Een vakantie naar Córdoba stad en omgeving (Andalusië)

Ga op vakantie naar Córdoba in Andalusië! En beleef niet alleen de stad Córdoba met zijn moskee-kathedraal, Alcázar de los Reyes Cristianos en andere prachtige bezienswaardigheden. Maar ook de omgeving van Córdoba. Met bijvoorbeeld de oude Moorse stad Medina Azahara, stadjes als Baena, Cabra en Lucena, plus prachtige natuurgebieden.

LET OP: Per 25 augustus 2020 zijn weer alleen noodzakelijke reizen naar Spanje toegestaan en mogen we dus weer niet op vakantie naar Spanje. Lees meer>>

Lees hier wat je kunt zien en doen in de omgeving van deze belangrijke Moorse stad in Zuid Spanje, wat de vervoersmogelijkheden zijn tijdens je vakantie in Córdoba en welke sfeervolle accommodaties er zijn in Córdoba stad en gelijknamige provincie:

Wil je weten wat je kunt zien en doen in de stad Córdoba, kijk dan op de pagina over een stedentrip Córdoba. Hierop lees je o.a. wat de bekendste bezienswaardigheden in deze oude Moorse stad in Andalusië zijn.

Op een aparte pagina vind je vervolgens nog meer bezienswaardigheden in Córdoba

Zien en doen in omgeving Córdoba

Medina Azahara

Paleisstad Medina Azahara buiten Córdoba

Medina Azahara is een prachtige Moorse paleisstad geweest, die Abd al-Rahman III, toenmalige heerser van het Kalifaat Córdoba, tussen 936 en 976 in de omgeving van Córdoba heeft laten bouwen voor zijn favoriete vrouw Zahara. En die de naam draagt van deze vrouw.

Helaas werd de ommuurde stad na 70 jaar al grotendeels verwoest. Maar zelfs de overblijfselen van de 10 kilometer ten westen van Córdoba gelegen stad zijn nog steeds erg de moeite waard voor een bezoek tijdens je vakantie in Córdoba. En geven je een goede indruk van hoe deze indrukwekkende stad er oorspronkelijk uit heeft gezien.

TIP: Je kunt samen met de Nederlandse gids Francisco van Ontdek Cordoba een fietstocht naar Medina Azahara maken. Wil je niet fietsen, dan kun je ook een busexcursie met Engelse gids naar Medina Azahara boeken.

Kasteel van Almodóvar del Río

Kasteel van Almodóvar del Río (Zuid-Spanje)
Binnenkant van kasteel van Almodóvar del Río (Andalusië)
Almodóvar del Río (Córdoba)

Een absolute aanrader voor je vakantie in Córdoba vind ik ook het kasteel van Almodóvar del Río, op een half uur rijden in zuidwestelijke richting vanaf Córdoba stad.

Het kasteel van Almodóvar del Río is een van de best bewaarde kastelen in Andalusië. En ligt op een bergtop die uitkijkt op het witte bergdorp.

In het kasteel én in het bijbehorende restaurant maak je een reis terug naar de Middeleeuwen…

TIP: In de buurt van Almodóvar del Río ligt het Embalse de la Breña stuwmeer.

Romeinse nederzettingen

Onthoofde standbeelden in Torreparedones (Zuid-Spanje)
Vía Romana in Torreparedones (Andalusië)
Villa Romana El Ruedo (omgeving Córdoba)
Mozaïekvloer in Villa Romana El Ruedo (provincie Córdoba)

Archeologie liefhebbers kunnen tijdens hun vakantie in Córdoba ook de overblijfselen van twee mooie Romeinse nederzettingen bezoeken:

 • Yacimiento Torreparedones - bij deze opgravingen tussen de idyllische plaatsjes Bujulanca en Baena, op ruim 1 uur rijden in oostelijke richting vanaf Córdoba stad, vind je resten van de Romeinse cultuur en ouder;
 • Villa Romana el Ruedo - overblijfselen van een oude Romeinse villa, die zich bevinden op 80 minuten rijden in zuidoostelijke richting van Córdoba stad, tussen de plaatsen Priego de Córdoba en Alcala la Real

Las Ermitas Cordobesas

Hou je van wandelen én cultuur proeven tijdens je vakantie in Córdoba? Rij dan naar Las Ermitas Cordobesas op ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Córdoba stad. Hier vind je dertien kluizenaarswoningen, waar een aantal monniken vanaf het begin van de achttiende eeuw in afzondering geleefd heeft. 

De hooggelegen kluizenaarswoningen liggen aan de rand van de Sierra Morena. En bieden een prachtig uitzicht over de oude Moorse stad in Andalusië.

