De traditionele pottenbakkerijen van Úbeda in de provincie Jaén

De stad Úbeda in de provincie Jaén (Andalusië) staat vooral bekend als pittoreske Middeleeuwse plaats met een oude binnenstad in Renaissance stijl. Deze stad in het noordoosten van Andalusië is echter ook bekend voor zijn pottenbakkerstraditie. In de spaarzame vrije tijd die we tijdens de studiereis door de provincie Jaén hadden, glipte ik kort binnen in de pottenbakkerswinkel van pottenbakker meester Tito en kreeg ik uitleg van meester Tito in eigen persoon…

Een traditionele pottenbakkerij in Úbeda (Andalusië)

Op deze pagina vind je meer info over de geschiedenis en ligging van de pottenbakkerijen in Úbeda. En in het bijzonder over de pottenbakkerij van meester Tito.

Moorse traditie

Een traditionele geboorte kruik in pottenbakkerij Tito in Úbeda (Andalusië)

Úbeda kent een lange pottenbakkerstraditie, die teruggaat tot in ieder geval de tijd dat de Moren in deze historische stad in Zuid Spanje woonden. Tot op de dag van vandaag wordt deze traditie van de ene generatie op de andere doorgegeven. 

Een aantal typische pottenbakkers voorwerpen, -die in verschillende pottenbakkerijen (in het Spaans: alfarerías) nog steeds gemaakt worden, dateren nog uit deze tijd.

Bijvoorbeeld de geboorte kruik (de zogenaamde paridera). Ook de veelvuldig gebruikte groene kleur heeft zijn oorsprong in de Arabische tijd in Spanje.

Pottenbakkersstraat in Úbeda

De meeste pottenbakkerijen van Úbeda bevinden zich in of rond de Calle Valencia. Om er te komen, wandel je vanaf de Plaza del primer de Mayo naar de Losal straat. Deze gaat over in Cuesta de la Merced. Aan het einde van deze straat rechts aanhouden en dan ben je al in de Calle Valencia. Houd je van aardewerk, ga er dan zeker een kijkje nemen!

Overzicht van pottenbakkerijen in Úbeda

Wil je weten welke pottenbakkerijen deze UNESCO stad Úbeda in Zuid Spanje is? Kijk dan op de toeristische website van Úbeda en Baeza. Hier vind je een overzicht van pottenbakkerijen in Úbeda. Handig voor als je je Andalusië vakantie wilt plannen.

Alfarería Tito

Demonstratietafel van prijswinnende pottenbakker Tito in Úbeda

Een van de pottenbakkerijen in Úbeda is Alferería Tito, in de calle Juan Montilla, de gezellige winkelstraat in de oude binnenstad van Úbeda (tegenover de Plaza del Ayuntamiento).

Dit is de pottenbakkerij van meesterpottenbakker Tito. Die al vele malen in de prijzen is gevallen voor zijn pottenbakkerskunsten.

Een echt pottenbakkersmuseum. Waar je borden, bekers en heel veel meer kunt kopen. En waar meester Tito zijn kunsten toont. 


Wat je ook niet mag missen in provincie Jaén

Georganiseerde vakanties naar Jaén

Individuele rondreis Andalusië van Pharos Reizen (13 dagen)

Wil je per huurauto een rondreis maken langs de hoogtepunten van Andalusië in Zuid Spanje? Dan is de 13-/17-/19-daagse individuele rondreis Hoogtepunten van Andalusië van Pharos Reizen allicht iets voor jou. Naast de Moorse steden Córdoba, Sevilla en Granada bezoek je bovendien de Renaissance stad Úbeda en de verrassende stad Málaga. En rijdt je door verschillende witte dorpen.

Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië (15 dagen)

De 15-daagse autovakantie Fly Drive Natuur & Cultuur Andalusië van de Nederlandse Spanje & Portugal specialist Ardanza Reizen is eveneens een individuele rondreis per huurauto door onder andere de olijvenwereld van de provincie Jaén in Zuid Spanje. Waarbij je verblijft in sfeervolle accommodaties. En Ardanza allerlei bijzondere activiteiten voor je kan regelen.

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse luxe autovakantie Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door onder meer de olijvenwereld van de provincie Jaén in het noordoosten van Andalusië. Met verblijf in kleine charmehotels. De reis kan naar wens aangepast worden.

Busreis door Andalusië van TUI (8 dagen)

Laat je het rijden liever aan iemand anders over? Dan kun je de Renaissance steden van de provincie Jaén ook ontdekken tijdens de 8-daagse busrondreis Karakteristiek Andalusië van TUI. Tijdens deze groepsrondreis bezoek je onder meer de plaatsen Malaga, Jerez de la Frontera, Sevilla, Cordoba, Baeza, Úbeda en Granada.

Wil je langer op vakantie? Kijk dan eens naar de 10-daagse en 14-daagse busreis door Andalusië van TUI.

Sfeervolle accommodaties in provincie Jaén
Nieuwe pagina's

 1. Een vakantie Santiago de Compostela: Spanje's bekendste pelgrimsoord

  Sep 16, 21 04:10 AM

  Proef tijdens je vakantie in Santiago de Compostela (Noord-Spanje) de bijzondere pelgrimssfeer en dwaal rond door smalle straten met gezellige pleinen en meer.

  Lees meer

 2. De marmersteengroeven van Macael in de provincie Almería (Andalusië)

  Sep 14, 21 09:08 AM

  Ken jij de marmer van Macael? Rond dit dorp in de provincie Almería wordt al ruim 2.000 jaar marmer gewonnen! Ligging| bezienswaardigheden| accommodaties

  Lees meer

 3. Waterpret in de meren en watervallen van Anna (Valencia)

  Sep 14, 21 07:20 AM

  Rond het plaatsje Anna in het binnenland van Valencia kun je in de zomer zwemmen in verschillende bronnen, meren en watervallen. Lees meer op Spanje voor Jou.

  Lees meer