Een vakantie naar Córdoba stad en omgeving (Andalusië)

Ga op vakantie naar Córdoba in Andalusië! En beleef niet alleen de stad Córdoba met zijn moskee-kathedraal en andere prachtige bezienswaardigheden. Maar ook de omgeving van Córdoba.

Bloemenpraal in wit bergdorp Iznájar (provincie Córdoba)

Ga bijvoorbeeld naar de oude Moorse stad Medina Azahara, bezoek stadjes als Baena, Cabra en Lucena en ga wandelen of fietsen in prachtige natuurgebieden als de Sierras Subbéticas.

Doe hier inspiratie op over wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in de provincie Cordoba.

Verder geef ik tips over vervoersmogelijkheden. En deel ik mijn favoriete hotels, vakantiehuizen en appartementen in Córdoba stad en provincie met je:

NB. Op een andere pagina lees je wat je kunt zien en doen in de stad Córdoba. Je vindt er onder meer de bekendste bezienswaardigheden in deze oude Moorse stad in Andalusië. En kijk ook eens naar deze  minder bekende bezienswaardigheden in Córdoba

Medina Azahara

Paleisstad Medina Azahara buiten Córdoba

Medina Azahara is een prachtige Moorse paleisstad geweest, die Abd al-Rahman III, toenmalige heerser van het Kalifaat Córdoba, tussen 936 en 976 in de omgeving van Córdoba heeft laten bouwen voor zijn favoriete vrouw Zahara. En die de naam draagt van deze vrouw.

Helaas werd de ommuurde stad na 70 jaar al grotendeels verwoest. Maar zelfs de overblijfselen van de 10 kilometer ten westen van Córdoba gelegen stad zijn nog steeds erg de moeite waard voor een bezoek tijdens je vakantie in Córdoba. En geven je een goede indruk van hoe deze indrukwekkende stad er oorspronkelijk uit heeft gezien.

Rondleiding door Medina Azahara

Bezoek de overblijfselen van oude Moorse stad Medina Azahara op 10 kilometer ten westen van de stad Córdoba! 

Medina Azahar was een prachtige Moorse paleisstad, die Abd al-Rahman III aan het einde van de negende eeuw voor zijn favoriete vrouw Zahara heeft laten bouwen.

Je kunt samen met de Nederlandse gids Francisco van Ontdek Cordoba een fietstocht naar Medina Azahara maken. En wil je niet fietsen, dan kun je ook een busexcursie met Engelse gids naar Medina Azahara maken.

Kasteel van Almodóvar del Río

Kasteel van Almodóvar del Río (Zuid-Spanje)

Een absolute aanrader voor je vakantie in Córdoba vind ik ook het kasteel van Almodóvar del Río, op een half uur rijden in zuidwestelijke richting vanaf Córdoba stad.

Het kasteel van Almodóvar del Río is een van de best bewaarde kastelen in Andalusië. En ligt op een bergtop die uitkijkt op het witte bergdorp.

In het kasteel én in het bijbehorende restaurant maak je een reis terug naar de Middeleeuwen…

TIP: In de buurt van Almodóvar del Río ligt het Embalse de la Breña stuwmeer.

Romeinse nederzettingen in de omgeving van Córdoba

Onthoofde standbeelden in Torreparedones (Zuid-Spanje)

Archeologie liefhebbers kunnen tijdens hun vakantie in Córdoba ook de overblijfselen van twee mooie Romeinse nederzettingen bezoeken:

 • Yacimiento Torreparedones - bij deze opgravingen tussen de idyllische plaatsjes Bujulanca en Baena, op ruim 1 uur rijden in oostelijke richting vanaf Córdoba stad, vind je resten van de Romeinse cultuur en ouder;
 • Villa Romana el Ruedo - overblijfselen van een oude Romeinse villa, die zich bevinden op 80 minuten rijden in zuidoostelijke richting van Córdoba stad, tussen de plaatsen Priego de Córdoba en Alcala la Real

Las Ermitas Cordobesas

Hou je van wandelen én cultuur proeven tijdens je vakantie in Córdoba? Rij dan naar Las Ermitas Cordobesas op ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Córdoba stad. Hier vind je dertien kluizenaarswoningen, waar een aantal monniken vanaf het begin van de achttiende eeuw in afzondering geleefd heeft. 

