Een treinvakantie door Spanje - ontspannen en anders

Met de trein op vakantie in Spanje? Jazeker! Want Spanje heeft uitstekende treinen. Die je comfortabel en snel van de ene naar de andere grote stad kunnen brengen. Of naar plaatsen als Toledo en Salamanca in de omgeving van Madrid. 

Lees snel verder welke soorten treinvakanties in Spanje je kunt maken! En wat mijn favoriete treinvakanties in Spanje zijn.

Verken per trein omgeving van een stad

Verken vanuit bijvoorbeeld Madrid, Barcelona of Bilbao per trein de prachtige omgeving. Met oude stadjes en traditionele dorpjes. En geniet onderuitgezakt van het mooie natuurlijke landschap waar je doorheen komt tijdens je treinvakantie in Spanje. 

Er zijn verschillende soorten treinen waarmee je de omgeving kunt verkennen: 

 • Cercanías - treinen voor de periferie van een stad;
 • Avant treinen - sneltreinen voor kortere trajecten, bv. de trein van Madrid naar Toledo of Segovia);
 • Media Distancia treinen - sneltreinen tussen talloze plaatsen in Spanje;
 • Thematische treinen - dagexcursies met bepaald thema, bv. de Middeleeuwse trein van Madrid naar Sigüenza.

Zelf ben ik vanuit Madrid met de trein naar Toledo en met de trein naar Salamanca geweest. Beiden waren erg leuke en ontspannen ervaringen.

Bezoek meerdere steden in één vakantie

Daarnaast heeft Spanje tegenwoordig talrijke hogesnelheidstreinen. De zogenaamde AVE treinen. Die het hele land doorkruisen. En grote steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia met elkaar verbinden.

Binnen een paar uur ben je nu bijvoorbeeld vanuit Madrid in Barcelona, Valencia, Malaga of Sevilla. Ideaal voor als je een stedenvakantie in Spanje wilt houden! 

De meeste AVE's vertrekken vanuit Madrid. Maar er zijn ook AVE's tussen Malaga en Barcelona; Barcelona en Sevilla; en Valencia en Sevilla. Die onderweg overigens tussenstops maken in prachtige plaatsen als het Middeleeuwse Werelderfgoed stadje Cuenca.

En wil je vanuit Nederland al met de trein naar Spanje? Ook dat kan met een hogesnelheidstrein!

TIP! Koop een RENFE Spain Pass als je tijdens je Spanje vakantie meerdere treinreizen met een AVE trein of Media Distantie trein wilt maken!

Of boek georganiseerde treinrondreis

Maar je kunt ook een georganiseerde treinvakantie boeken! Waarbij je naar Spanje vliegt en vervolgens in de trein stapt.

De Nederlandstalige kleinschalige reisorganisatie Tejeda Travel heeft een paar prachtige rondreizen door Midden en Zuid Spanje per openbaar vervoer samengesteld.

Verder biedt de Treinreiswinkel ook talrijke treinrondreizen door Spanje. Waarbij je vanuit Nederland met de Thalys naar Spanje rijdt. En vervolgens in lokale treinen verder reist. Je overnacht dan in kleinschalige hotels die op loopafstand van een station liggen.

Tenslotte verzorgt RENFE (De Spaanse NS) diverse compleet verzorgde treinrondreizen in luxe toeristische treinen. Door Noord Spanje, van Madrid naar Sevilla en door Andalusië. Waarbij prachtig opgeknapte oude treinen je mee op avontuur nemen door het uitgestrekte Mediterrane land. En je onderweg in de watten leggen. Geweldig voor als je van luxe treinvakanties houdt!

Mijn favoriete treinvakanties Spanje

Córdoba, Granada en Sevilla per trein & bus 

Een 11-daagse rondreis per trein en bus langs Andalusië’s hoogtepunten Granada, Córdoba en Sevilla van de Nederlandstalige kleinschalige reisorganisatie Tejeda Travel! Een absolute aanrader als je van reizen met het openbaar vervoer houdt. De verbindingen zijn goed en de bussen en treinen comfortabel.

Midden Spanje met de trein

Met de 12-daags treinrondreis door Midden Spanje van Tejeda Travel combineer je een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Spanje ’s hoofdstad. En bezoek je o.a. Avila, Salamanca, Segovia en Toledo. Geweldig!

Madrid - Valencia - Sevilla in AVE trein

Wil je meerdere steden bezoeken tijdens je vakantie in Spanje? Maak dan een stedentrip naar Madrid, Valencia en Sevilla! Drie heel verschillende steden, die stuk voor stuk een aanrader zijn.

En maak onderweg een tussenstop in Cuenca en Córdoba.

Madrid - Malaga - Barcelona in AVE trein

Een andere leuke AVE combi vind ik Madrid, Malaga, Barcelona, Madrid. Waarbij je op weg naar Malaga of Barcelona nog stopt in Cordoba, Puente Genil en Antequera. Drie prachtige oude plaatsen in het hart van Andalusië.  

Luxe treinvakantie door Andalusië 

Een absolute topper op mijn bucketlijst is een treinvakantie met de super-de-luxe historische Al Andalus trein!

Naar Córdoba, Baeza & Úbeda, Granada, Ronda, Jerez en Cadiz. Met begin- en eindpunt Sevilla.

Luxe treinvakantie Madrid - Sevilla

Dezelfde Al Andalus trein rijdt ook van Madrid naar Sevilla.

En stopt onderweg in Toledo, natuurpark Monfragüe, Cáceres, Mérida en Zafra. Stuk voor stuk parels, die een bezoek meer dan waard zijn.

Luxe treinvakantie door Noord Spanje

Al net zo geweldig vind ik tenslotte een treinreis met de Transcantábrico Clásico langs de kust of door het binnenland van Noord Spanje.

Waarbij je bv Bilbao, Santander en Santiago de Compostela bezoekt. Én geniet van culinaire hoogtepunten.

Lonely Planet Mooiste treinreizen

Zoek je mooie treinreizen buiten Spanje? Dan kan ik Lonely Planet's boek Mooiste treinreizen warm aanbevelen. Hierin vind je de 60 onvergetelijke treinreizen door Europa, Amerika, Azië, Afrika én Oceanië.

Je kunt het boek online kopen via Bol.com.
Nieuwe pagina's

 1. Finca las Nuevas – Rustige vakantiehuizen in binnenland Andalusië

  Apr 09, 19 09:56 AM

  Review over de landelijke vakantiehuizen met gedeeld zwembad en Nederlandse eigenaren op Finca las Nuevas, in de bergen van provincie Málaga (Andalusië).

  Lees meer

 2. Casa Cabaza – romantisch hotelletje op platteland van Galicië

  Mar 27, 19 10:36 AM

  Ria's review over B&B Casa da Cabaza in Galicië (Noord Spanje) - romantisch Nederlands hotelletje in oude boerderij, midden in natuur

  Lees meer

 3. Ukulandia –creatieve vakanties bij Nederlanders in Sierra de Grazalema

  Mar 14, 19 05:59 AM

  Informatie over en aanbod van creatieve vakanties bij Ukulandia, in de Sierra de Grazalema in het binnenland van de provincie Málaga (Andalusië, Zuid Spanje).

  Lees meer