Een treinvakantie door Spanje - ontspannen en anders

Met de trein op vakantie in Spanje? Jazeker! Want Spanje heeft uitstekende treinen. Die je comfortabel en snel van de ene naar de andere grote stad kunnen brengen. Of naar plaatsen als Toledo en Salamanca in de omgeving van Madrid. En terwijl de trein je naar je volgende bestemming brengt, kun jij ontspannen en genieten van het afwisselende landschap om je heen...

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden (naar de rest van Spanje worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden)! Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Op deze pagina geef ik informatie en tips over hoe je op eigen houtje een treinreis door Spanje kunt maken én over georganiseerde treinreizen door Spanje:

Georganiseerde treinreizen door Spanje

De Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel heeft verschillende rondreizen per openbaar vervoer door Midden en Zuid Spanje samengesteld, waarbij vervoer en accommodatie voor je geregeld zijn:

Córdoba, Granada en Sevilla per trein & bus (11 dagen)

Een individuele rondreis van 11 dagen per trein en bus langs Andalusië’s hoogtepunten Granada, Córdoba en Sevilla van de Nederlandstalige kleinschalige reisorganisatie Tejeda Travel! Waarbij je onderweg overnacht in sfeervolle accommodaties. Een absolute aanrader als je van reizen met het openbaar vervoer houdt.

Treinreis Madrid en omliggende UNESCO steden (12dgn)

Met de 12-daags individuele treinrondreis door Midden Spanje van Tejeda Travel combineer je een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Spanje ’s hoofdstad. En bezoek je o.a. de steden Ávila, SalamancaSegovia en Toledo. Geweldig!

Treinreis in Spanje per luxe toeristentrein

Daarnaast kun je een aantal prachtige luxe treinreizen door Spanje maken! Waarbij je reist en overnacht in bijzondere historische treinen:

Luxe treinreis door Andalusië (9 dagen)

Hou je van luxe treinreizen? Dan vind ik  een treinvakantie in Zuid Spanje met de super-de-luxe Al Andalus trein een absolute aanrader. Geloof maar dat je je de koning te rijk voelt in deze bijzondere trein! Deze historische trein in Andalusië vertrekt en eindigt in Sevilla. En stopt onderweg in de prachtige steden Córdoba, Baeza, Úbeda, Granada, Ronda, Jerez en  Cádiz.

Luxe treinreis door Noord Spanje (10 dagen)

Al net zo geweldig vind ik de treinreis met de super-de-luxe Transcantábrico trein. In deze 10-daagse luxe treinvakantie door Noord Spanje, die begint in San Sebastián en eindigt in Santiago de Compostela of andersom, reis je per trein langs de Costa Verde én het fantastische binnenland van kust of door het binnenland van Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. En stop je o.a. in Bilbao, Santander, Ribadesella en Gijón.

Luxe treinreis León-Bilbao v.v. (6 dagen)

En dan is er nog de luxe treinreis met de Expreso de la Robla trein. Tijdens deze luxe treinvakantie door Castillië en León en Baskenland, die begint in León en eindigt in Bilbao of andersom, reis je in een comfortabele trein met klassieke inrichting over een spoorlijn die vroeger steenkool vervoerde. En stop je onderweg in Espinosa de los Monteros en Cistierna.

Zelf treinvakantie Spanje samenstellen

Spanje's nationale spoorwegmaatschappij Renfe beschikt over een uitgebreid netwerk aan treinen, die grote en kleine steden en heel veel dorpen in Spanje met elkaar verbinden: stoptreinen, sneltreinen én hogesnelheidstreinen.

Tijdens een treinvakantie in Spanje kun je dus niet alleen de omgeving van een stad per trein verkennen. Maar je kunt ook grote steden die ver van elkaar af liggen met elkaar combineren...

Met AVE-trein naar Spanje's grote steden

AVE - hogesnelheidstrein in Spanje

Spanje heeft tegenwoordig talrijke hogesnelheidstreinen: de zogenaamde AVE treinen (en Euromed treinen langs de Middellandse Zee kust). Die grote steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia met elkaar verbinden.

De meeste AVE's vertrekken vanuit Madrid. Maar er zijn ook AVE's tussen Málaga en BarcelonaBarcelona en Sevilla; en Valencia en Sevilla. Die onderweg overigens tussenstops maken in prachtige plaatsen als het Middeleeuwse Werelderfgoed stadje Cuenca.

Binnen een paar uur ben je nu bijvoorbeeld vanuit Madrid in BarcelonaValenciaMalaga of Sevilla. Ideaal voor als je een stedenvakantie in Spanje wilt houden en meerdere grote steden in Spanje wilt zien!

Omgeving van stad per trein verkennen

Snelle trein (AVANT) van Madrid naar Toledo

Maar je kunt in Spanje ook prima per trein de omgeving van een grote stad verkennen. En op deze manier een stedentrip combineren met een treinvakantie in Spanje.

De comfortabele stoptreinen (Cercanías) en sneltreinen (Avant en Media Distancia treinen) vormen een uitstekende manier om de omgeving van steden als Madrid, Barcelona of Bilbao te verkennen.

Je kunt per trein dagexcursies maken. Maar je kunt ook een treinrondreis maken langs meerdere plaatsen en door mooie natuurlandschappen in de omgeving van de stad.

TIP! Zelf ben ik vanuit Madrid met de trein naar Toledo en met de trein naar Salamanca geweest. Aanraders!

TIP! Kijk ook eens naar de thematische treinen van Renfe waarmee je dagexcursies kunt maken. Bijvoorbeeld de Middeleeuwse trein van Madrid naar Sigüenza of de aardbeientrein van Madrid naar Aranjuez.

TIP! Lees meer over de populairste treinreizen in Spanje...

Kaartjes kopen voor treinvakantie Spanje

Via de Nederlandstalige website Omio is het tegenwoordig makkelijk om treinroutes te vinden en kaartjes voor je treinvakantie te kopen. Omio vergelijkt vliegtuig-, bus- én treinreizen in heel Europa met elkaar. 

Ik heb geprobeerd om treinkaartjes te kopen via de website van de Spaanse Spoorwegmaatschappij RENFE en via Omio. En ik kan concluderen dat het aanbod van treinreizen op beide websites gelijk is, maar dat het zoeken via Omio veel makkelijker en sneller gaat.

Bovendien kun je je gekochte e-ticket op de App van Omio opslaan. Zodat je je kaartje ten alle tijde via je telefoon beschikbaar hebt tijdens je treinvakantie in Spanje.

En voor wat betreft de prijs van een treinkaartje: uiteindelijk betaal je €2 extra aan service kosten als je via Omio i.p.v. via de website van RENFE boekt.

Conclusie

Spanje is dus een prachtig land om per trein te verkennen. Je kunt je eigen treinreis door Spanje uitstippelen. Maar er bestaan ook georganiseerde rondreizen per trein door Spanje, waarbij vervoer en accommodatie voor je geregeld worden.  

Andere soorten rondreizen door Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Rust, comfort en zwembad in vakantiehuis van La Casita (Andalusië)

  Oct 23, 20 09:07 AM

  Een rustige vakantie in Andalusië? Kik dan eens naar de landelijke vakantiehuizen met zwembad van La Casita op 30-60min rijden van de Costa del Sol stranden.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie naar fietsparadijs Mallorca (Balearen)

  Oct 20, 20 07:40 AM

  Het Spaanse eiland Mallorca is een echt fietsparadijs! Lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en georganiseerde fietsreizen op dit Spaanse eiland!

  Lees meer

 3. Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

  Oct 19, 20 08:03 AM

  De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje en schrijft meeslepende verhalen over zichzelf en haar geliefde Spanje. Lees meer over haar boeken.

  Lees meer