Hogesnelheidstreinen in Spanje voor snelle verbinding tussen steden

Wat in 1992 begon met de supersnelle AVE trein tussen Madrid en Sevilla, is sindsdien uitgegroeid tot een uitgebreid netwerk aan hogesnelheidstreinen in Spanje! Dat zich vanuit  hoofdstad Madrid als een spinnenweb naar alle windrichtingen uitspreid. 

AVE - hogesnelheidstrein in Spanje

De meeste hogesnelheidstreinen vertrekken vanuit Madrid. Maar er zijn ook treinen tussen Málaga en Barcelona, Barcelona en Sevilla plus Valencia en Sevilla.

Binnen een paar uur ben je nu met de AVE trein vanuit Madrid in bekende Spaanse steden als Barcelona, Valencia, Málaga of Sevilla.

Bovendien maken deze snelle treinen in Spanje tussenstops in kleinere, vaak minder bekende steden, die een bezoek ook meer dan waard zijn. Bijvoorbeeld Werelderfgoed steden als Toledo en Cuenca.

Anno 2024 kun je met de hogesnelheidstrein naar meer dan 35 steden in Spanje! En dat niet alleen. Sinds 2021 zijn er ook low budget hogesnelheidstreinen. Zodat het reizen met de hogesnelheidstrein   voor iedereen toegankelijk wordt. Lees hier meer over:

Hogesnelheidstreinen in Spanje

Op onderstaande kaart kun je zien welke Spaanse steden in juni 2023 bereikbaar waren. Hier staat nog niet het nieuwste traject op: de hogesnelheidstrein van Madrid naar Oviedo en Gijón in Asturië. Die in de loop van 2024 als eindbestemming Avilés krijgt.

Kaart van netwerk van hogesnelheidstreinen in Spanje (juni 2023)

Terug naar boven>>

Spaanse steden die je met de hogesnelheidstrein kunt bereiken

Segovia: een Werelderfgoed stad in Spanje waar de hogesnelheidstrein stopt

Nu er zoveel steden via het netwerk van hogesnelheidstreinen met elkaar verbonden zijn, kun je in Spanje prachtige treinvakanties naar Spaanse steden maken. Waarbij je bekende én minder bekende steden bezoekt!

Mooie treinvakanties met de hogesnelheidstrein vind ik bijvoorbeeld bijvoorbeeld:

Terug naar boven>>

Soorten hogesnelheidstreinen in Spanje

Inchecken bij de hogesnelheidstrein (AVANT) van Madrid naar Toledo

Je zou denken dat Spanje één soort hogesnelheidstrein heeft. Maar niets is minder waar. Het Spaanse spoorwegbedrijf heeft verschillende hogesnelheidstreinen in Spanje ontwikkeld. Ik heb ze hier voor je verzameld en hoop dat ik het verschil tussen de treinen goed uitleg:

  • AVE (=Alta Velocidad) - een luxe hogesnelheidstrein voor de lange afstanden; dit was de eerste hogesnelheidstrein in Spanje;
  • Euromed - een hogesnelheidstrein langs de oostkust van Spanje;
  • Avant - een hogesnelheidstrein voor middellange afstanden;
  • Alvia - een hogesnelheidstrein die over zowel de standaard sporen (met een breedte van 1.435 mm) als de iberische sporen (met een breedte van 1.668 mm) kunnen rijden;
  •  Avlo - een low cost hogesnelheidstrein; deze treinen rijden sinds 2021.

Al deze treinen zijn comfortabele treinen, die een snelheid van ruim 300 kilometer per uur kunnen bereiken. Alleen bieden Avlo en Alvia treinen net wat minder faciliteiten dan AVE treinen. Hierdoor is een treinkaartje ook goedkoper. RENFE heeft de low budget hogesnelheidstreinen in Spanje op de markt gebracht zodat iedereen in Spanje snel met de trein van de ene naar de andere stad kan reizen.

En sinds eind november 2022 kun je ook hogesnelheidstreinen in Spanje nemen die niet van RENFE zijn. De eerste Spaanse particuliere exploitant van hogesnelheidstreinen is Iryo. Ik ben benieuwd of er nog meer  particuliere bedrijven gaan volgen...

*Praktische tips*

  • Kom op tijd naar het station als een hogesnelheidstrein in Spanje neemt! Want voordat je het perron op mag, moet je bagage eerst gescand worden.
  • Je mag je fiets meenemen in een AVE-trein, maar moet hiervoor wel van tevoren reserveren.
  • Op de website avexperience.es vind je alle steden waarin Spanje's luxe hogesnelheidstrein stopt.

Terug naar boven>>

Treinkaartje kopen voor hogesnelheidstrein in Spanje

Mijn treinkaartje voor de hogesnelheidstrein van Madrid naar León

Via de Nederlandstalige websites van Trainline of Omio kun je treinreizen en vertrektijden van hogesnelheidstreinen en andere treinen in Spanje vinden.

En vervolgens kun je er in het Nederlands treinkaartjes kopen.

Beide bedrijven hebben een goede app vind ik. Waar ook je gekochte treinkaartjes (e-tickets) op komen te staan.

Je hoeft je treinkaartje dus niet meer uit te printen (wat meer papier en bomen scheelt).

En hebt je e-ticket altijd via je telefoon beschikbaar tijdens jouw treinreis in Spanje.

Terug naar boven>>

Hogesnelheidstreinen in Spanje die ik uit heb geprobeerd

Een aantal hogesnelheidstreinen in Spanje heb ik zelf uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein van Madrid naar Toledo en van Sevilla naar Cordoba.

Over deze treinreizen geef ik op aparte pagina's uitgebreid informatie en tips over treinstations, reisduur etcetera:

Terug naar boven>>