Een vakantie in Almagro – stad met Spanje's oudste theater

Laat je verrassen door een vakantie in Almagro, een rustig, witgekalkt plaatsje in Midden Spanje. Dat gesierd wordt door Spanje’s oudste nog functionerend theater, een indrukwekkende Plaza Mayor en kerken en paleizen die stille getuigen zijn van de grote welvaart die de theaterstad in Castillië La Mancha van de dertiende tot en met de achttiende eeuw gekend heeft.

Het Corral de Comedias in Almagro (Castillië la Mancha, Midden Spanje)

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Almagro. Of ga meteen verder naar mijn tips over:

Bezienswaardigheden in Almagro

Spanje's oudste functionerend theater

Theatervoorstelling in Spanje's oudste theater: de Corral de Comedias in Almagro

Als je op vakantie in Almagro bent, kun je er niet omheen om ook even naar de Corral de Comedias te gaan. Spanje’s oudste nog in gebruik zijnde theater. Niets verraadt de schoonheid van het meer dan 400 jaar oude theater als je voor de kale, witte ingang van het theater op de Plaza Mayor staat…

Regelmatig worden er nog theatervoorstellingen in het theater gegeven. Die worden aangekondigd bij de ingang van het theater. En in september vindt er ieder jaar het Festival Internacional de Teatro Clássico (=Internationaal Klassiek Theater Festival) plaats.

Bewonder de Plaza Mayor

Plaza Mayor van Almagro met houten wit-groene zuilengalerij

Bewonder tijdens je vakantie in Almagro ook de bijzondere Plaza Mayor. De langwerpige Plaza Mayor heeft een prachtige houten wit-groene zuilengalerij. En is het centrale ontmoetingspunt van het witte theaterstadje op twee uur rijden ten zuiden van Madrid. Zowel overdag als ’s avonds is het plein een plaatje om te zien.

TIP! Proef in een van de café’s aan de Plaza Mayor een "berenjena de Almagro" (=aubergine van Almagro), een typisch gerecht van deze stad. Het zijn kleine aubergines, die ingelegd zijn in een soort azijn.

Dwaal rond langs oude paleizen

En dwaal tijdens je vakantie in Almagro rond door witte, uitgestorven straatjes. Waarin oude paleizen, herenhuizen, kerken en kloosters verscholen liggen! En stel je voor hoe dit stadje in Midden Spanje in de achttiende eeuw een welvarend internationaal handelscentrum is geweest…

Neem een kijkje in het theatermuseum

Wil je weten wat voor kostuums toneelspelers van het Corral de Comedias door de tijd heen hebben gedragen? Neem dan een kijkje in het Museo Nacional de Teatro (=nationaal theatermuseum) als je op vakantie in Almagro bent.

Originele kostuums in het theatermuseum van Almagro

Het museum is gevestigd in een aantal oude paleizen, de Palacios de los Maestres (=paleizen van de meesters). Die oorspronkelijk gebouwd waren voor de Orde van Calatrava. Een Christelijke ridderorde, die een cruciale rol heeft gespeeld bij het verdrijven van de Moren uit Spanje. 

In het museum zijn onder andere kostuums te zien die toneelspelers vanaf de zestiende eeuw gedragen hebben.

Bezienswaardigheden omgeving Almagro

Bovendien kun je tijdens je vakantie in Almagro leuke uitstapjes maken, die allemaal op maximaal 40 minuten rijden van Almagro liggen. Bijvoorbeeld naar:

Kasteel van Calatrava la Nueva - een leuk uitstapje tijdens je vakantie in Almagro

Verder kun je van hieruit het land van Don Quijote verkennen met onder andere de windmolens in Puerto Lápice, Consuegra en Campo de Críptana. Of wijn proeven in het wijngebied rond Valdepeñas.

Almagro plus Madrid en/of Zuid-Spanje

Je kunt een vakantie in Almagro prima combineren met een stedentrip Madrid (200km ten noorden van Almagro) of Toledo (130km ten noordwesten) in Midden-Spanje.

Of met een vakantie Jaén (160km ten zuiden), Córdoba (200km ten zuidwesten) of Granada (250km ten zuiden) in Zuid-Spanje.

Terug naar boven>>

Charmante kleine hotels in Almagro

Ik heb in Almagro een paar prachtige kleine hotels gevonden die zich bevinden in historische gebouwen:

B&B Casa Rural Tia Pilar

Wil je bijzonder overnachten in Almagro? Dat kan in de centraal gelegen B&B Casa Rural Tia Pilar.