De hooggelegen kluizenaarswoningen liggen aan de rand van de Sierra Morena. En bieden een prachtig uitzicht over de oude Moorse stad in Andalusië.

Charmante stadjes en pittoreske dorpen rond Cordoba

Wit bergdorp Zuheros in Córdoba (Andalusië)

In de omgeving van Córdoba bevinden zich verder ook talrijke mooie historische steden en pittoreske dorpjes. Ga tijdens je vakantie in Córdoba bijvoorbeeld naar:

 • Bujulance
 • Cabra (met kasteel en olijfoliemuseum)
 • Carcabuey
 • Dos Torres
 • Iznájar (met kasteel en stuwmeer)
 • Lucena
 • Montoro
 • Priego de Córdoba
 • Puente Genil
 • Rute (met anijsmuseum)
 • Zuheros (en de druipsteen- en vleermuisgrotten)

NB. Een deel van deze plaatsen (o.a. Lucena, Cabra en Puente Genil) liggen in het zogenaamde Caminos de Pasión gebied, dat bekend staat voor zijn bijzondere Goede Week.

Mooie natuurgebieden in de omgeving van Córdoba

Ingang van de Sierras Subbéticas bij Zagrilla Alta

Maar je kunt ook een heerlijke actieve vakantie in Córdoba houden! Want in de omgeving van Córdoba liggen prachtige natuurgebieden.

Het dichtstbijzijnde natuurgebied zijn de Sierra de Hornachuelos, die deel uitmaakt van de Sierra Morena, en het La Breña stuwmeer op 40 kilometer ten westen van Córdoba stad.

En wat verder weg liggen nog twee natuurgebieden: de Sierra de Cardeña y Montoro (80 kilometer ten noordoosten van Córdoba stad) en de Sierras Subbéticas op 90 kilometer ten zuidoosten van Córdoba. 

Bovendien kun je in de provincie Córdoba genieten van eindeloze olijfbomenlandschappen en wijngaarden.

Fietsreis over Vía Verde del Aceite & Subbética (6 dagen)

olijfbomen-jaen.jpg

Via de Nederlandse Spanje specialist Tejeda Travel kun je de 6-daagse fietsreis Fietstocht Vía Verde del Aceite in Andalusië maken, die begint in Renaissance stad Jaén en eindigt in het dorp Puente Genil.

Tijdens deze verzorgde fietsvakantie door de provincie Jaén en Cordoba fiets je vanuit de stad Jaén in westelijke richting over de Via Verde del Aceite, een tot wandel- en fietspad omgebouwde spoorlijn die dwars door een oneindig olijfbomenlandschap loopt.

In de provincie Cordoba gaat deze Groene Weg vervolgens over in de Via Verde de la Subbética en kun je genieten van het prachtige berggebied Sierras Subbéticas. En uiteraard ook van typisch Andalusiche dorpjes..

De reis kan als individuele fietsreis of als kleinschalige groepsreis met Nederlandstalige begeleiding geboekt worden. En desgewenst kan de bagage voor je vervoerd worden.

Wil je liever wandelen over deze prachtige wandel- en fietsroute in Zuid-Spanje? Dan stelt Tejeda Travel zonder problemen een wandelreis voor je samen!

Nederlandse wijnproeverij en culinaire tours in/rond Córdoba

De Nedderlands-Spaanse Francisco van Ontdek Córdoba organiseert verschillende culinaire tours in de stad Córdoba en de omgeving ervan:

 • een tapaswandeltour door Córdoba
 • een wijnproeverij van lokale wijnen
 • een kookworkshop
 • een wijntour in omgeving Córdoba
 • een hamtour in de omgeving van Córdoba

Alle deze activiteiten in Córdoba stad en omgeving zijn Nederlandstalig. Een bijzondere én lekkere manier om deze Moorse stad in het zuiden van Spanje te leren kennen... 

