Een vakantie Jaén – naar eeuwige olijfbomen en Renaissance steden

Een vakantie naar Jaén in het binnenland van Andalusië brengt je naar de provincie van het vloeibare goud, die ’s werelds grootste producent van olijfolie is! En naar de prachtige Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén; een recentelijk ontdekte Romeins-Iberische stad; en het uitgestrekt natuurgebied Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas. Een prachtige bestemming dus voor een cultuurvakantie, gastronomische of actieve vakantie in Zuid Spanje.

Olijfbomenlandschap Jaén (Andalusië, Zuid Spanje)

Op deze pagina lees je wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de provincie Jaén in het binnenland van Andalusië. En geef ik tips over georganiseerde vakantiescampings, hotels en bijzondere slaapplekken in deze nog niet erg bekende provincie van Andalusië.

Verken het land der olijfbomen

Als je op vakantie naar Jaén gaat, kun je genieten van eindeloze glooiende landschappen met olijfbomen. Waarvan de olijven geperst en tot olijfolie verwerkt worden. In molens (=molinos), perserijen (=almazaras) en fabrieken. 

Een prachtig landschap om met de auto doorheen te rijden! Maar ook om door te wandelen, fietsen of paardrijden!

Neem tijdens je vakantie in Jaén ook een kijkje achter de schermen op een boerderij, molen of perserij. Of in een van de olijvenmusea die de provincie in het binnenland van Andalusië rijk is. 

En ontdek hoe het vloeibare goud gemaakt wordt. Proef de verschillende soorten olijfolie. Geniet van gerechten die met olijfolie bereid zijn. Of ontspan in olijfolie!

TIP! Vanaf de stad Jaén loopt de zogenaamde Vía Verde del Aceite: Een wandel- en fietspad van 55km lang over een voormalige spoorlijn. Dat je voert door het prachtige olijfbomenlandschap van de provincie Jaén.

Ontdek Renaissance steden Andalusië

Hou je van cultuur en architectuur? Ga dan absoluut eens op vakantie naar de provincie Jaén en bezoek er de drie Renaissance steden van Andalusië: Jaén, Úbeda en Baeza! Drie parels in het binnenland van Zuid Spanje, die rond de zestiende eeuw rijke en machtige steden in Spanje waren. 

Sacristie in de Renaissance kathedraal van Jaén stad

Bezoek bijvoorbeeld de kathedraal van Baeza, de kathedraal van Jaén en de Plaza Juan Vázquez de Molina in Úbeda; waar je de Santa Capilla de El Salvador , het Palacio Juan Vázquez de Molina en het Palacio del Deán Ortega kunt bewonderen.

En ga zeker ook even naar de Synagoge van Úbeda en een van de pottenbakkerijen van Úbeda. Plus de Arabische baden van Jaén!

TIP! Als je de Renaissance steden van Andalusië bezoekt, ga dan ook naar:

Bewonder Iberisch-Romeinse stad

Een andere absolute topper voor je vakantie in Jaén vind ik ook een bezoek aan de ruïnes van de Iberische en Romeinse stad Castulo (bij Linares). Die ruim 10 jaar geleden ontdekt is. Een belangrijke stad in de Iberische tijd. Maar die langzamerhand in verval raakt in de Romeinse tijd. In deze stad is Hannibal in de derde eeuw voor Christus getrouwd. Met de dochter van baas van het toenmalige Castulum…

Detail van mozaïek in Iberisch-Romeinse stad Cástulo in de provincie Jaén

Sinds 2010 helpen vrijwilligers en studenten van uit de hele wereld met het opgraven van deze oude stad. Indrukwekkend om te zien hoe steen voor steen bekeken wordt! 

Toen ik er in 2015 was, had men de haven, thermen, acropolis en 3 patios gevonden. En een gebouw met een gigantisch mozaïek  uit de eerste of tweede eeuw na Christus.

Verken grootste natuurpark Andalusië

Maar ook natuurliefhebbers en liefhebbers van actieve vakanties komen volledig aan hun trekken tijdens een vakantie in Jaén! In deze provincie in het binnenland van Andalusië ligt namelijk het grootste natuurpark van Andalusië: de Sierras de Cazorla, Segura y las Villas!

Een prachtig natuurlandschap met bergen, valleien, rivieren, stuwmeren en kleine bergdorpjes. Een paradijs om in te wandelen, fietsen of paardrijden. Maar ook voor activiteiten als klimmen, canyoning, zip-linen of raften.

