Een vakantie Jaén: naar eeuwige olijfbomen en Renaissance steden

Geniet tijdens een vakantie in Jaén in het binnenland van Andalusië van een eindeloos landschap met olijfbomen als je je bevindt in de provincie van het vloeibare goud, de provincie die ’s werelds grootste producent van olijfolie is! En bewonder er de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén en Andalusië's grootste natuurgebied Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas.

Ik vind deze provincie een prachtige bestemming voor een cultuurvakantie, een culinaire vakantie of een actieve vakantie in Zuid-Spanje!

Doe hier inspiratie op over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de provincie Jaén in het binnenland van Andalusië. En lees ook even mijn tips over:

Verken het land der olijfbomen

Fietsen door het olijfbomenlandschap  van Jaén (Andalusië)

Als je op vakantie naar Jaén gaat, kun je genieten van eindeloze glooiende landschappen met olijfbomen. Waarvan de olijven geperst en tot olijfolie verwerkt worden. In molens (=molinos), perserijen (=almazaras) en fabrieken. 

Een prachtig landschap om met de auto doorheen te rijden! Maar ook om door te wandelen, fietsen of paardrijden!

Neem tijdens je vakantie in Jaén ook een kijkje achter de schermen op een boerderij, molen of perserij. Of in een van de olijvenmusea die de provincie in het binnenland van Andalusië rijk is. 

En ontdek hoe het vloeibare goud gemaakt wordt. Proef de verschillende soorten olijfolie. Geniet van gerechten die met olijfolie bereid zijn. Of ontspan in olijfolie!

TIP! Vanaf de stad Jaén kun je wandelen of fietsen over de zogenaamde Vía Verde del Aceite, door het prachtige olijfbomenlandschap van de provincie Jaén.

Ontdek Andalusië's Renaissance steden

Sacristie in de Renaissance kathedraal van Jaén stad

Hou je van cultuur en architectuur? Ga dan absoluut eens op vakantie naar de provincie Jaén en bezoek er de drie Renaissance steden van Andalusië: Jaén, Úbeda en Baeza! Drie parels in het binnenland van Zuid Spanje, die rond de zestiende eeuw rijke en machtige steden in Spanje waren. 

Bezoek bijvoorbeeld de kathedraal van Baeza, de kathedraal van Jaén en de Plaza Juan Vázquez de Molina in Úbeda; waar je de Santa Capilla de El Salvador , het Palacio Juan Vázquez de Molina en het Palacio del Deán Ortega kunt bewonderen.

En ga zeker ook even naar de Synagoge van Úbeda en een van de pottenbakkerijen van Úbeda. Plus de Arabische baden van Jaén!

TIP! Als je de Renaissance steden van Andalusië bezoekt, ga dan ook naar:

De Iberisch-Romeinse stad Cástulo

Detail van mozaïek in Iberisch-Romeinse stad Cástulo in de provincie Jaén

Een andere absolute topper voor je vakantie in Jaén vind ik ook een bezoek aan de ruïnes van de Iberische en Romeinse stad Cástulo (bij Linares) die rond 2010 ontdekt is.

Cástulo was een belangrijke stad in de Iberische tijd, maar is in de Romeinse tijd langzamerhand in verval geraakt.

In deze stad is Hannibal in de derde eeuw voor Christus getrouwd met de dochter van baas van het toenmalige Castulum…

Sinds 2010 helpen vrijwilligers en studenten van uit de hele wereld met het opgraven van deze oude stad. Indrukwekkend om te zien hoe steen voor steen bekeken wordt! 

Toen ik er in 2015 was, had men de haven, thermen, acropolis en 3 patios gevonden. En een gebouw met een gigantisch mozaïek  uit de eerste of tweede eeuw na Christus.

 Het grootste natuurpark van Andalusië

Maar ook natuurliefhebbers en liefhebbers van actieve vakanties komen volledig aan hun trekken tijdens een vakantie in Jaén! In deze provincie in het binnenland van Andalusië ligt namelijk het grootste natuurpark van Andalusië: de Sierras de Cazorla, Segura y las Villas!

Het is een prachtig natuurlandschap met bergen, valleien, rivieren, stuwmeren en kleine bergdorpjes.

Een paradijs om in te wandelen, fietsen of paardrijden. Maar ook voor activiteiten als klimmen, canyoning, zip-linen of raften.

Tip: Ik heb onder professionele begeleiding van het lokale outdoor bedrijf Tierraventura gezip-lijnd: wat een adrenaline-kik gaf dat!

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Jaén

Je kunt tijdens je vakantie in de provincie Jaén overnachten in een klein sfeervol hotel, een karakteristiek vakantiehuis of op een camping. Dit zijn mijn favorieten:

Camping Puente de las Herrerias

Een mooie camping voor een actieve vakantie in de Sierra de Cazorla vind ik Camping Puente de las Herrerias, buiten het dorpje Vadillo Castril.

De aan de Guadalquivir rivier gelegen kindvriendelijke camping in de provincie Jaén beschikt over staanplaatsen, hutten, bungalows en luxere mobile homes.

Bovendien is er naast een zwembad ook een multi-avonturen-park met Tibetaanse bruggen.

Ideaal voor een actieve vakantie in Zuid Spanje. Ook met het gezin.

Grotwoningen Casas Cueva Cazorla

Zoek je een bijzondere overnachting voor je vakantie in de provincie Jaén in het binnenland van Andalusië? Dan zijn de Casas Cueva Cazorla grotwoningen in Hinojares, in het zuidelijkste deel van de Sierra de Cazorla, allicht iets voor jou!

De bijzondere 2-, 4- en 6-persoons vakantiehuizen zijn sfeervol en kleurrijk ingericht, hebben een Arabisch tintje en delen een zwembad.

Een prachtige plek voor een actieve vakantie in Zuid Spanje!

Parador hotel van Jaén

Het Parador hotel van Jaén is gevestigd in een oud kasteel dat gelegen is op de Santa Catalina berg, aan de buitenkant van de stad Jaén.

Het kasteel is prachtig gerenoveerd en heeft nu comfortabele kamers, een heerlijk buitenzwembad plus een uitstekend restaurant. Bovendien is de sfeer van weleer prachtig bewaard gebleven in dit kleinschalig hotel in Andalusië! 

Parador hotel van Renaissance stad Úbeda

Het Parador hotel van Úbeda bevindt zich op misschien wel de mooiste plek van Renaissance stad Úbeda in de provincie Jaén.

Dit kleinschalig hotel in Andalusië is ligt namelijk midden in de oude binnenstad, op het Vázquez de Molina plein, naast de Capilla del Salvator kerk. En is gevestigd in het vroegere paleis van de kaplaan.

Bovendien is dit kleine charme hotel in Zuid-Spanje het eerste Parador hotel van Spanje!

Terug naar boven>>

Georganiseerde vakanties naar Jaén

Individuele rondreis door Andalusië (13 dagen)

Wil je per huurauto een rondreis maken langs de hoogtepunten van Andalusië in Zuid Spanje? Dan is de 13-/17-/19-daagse individuele rondreis Hoogtepunten van Andalusië van Pharos Reizen allicht iets voor jou.

Naast de Moorse steden Córdoba, Sevilla en Granada bezoek je bovendien de Renaissance stad Úbeda in de provincie Jaén plus de verrassende stad Málaga. En rijdt je door verschillende witte dorpen.

Busreis door Andalusië (8 dagen)

Laat je het rijden liever aan iemand anders over? Dan kun je de Renaissance steden van de provincie Jaén ook ontdekken tijdens de 8-daagse busrondreis Karakteristiek Andalusië van TUI.

Tijdens deze groepsrondreis bezoek je onder meer de plaatsen Malaga, Jerez de la Frontera, Sevilla, Cordoba, Baeza, Úbeda en Granada.

Wil je langer op vakantie? Kijk dan eens naar de 10-daagse en 14-daagse busreis door Andalusië van TUI.

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse luxe autovakantie Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door onder meer de olijvenwereld van de provincie Jaén en langs de Renaissance steden van Andalusië.

Tijdens deze rondreis verblijf je in kleine charmehotels. En wil je de reis korter of langer maken? Dat is geen probleem. De reis kan naar wens aangepast worden.

Terug naar boven>>