Beleef de olijvenwereld van provincie Jaén (Andalusië)

Wist je dat in de provincie Jaén in Andalusië maar liefst 25% van alle olijfolie in de hele wereld geproduceerd wordt? Het is dan ook niet gek dat olijfolie ook wel het vloeibare goud van de provincie Jaén genoemd wordt. Omdat het dé inkomstenbron is voor Jaén. Als je door deze provincie in Zuid Spanje rijdt, zie je zo ver je kunt kijken alleen maar olijfbomen om je heen. Want Jaén telt meer dan 15 miljoen olijfbomen.

Wil je meer weten over olijfbomen, de productie van olijfolie vroeger en nu etc.? Ga dan op vakantie naar deze fascinerende provincie in Andalusië! En beleef de olijvenwereld van Jaén! Een aanrader voor een cultuurvakantie in Spanje, maar zeker ook voor gastronomische vakantie in Spanje. 

Verken het landschap per auto, fiets of te voet, bezoek een olijfolieperserij en een boerderij met olijvenboomgaard, proef de verschillende soorten olijfolie, of ontspan in olijfolie. Het kan allemaal in deze droge en bergachtige provincie in Zuid Spanje. 

Op deze pagina heb ik alles wat te maken heeft met olijventoerisme in Jaén (in het Spaans: oleo turismo) voor je bij elkaar gezet:

Per auto, fiets of te voet door olijvenwereld 

Fietsen door de olijvenwereld van Jaén

Als je door de provincie Jaén rijdt, zie je een glooiend landschap met olijfbomen om je heen. Miljoenen en miljoenen olijfbomen. Die vaak al een paar honderd jaar oud zijn. Bijvoorbeeld de olijfbomen op de vlakte van Motril (=el Llano de Motril) in de gemeente Martos. Waar meer dan 60% van de olijfbomen ouder dan 200 jaar is en sommigen zelfs ouder dan 500 jaar. 

De olijfbomen horen bij kleine of grote boerderijen. En de olijven ervan worden geperst en tot olijfolie verwerkt in molens (=molinos), perserijen (=almazaras) en fabrieken (=fábricas). 

Je kunt het olijvenlandschap per auto verkennen. Maar ook te voet of per fiets. Want door het prachtige olijfbomenlandschap van de provincie Jaén loopt een 55 km lang wandel- en fietspad, de zogenaamde Vía Verde del Aceite (=groene pad van de olie), dat vroeger een spoorlijn is geweest.

Fietsreis over de Vía Verde del Aceite (6 dagen)

wandelen-fietsen-Via-Verde-spanje-800x600.jpg

Via de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel kun je de 6-daagse fietsvakantie "Fietstocht Vía Verde del Aceite" in Andalusië maken.

Deze prachtige fietsreis door Zuid-Spanje begint in Jaén en eindigt in Puente Genil. En voert door de Sierra Subbética, het Camminos de Pasión gebied en een prachtig olijvenlandschap.

Je kunt de reis als individuele fietsreis of als groepsreis met Nederlandstalige begeleiding boeken.

In het laatste geval komt Niko je op het vliegveld van Malaga ophalen en fietst vervolgens de hele reis met je mee.

En wil je je bagage niet meeslepen? Dan zorgt Tejeda Travel voor bagagevervoer.

Olijfgaard en museum Hacienda la Laguna (Baeza)

Wat aan je reis door de olijvenwereld van Jaén niet mag ontbreken, is een bezoek aan het Mueso de la Cultura del Olivo (=museum van de olijvencultuur). Dat gevestigd is in Hacienda La Laguna. Een typische Andalusische boerderij, die 8km buiten het Renaissance stadje Baeza ligt, in het hart van het olijfbomengebied. 

De zeventiende eeuwse boerderij was aan het einde van de negentiende eeuw de meest productieve olijfgaard van de provincie Jaén. En had vele olijfbomen, een eigen fabriek en zelfs huizen voor de arbeiders. 

Tegenwoordig is de boerderij eigendom van de gemeente Baeza en regio Andalusië. En wordt een deel van de boerderij gebruikt als museum.

Adres: Hacienda La Laguna, Puente del Obispo (8km van Baeza) – openingstijden: 10:30-13:30 uur en 16:30-19:00 uur (\ in zomer: 17:30-20:00 uur) – kosten: volwassenen €3,60 en kinderen €1,80 - website: museodelaculturadelolivo.com

Olijfolieperserijen in Jaén

Je begrijpt de olijven cultuur beter als je een olijvengaard, olijfolieperserij en museum over de productie van olijfolie bezoekt. Plus als je de verschillende soorten olijfolie zelf proeft.

Om de olijven van de miljoenen olijfbomen in Jaén te kunnen persen, bevinden zich behoorlijk wat olijfolieperserijen in deze provincie in het noordoosten van Andalusië. Een aantal van deze perserijen is ook voor publiek geopend. Bijvoorbeeld de olijfolieperserji van Cortijo Espiritu Santo, dichtbij Werelderfgoedstad Úbeda, die overheerlijke extra virgen olijfolies produceert.

Een olijfolieperserij in provincie Jaén

Interpretatiecentrum Oliva y Aceite  in Úbeda

Als je geen tijd hebt om een echte olijvenperserij of olijfgaard te bezoeken als je op vakantie in Jaén bent, ga dan langs in het interpretatiecentrum Olivar y Aceite in Úbeda (geopend in 2015). 

Je kunt er een korte film zien die je een goede indruk geeft over hoe olijven geplukt en vervolgens tot olie verwerkt worden. En vanaf twee personen kun je er terecht voor een olijfolieproeverij.