Het romantisch hotel bevindt zich in een traditionele achttiende eeuwse woning. Vanaf de straat zie je alleen een witte muur. Maar zodra de deur van dit kleine hotel in Midden-Spanje opengaat, stap je terug in de tijd!

Want het hele hotel is ingericht met antieke meubels. Wat echter niet antiek is, is het kleine buitenzwembad waarin je in de hete zomermaanden heerlijk af kunt koelen.

Hotel Posada los Caballeros

Almagro’s hoogtijdagen herbeleef je ook in hotel Posada los Caballeros, dat in de zestiende eeuw gebouwd is als herberg.

Het familiehotel in het centrum van Almagro is stijlvol ingericht en heeft een klein buitenzwembad.

Een leuke detail: je ontbijt in een oude wijnkelder en je kunt er op de foto in kostuums uit de Spaanse Gouden Eeuw.

Hotel La Casa del Rector

Ben je op zoek naar een luxer verblijf voor je vakantie in Almagro? Dan vind ik hotel La Casa del Rector een aanrader.

Het boetiekhotel is gevestigd in een huis uit de zeventiende eeuw dat omgetoverd is tot een modern en lux hotel.

Het hotel heeft drie soorten hotelkamers (rustiek, modern en design) en beschikt bovendien over een Spa met klein overdekt zwembad.

Parador hotel van Almagro

Of wat zeg je ervan om tijdens je vakantie in Almagro te verblijven in een kloosterhotel? Dat kan in het Parador hotel van Almagro.

Het stijlvol ingerichte hotel is gevestigd in een prachtig gerestaureerd zestiende eeuws klooster met diverse binnenplaatsen plus een tuin met ruim buitenzwembad.

En ligt op loopafstand van Almagro's historisch centrum. 

Terug naar boven>>

Sfeervolle vakantiehuizen in Almagro

2-persoons appartement Loft Yedra in Almagro

Het 2-persoons appartement Loft Yedra is een kleine duplex woning in het centrum van Almagro in Castillië La Mancha, op een paar minuten lopen van de Plaza Mayor.

Wat ik vooral fijn vind aan deze verzorgde accommodatie in Midden-Spanje: de gezamenlijke binnenplaats met zwembadje en BBQ.

Bovendien mag je je hond ook mee op vakantie nemen in dit appartement.

2-persoons appartementen Casa Almodóvar in Almagro

De 3 appartementen in Casa Almodóvar zijn mooie 2-persoons appartementen met antiek meubilair, die zich bevinden in een opgeknapte traditionele zeventiende eeuwse woning in het centrum van Almagro, op een paar minuten lopen van de Plaza Mayor.

Let op: 2 appartementen hebben een gezamenlijke keuken. En er is geen internet.

Moderne appartementen Clavero in Almagro

Hou je van modern? Dan zijn de Apartamentos Turísticos Clavero in de oude binnenstad van theaterstad Almagro allicht iets voor jou.

Deze accommodatie in Midden-Spanje bestaat uit 3 moderne en comfortabele appartementen: een 2-persoons appartement, een 4-persoons appartement én een 4-persoons Premium appartement met patio met eigen zwembad en BBQ-faciliteiten.

10-persoons vakantiehuis Casa del Comendador de Almagro

Zoek je een groot en authentiek vakantiehuis in Almagro? Kijk dan eens naar Casa del Comendador de Almagro.

Dit 10-persoons vakantiehuis in Castillië La Mancha bevindt zich in een zeventiende eeuwse woning die  typerend is in het witte theaterstadje: een witte kalkstenen woning die rond een patio gebouwd is.

De stijlvolle accommodatie heeft een buitenzwembadje met overdekt terras en BBQ.

Terug naar boven>>

Restauranttip omgeving Almagro

Restaurant La Encomienda in Villanueva de San Carlos

Hou je van goed eten? Dan vind ik restaurant La Encomienda, op een half uur rijden van Almagro, een absolute aanrader!

Het mooie en gezellige restaurant is gelegen in het kleine gehucht Villanueva de San Carlos, in de buurt van het kasteel van Calatrava, en maakt voortreffelijke lokale gerechten.

Wij begonnen binnen en eindigden in de ruime tuin, waar de kinderen heerlijk rond konden rennen.

Terug naar boven>>