Een stedentrip Córdoba: voorname Romeinse en Moorse stad in Andalusië

Heb jij al eens een stedentrip naar Córdoba gemaakt? Velen brengen een kort bezoek aan deze prachtige historische stad in Zuid-Spanje tijdens hun rondreis langs de Moorse steden in Andalusië.

Oude ingang tot Mezquita in Córdoba

Wil je Córdoba écht beleven, blijf dan twee of drie dagen. Zodat je niet alleen de kathedraal-moskee en het koninklijk paleis op je gemak kunt bekijken, maar ook minder bekende bezienswaardigheden van deze stad aan de Guadalquivir rivier. En een paardenshow kunt bezoeken, in sfeer kunt ontspannen in een Arabisch bad of gezellig kunt winkelen en terrasjes pikken.

Want deze gemoedelijke stad in het binnenland van Andalusië was in de Romeinse én Moorse tijd de hoofdstad van een deel van het rijk en is een grote welvarende stad geweest. Lees hier wat je kunt zien plus doen tijdens een stedentrip Córdoba. En lees mijn tips over:

Bekendste bezienswaardigheden Córdoba

De Mezquita-Kathedraal van Córdoba

Best bewaarde ingang tot de moskee van Córdoba

Een absolute must voor een stedentrip Córdoba vind ik de Mezquita-Kathedraal: een prachtige, goed bewaarde Arabische moskee met onder meer een immens bos aan rood-witte zuilen.

Toen de Christenen tijdens de Reconquista Córdoba terugveroverden op de Moren, vonden ze het zonde om deze indrukwekkende moskee in Zuid Spanje af te breken. In plaats daarvan bouwden ze in het midden van de moskee een katholieke kathedraal. Erg bijzonder! Ook omdat de moskee van Córdoba is een van de weinige moskeeën in Spanje is die na de christelijke overwinning op de Moren grotendeels intact is gebleven.

Ook al hou je niet van kerken, ik weet zeker dat je onder de indruk bent van de Mesquita-Kathedraal van Córdoba!

Tip! Zeker in het hoogseizoen (half mei t/m half oktober) is het verstandig om van tevoren al kaartjes online te kopen. Je kunt ook van tevoren al een rondleiding met Engelstalige gids door de moskee-kathedraal boeken.

Alcázar de los Reyes Cristianos

Buitenkant van het Alcázar de los Reyes Católicos in Córdoba

Een andere aanrader voor je stedentrip Córdoba is ook het Alcázar de los Reyes Cristianos. Een indrukwekkend paleis-fort met prachtige tuinen, waarin o.a. Moorse kaliefen gevestigd zijn geweest. En dat een van de eerste woningen van de Katholieke koningen Isabel en Fernando is geweest.

In dit kasteel heeft Columbus bovendien het groene licht gekregen voor zijn ontdekkingsreis naar Amerika. 

Ten tijde van de Inquisitie is het Alcázar de rechtbank van de Inquisitie geweest. En later heeft het fort dienst gedaan als gevangenis.

Tegenwoordig is het Alcázar de los Reyes Cristianos een monument. En staat het op UNESCO's werelderfoedlijst.

Joodse wijk

Puerta de Almodovar - de belangrijkste toegangspoort tot de Joodse wijk in Córdoba

En dan is er nog de ommuurde Joodse wijk (=judería), waar je zeker doorheen moet lopen tijdens je stedentrip Córdoba. De judería bestaat uit een doolhof van straatjes en pleintjes, waar Joden sinds de Romeinse tijd gewoond hebben. Totdat de Katholieke Koningen hen in 1492 bevalen te vertrekken.

In de Jodenwijk vind je onder meer een prachtige synagoge (de enige van de 26 Middeleeuwse synagogen in Córdoba die nog bewaard is gebleven en tevens een van de weinige overgebleven Middeleeuwse synagogen in heel Spanje), de Almodóvar poort (de belangrijkste toegangspoort tot de Joodse wijk) en het Judá Leví plein (met de plaatselijke VVV).

De patio’s van Córdoba

Monumenten dat geplaatst is toen het Patio feest van Córdoba op UNESCO's werelderfgoedlijst kwam te staan

Waar deze gemoedelijke stad in Zuid Spanje verder nog meer bekend om staat, zijn de prachtige patio’s (=binnenplaatsen)! Die je werkelijk overal kunt zien: in het Alcázar, in hotels en musea, maar ook bij normale huizen. 

Wil je tijdens je vakantie in Córdoba mooie patio’s zien, bezoek dan het Palacio de Viana (aan de Plaza de Don Gomes 2 – dit paleis wordt het museum van de patio’s genoemd), kijk naar binnen bij Calle Albucasis 6 (hier vind je een van de mooiste en bekendste patio’s van de stad) en loop door de San Basilio wijk (met o.a. “de moeder van alle patio’s” in de Calle San Basilio).

Romeinse brug

De Romeinse brug in Córdoba (Andalusië)

De laatste bekende bezienswaardigheid van Córdoba is tenslotte de Romeinse brug (=Puente Romano).

Deze brug over de Guadalquivir rivier is eeuwenlang de enige verbinding met het zuidelijke deel van de stad geweest. Tegenwoordig zijn er gelukkig meerdere bruggen. En is de Romeinse brug niet langer voor auto's toegankelijk.

De Romeinse brug was vroeger de hoofdtoegang tot Córdoba. En komt uit op de Plaza del Triunfo (tegenwoordig ook auto-vrij), met direct hierachter de mezquita-kathedraal.

NB. Er zijn ook nog stukken Romeinse stadsmuur plus resten van de Romeinse Tempel (=Templo Romano) in Córdoba te bewonderen. En in het archeologisch museum (=Museo Arqueológico) van Córdoba zijn nog veel meer Romeinse overblijfselen te zien.

Minder bekende bezienswaardigheden

Maar dit zijn niet de enige bezienswaardigheden die de moeite waard zijn tijdens een stedentrip naar Córdoba. Op een aparte pagina kun je lezen welke minder bekende bezienswaardigheden in Córdoba ik ook de moeite waard vind.

Beleef Córdoba tijdens een feest

De kleurrijke Calleja de las Flores in Córdoba (Andalusië)

Wil je deze historische stad in Zuid Spanje op een bijzondere manier beleven? Maak dan tijdens een feest een stedentrip naar Córdoba. Beleef Córdoba bijvoorbeeld tijdens de Goede Week. 

Of bezoek deze prachtige historische stad in Andalusië tijdens het zogenaamde Fiesta de los patios, dat ieder jaar in mei gehouden wordt. De inwoners van deze Moorse stad in Zuid Spanje strijden dan tegen elkaar om de mooist versierde patio. 

TIP! Op de lokale toerisme website vind je een uitgebreid overzicht van feesten en evenementen in Córdoba.

Verken de omgeving van Córdoba

Veel toeristen combineren tegenwoordig een stedentrip Córdoba met een stedentrip Sevilla en een vakantie in Granada. Dit zijn ook absoluut fantastische plaatsen in Andalusië, die ik 100% kan aanbevelen.

Maar de omgeving van Córdoba heeft nog veel meer moois te bieden voor een cultuurvakantie én actieve vakantie. Op een aparte pagina kun je lezen wat je allemaal kunt zien en doen in de omgeving van Córdoba.

Terug naar boven>>

Leuke activiteiten in Córdoba

Ontdek Córdoba en omgeving met Nederlandse gids

Wil je het échte Córdoba leren kennen als je op vakantie in deze oude Moorse stad in Andalusië bent? Probeer dan een van de culturele en gastronomische wandel- en fietstours van Ontdek Córdoba.

De Nederlandse gids neemt je te voet of op de fiets mee naar plekken waar andere toeristen niet komen. En laat je een kijkje achter de schermen nemen bij traditionele Spaanse familiebedrijven.

Daarnaast organiseert hij sinds 2019 ook wijnproeverijen met lokale wijnen... Een aanrader voor een stedentrip Córdoba!

Andalusische paardenshow in Koninklijke stallen

Wist je dat in de Koninklijke stallen van Córdoba het bekende Caballo Andalúz paardenras ontstaan is?

Hou je van paarden, dan kan ik een paardenshow met deze elegante en pittige paarden warm aanbevelen tijdens je citytrip naar Córdoba!

De show wordt gehouden in de Koninklijke stallen van de oude Moorse stad, die in 1570 door koning Filipe II gebouwd zijn voor het fokken van Caballos Andaluzes...

Ontspan in de Arabische baden in Córdoba

Hou je ervan om te ontspannen in een Spa? Ervaar dan de Hammam al Andalús als je een stedentrip naar Córdoba maakt: Een comfortabele, sfeervolle en rustgevende Spa volgens oud Arabisch model; met koud-, lauw- en warmwaterbad, stoomruimte, ontspanruimte en massageruimte. Waarin je even alle drukte van alledag vergeet. En je waant in vervlogen tijden...

Hou er wel rekening mee dat je er stil moet zijn, zodat mensen ook echt kunnen ontspannen. De Hammam is dus niet echt een plek om met kinderen naartoe te gaan.

Ontspan in voormalig paleis

Een andere prachtige plek om te ontspannen tijdens je stedentrip in Córdoba is in het Palacio del Bailío, een paleis in het hart van de vroegere Romeinse en Moorse vestiging met schatten uit de zestiende tot de achttiende eeuw plus resten van een belangrijke Romeinse domus (=villa), dat tegenwoordig dienst doet als 5-sterren hotel.

Ook als je er niet overnacht, kun je de bijzondere sfeer van dit hotel in Andalusië proeven tijdens een gourmet lunch, een diner (soms met Flamenco show) of een bezoek aan de Romeinse Spa plus het buitenzwembad in een rustgevende Mediterrane tuin.

Flamenco show in interactief Flamenco museum

Hou je van Flamenco? Ga tijdens je stedentrip Córdoba dan ook even naar het kleine Flamenco museum dat Córdoba rijk is.

Het interactieve museum bevindt zich in de vroegere stallen van de Posada del Potro, een idyllische oude paardenherberg, die gelegen is aan het gezellige Plaza del Potro plein. Leuk ook voor als je met kinderen op vakantie in Córdoba bent!

Iedere zondag wordt hier bovendien om 12 uur een gratis Flamenco show gegeven. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Dus wil je zeker zijn van een plek, ga dan 's morgens al een kaartje halen.

Patio route Córdoba

Córdoba staat bekend om zijn prachtig versierde patio's. De meeste binnenplaatsen zijn echter privé. Wat betekent dat ze buiten het Fiesta de los Patios feest van Córdoba gesloten zijn.

Wil je tijdens je stedentrip Córdoba toch een paar patio's van dichtbij zien? Dan kun je in de San Basilio wijk, de wijk ten zuiden van de judería, die bekend staat voor zijn vele prachtige patio's, tegen een kleine vergoeding (€5 p.p., kinderen gratis) een aantal binnenplaatsen bezoeken.

Je kunt de kaartjes van tevoren online kopen. Maar je kunt ze ook ter plaatse kopen, in de calle San Basilio 14. 

Hop on Hop off bus Córdoba

Ken je de Hop on Hop off bus: een bus die langs de hoogtepunten van de stad rijdt en waar je bij ieder halte kunt in- of uitstappen? 

Ook in deze oude Moorse stad in Andalusië rijdt deze toeristenbus rond. Handig voor als je tijdens je stedentrip Córdoba niet ver kunt of wilt lopen (bv. als je met kinderen op vakantie bent). 

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je van tevoren al kaartjes kopen.

Terug naar boven>>

Slapen in Córdoba en omgeving

Terug naar boven>>

Georganiseerde reizen naar Córdoba

Cordoba: culturele smeltkroes

De Nederlandse reisorganisatie Riksja Travel biedt de 3-daagse mini-vakantie "Córdoba: culturele smeltkroes" aan waarbij je verblijft in een nostalgisch patiohotel in het oude centrum van de gemoedelijke stad Cordoba.

Geniet er van de indrukwekkende Mezquita met goud-rood-gekleurde bogen waarin een kerk is gebouwd, van de kleurrijke patio’s die volhangen met bloemen en meer... 

Tip! Combineer deze Córdoba vakantie met Riksja Travel's mini-vakantie in Andalusië's uitgestrekte olijfbomenlandschap, de Moorse stad Granada, een korte strandvakantie in Nerja en/of een verblijf in een typisch Andalusische haciënda in de omgeving van het vliegveld van Málaga.

Andere tips voor stedentrip Córdoba

Vervoer naar en binnen Córdoba

Aangezien het vliegveld van Córdoba alleen voor nationale vluchten bestemd is, kun je voor je stedentrip Córdoba beter een directe vlucht naar Sevilla te nemen. Vanaf het vliegveld van Sevilla kun je vervolgens een bus naar het Santa Justa treinstation in Sevilla nemen om van hieruit met de trein verder naar Córdoba te gaan.

Dit klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Er is maar één bus op het vliegveld van Sevilla die om de 10 minuten vertrekt. En kaartjes voor de bus koop je contant in de bus (begin 2020 €4 p.p.). Vanaf het treinstation vertrekken er vervolgens talrijke treinen naar Córdoba.

Het historisch centrum van Córdoba ligt vervolgens op korte loopafstand van het treinstation en is zo klein, dat je makkelijk alles te voet kunt zien. Op een aparte pagina heb ik meer geschreven over de trein van Sevilla naar Córdoba.

Plattegrond en goede reisgids Córdoba

Als je op het vliegveld van Sevilla aankomt, kun je bij de informatie balie meteen al een gratis plattegrond van Córdoba krijgen.

Wil je wat meer over de verschillende bezienswaardigheden van deze oude Moorse stad in Andalusië te weten komen, koop dan echter ook een reisgids. Hier vind je ook tips in over goede restaurants e.d.

Ik heb geen reisgids over alleen Córdoba kunnen vinden, maar wel twee andere goede reisgidsen:

Historische roman De hand van Fatima

Het boek De hand van Fatima van de Spaanse romanschrijver Ildefonso Falcones is een ijzersterke historische roman over het leven van de morisken in Spanje in de zestiende en zeventiende eeuw. En speelt zich gedeeltelijk af in de stad Cordoba.

Na het lezen van dit boek zul je je vakantie in Cordoba nog intenser beleven...

Terug naar boven>>