In het interpretatiecentrum bevindt zich bovendien een winkel met een groot assortiment aan olijfolies en andere producten waarin olijfolie gebruikt wordt.

Adres: Corredera San Fernando 32, Ubeda - openingstijden: di t/m za 10-13 uur & 18-21 uur (zomer) / 11-14 uur & 17-20 uur (winter); zondag alleen ’s ochtends – entrée: €3,50 (kinderen tot 12jaar gratis) – website: centrodeolivaryaceitelaloma.com

Olijfoliemuseum Terra Oleum (Mengibar)

Het interactieve olijfoliemuseum Terra Oleum (wat zoiets betekent als Wereld van de Olijven) in Mengíbar ligt in een prachtige natuurlijke omgeving met eeuwenoude olijfbomen. Het moderne en interactieve museum maakt je spelenderwijs bekend met de manier van oogsten van olijven, met de productietechnologie van olijfolie en met het gebruik van olijfolie in de mediterrane keuken. Ook hier is het mogelijk om deel te nemen aan een olijfolieproeverij.

Adres: Parque Científico y Tecnológico Geolit, Calle Sierra Morena 13a, Mengíbar – openingstijden: di t/m za 10-14 uur & 16-18 uur; zo 10-14 uur; ma gesloten - proeverij: di t/m za 12 uur (vantevoren reserveren) - entrée: €5 - website: www.terraoleum.es

Terug naar boven>>

Restaurants die koken met olijfolie Jaén

Gerecht met olijfolie van restaurant Zeitúm in Úbeda

Er zijn heel wat restaurants in de provincie Jaén die voor-, hoofd- en nagerechten bereiden met olijfolie uit de provincie Jaén.

Twee restaurants heb ik zelf uitgeprobeerd tijdens een rondreis door de provincie Jaén en kan ik warm aanbevelen:

  • Restaurant Zeitúm in Úbeda (adres: Calle San Juan de la Cruz 10 – openingstijden: di t/m zo 13-16 uur & 20:30-23:30 uur);
  • Het restaurant in de Parador van Jaén (adres: Castillo de Santa Catalina - openingstijden: 13:30-16 uur & 20:30-23:00 uur)

Terug naar boven>>

Ontspannen in olijfolie

Wellnesscentrum in Palacio de Mengibar dat werkt met olijfolie van Jaén

In de provincie Jaén bevinden zich ook een aantal Spa’s waarin je kunt ontspannen in olijfolie. Én overnachten. Bijvoorbeeld:

Boutique hotel Palacio de Mengibar (Mengibar)

Een fantastisch boutique hotel in de provincie Jaén in wiens Spa je kunt ontspannen in olijfolie is allereerst Hotel Spa Palacio de Mengibar.

Dit hotel in Andalusië bevindt zich in een oud paleis-kasteel in het plaatsje Mengibar en is gebouwd boven op de resten van Romeinse baden plus een Arabische wateropslag (=aljibe) waarin zich nu een heerlijk wellnesscentrum bevindt.

Bovendien ligt het hotel in de buurt van de Renaissance steden Jaén, Úbeda en Baeza plus de oude Romeinse nederzetting Cástulo.

Balneario de San Andrés (Úbeda)

Balneario de San Andrés is een kuuroord met thermale baden plus een uitgebreid wellnesscentrum en buitenzwembad in de buurt van UNESCO stad Úbeda.

Bovendien beschikt dit door pijnbomen plus olijfbomen omgeven wellnesshotel in de provincie Jaén over kamers plus gezellige houten bungalows om te overnachten.

Hotel Spa Sierra de Cazorla

En dan is er nog Hotel & Spa Sierra de Cazorla, een vrij groot wellnesshotel in de Sierra de Cazorla in de provincie Jaén.

Het hotel ligt een paar kilometer buiten het gezellige plaatsje Cazorla en beschikt over binnen- en buitenzwembad, wellnesscentrum plus een lekker restaurant.

In de omgeving van dit ontspan-hotel in Andalusië kun je bovendien fantastisch wandelen, fietsen en meer.

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen langs olijven in Jaén

Wil je de wereld van de olijfolie liever in georganiseerd verband leren kennen? Dan kan ik de volgende rondreizen aanbevelen:

Individuele rondreis door Andalusië (8/10/12 dagen)

Wil je per huurauto een reis maken langs de hoogtepunten van Andalusië in Zuid Spanje? Dan is de 8/10/12-daagse individuele rondreis Andalusië achter de schermen van de ANWB (voorheen van Pharos Reizen) allicht iets voor jou.

Naast de Moorse steden Córdoba, Sevilla en Granada bezoek je ook de Renaissance stad Úbeda plus de verrassende stad Málaga en rijdt je door verschillende witte dorpen.

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door onder meer de olijvenwereld van de provincie Jaén in het noordoosten van Andalusië.

Tijdens deze luxe autovakantie, die overigens naar wens aangepast kan worden, verblijf je in charmante kleine hotels.

Groepsrondreis door Andalusië (14 dagen)

Laat je het rijden liever aan iemand anders over? Dan kun je de Renaissance steden plus de olijvenwereld van de provincie Jaén ontdekken tijdens de 14-daagse busrondreis Grand Tour Andalusië van TUI.

Tijdens deze groepsrondreis bezoek je onder andere de plaatsen Málaga, Jerez de la Frontera, Sevilla, Córdoba, Baeza, Úbeda plus Granada.

Terug naar boven>>

Wat je ook niet mag missen in provincie Jaén

Sfeervolle accommodaties in provincie Jaén

Terug naar boven>>