Met de trein van Sevilla naar Córdoba en terug

Ben jij van plan om met de trein van Sevilla naar Córdoba te gaan of andersom? Lees dan hier alvast meer over de treinstations, reisduur, prijs etc. van de treinreis tussen deze prachtige historische steden in Andalusië!

Op deze pagina vind je antwoord op de volgende vragen:

Treinreis van Sevilla naar Córdoba v.v.

De duur van de treinreis hangt af van de soort trein die je neemt, want er rijden verschillende soorten treinen van Sevilla naar Córdoba en andersom: 

  • De Media Distancia trein (=stoptrein) - stopt onderweg vier keer en doet er 1 uur en 20 minuten over;
  • De AVANT trein (=sneltrein) - brengt je in 45 minuten zonder tussenstops naar Córdoba;
  • De AVE trein (=hogesnelheidstrein) - rijdt in 40 minuten van Sevilla naar Córdoba; en rijdt vervolgens verder naar Madrid Atocha.

Terug naar boven>>

Met de trein van Sevilla naar Córdoba

Het treinstation van Sevilla ligt niet meer in het centrum van Sevilla (het oude treinstation is nu een winkelcentrum). Bovendien heeft Sevilla nu 2 treinstations: het Santa Justa station en het San Bernardo station.

Alle treinen naar Córdoba vertrekken vanaf het Santa Justa station, dat ligt tussen het vliegveld en het centrum van de historische stad. 

Rolbanden naar de perrons van treinstation Sevilla Santa Justa
AVE trein van Sevilla naar Córdoba met eindbestemming Madrid

De perrons 2 t/m 6 zijn allemaal bestemd voor de hogesnelheidstreinen. De overige perrons voor de overige treinen. De hogesnelheidstrein van Sevilla naar Córdoba met eindbestemming Madrid vertrok toen ik reisde vanaf perron 3.

Als je de AVE trein van Sevilla naar Córdoba neemt, staat er boven bij de rolband al iemand om je ticket te scannen. Beneden op het perron gaat je bagage vervolgens door een scanner en wordt je treinkaartje nog een keer gecontroleerd.

Terug naar boven>>

Met de trein van Córdoba naar Sevilla

Het treinstation van Córdoba ligt op korte loopafstand van het historisch centrum van de oude Moorse stad en heeft in totaal 8 perrons.

Toegang tot de perrons op treinstation Córdoba
MediaDistancia trein van Córdoba naar Sevilla met eindbestemming Cádiz

Spoor 1 en 2 worden gebruikt voor de hogesnelheidstrein. Hier moet je dus je (e-)ticket laten zien voordat je het perron op mag. Plus je bagage laten scannen.

Spoor 3 t/m 8 hebben open toegang en zijn voor alle andere treinen.

Mijn trein van Córdoba naar Sevilla (een Media Distantcia trein met eindbestemming Cádiz en tussenstop in o.a. Jerez de la Frontera en Utrera) vertrekt vanaf spoor 7. En staat er al ruim 20 minuten voor vertrek.

Terug naar boven>>

Vanaf treinstation Córdoba naar centrum

Vanaf het treinstation van Córdoba loop je via een langgerekt park naar de oude binnenstad.

Om in het centrum te komen, ga je naar links zodra je het station uitkomt. Je loopt dan langs een parkeerplaats en gaat de trap af.

Vrijwel direct sta je dan bij een verkeerslicht, waar je rechts afslaat en een park ingaat: een lang park tussen twee grote straten, dat parallel loopt aan de oude binnenstad.

Vrij kort nadat je twee straten in het park hebt overgestoken, zie je aan de linkerkant een groot stuk oude stadsmuur. Hier ga je naartoe. En via de Puerta de Almodovar betreed je het historisch centrum van deze prachtige stad in Andalusië. Prachtig!

