De traditionele pottenbakkerijen van Úbeda in de provincie Jaén

De stad Úbeda in de provincie Jaén (Andalusië) staat vooral bekend als pittoreske Middeleeuwse plaats met een oude binnenstad in Renaissance stijl. Deze stad in het noordoosten van Andalusië is echter ook bekend voor zijn pottenbakkerstraditie. In de spaarzame vrije tijd die we tijdens de studiereis door de provincie Jaén hadden, glipte ik kort binnen in de pottenbakkerswinkel van pottenbakker meester Tito en kreeg ik uitleg van meester Tito in eigen persoon…

Een traditionele pottenbakkerij in Úbeda (Andalusië)

Op deze pagina vind je meer info over de geschiedenis en ligging van de pottenbakkerijen in Úbeda. En in het bijzonder over de pottenbakkerij van meester Tito.

Moorse traditie

Een traditionele geboorte kruik in pottenbakkerij Tito in Úbeda (Andalusië)

Úbeda kent een lange pottenbakkerstraditie, die teruggaat tot in ieder geval de tijd dat de Moren in deze historische stad in Zuid Spanje woonden. Tot op de dag van vandaag wordt deze traditie van de ene generatie op de andere doorgegeven. 

Een aantal typische pottenbakkers voorwerpen, -die in verschillende pottenbakkerijen (in het Spaans: alfarerías) nog steeds gemaakt worden, dateren nog uit deze tijd.

Bijvoorbeeld de geboorte kruik (de zogenaamde paridera). Ook de veelvuldig gebruikte groene kleur heeft zijn oorsprong in de Arabische tijd in Spanje.

Pottenbakkersstraat in Úbeda

De meeste pottenbakkerijen van Úbeda bevinden zich in of rond de Calle Valencia. Om er te komen, wandel je vanaf de Plaza del primer de Mayo naar de Losal straat. Deze gaat over in Cuesta de la Merced. Aan het einde van deze straat rechts aanhouden en dan ben je al in de Calle Valencia. Houd je van aardewerk, ga er dan zeker een kijkje nemen!

Alfarería Tito

Demonstratietafel van prijswinnende pottenbakker Tito in Úbeda

Een van de pottenbakkerijen in Úbeda is Alferería Tito, in de calle Juan Montilla, de gezellige winkelstraat in de oude binnenstad van Úbeda (tegenover de Plaza del Ayuntamiento).

Dit is de pottenbakkerij van meesterpottenbakker Tito. Die al vele malen in de prijzen is gevallen voor zijn pottenbakkerskunsten.

Een echt pottenbakkersmuseum. Waar je borden, bekers en heel veel meer kunt kopen. En waar meester Tito zijn kunsten toont. 

Wat je ook niet mag missen in provincie Jaén

Georganiseerde vakanties naar Jaén

Individuele rondreis door Andalusië (8/10/12 dagen)

Wil je per huurauto een reis maken langs de hoogtepunten van Andalusië in Zuid Spanje? Dan is de 8/10/12-daagse individuele rondreis Andalusië achter de schermen van de ANWB (voorheen van Pharos Reizen) allicht iets voor jou.

Naast de Moorse steden Córdoba, Sevilla en Granada bezoek je ook de Renaissance stad Úbeda plus de verrassende stad Málaga en rijdt je door verschillende witte dorpen.

Luxe autovakantie Grand Tour Andalusië (22 dagen)

De 22-daagse Grand Tour Andalusië van de Nederlandse reisorganisatie AmbianceTravel is een individuele rondreis door onder meer de olijvenwereld van de provincie Jaén in het noordoosten van Andalusië.

Tijdens deze luxe autovakantie, die overigens naar wens aangepast kan worden, verblijf je in charmante kleine hotels.

Groepsrondreis door Andalusië (14 dagen)

Laat je het rijden liever aan iemand anders over? Dan kun je de Renaissance steden plus de olijvenwereld van de provincie Jaén ontdekken tijdens de 14-daagse busrondreis Grand Tour Andalusië van TUI.

Tijdens deze groepsrondreis bezoek je onder andere de plaatsen Málaga, Jerez de la Frontera, Sevilla, Córdoba, Baeza, Úbeda plus Granada.

Sfeervolle accommodaties in provincie Jaén