Treinvakantie Spanje: met trein naar Spanje én treinreizen in Spanje

Met de trein op vakantie naar Spanje? Jazeker! Je kunt nog net niet met een rechtstreekse trein naar Spanje. Maar met een tussenstop in Parijs reis je in ongeveer 12 uur met de hogesnelheidstrein van Amsterdam naar Barcelona of San Sebastian. Bovendien wordt er momenteel hard gewerkt aan een nachttrein naar Barcelona.

Met de trein op vakantie naar Spanje

Eenmaal in Spanje aangekomen, kun je voor je treinvakantie gebruik maken van het uitgebreide netwerk aan treinen: stoptreinen, sneltreinen én hogesnelheidstreinen.

Deze kunnen je comfortabel en snel van de ene naar de andere grote stad brengen. Maar ook naar kleinere plaatsen in de omgeving van een grote stad.

En tijdens de treinreis kun je heerlijk onderuit zakken. Plus genieten van het afwisselende landschap om je heen...

Je kunt je treinkaartjes zelf kopen en je eigen treinvakantie in Spanje uitstippelen. Maar laat je het koop- en uitzoekwerk liever aan iemand anders over? Dan kun je ook een georganiseerde treinreis door Spanje boeken.

Er bestaan zelfs super-de-luxe toeristentreinen, waarbij je in prachtig opgeknapte oude treinen een luxe treinreis door bijvoorbeeld Andalusië of Noord-Spanje maakt. Lees hier meer over:

Met de trein naar Spanje

Een luxe treinvakantie in Spanje met de Costa Verde Express

Wil jij je treinvakantie al in Nederland of België beginnen? Bijvoorbeeld omdat je niet naar Spanje wilt vliegen? Dat kan prima!

Want je kunt tegenwoordig ook via een overstap in Parijs met de hogesnelheidstrein naar Spanje: 

  1. Wil je op vakantie naar de oostkust van Spanje? Dan neem je vanuit Amsterdam en Rotterdam de Eurostar hogesnelheidstrein naar Parijs. Hier aangekomen ga je met de groene metrolijn lijn D Melun Malesherbes in 2 haltes naar Gare de Lyon. En vervolgens stap je in Gare de Lyon op de TGV naar Barcelona. Afhankelijk van de overstaptijd die je kiest in Parijs duurt deze treinreis 11 tot 12 uur. Lees meer over hogesnelheidstrein Amsterdam - Barcelona>> 
  2. Wil je op vakantie naar Baskenland, Asturië, Cantabrië en Galicië in Noord-Spanje? Neem dan vanaf Parijs de TGV naar Hendaye. Dit is het laatste treinstation in Frankrijk, dat op de grens van Spanje ligt, tegen Irún aan. Van hieruit ben je met de regionale trein in 30 minuten in San Sebastian.

De treinkaartjes voor je treinreis naar Spanje kun je eenvoudig in het Nederlands kopen via de Nederlandstalige websites (of Apps) van NS International of Omio:

Treinvakantie in Spanje met hogesnelheidstreinen

Snelle trein (AVANT) van Madrid naar Toledo

Als je tijdens je treinvakantie in Spanje steden wilt bezoeken, kijk dan zeker eens naar de mogelijkheid om een hogesnelheidstrein te nemen!

Want er is een uitgebreid netwerk aan hogesnelheidstreinen in Spanje! Dat anno 2024 rond de 35 steden met elkaar verbindt.

De meeste hogesnelheidstreinen vertrekken vanuit Madrid naar bekende steden als Barcelona, Valencia, Málaga of Sevilla. Onderweg maken deze  treinen tussenstops in kleinere, vaak minder bekende steden als Toledo en Cuenca. Die een bezoek ook meer dan waard zijn.

Ben je bang dat een treinvakantie in een hogesnelheidstrein te duur wordt? Dan wordt je misschien nog positief verrast! Want sinds 2021 rijden er in Spanje ook goedkopere hogesnelheidstreinen.

Ik raad je overigens wel aan om de hogesnelheidstrein ruim van tevoren te boeken. Zodat je zeker bent van je plek. Én niet de hoofdprijs voor een treinkaartje moet betalen... 

Terug naar boven>>

Treinvakantie rond een grote Spaanse stad

Maar je kunt ook per trein de omgeving van een grote stad in Spanje verkennen.

Ik vind het heerlijk om met de comfortabele stoptreinen (Cercanías) en sneltreinen (Avant en Media Distancia treinen) de omgeving van een Spaanse stad als Madrid, Barcelona of Bilbao te verkennen.

Je kunt dan in één stad verblijven en van hieruit dagexcursies per trein maken. Maar je kunt ook een treinrondreis door de omgeving van een stad maken. En overnachten in dorpen en steden die je onderweg tegenkomt.

Via de Nederlandstalige websites van Trainline of Omio kun je treinreizen en vertrektijden vinden. En in het Nederlands treinkaartjes kopen.

En je kunt ook een Interrail pas  voor je treinvakantie in Spanje kopen! Je moet dan wél nog losse kaartjes voor de treinreis naar Spanje als je de hogesnelheidstrein neemt.

Van een aantal treinreizen die ik zelf in Spanje heb gemaakt, geef ik op aparte pagina's uitgebreid informatie en tips over treinstations, reisduur etcetera:

Tip! Je kunt in Spanje dagexcursies met thematische treinen als de Middeleeuwse trein van Madrid naar Sigüenza of de aardbeientrein van Madrid naar Aranjuez maken.

Terug naar boven>>

Verzorgde treinreizen door Spanje

Laat je het uitstippelen van je treinreis door Spanje, het kopen van treinkaartjes en het vinden van gezellige slaapplekken onderweg liever aan iemand anders over? Dan zijn de verzorgde treinreizen door Midden- en Zuid-Spanje van de Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel allicht iets voor jou. Het zijn mooie, op maat aan te passen treinreizen. Met verblijf in sfeervolle accommodaties.

Maar je kunt in Spanje ook luxe treinreizen met een super-de-luxe toeristentrein maken, waarbij je reist én overnacht in een prachtige historische trein! Ik heb beiden hier voor je bij elkaar gezet:

Treinreizen met verblijf in sfeervolle accommodaties

Córdoba, Granada en Sevilla per trein & bus (11 dagen)

Via de Nederlandstalige reisorganisatie Tejeda Travel kun je een individuele rondreis van 11 dagen per trein en bus langs Andalusië’s hoogtepunten Granada, Córdoba en Sevilla boeken.

Je reist ontspannen per comfortabele bus plus trein. En onderweg overnacht je in sfeervolle accommodaties.

Ik vind deze trein-en busreis door Zuid-Spanje een absolute aanrader als je van reizen met het openbaar vervoer houdt!

Treinreis Madrid en omliggende UNESCO steden (12dgn)

Bij deze 12-daagse individuele rondreis per trein door Midden-Spanje van Tejeda Travel combineer je een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Spanje ’s hoofdstad.

En bezoek je o.a. de steden Ávila, Salamanca, Segovia en Toledo. Geweldig!

Luxe treinreizen met slapen in historische trein

Luxe treinreis door Andalusië (9 dagen)

Hou je van luxe treinreizen?

Dan vind ik een treinreis door Zuid-Spanje met de super-de-luxe Al Andalus trein een aanrader.

Geloof maar dat je je de koning te rijk voelt in deze bijzondere trein!

De prachtig opgeknapte trein vertrekt en eindigt in de bruisende stad Sevilla.

En stopt onderweg in de prachtige steden Córdoba, Baeza, Úbeda, Granada, Ronda, Jerez de la Frontera en Cádiz. 

Van sommige steden zul je ongetwijfeld al gehoord hebben en van anderen nog niet. Maar ik kan je verzekeren dat het stuk voor stuk kleine parels zijn...

Luxe treinreis door Noord-Spanje (3, 8 of 10 dagen)

Luxe treinreis door Noord-Spanje met de Transcantabrico Gran Lujo trein

Maar je kunt ook fantastische luxe treinreizen door Noord-Spanje maken!

Er zijn zelfs twee luxe toeristentreinen die langs de kust en door het binnenland van Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië rijden:

  •  De Transcantábrico Gran Lujo  - begint in gastronomisch paradijs San Sebastián en eindigt in Spanje's bekendste pelgrimsplaats Santiago de Compostela of andersom;
  • De Costa Verde Express - rijdt van de verrassende moderne stad Bilbao naar Santiago de Compostela of vice versa.

Beide treinen stoppen in onder andere Santander, Potes (aan de voet van de Picos de Euroopa), Oviedo en Gijón. Tenzij je een mini-cruise van 3 dagen met de Costa Verde Express maakt. Tussen Bilbao en Oviedo óf tussen Bilbao en Leon.

Luxe treinreis León-Bilbao (6 dagen)

Luxe treinreis door Midden- en Noord-Spanje met de Expreso de la Roble trein

De treinreis met de Transcantabrico trein is niet de enige luxe treinreis die je door het noordelijke deel van Spanje kunt maken!

Wil je het binnenland van Castilië en Leon (Castilla y León) en Baskenland leren kennen? Dan kun je namelijk ook de Expreso de la Robla trein nemen.

Je begint je ontspannen en zeer comfortabele treinvakantie dan in de gezellige pelgrimsstad León en eindigt in de verrassende moderne stad Bilbao of andersom.

En reist in een prachtige trein met klassieke inrichting over een spoorlijn die vroeger steenkool vervoerde.

Onderweg stop je onder meer in Cistierna en Espinosa de los Monteros.

Misschien ook interessant

Terug naar boven>>