Een treinvakantie door Spanje - ontspannen en anders

Met de trein op vakantie in Spanje? Jazeker! Want Spanje heeft uitstekende treinen. Die je comfortabel en snel van de ene naar de andere grote stad kunnen brengen. Of naar plaatsen als Toledo en Salamanca in de omgeving van Madrid. En terwijl de trein je naar je volgende bestemming brengt, kun jij ontspannen en genieten van het afwisselende landschap om je heen...

Tegenwoordig is het niet meer moeilijk om zelf een rondreis per trein samen te stellen en kaartjes voor je treinvakantie in Spanje te kopen. Laat je dit echter liever aan anderen over, dan zijn er ook georganiseerde treinreizen door Spanje:

Wil je overigens een treinreis buiten Spanje maken? In Lonely Planet's boek De mooiste treinreizen ter wereld kun je inspiratie opdoen.

Zelf treinvakantie Spanje samenstellen

Zoeken en boeken via Nederlandstalige Omio

Omio - zoekmachine voor bus, trein en vliegtuig in Europa

Spanje's nationale spoorwegmaatschappij Renfe beschikt over een uitgebreid netwerk aan treinen. Die grote en kleine steden en heel veel dorpen in Spanje met elkaar verbinden. De website van Renfe vind ik echter niet erg duidelijk. Waardoor ik lange tijd treinkaartjes aan het loket heb gekocht.

Maar gelukkig heb ik de Nederlandstalige website van Omio gevonden! Op deze website kun je vlieg-, bus- én treinreizen in Spanje met elkaar vergelijken. Én kun je kaartjes kopen (e-tickets). Wat is het nu makkelijk om zelf een treinvakantie in Spanje samen te stellen!

Ideeën voor treinvakanties in Spanje

Hier geef ik je een aantal ideeën van soorten treinvakanties die je in Spanje kunt maken:

 1. Treinvakanties in omgeving stad;
 2. Treinvakanties naar Spanje's grote steden.

1. Treinvakantie in omgeving stad

Snelle trein (AVANT) van Madrid naar Toledo

Heb je er wel eens aan gedacht om een stedentrip te combineren met een treinvakantie in Spanje? En per trein de omgeving van een grote stad te verkennen?

De comfortabele stoptreinen (Cercanías) en sneltreinen (Avant en Media Distancia treinen) vormen een uitstekende manier om de omgeving van steden als Madrid, Barcelona of Bilbao te verkennen.

Je kunt per trein dagexcursies maken. Maar je kunt ook een treinrondreis maken langs meerdere plaatsen en door mooie natuurlandschappen in de omgeving van de stad.

TIP! Bij Populairste treinreizen in Spanje vind je talrijke links naar treinkaartjes die je via Omio kunt kopen. Zelf ben ik vanuit Madrid met de trein naar Toledo en met de trein naar Salamanca geweest. Aanraders!

TIP! Kijk ook eens naar de thematische treinen van Renfe waarmee je dagexcursies kunt maken. Bijvoorbeeld de Middeleeuwse trein van Madrid naar Sigüenza of de aardbeientrein van Madrid naar Aranjuez.

2. Treinvakantie naar Spanje's grote steden

AVE - hogesnelheidstrein in Spanje

Spanje heeft tegenwoordig ook talrijke hogesnelheidstreinen. De zogenaamde AVE treinen (en Euromed treinen langs de Middellandse Zee kust). Die grote steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia met elkaar verbinden.

Binnen een paar uur ben je nu bijvoorbeeld vanuit Madrid in Barcelona, Valencia, Malaga of Sevilla. Ideaal voor als je een stedenvakantie in Spanje wilt houden en meerdere grote steden in Spanje wilt zien!

De meeste AVE's vertrekken vanuit Madrid. Maar er zijn ook AVE's tussen Málaga en Barcelona; Barcelona en Sevilla; en Valencia en Sevilla. Die onderweg overigens tussenstops maken in prachtige plaatsen als het Middeleeuwse Werelderfgoed stadje Cuenca.

Populairste treinreizen in Spanje

Om je wat ideeën te geven voor een treinvakantie in Spanje, heb ik voor je uitgezocht wat de populairste treinreizen in Spanje zijn.

