Úbeda, Baeza en Jaén - dé Renaissance steden van Andalusië

Heb je er al eens aan gedacht om een rondreis langs Úbeda, Baeza en Jaén te maken als je op vakantie in Zuid Spanje bent? Deze drie steden in het noordoosten van Andalusië vormen samen dé Renaissance steden van Andalusië. Die in de zestiende eeuw rijke en machtige steden waren. Een tijd waarin mannen die samen met Columbus Latijns-Amerika veroverd hadden rijk terug naar huis kwamen en er huizen, kerken en meer lieten bouwen.

Op deze pagina kun je lezen wat voor schatten de drie Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén herbergen. Zodat je weet wat je kunt verwachten als je een rondreis langs deze prachtige Renaissance steden in Andalusië maakt.

Renaissance stad Jaén

Kathedraal van Jaén (Jaén, Andalusië)
Sacristie in Renaissance stijl van kathedraal van Jaén (Andalusië)
Balkon langs middenschip kathedraal Jaén (Zuid Spanje)

De eerste Renaissance stad van Andalusië is Jaén, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Zuid Spanje. Deze stad wordt vaak ten onrechte vergeten. Want in het historische centrum van Jaén vind je talrijke paleizen, kloosters en kerken in Renaissance stijl.

Hét hoogtepunt in Jaén is echter de kathedraal van Jaén! Dit bouwwerk is een waar Renaissance meesterwerk, dat ontworpen is door vader en zoon Pedro en Andrés de Vandelvira. De kathedraal is gebouwd in een pure Renaissance stijl en heeft als model voor vele andere kathedralen in Latijns-Amerika gediend.

Vooral de kapel en de sacristie in de kathedraal van Jaén zijn ware kunstwerken. In de sacristie is te zien hoe Vandelvira elementen van de Italiaanse Renaissance stijl en de Moors-Spaanse Mudéjar stijl gecombineerd heeft.

Ook de bogen-plafonds die geheel uit steen zijn uitgehouwen vind ik overigens indrukwekkend. Evenals de balkons rond het middenschip, met erachter een gang naar maar liefst 26 vertrekken.

Renaissance stad Úbeda

San Salvador kapel in Ubeda (Andalusië)
Sacristie in Renaissance stijl van Capilla de San Salvador in Úbeda (Andalusië)
Colegiata van Santa Maria de los Reales Alcazares aan Juan Vazquez de Molina plein in Ubeda (Andalusië)

De tweede Renaissance stad in Andalusië is Úbeda. Úbeda is een van de twee steden in de provincie Jaén die sinds 2003 vermeld staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat de Renaissance stijl er zo puur en uniek is.

De absolute Renaissance hoogtepunten van Úbeda liggen rondom de Plaza Juan Vázquez de Molina en zijn:

 • de Santa Capilla de El Salvador (mausoleum waarin Francisco de los Cobos en zijn vrouw begraven zijn; vooral de sacristie is een echt Renaissance kunstwerk);
 • het Palacio Juan Vázquez de Molina (tegenwoordig het gemeentehuis van Úbeda);
 • het Palacio del Deán Ortega (tegenwoordig het Parador hotel van Úbeda).

Alle drie de meesterwerken zijn (gedeeltelijk) ontworpen door de bekende Spaanse zestiende eeuwse Renaissance architect Andrés de Vandelvira.

Renaissance stad Baeza

Plaza de los Leones in Baeza (Andalusië)
Renaissance kathedraal van Baeza (Andalusië)
Romantische steegjes in oude binnenstad Baeza (Zuid Spanje)

De derde Renaissance stad van Andalusië is tenslotte Baeza. Baeza is een klein stadje, dat in het begin van de dertiende eeuw als eerste van de drie Renaissance steden in Andalusië terugveroverd werd op de Moren. En vervolgens een religieus en politiek machtscentrum werd.

Het historische stadscentrum is kleiner en lijkt nog meer in de tijd stil te hebben gestaan dan dat van Úbeda, met smalle steegjes en verrassende hoekjes. Ook hier vind je talrijke paleizen, kerken en kloosters in Renaissance stijl.

Het Renaissance hoogtepunt in Baeza is de kathedraal van Baeza, aan de Plaza Santa Maria. De kathedraal, die eerst een moskee voor Moslims was, werd in het begin van de zestiende eeuw omgebouwd in Gotische stijl. Maar ruim 30 jaar later stortte hij bijna helemaal in. Andrés de Vandelvira kreeg vervolgens de opdracht om een nieuwe kathedraal in Renaissance stijl te ontwerpen.

Rondreizen Renaissance steden Andalusië

Ben je op zoek naar een georganiseerde rondreis langs de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén? Dan kan ik de volgende twee individuele rondreizen aanbevelen:

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse luxe autovakantie Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door Andalusië. Die je onder meer meeneemt naar de Moorse steden Granada, Córdoba en Sevilla plus de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén in noordoost Andalusië. De reis kan naar wens aangepast worden.

Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië (15 dagen)

Ook de 15-daagse autovakantie Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie Ardanza Reizen neemt je mee langs o.a. de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén plus de Moorse steden Granada, Córdoba en Sevilla in Zuid Spanje. En laat je proeven aan Andalusië's prachtige natuur. Bovendien kan Ardanza leuke activiteiten en excursies voor je regelen.


Wat je ook niet mag missen in provincie Jaén

De drie Renaissance steden in de provincie Jaén zijn echter niet alléén mooi voor hun Renaissance bouwwerken. Dus hier een kort overzicht van wat je ook niet mag missen in Jaén, Úbeda en Baeza en de omgeving ervan:

Sfeervolle accommodaties in provincie Jaén
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder