Úbeda, Baeza en Jaén: dé Renaissance steden van Andalusië

Heb je er al eens aan gedacht om een rondreis langs Úbeda, Baeza en Jaén te maken als je op vakantie in Zuid-Spanje bent? Deze drie steden in het noordoosten van Andalusië vormen samen dé Renaissance steden van Andalusië!

Deze rustige Andalusische plaatsen waren in de zestiende eeuw, toen mannen die samen met Columbus Latijns-Amerika veroverd hadden rijk terugkeerden naar Spanje, rijke en machtige steden.

Tijdens mijn bezoek aan deze drie Renaissance steden in Andalusië heb ik gesmuld van de prachtige architectuur en bijzondere uitstraling van de steden. Met veel plezier deel ik hier ik de mooiste bezienswaardigheden in Úbeda, Baeza en Jaén.

Ik hoop dat je geïnspireerd wordt om een keer op vakantie naar deze prachtige provincie in Zuid-Spanje te gaan! Bovendien geef ik tips over:

Renaissance stad Jaén

Kathedraal van Jaén (Jaén, Andalusië)
Sacristie in Renaissance stijl van kathedraal van Jaén (Andalusië)
Balkon langs middenschip kathedraal Jaén (Zuid Spanje)

De eerste Renaissance stad van Andalusië is Jaén, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Zuid Spanje. Deze stad wordt vaak ten onrechte vergeten. Want in het historische centrum van Jaén vind je talrijke paleizen, kloosters en kerken in Renaissance stijl.

Hét hoogtepunt in Jaén is echter de kathedraal van Jaén! Dit bouwwerk is een waar Renaissance meesterwerk, dat ontworpen is door vader en zoon Pedro en Andrés de Vandelvira. De kathedraal is gebouwd in een pure Renaissance stijl en heeft als model voor vele andere kathedralen in Latijns-Amerika gediend.

Vooral de kapel en de sacristie in de kathedraal van Jaén zijn ware kunstwerken. In de sacristie is te zien hoe Vandelvira elementen van de Italiaanse Renaissance stijl en de Moors-Spaanse Mudéjar stijl gecombineerd heeft.

Ook de bogen-plafonds die geheel uit steen zijn uitgehouwen vind ik overigens indrukwekkend. Evenals de balkons rond het middenschip, met erachter een gang naar maar liefst 26 vertrekken.

Renaissance stad Úbeda

San Salvador kapel in Ubeda (Andalusië)
Sacristie in Renaissance stijl van Capilla de San Salvador in Úbeda (Andalusië)
Colegiata van Santa Maria de los Reales Alcazares aan Juan Vazquez de Molina plein in Ubeda (Andalusië)

De tweede Renaissance stad in Andalusië is Úbeda. Úbeda is een van de twee steden in de provincie Jaén die sinds 2003 vermeld staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Omdat de Renaissance stijl er zo puur en uniek is.

De absolute Renaissance hoogtepunten van Úbeda liggen rondom de Plaza Juan Vázquez de Molina en zijn:

  • de Santa Capilla de El Salvador (mausoleum waarin Francisco de los Cobos en zijn vrouw begraven zijn; vooral de sacristie is een echt Renaissance kunstwerk);
  • het Palacio Juan Vázquez de Molina (tegenwoordig het gemeentehuis van Úbeda);
  • het Palacio del Deán Ortega (tegenwoordig het Parador hotel van Úbeda).

Alle drie de meesterwerken zijn (gedeeltelijk) ontworpen door de bekende Spaanse zestiende eeuwse Renaissance architect Andrés de Vandelvira.

Renaissance stad Baeza

Plaza de los Leones in Baeza (Andalusië)
Renaissance kathedraal van Baeza (Andalusië)
Romantische steegjes in oude binnenstad Baeza (Zuid Spanje)

De derde Renaissance stad van Andalusië is tenslotte Baeza. Baeza is een klein stadje, dat in het begin van de dertiende eeuw als eerste van de drie Renaissance steden in Andalusië terugveroverd werd op de Moren. En vervolgens een religieus en politiek machtscentrum werd.

Het historische stadscentrum is kleiner en lijkt nog meer in de tijd stil te hebben gestaan dan dat van Úbeda, met smalle steegjes en verrassende hoekjes. Ook hier vind je talrijke paleizen, kerken en kloosters in Renaissance stijl.

Het Renaissance hoogtepunt in Baeza is de kathedraal van Baeza, aan de Plaza Santa Maria. De kathedraal, die eerst een moskee voor Moslims was, werd in het begin van de zestiende eeuw omgebouwd in Gotische stijl. Maar ruim 30 jaar later stortte hij bijna helemaal in. Andrés de Vandelvira kreeg vervolgens de opdracht om een nieuwe kathedraal in Renaissance stijl te ontwerpen.

Terug naar boven>>

Sfeervolle hotels in Úbeda, Baeza en Jaén

Parador hotel van Jaén

Het Parador hotel van Jaén is gevestigd in een oud kasteel dat gelegen is op de Santa Catalina berg, aan de buitenkant van de stad Jaén.

Het kasteel is prachtig gerenoveerd en heeft nu comfortabele kamers, een heerlijk buitenzwembad plus een uitstekend restaurant. En tegelijkertijd is de sfeer van weleer prachtig bewaard gebleven in deze Parador in Andalusië! 

Parador hotel van Úbeda

Het Parador hotel van Úbeda bevindt zich op misschien wel de mooiste plek van Renaissance stad Úbeda in de provincie Jaén.

Dit kleinschalig hotel in Andalusië bevindt zich namelijk op het Vázquez de Molina plein, midden in de oude binnenstad van deze prachtige Renaissance stad in Zuid-Spanje, in het vroegere paleis van de kaplaan van de Capilla del Salvator kerk.

Bovendien is dit 4-sterren hotel het eerste Parador hotel van Spanje!

Hotel Palacio de Úbeda (Úbeda)

Tijdens mijn studiereis door de provincie Jaén had ik het geluk om in het toen net geopende Hotel Palacio de Úbeda in de oude binnenstad van Renaissance stad Úbeda te mogen slapen, in een hemels rond bed!

Dit luxe hotel in het binnenland van Andalusië, dat zich bevindt in een voormalig paleis, is het eerste 5-sterren hotel in Úbeda.

En beschikt over grote luxe kamers, een restaurant, bar, zwembad op het dak plus een wellnesscentrum. Hier voel je je de koning te rijk... 

Boutique Hotel Álvaro de Torres (Úbeda)

Een van mijn favoriete hotels in Úbeda in de provincie Jaén in Andalusië is zonder meer Hotel Álvaro de Torres Boutique.

Dit tot in de puntjes verzorgde boutique hotel in Zuid-Spanje telt 8 comfortabele kamers, een prachtige patio plus een klein restaurant. En bevindt zich in een zestiende eeuws Renaissance gebouw aan een rustig pleintje in het centrum van de stad. Hier voel ik me thuis!

Boutique Hotel Nueve Leyendas (Úbeda)

Een ander mooi romantisch hotel in Úbeda in de provincie Jaén vind ik Boutique Hotel Nueve Leyendas (=boetiekhotel 9 legendes). Dit sfeervol klein hotel in Andalusië bevindt zich in een achttiende eeuws gebouw midden in de oude binnenstad van deze Werelderfgoedstad in Zuid-Spanje. En telt 9 romantische kamers, die ieder een andere lokale legende uitbeelden, een bar plus een lift. Een sprookje!

Hotel Santa Maria de Úbeda (Úbeda)

Een ander prachtig klein hotel in de oude binnenstad van Úbeda in de provincie Jaén vind ik ook Hotel Santa Maria de Úbeda.

Dit 6 kamers tellende hotel in Andalusië heeft zijn naam te danken aan het feit dat het vastzit aan de Santa Maria de los Reals Alcázares kerk. En heeft een eenvoudige doch sfeervolle en comfortabele inrichting. Bovendien mag je hier ook je huisdier mee op vakantie nemen. Een aanrader!

Hotel Palacio de la Rambla (Úbeda)

Of wat zeg je van Hotel Palacio de la Rambla in Úbeda in de provincie Jaén? Dit sfeervol klein hotel in Andalusië bevindt zich in een zestiende eeuws Renaissance paleis aan de Plaza del Marqués in het centrum van de Renaissance stad. En telt 8 klassiek ingerichte comfortabele kamers.

Het meest bijzondere aan dit kleinschalig hotel in Zuid-Spanje vind ik de door de bekende Andalusische architect Andrés Vandelvira ontworpen binnenplaats plus de vele antiquiteiten in het oude paleis. 

Boutique Hotel Palacio de los Salcedo (Baeza)

Mijn favoriete hotel in Renaissance stad Baeza in de provincie Jaén is Hotel Palacio de los Salcedo. Dit romantische hotel in Andalusië was in de zestiende eeuw het paleis van ene graaf Salcedo en is een van de belangrijkste Renaissance gebouwen van de stad.

Het boutique hotel, dat gebouwd is rond een binnenplaats, heeft vele Renaissance details behouden. Zelfs het meubilair is in Renaissance stijl! Schitterend zoals de geschiedenis hier tot leven komt...

Hotel Puerta de la Luna (Baeza)

Een ander mooi en sfeervol hotel in het oude centrum van Baeza (op 50 meter van de kathedraal) in de provincie Jaén vind ik Hotel Puerta de la Luna. Dit charmante kleine hotel in Andalusië is gevestigd in een zeventiende eeuws herenhuis.

Het smaakvol ingerichte hotel heeft 45 comfortabele kamers en beschikt over een restaurantbuitenzwembad plus eigen parkeergarage.

Terug naar boven>>

Rondreizen naar Renaissance steden Andalusië

Ben je op zoek naar een georganiseerde rondreis langs de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén? Dan kan ik de volgende twee individuele rondreizen aanbevelen:

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse luxe autovakantie Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door Andalusië. Die je onder meer meeneemt naar de Moorse steden Granada, Córdoba en Sevilla plus de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén in noordoost Andalusië. De reis kan naar wens aangepast worden.

Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië (15 dagen)

Ook de 15-daagse autovakantie Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie Ardanza Reizen neemt je mee langs o.a. de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén plus de Moorse steden Granada, Córdoba en Sevilla in Zuid Spanje. En laat je proeven aan Andalusië's prachtige natuur. Bovendien kan Ardanza leuke activiteiten en excursies voor je regelen.

Wat je ook niet mag missen in de provincie Jaén

De drie Renaissance steden in de provincie Jaén zijn echter niet alléén mooi voor hun Renaissance bouwwerken. Dus hier een kort overzicht van wat je ook niet mag missen in Jaén, Úbeda en Baeza en de omgeving ervan:

Meer sfeervolle accommodaties in provincie Jaén