Al deze reizen kun je online boeken via de Nederlandstalige website en App van Omio:

Let op!: Een AVE trein is een hogesnelheidstrein in Spanje.

Georganiseerde treinreizen in Spanje

Heb je zin in een treinvakantie in Spanje, maar wil je het plannen van de route, het kopen van de kaartjes en boeken van accommodatie aan iemand anders over laten? Kijk dan eens naar de rondreizen per openbaar vervoer door Midden en Zuid Spanje die de kleine Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel met zorg heeft samengesteld.

11 dagen Córdoba, Granada en Sevilla per trein & bus

Een 11-daagse rondreis per trein en bus langs Andalusië’s hoogtepunten Granada, Córdoba en Sevilla van de Nederlandstalige kleinschalige reisorganisatie Tejeda Travel! Een absolute aanrader als je van reizen met het openbaar vervoer houdt. De verbindingen zijn goed en de bussen en treinen comfortabel.

Treinreis Madrid en omliggende UNESCO steden (12dgn)

Met de 12-daags individuele treinrondreis door Midden Spanje van Tejeda Travel combineer je een stedentrip Madrid met een bezoek aan Werelderfgoed steden en Koninklijke residenties rond Spanje ’s hoofdstad. En bezoek je o.a. de steden Ávila, Salamanca, Segovia en Toledo. Geweldig!

Treinvakantie met luxe toeristische trein

Maar je kunt ook een prachtige treinvakantie door Spanje maken met een van de luxe toeristische treinen van Renfe! Door Noord Spanje, van Madrid naar Sevilla en door Andalusië.

Prachtig opgeknapte oude treinen nemen je tijdens deze luxe treinreis door Spanje mee op avontuur door het uitgestrekte Mediterrane land. En leggen je onderweg in de watten. Geweldig voor als je van luxe treinvakanties houdt!

Luxe treinvakantie door Andalusië 

Een absolute topper op mijn bucketlijst is een treinvakantie met de super-de-luxe historische Al Andalus trein!

Naar Córdoba, Baeza & Úbeda, Granada, Ronda, Jerez en Cadiz. Met begin- en eindpunt Sevilla.

Luxe treinvakantie Madrid - Sevilla

Dezelfde Al Andalus trein rijdt ook van Madrid naar Sevilla.

En stopt onderweg in Toledo, natuurpark Monfragüe, Cáceres, Mérida en Zafra. Stuk voor stuk parels, die een bezoek meer dan waard zijn.

Luxe treinvakantie door Noord Spanje

Al net zo geweldig vind ik tenslotte een treinreis met de Transcantábrico Clásico langs de kust of door het binnenland van Noord Spanje.

Waarbij je bv Bilbao, Santander en Santiago de Compostela bezoekt. Én geniet van culinaire hoogtepunten.

Conclusie

Spanje is dus een prachtig land om per trein te verkennen. Je kunt je eigen treinroute door Spanje uitstippelen. Maar er bestaan ook mooie treinrondreizen door Spanje, waarbij vervoer en accommodatie voor je geregeld worden.  
Nieuwe pagina's

 1. Casa Valle del Oro – B&B, vakantiehuis en glamping in hartje Andalusië

  Jan 23, 20 07:01 AM

  Beleef bij Casa Valle del Oro een rustgevende vakantie bij Belgen in binnenland Andalusië! En geniet van een ontspan-/cultuur-/actieve vakantie in Zuid Spanje.

  Lees meer

 2. Fietsen op de Spaanse vias verdes: voor- en nadelen

  Jan 22, 20 08:01 AM

  Via vías verdes kun je Spanje al wandelend of fietsen leren kennen. Niet alle paden zijn echter even goed. Lees de voor- en nadelen van vías verdes.

  Lees meer

 3. Hotel Ikos Andalusia – Spanje’s eerste all-inclusive 5-sterren hotel

  Jan 22, 20 05:53 AM

  Verwen jezelf in Hotel Ikos Andalusia aan de Costa del Sol, het eerste all-inclusive 5-sterren hotel in Spanje! Voor een ontspan-, strand- én kindervakantie.

  Lees meer