Terug naar boven>>

Naar centrum en vliegveld Sevilla

Speciale bus die rijdt tussen vliegveld en centrum van Sevilla, met tussenstop bij o.a. treinstation Santa Justa.

In Sevilla rijdt er een speciale vliegveld bus tussen het vliegveld van Sevilla en Sevilla stad: de AE Aeropuerto. Deze bus stopt o.a. bij het Santa Justa treinstation.

De kosten van een enkele reis zijn €4 per persoon. En je kunt contact betalen in de bus.

Op het vliegveld staat de bus als je naar buiten komt meteen links (volg de bus-bordjes).

En op het treinstation is de bushalte meteen rechts als je het station uitkomt (bij de Mc Donalds). Let op: dit is de bus in de richting van het vliegveld. De bus richting centrum stopt langs de grote weg voor het station.

Afhankelijk van waar je in het centrum moet zijn, kun je uitstappen bij bijvoorbeeld de Torre de Oro (die ook dichtbij de Kathedraal en de Reales Alcázares, plus een van de bruggen naar Triana ligt) of het eindstation Plaza de Armas.

Terug naar boven>>

Vanaf welk perron vertrekt de trein?

Elektronische borden op treinstation Córdoba

Op het treinstation hangen elektronische borden waarop staat hoe laat en vanaf welk perron (=vía) een trein vertrekt. Hou er rekening mee dat de eindbestemming van een trein hierop vermeld staat.

In mijn geval betekende dit dat ik voor mijn treinreis van Sevilla naar Córdoba moest kijken naar de trein met eindbestemming Madrid. En voor de treinreis van Córdoba naar Sevilla naar de trein met eindbestemming Cádiz. 

Kun je niet vinden vanaf welk perron jouw trein vertrekt, ga dan naar de informatiebalie (=información). In Sevilla zijn dit verschillende loketten (waar je ook nog treinkaartjes kunt kopen). In Córdoba is dit een klein groen ‘huisje’ dichtbij de ingang van het treinstation.

Tip! ga op tijd naar station, zodat je rustig trein en plek kunt vinden.

Terug naar boven>>

Treinkaartjes Sevilla - Córdoba v.v.

Treinkaartjes voor de trein van Sevilla naar Córdoba of andersom kun je uiteraard op het treinstation van de steden kopen. 

Maar je kunt ook al van tevoren online kaartjes kopen. Via de website van de Spaanse Spoorwegmaatschappij RENFE of via de Nederlandstalige zoekmachine Omio

Ik heb eerst op de website van RENFE naar treinreizen tussen Sevilla en Córdoba gezocht. En vervolgens op die van Omio. Het aanbod van treinreizen van Sevilla naar Córdoba en andersom was op beide websites gelijk, maar het zoeken via Omio ging veel makkelijker en sneller.

treinkaartje Sevilla - Córdoba
Treinkaartje Córdoba - Sevilla
Je betaalt €2 servicekosten als je treinkaartje boekt via Omio

Ook de prijs van een treinkaartje was op beide websites hetzelfde: €24,50 voor een enkele treinreis per AVE van Sevilla naar Córdoba; en €11 voor een enkele treinreis per stoptrein van Córdoba naar Sevilla. Alleen betaalde ik op Omio uiteindelijk €2 extra aan servicekosten.

Ik heb de €2 extra graag uitgegeven voor het gemak om snel en in het Nederlands te kunnen zoeken en boeken. En vervolgens de boekingsbevestiging met e-ticket automatisch toegevoegd te krijgen aan de Omio App op mijn smartphone. Zodat ik het e-ticket altijd bij me heb (ook als ik geen internetverbinding heb), snel vind en niet kan vergeten. Ik vond het ideaal!

NB. Op het e-ticket staan station van vertrek en bestemming en vertrek- en aankomsttijd vermeld, plus in welke treinwagon (coche) en op welke stoel (plaza) je zit.

Terug naar boven>>

Misschien ook interessant