De chocolade kerststal van Rute

Ben je in oktober, november of december op vakantie in de provincie Córdoba?

Breng dan een bezoek aan de chocolade kerststal van Rute, die zich bevindt in het chocolade museum buiten het plaatsje Rute, in de Sierras Subbétticas.

Met behulp van meer dan 1.000 kg chocolade wordt hier ieder jaar een andere kerststal van chocolade gebouwd... 

Moorse steden Sevilla en Granada

De Plaza de España van Sevilla (Andalusië)

Velen combineren tenslotte hun Córdoba vakantie met een bezoek aan de andere twee bekendste Moorse steden in Andalusië: Sevilla en Granada. 

Wil jij ook een rondreis maken langs dé topbezienswaardigheden van Andalusië? Neem er dan genoeg tijd voor. Zodat je niet alleen tijd hebt om kort de bekendste bezienswaardigheden van deze drie steden in Zuid Spanje te zien, maar ook tijd hebt om te genieten van de steden. En de steden in zijn geheel te beleven.

TIP: Bezoek ook de stad Jaén, die evenals Baeza en Úbeda een prachtige Renaissance stad in Andalusië is.

Terug naar boven>>

Vervoer tijdens vakantie in Córdoba

Hogesnelheidstrein tussen Sevilla, Cordoba en Madrid

Aangezien het vliegveld van Córdoba alleen voor nationale vluchten is, is het goedkoper om voor je Córdoba vakantie vanuit Nederland, België of Duitsland een direct naar Sevilla of Málaga te vliegen.

Afhankelijk van je plannen, kun je vervolgens met het openbare vervoer reizen of een auto huren.

Als je een stedentrip naar Córdoba maakt, dan kun je vanaf het vliegveld een bus of trein naar Córdoba nemen (kaartjes hiervoor kun je kopen via de Nederlandstalige website van Omio).

Wil je veel van de omgeving van Córdoba zien, dan raad ik je echter aan om een auto te huren. Tenzij je natuurlijk een fietsvakantie wil maken...

Sfeervolle accommodaties in Córdoba en omgeving

Tijdens je vakantie in de provincie Córdoba kun je sfeervol verblijven op een camping, in een karakteristiek vakantiehuis of een klein charme hotel:

Camping Rafting Benameji (Córdoba)

camping-rafting-benameji-andalusie-768.jpg

Zoek je een camping in de provincie Córdoba? Dan kan ik de hond- en kindvriendelijke Camping Rafting Benameji, die gelegen is aan de Genil rivier, warm aanbevelen. 

De camping ligt op een uurtje rijden in zuidelijke richting vanuit Cordoba en op 20 minuten rijden van Antequera in de provincie Malaga. 

Op de camping is er een zwembad, klimmuur en klimparkje. En in de omgeving kun je raften, kajakken, klimmen en meer.

Een aanrader dus voor een actieve vakantie of een kindervakantie in Zuid-Spanje...

Vakantiepark Cuevas del Pino (Cordoba)

grotwoningen-cuevas-del-pino-villarubia-cordoba-andalusie-booking.jpg

Wil je bijzonder overnachten in de omgeving van Córdoba?

Kijk dan zeker eens naar de grotwoning van het kleinschalige vakantiepark Cuevas del Pino

Dit luxe 4-persoons vakantiehuis in Zuid-Spanje heeft een strakke moderne inrichting.

De vakantiewoning bevindt zich op het uitgestrekte terrein van een landhuis, 2 kilometer buiten het plaatsje Villarubia en 20 kilometer buiten Córdoba

En deelt een zwembad met de drie andere casas rurales van die kleine vakantiepark in het binnenland van Andalusië.