Vakantietips Jaén

Georganiseerde vakanties naar Jaén

Individuele rondreis Andalusië van Pharos Reizen (13 dagen)

Wil je per huurauto een rondreis maken langs de hoogtepunten van Andalusië in Zuid Spanje? Dan is de 13-/17-/19-daagse individuele rondreis Hoogtepunten van Andalusië van Pharos Reizen allicht iets voor jou. Naast de Moorse steden Córdoba, Sevilla en Granada bezoek je bovendien de Renaissance stad Úbeda en de verrassende stad Málaga. En rijdt je door verschillende witte dorpen.

Busreis door Andalusië van TUI (8 dagen)

Laat je het rijden liever aan iemand anders over? Dan kun je de Renaissance steden van de provincie Jaén ook ontdekken tijdens de 8-daagse busrondreis Karakteristiek Andalusië van TUI. Tijdens deze groepsrondreis bezoek je onder meer de plaatsen Malaga, Jerez de la Frontera, Sevilla, Cordoba, Baeza, Úbeda en Granada.

Wil je langer op vakantie? Kijk dan eens naar de 10-daagse en 14-daagse busreis door Andalusië van TUI.

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse luxe autovakantie Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door onder meer de olijvenwereld van de provincie Jaén en langs de Renaissance steden van Andalusië. Met verblijf in kleine charmehotels. De reis kan naar wens aangepast worden.

Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië (15 dagen)

De 15-daagse autovakantie Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië van de Nederlandse Spanje & Portugal specialist Ardanza Reizen is eveneens een individuele rondreis per huurauto door onder andere de olijvenwereld van de provincie Jaén in Zuid Spanje. En langs Andalusië's Renaissance steden. Waarbij je verblijft in sfeervolle accommodaties. En Ardanza allerlei bijzondere activiteiten voor je kan regelen.

Campings in Jaén

Camping Puente de las Herrerias

Een mooie camping voor een actieve vakantie in de Sierra de Cazorla vind ik Camping Puente de las Herrerias, buiten het dorpje Vadillo Castril. De aan de Guadalquivir rivier gelegen kindvriendelijke camping in de provincie Jaén beschikt over staanplaatsen, hutten, bungalows en luxere mobile homes. Bovendien is er naast een zwembad ook een multi-avonturen-park met Tibetaanse bruggen. Ideaal voor een actieve vakantie in Zuid Spanje. Ook met het gezin.

Bijzonder overnachten in Jaén

Grotwoningen Casas Cueva Cazorla

Zoek je een bijzondere overnachting voor je vakantie in de provincie Jaén in het binnenland van Andalusië? Dan zijn de Casas Cueva Cazorla grotwoningen in Hinojares, in het zuidelijkste deel van de Sierra de Cazorla, allicht iets voor jou! De bijzondere 2-, 4- en 6-persoons vakantiehuizen zijn sfeervol en kleurrijk ingericht. Met een Arabisch tintje. En delen een zwembad. Een prachtige plek voor een actieve vakantie in Zuid Spanje!

Parador hotel van Úbeda

De Parador van Úbeda bevindt zich op misschien wel de mooiste plek van Renaissance stad Úbeda in de provincie Jaén. Deze bijzondere overnachting in Andalusië is namelijk gevestigd in het vroegere paleis van de kaplaan van de Capilla del Salvator kerk. En ligt naast de kerk. Dit historisch gebouw is bovendien het eerste Parador hotel van Spanje!
Nieuwe pagina's

 1. De Lecrin vallei in Granada (Andalusië): de Vallei van Geluk

  Apr 01, 20 10:12 AM

  De Lecrin vallei dichtbij Granada, de Sierra Nevada én de Costa Tropical: prachtige uitvalsbasis voor een Andalusië vakantie met cultuur, natuur én strand…

  Lees meer

 2. Het hele jaar een heerlijke wandelvakantie op de Canarische eilanden

  Mar 30, 20 10:41 AM

  Een wandelvakantie op de Canarische eilanden? Lees meer over wandelroutes, wandelreizen en mooiste wandelgebieden op Tenerife, La Palma, Lanzarote, La Gomera em

  Lees meer

 3. Een vakantie aan de Costa del Sol - de kust van Málaga (Andalusië)

  Mar 30, 20 09:12 AM

  Op vakantie naar de Costa del Sol in Andalusië (Zuid-Spanje)? Lees meer over de kust van provincie Málaga. O.a. tips over vakantiehuizen en sfeervolle hotels.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder