Met de trein van Madrid naar León in minder dan 2,5 uur

Met de trein van Madrid naar León (Midden-Spanje) in minder dan 2,5 uur, wist je dat dat kan? Je kunt zelfs kiezen of je de AVE, Spanje’s luxe hogesnelheidstrein, of de ALVIA, Spanje’s nieuwe low cost hogesnelheidstrein neemt. De AVE doet er 2 uur over en de ALVIA 2 uur en 20 minuten.

Spanje's low cost hogesnelheidstrein (ALVIA) in Madrid

Ik heb in september 2022 voor €16 de ALVIA trein genomen (wel al een paar maanden van tevoren het treinkaartje gekocht) en was prima tevreden. Zou ik de auto hebben genomen, dan had ik er minstens 3,5 uur over gedaan. Ik vond het ideaal om vanuit Madrid met de trein naar León te gaan en begrijp goed dat veel Madrilenen regelmatig een stedentrip naar deze gezellige stad in Castilië en Leon maken!

Wil jij ook met de trein van Madrid naar León? Lees dan mijn informatie over:

Vertrek vanuit Madrid

Beide Spaanse hogesnelheidstreinen vertrekken vanuit station Chamartín (tegenwoordig ook Clara Campoamor genoemd). Als je met de metro aankomt in Chamartin, volg dan de borden naar de trein. Je gaat dan naar buiten, een roltrap omhoog, om vervolgens in een grote hal aan te komen. Hier zie je elektronische borden met vertrektijden van treinen. Dit zijn echter vertrektijden voor de Cercanías, treinen in de omgeving van Madrid.

Loop gewoon rechtdoor. Je ziet dan al snel een groot bord waarop “Control de Equipajes / Luggage control” staat. Want om in Spanje met een hogesnelheidstrein te reizen, dient je bagage eerst gescand te worden.

Zodra je door de bagagecontrole bent, zie je aan de linker kant een groot elektronisch bord met de vertrektijden van de verschillende treinen plus het spoor (in het Spaans Vía) van waaruit de trein vertrekt. Hier staan de eindstations van de treinen vermeld! In mijn geval stond er dus niet León, maar Gijón (Asturië, Noord-Spanje).

Net voordat je de trein ingaat, is er tenslotte en loket waar je treinkaartje (van papier of elektronisch) gescand wordt.

Terug naar boven>>

Aankomst in León

Spanje's low cost hogesnelheidstrein ALVIA in León

De stad León in de regio Castilië en Leon is vrij klein en heeft maar één treinstation, dat ligt op 10 minuten lopen van de oude binnenstad.

Vanuit het station steek je de Bermesga rivier en vervolgens de Plaza de Guzmán el Bueno over en volgt vervolgens de Avenida Ordoño, de winkelstraat die ook wel kleine Gran Vía genoemd wordt.

Aan het einde van deze straat kom je uit bij het Plaza Santo Domingo plein en begint de oude binnenstad.

Terug naar boven>>

Duur van treinreis Madrid – León

De duur van de treinreis vanaf Madrid naar León hangt af van de soort trein die je neemt:

 • De AVE trein (=hogesnelheidstrein) heeft een transporttijd van 2 uur en rijdt twee keer per dag;
 • De ALVIA trein (= low cost hogesnelheidstrein) heeft een transporttijd van 2 uur en 20 minuten en vier keer per dag;
 • De AVANT trein (=sneltrein) heeft een transporttijd van 3 uur en 45 minuten en rijdt één keer per dag.

Terug naar boven>>

Tussenstops ALVIA trein Madrid-León

De ALVIA trein vanuit Madrid naar León stopt onderweg ook in Segovia Guiomar (treinstation 5 km buiten Segovia; ongeveer 30 minuten va. Madrid) – Valladolid Campogrande (in de stad Valladolid; alleen Parque Campo Grande doorlopen; ca. 1 uur van Madrid) – Palencia (ca. 1,5 uur va. Madrid).

Na León stopt de trein vervolgens nog in de plaatsen Pola de Lena, Mieres, Oviedo en Gijón.

Wil je tijdens je vakantie in Spanje meerdere steden bezoeken, stap dan tijdens je treinreis van Madrid naar León ook uit in Segovia, Valladolid en/of Palencia! Of neem vanuit León de trein verder naar de steden Oviedo plus Gijón.

Terug naar boven>>

Prijs van een treinkaartje Madrid-León

Mijn treinkaartje voor de treinreis van Madrid naar León met de low cost hogesnelheidstrein kostte €15,70.

Ik heb het kaartje wel al een paar maanden geleden gekocht. Zou ik het vandaag gekocht hebben, dan had het me rond de €50 gekost (zowel een kaartje voor de ALVIA trein als voor de AVE trein).

Het is dus de moeite waard om je treinkaartje al eerder te kopen als je al ruim van tevoren weet wanneer je wilt reizen.

Terug naar boven>>

Treinkaartje kopen

Treinkaartje Madrid-León

Je kunt uiteraard je treinkaartje direct op de website van RENFE kopen (venta.renfe.com), in het Spaans. Je kunt echter ook via Omio of Trainline je kaartje kopen. Omio is een zoekmachine voor bussen én treinen in Europa. Trainline biedt alleen treinreizen aan, maar is wél de grootste aanbieder van treinreizen in Europa.

Bij het organiseren van mijn reis naar León en Galicië viel me echter op dat Omio verre van het aanbod van alle aanbieders van bus- en treinreizen in Spanje laat zien, waardoor ik lang niet alle reismogelijkheden zag. Bij Trainline vond ik wel het gehele treinaanbod. Dus wil je met de trein reizen, dan kan ik Trainline warmer aanbevelen.

Je kunt treinreizen zoeken en boeken via de website van Trainline, maar ook via de handige app. En het treinkaartje? Dat kun je uitprinten óf digitaal laten zien (in de App).

Terug naar boven>>

Lees meer over de stad León

Wil je meer te weten komen over de stad León in de gelijknamige provincie León in het noordwesten van Spanje? Op een aparte pagina geef ik uitgebreide informatie over:

Lees meer over andere treinreizen in Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Met de trein van Madrid naar León in minder dan 2,5 uur

  Sep 23, 22 08:19 AM

  Met de trein van Madrid naar León in Midden-Spanje? Ik heb het gedaan! Lees mijn info over de reisduur, kosten, treinstations, kaartje kopen en meer.

  Lees meer

 2. Leon: gezellige stad in Midden-Spanje op de Camino Francés

  Sep 22, 22 09:20 AM

  De aan de Camino Francés gelegen stad León in Midden-Spanje heeft een gezellige oude binnenstad met bars, restaurants, winkels en historische gebouwen. Info>>

  Lees meer

 3. De mooiste Parador hotels in Castilië en Leon (Midden-Spanje)

  Aug 26, 22 06:22 AM

  De Parador hotels in de regio Castilië en Leon (Midden-Spanje): mijn favorieten én een totaaloverzicht

  Lees meer