Charmante stadjes en pittoreske dorpen

Bloemenpraal in wit bergdorp Iznájar (provincie Córdoba)
Montoro in provincie Córdoba (Zuid-Spanje)
Anijsmuseum in Rute (Córdoba)
Wit bergdorp Zuheros in Córdoba (Andalusië)
Vleermuizengrotten van Zuheros (Córdoba)

In de omgeving van Córdoba bevinden zich verder ook talrijke mooie historische steden en pittoreske dorpjes. Ga tijdens je vakantie in Córdoba bijvoorbeeld naar:

 • Bujulance
 • Cabra (met kasteel en olijfoliemuseum)
 • Carcabuey
 • Dos Torres
 • Iznájar (met kasteel en stuwmeer)
 • Lucena
 • Montoro
 • Priego de Córdoba
 • Puente Genil
 • Rute (met anijsmuseum)
 • Zuheros (en de druipsteen- en vleermuisgrotten)

NB. Een deel van deze plaatsen (o.a. Lucena, Cabra en Puente Genil) liggen in het zogenaamde Caminos de Pasión gebied, dat bekend staat voor zijn bijzondere Goede Week.

Mooie natuurgebieden in omgeving Córdoba

Ingang van de Sierras Subbéticas bij Zagrilla Alta

Maar je kunt ook een heerlijke actieve vakantie in Córdoba houden! Want in de omgeving van Córdoba liggen prachtige natuurgebieden.

Het dichtstbijzijnde natuurgebied zijn de Sierra de Hornachuelos, die deel uitmaakt van de Sierra Morena, en het La Breña stuwmeer op 40 kilometer ten westen van Córdoba stad.

En wat verder weg liggen nog twee natuurgebieden. Te weten de Sierra de Cardeña y Montoro, op 80 kilometer ten noordoosten van Córdoba stad, en de Sierras Subbéticas, op 90 kilometer ten zuidoosten van Córdoba stad.

TIP: Er lopen verschillende Vías Verdes door de provincie Córdoba. Onder andere de Vía Verde del Aceite, door een prachtig olijfbomenlandschap.

De Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel organiseert een 6-daagse fietsvakantie over de Vía Verde del Aceite.

Moorse steden Sevilla en Granada

De Plaza de España van Sevilla (Andalusië)

Velen combineren tenslotte hun Córdoba vakantie met een bezoek aan de andere twee bekendste Moorse steden in Andalusië: Sevilla en Granada

Wil jij ook een rondreis maken langs dé topbezienswaardigheden van Andalusië? Neem er dan genoeg tijd voor. Zodat je niet alleen tijd hebt om kort de bekendste bezienswaardigheden van deze drie steden in Zuid Spanje te zien, maar ook tijd hebt om te genieten van de steden. En de steden in zijn geheel te beleven.

TIP: Bezoek ook de stad Jaén, die evenals Baeza en Úbeda een prachtige Renaissance stad in Andalusië is.

Vervoer tijdens vakantie in Córdoba

Aangezien het vliegveld van Córdoba alleen voor nationale vluchten is, is het goedkoper om voor je Córdoba vakantie vanuit Nederland, België of Duitsland een direct naar Sevilla of Málaga te vliegen.

Afhankelijk van je plannen, kun je vervolgens met het openbare vervoer reizen of een auto huren.

Plan je een stedentrip naar Córdoba, dan kun je vanaf het vliegveld een bus of trein naar Córdoba nemen (kaartjes hiervoor kun je kopen via de Nederlandstalige website van Omio).

Wil je veel van de omgeving van Córdoba zien, dan is het het makkelijkste om een auto te huren.

Accommodaties in Córdoba en omgeving
Nieuwe pagina's

 1. Aankomst van kraanvogels in Extremadura: het begin van de winter!

  Sep 29, 20 08:58 AM

  Van november t/m februari kun je in de regio Extremadura in Midden-Spanje genieten van vele duizenden kraanvogels…

  Lees meer

 2. Het ontstaan van toerisme aan de Costa Blanca: Benidorm en bikini’s

  Sep 25, 20 03:31 AM

  Sinds wanneer en waarom zijn de Costa Blanca en Spanje een populaire vakantiebestemming voor Noord-Europeanen? Vind hier het antwoord!

  Lees meer

 3. Patones de Arriba: opgeknapt verlaten bergdorpje in de regio Madrid

  Sep 10, 20 02:36 AM

  Kom meer te weten over het bijzondere bergdorpje Patones de Arriba in het noorden van de regio Madrid: bouwstijl, ligging, wandel- en overnachtingsmogelijkheden

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder