Een treinvakantie door Spanje - ontspannen en anders

Met de trein op vakantie in Spanje? Jazeker! Want het Mediterrane land beschikt over een uitgebreid netwerk aan treinen, die grote en kleine steden plus veel dorpen met elkaar verbinden: stoptreinen, sneltreinen én hogesnelheidstreinen.

Het zijn uitstekende treinen die je comfortabel en snel van de ene naar de andere grote stad kunnen brengen, maar ook naar kleinere plaatsen in de omgeving van een grote stad. Tijdens de treinreis kun je bovendien heerlijk onderuit zakken en genieten van het afwisselende landschap om je heen...

AVE - hogesnelheidstrein in Spanje

Je kunt je treintickets zelf kopen en je eigen treinvakantie in Spanje uitstippelen. Dit kan een rondreis per trein zijn óf uitstapjes per trein vanuit een stad.

Maar je kunt ook een georganiseerde treinreis door Spanje boeken! Er bestaan zelfs speciale luxe toeristentreinen, waarbij je verzekerd bent van een wel heel bijzondere vakantie in Spanje...

Ik heb uitgezocht wat voor treinen er in Spanje zijn en wat voor treinreizen je er kunt maken:

Spanje's hogesnelheidstreinen

Spanje's nationale spoorwegmaatschappij Renfe heeft tegenwoordig talrijke hogesnelheidstreinen die grote steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia met elkaar verbinden.

Dit zijn de zogenaamde AVE treinen (en Euromed treinen langs de Middellandse Zee kust) plus sinds 2021 ook de ALVIA treinen. Het zijn comfortabele treinen, die een snelheid van ruim 300 kilometer per uur kunnen bereiken.

Het verschil tussen de AVE en ALVIA hogesnelheidstrein is, dat ALVIA treinen net wat minder services bieden dan AVE treinen waardoor de prijs voor een treinkaartje lager kan zijn.

De meeste hogesnelheidstreinen vertrekken vanuit Madrid, maar er zijn ook AVE's tussen Málaga en Barcelona, Barcelona en Sevilla plus Valencia en Sevilla. Binnen een paar uur ben je nu met de trein vanuit Madrid in Barcelona, Valencia, Málaga of Sevilla.

Bovendien maken deze snelle treinen in Spanje tussenstops in kleinere, vaak minder bekende steden, die een bezoek ook meer dan waard zijn. Een aantal AVE steden zijn zelfs Werelderfgoed steden in Spanje.

In 2021 zijn 31 steden in Spanje te bereiken met de hogesnelheidstrein en wordt er hard aan gewerkt dat de AVE vanaf 2022 in nog twee steden stopt. Over een aantal steden geef ik op aparte pagina's inspiratie opdoen over wat je er kunt zien plus doen en waar je sfeervol kunt overnachten:

Tips!

 • Op de website avexperience.es vind je alle steden waarin de hogesnelheidstrein stopt.
 • Je mag je fiets meenemen in een AVE-trein, maar dient hiervoor wel van tevoren te reserveren.
 • Vanaf 23 juni 2021 kun je ook een goedkopere hogesnelheidstrein in Spanje nemen, de Avlo, die net zo snel als de AVE is, maar minder faciliteiten biedt. En in 2022 gaan er naar verwachting zelfs nog meer goedkopere hogesnelheidstreinen rijden (die niet van RENFE zijn).
 • Via de Nederlandstalige websites van Trainline plus Omio kun je makkelijk treinroutes vinden en treinkaartjes kopen. Bovendien kun je het e-ticket op een smart telefoon opslaan, zodat je jouw treinkaartje altijd via je telefoon beschikbaar hebt tijdens je treinreis in Spanje.

Terug naar boven>>

Treinen in de omgeving van een stad

Snelle trein (AVANT) van Madrid naar Toledo

Maar je kunt ook per trein de omgeving van een grote stad in Spanje verkennen. De comfortabele stoptreinen (Cercanías) en sneltreinen (Avant en Media Distancia treinen) vormen een uitstekende manier om de omgeving van steden als Madrid, Barcelona of Bilbao te verkennen.

Je kunt in één stad verblijven en van hieruit dagexcursies per trein maken. Maar je kunt ook een treinrondreis maken door de omgeving van een stad en overnachten in dorpen en stadjes die je onderweg tegenkomt.

Tips!

 • Zelf ben ik vanuit Madrid met de trein naar Toledo en met de trein naar Salamanca geweest. Aanraders!
 • Kijk eens naar de thematische treinen van Renfe waarmee je dagexcursies kunt maken. Bijvoorbeeld de Middeleeuwse trein van Madrid naar Sigüenza of de aardbeientrein van Madrid naar Aranjuez.
 • Lees wat de populairste treinreizen in Spanje zijn.
 • Via de Nederlandstalige website Omio kun je makkelijk treinroutes vinden en treinkaartjes kopen. Bovendien kun je je e-ticket op de App van Omio opslaan, zodat je je treinkaartje altijd via je telefoon beschikbaar hebt tijdens je treinreis in Spanje.

Terug naar boven>>

Georganiseerde treinreizen door Spanje

Laat je het uitstippelen van je treinreis door Spanje, het kopen van treinkaartjes plus het vinden van gezellige slaapplekken onderweg liever aan iemand anders over? Kijk dan eens naar de georganiseerde treinreizen door Midden- en Zuid-Spanje van de Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel, die overigens ook met alle plezier een reis op maat voor je samenstelt.

Daarnaast kun je in Spanje ook luxe treinreizen met een super-de-luxe toeristentrein maken, waarbij je reist én overnacht in een prachtige historische trein:

Córdoba, Granada en Sevilla per trein & bus (11 dagen)

Via de Nederlandstalige reisorganisatie Tejeda Travel kun je een individuele rondreis van 11 dagen per trein en bus langs Andalusië’s hoogtepunten Granada, Córdoba en Sevilla boeken waarbij je ontspannen per comfortabele bus plus trein reist en onderweg overnacht in sfeervolle accommodaties.

Ik vind deze trein-en busreis door Zuid-Spanje een absolute aanrader als je van reizen met het openbaar vervoer houdt!

Treinreis Madrid en omliggende UNESCO steden (12dgn)

Bij deze 12-daagse individuele rondreis per trein door Midden-Spanje van Tejeda Travel combineer je een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Spanje ’s hoofdstad. En bezoek je o.a. de steden Ávila, Salamanca, Segovia en Toledo. Geweldig!

Luxe treinreis door Andalusië (9 dagen)

Hou je van luxe treinreizen? Dan vind ik een treinreis door Zuid-Spanje met de super-de-luxe Al Andalus trein een aanrader. Geloof maar dat je je de koning te rijk voelt in deze bijzondere trein!

De prachtig opgeknapte trein vertrekt en eindigt in Sevilla. En stopt in de steden Córdoba, Baeza, Úbeda, Granada, Ronda, Jerez en Cádiz.

Luxe treinreis door Noord-Spanje (10 dagen)

Al net zo geweldig vind ik de treinreis met de super-de-luxe Transcantábrico Gran Lujo trein.

Tijdens deze luxe treinreis door Noord-Spanje, die begint in San Sebastián en eindigt in Santiago de Compostela of andersom, reis je langs de kust plus door het binnenland van Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië. Waarbij je stopt in o.a. Bilbao, Santander, Ribadesella en Gijón.

Luxe treinreis León-Bilbao (6 dagen)

En dan is er nog de luxe treinreis met de Expreso de la Robla trein.

Tijdens deze treinvakantie door Castilië en Leon (Castilla y León) plus Baskenland, die begint in León en eindigt in Bilbao of vice versa, reis je in een comfortabele trein met klassieke inrichting over een spoorlijn die vroeger steenkool vervoerde. Je stopt onder meer in Cistierna en Espinosa de los Monteros.

Conclusie

Ik kan je warm aanbevelen om een treinvakantie in Spanje te maken! Je kunt de omgeving van een stad per trein verkennen door middel van een rondreis of daguitstapjes.

Maar dankzij het uitgebreide netwerk aan hogesnelheidstreinen kun je bij een stedentrip naar Spanje ook grote steden die ver van elkaar af liggen met elkaar combineren.

En wil je je treinreis niet zelf organiseren, dan kun je ook georganiseerde rondreis per trein boeken, waarbij vervoer en accommodatie geregeld zijn.  

Misschien ook interessant

Terug naar boven>>




Nieuwe pagina's

 1. Las Médulas (Midden-Spanje): best bewaard mijnbouwgebied Romeinse Rijk

  Oct 04, 22 07:59 AM

  Las Médulas: natuurgebied in Midden-Spanje met vreemd gevormde koperkleurige rotsformaties dat best bewaard mijnbouwgebied uit Romeinse Rijk is. Lees meer>>

  Lees meer

 2. Ponferrada (Midden-Spanje) en het imposante Tempelierskasteel

  Oct 03, 22 03:46 AM

  Ponferrada – gezellig stadje in provincie León (Midden-Spanje) met imposant Tempelierskasteel. Bezienswaardigheden | parkeren | feesten |hotels & appartementen

  Lees meer

 3. Met de auto van Astorga naar Ponferrada over de Camino Francés

  Sep 29, 22 07:45 AM

  Een roadtrip van Astorga naar Ponferrada in de provincie León (Midden-Spanje) over een deel van de Camino Francés. Bezienswaardigheden | hotels | vakantiehuizen

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder