De bijzondere synagoge van Úbeda

Een van de absolute hoogtepunten tijdens mijn rondreis door de provincie Jaén in het noordoosten van Andalusië was een bezoek aan de Sinagoga del Agua in Úbeda. De synagoge dateert van voor de veertiende eeuw. En is eeuwenlang onder de grond verstopt geweest. Totdat zij in 2005 bij renovatiewerkzaamheden weer boven water is gekomen. Een absolute aanrader voor je Andalusië vakantie!

LET OP: Je mag weer op vakantie naar Spanje! Net als in Nederland en België gelden er echter nog extra hygiëne- en afstandsmaatregelen zolang er geen vaccin tegen COVID-19 gevonden is. Lees meer>>

Op deze pagina lees je meer over de herontdekking, de functie en de openingstijden van de synagoge van Úbeda. En over een wel heel bijzondere gebeurtenis tijdens de zomerzonnewende…

Ontdekking van de synagoge van Úbeda

De synagoge van Úbeda in de provincie Jaén is per toeval ontdekt. Toen ondernemer Fernando Crespo rond 2005 drie panden in de oude binnenstad van Úbeda opkocht voor de bouw van appartementen, winkels en een parkeergarage.

Tijdens de renovatie kwamen echter kapitelen en andere interessante archeologische resten te voorschijn. Die deel bleken te zijn van de oude synagoge van Úbeda.

De Synagoge van Úbeda is in 2010 geopend voor publiek. En is tegenwoordig een zuiver geschiedkundige en culturele plek. Waar regelmatig culturele evenementen gehouden worden.

In de synagoge zijn bovendien sporen van het Jodendom én Christendom kunt terugvinden. Omdat het gebouw door de Inquisitie is ingenomen nadat de Joden uit Úbeda verdreven waren.

Bogen, vrouwengalerij en reinigingsbad

Doordat de Sinagoga del Agua net als de Arabische baden van Jaén indertijd met aarde opgevuld is om er een nieuw gebouw bovenop te bouwen, is het bouwwerk goed bewaard is gebleven.

Na het vinden van de eerste kapitelen, ging men verder met opgraven en vond men onder meer de bogen van de synagoge, een vrouwengalerij en verschillende waterbronnen.

Plus een Joods reinigingsbad (in het Joods: mikveh), dat door Joden gebruikt wordt om zich te reinigen voor bijvoorbeeld een religieuze activiteit of na een bevalling.

Vrouwengalerij in synagoge van Úbeda (Jaén, Andalusië)
Verlichting van reinigingsbad synagoge Úbeda tijdens zomerzonnewende

Zomerzonnewende in synagoge van Úbeda

Op zich natuurlijk is het natuurlijk al bijzonder om zo een reinigingsbad terug te vinden. Wat echter nog meer bijzonder is, is het gat in het plafond, schuin boven het reinigingsbad.

Tijdens de zomerzonnewende (in het Spaans: Solsticio de Verano), d.w.z. de langste dag van het jaar (rond 21 juni), schijnt door dit gat een paar dagen de zon gedurende ongeveer 30 minuten op het water in het reinigingsbad (zie onderstaand filmpje)!

Ben je rond 21 juni in Úbeda, vraag dan zeker naar de tijdstippen van de zomerzonnewende om zelf getuige te kunnen zijn van dit ongelofelijk verschijnsel. Iedere dag verschuift het tijdstip een beetje, maar het is ongeveer tussen half 10 en half 11 ’s ochtends.

Openingstijden Synagoge van Úbeda

Je kunt de Sinagoga del Agua iedere dag bezoeken tussen 10.30 en 14.00 uur en tussen 16.45 en 19.30 uur (entree €4 per persoon en €3 voor kinderen).

De synagagoge van Úbeda is gelegen op de hoek van de Calle Roque Rojas Esquina en de calle Las Parras.

Meer informatie over deze parel in Andalusië vind je op de website van de synagoge.


Wat je ook niet mag missen in provincie Jaén

Georganiseerde rondreizen door Jaén

Ben je op zoek naar een georganiseerde rondreis door de provincie Jaén? Kijk dan eens naar de volgende twee individuele rondreizen:

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse luxe autovakantie Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door Andalusië. Die je onder meer meeneemt door het olijvenlandschap en langs de Renaissance steden Úbeda, Baeza en Jaén van de provincie Jaén. En waarbij je overnacht in charmehotels. De reis kan naar wens aangepast worden.

Sfeervolle accommodaties in provincie Jaén
Nieuwe pagina's

 1. De vele verschillende soorten vakanties die je naar Spanje kunt maken

  Jul 08, 20 09:01 AM

  Beleef Spanje op je eigen manier! Lees meer over de vele verschillende soorten vakanties in Spanje die mogelijk zijn: stedentrips, actieve vakanties en meer.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie in Andalusië: fietsen door afwisselende landschappen

  Jul 08, 20 04:00 AM

  Mijn favoriete fietsgebieden, fietsroutes en fietsreizen in Andalusië (individuele fietsvakanties en groepsreizen).

  Lees meer

 3. Fietsroutes in Spanje: voor ieder wat wils

  Jul 01, 20 11:53 AM

  Informatie en tips over fietsroutes in Spanje: lichte én zware fietsroutes over geasfalteerde wegen of hobbelige natuurpaden.

  Lees meer