af naar de moderne stad. En proef het leven in een kleine provinciale stad in Midden-Spanje.

De hogesnelheidstrein naar Cuenca

Met Spanje's hogesnelheidstrein kun je vliegensvlug vanuit diverse steden in Spanje in Cuenca zijn. Een treinreis vanuit Madrid duurt bijvoorbeeld 50 minuten. Er zijn 3 AVE-treinen die in Cuenca stoppen en wel de:

  • trein van Madrid naar Valencia v.v.
  • trein van Madrid naar Cuenca
  • trein van Sevilla naar Valencia v.v.

De hogesnelheidstreinen stoppen 5 kilometer buiten Cuenca (op het nieuwe station Cuenca Fernando Zóbel). Van hieruit kun je makkelijk een taxi nemen. En ik meen dat er ook een bus naar Cuenca rijdt.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een normale sneltrein naar Cuenca nemen. Bijvoorbeeld vanuit Madrid. Deze treinreis duurt 3 uur. Je stapt dan uit op het treinstation in het centrum van de stad.

Combineer met andere Spanje vakantie

Een vakantie in Cuenca is prima te combineren met een andere Spanje vakantie. Bijvoorbeeld met een vakantie naar Madrid.

Maar je kunt er natuurlijk ook een Castilië La Mancha vakantie van maken en je vakantie in Cuenca combineren met een bezoek aan onder andere Toledo en het Land van Don Quijote.

Alle genoemde bestemmingen liggen op minder dan 2 uur rijden van deze betoverende Middeleeuwse stad in Midden-Spanje.

Neem je de AVE (Spanje's hogesnelheidstrein), dan kun je je Cuenca vakantie ook nog combineren met bijvoorbeeld een vakantie in Alicante, Valencia of Sevilla

Terug naar boven>>

Wat je ook niet mag missen in Castilië La Mancha

Meer interessante steden voor een stedentrip Spanje

Op een aparte pagina heb ik een overzicht gemaakt van bekende én onbekende steden die ik kan aanbevelen voor een stedentrip Spanje: