Een stedentrip Valencia: de stad van paella en Las Fallas

Maak een stedentrip naar Valencia aan de oostkust van Spanje! En beleef de stad van de paella en van Las Fallas met zijn sfeervol historisch stadscentrum, de hypermoderne Stad der Wetenschappen en Kunsten plus zijn prachtige zandstranden.

La Lonja: het vroegere handelsgebouw in de oude binnenstad van Valencia

Je kunt een citytrip dus heerlijk combineren met een strandvakantie.

Bovendien heeft de hoofdstad van de provincie én regio Valencia een super gaaf aquarium en dierentuin, plus een wel heel bijzondere speeltuin. Wat voor mij ideale ingrediënten voor een kindervakantie zijn.

En wat ik ook handig vind voor als je een paar dagen op vakantie wilt naar deze gezellige stad in Oost-Spanje, is het feit dat er vanuit Nederland, België en Duitsland directe vluchten naar het vliegveld van Valencia gaan. Vanaf het vliegveld ben je dus zo in de stad.

Doe hier inspiratie ook over wat je kunt zien en doen tijdens een stedentrip Valencia. Of ga direct naar mijn tips over:

De Stad der Wetenschappen en Kunsten 

Stad der Wetenschappen en Kunsten in Valencia

De bekendste bezienswaardigheid in Valencia is tegenwoordig de Ciudad de las Artes y las Ciencias (=Stad der Kunsten en Wetenschappen).

Het is een hypermodern stukje Valencia aan de drooggelegde oever van de Turia rivier. De Valenciaanse architect Santiago Calatrava heeft hier zijn fantasie de vrije loop laten gaan in een aantal futuristische gebouwen.

Deze gebouwen doen tegenwoordig dienst als onder andere aquarium (Oceanogràfic), IMAX-bioscoop (Hemisfèric), interactief wetenschapsmuseum (Príncipe Felipe), avantgardistisch operagebouw (Palau de les Arts Reina Sofía) en evenementenhal (L’Àgora).

Het aquarium in Valencia is Europa's grootste aquarium. Toen ik er met onze toen nog kleine kinderen was, heb ik er genoten van de dieren én de rust die dit aquarium in het centrum van Valencia uitstraalde.

Uit tijdgebrek hebben wij toen helaas niet de bioscoop en het wetenschapsmuseum bezocht. Maar hier had ik de meiden ook graag mee naartoe genomen.

Via de Nederlandstalige website van GetYourGuide kun je thuis al in het Nederlands toegangskaartjes kopen. Deze kaartjes kun je tot 24 uur van tevoren overigens gratis annuleren:

*Combinatie-ticket* 

Wil je tijdens je stedentrip Valencia meerdere van deze gebouwen in de Stad der Kunsten en Wetenschappen bezoeken, dan is het goedkoper om een combinatie-ticket te kopen.

De oude binnenstad van Valencia

Oude binnenstad van Valencia

Maar wist je dat deze stad aan die oostkust van Spanje ook een ontzettend gezellig centrum en een prachtige oude binnenstad heeft? Struin tijdens je stedentrip in Valencia dus zeker ook door de Ciutat Vella.

En geniet er van de schilderachtige Plaza de la Virgen plein waarop tijdens de Las Fallas feesten de beschermheilige van de stad vereerd wordt, de kathedraal van Valenciahet voormalige handelsgebouw La Lonja de la Seda en het Plaza del Ayuntamiento plein met zijn Renaissance gemeentehuis en postkantoor.

Het historisch centrum van Valencia wordt bovendien voor een klein deel nog omringd door een Middeleeuwse stadsmuur. De torens Torres de Quart en Torres de Serrano maken deel uit van deze oude stadsomwalling.

Terug naar boven>>

Eten in een Michelin restaurant

Hou je van lekker en exclusief eten? Maak van je stedentrip in Valencia dan ook een gastronomisch avontuur en ga eten in een Michelin restaurant in Valencia!

Want in de Las Fallas stad aan de oostkust van Spanje liggen maar liefst drie sterrenrestaurants. En een vierde sterrenrestaurant ligt in Dénia, in het zuiden van de regio Valencia (aan de Costa Blanca).

Een van de Michelin restaurants in de stad Valencia bevindt zich overigens in het gastro-cultureel centrum Bombas Gens, een vroegere pompenfabriek die is omgebouwd tot trendy kunstcentrum.

*Tip*

De Nederlanders Yubin en Heidi van Goodfood Valencia kunnen je helpen met het vinden én reserveren van restaurants in Valencia. Daarnaast verzorgen zij tapas tours én andere leuke culinaire tours in Valencia. Lees meer>>

Terug naar boven>>

Beleef Las Fallas in Valencia

Beeld tijdens Las Fallas in Valencia

Wil je de stad Valencia op een bijzondere manier beleven? Kom dan zeker een keer naar de Las Fallas feesten, die ieder jaar in maart gehouden worden.

Ik vond de gigantische beeldengroepen die in de verschillende wijken opgebouwd waren echte kunstwerken en keek met gemengde gevoelens toe toen zij aan het einde van de feesten in brand gestoken werden.

Een verrassing voor mij was de processie die tijdens Las Fallas voor de beschermheilige van de stad gehouden wordt.

En het knalvuurwerk dat iedere dag om 14 uur afgestoken wordt. Beiden vond ik op hun eigen manier net zo indrukwekkend als de kleurrijke beeldengroepen.

Terug naar boven>>

Een strandvakantie in Valencia

Las Arenas strand in Valencia stad

Heb je er eigenlijk al eens aan gedacht om een stedentrip Valencia te combineren met een strandvakantie?

De Fallas stad heeft namelijk ook een prachtig strand: Las Arenas.

Het is een breed, uitgestrekt strand met heerlijk wit zand, een gezellige strandpromenade, goede restaurants (bijvoorbeeld La Pepica en La Marcelina) en een jachthaven.

Valencia is dus niet alleen de moeite waard voor een cultuur- en winkelvakantie. Maar ook voor een strand- en luiervakantie! 

*Tip*

Aan het Las Arenas strand van Valencia bevindt zich de super-de-luxe  resort Las Arenas Balneario Resort.

Terug naar boven>>

Een kindervakantie Valencia

Bioparc - de dierentuin van Valencia

Ik vind een stedentrip naar Valencia een absolute aanrader voor een kindervakantie!

Allereerst omdat je cultuur, winkelen en strand met elkaar kunt combineren. 

Maar Valencia is ook een rustige stad, die je makkelijk en veilig per fiets kunt verkennen. Door de stad liep vroeger namelijk de Turia rivier, die tegenwoordig echter om dat stad heen is geleid. Van de uitgedroogde rivierbedding heeft men vervolgens een 9 kilometer lang park gemaakt: de zogenaamde Turia tuinen. 

In het uitgestrekte park liggen verschillende speeltuinen (waaronder het Gulliver park - een bijzondere en grote speeltuin met talrijke glijbanen), voetbalvelden en de dierentuin van Valencia (Bioparc Valencia) .

Bovendien loopt er een fietspad doorheen, dat de oude binnenstad, hypermoderne Stad der Kunsten en Wetenschappen én het grote, zachte zandstrand van Valencia met elkaar verbindt.

In de Stad der Kunsten en Wetenschappen is er verder ook allerlei leuk vermaak voor kinderen. Want hier vind je Europa's grootste aquarium, een IMAX-bioscoop én een interactief wetenschapsmuseum.

En tenslotte kun je je kinderen nog meenemen naar het Fallas museum (waar van ieder Las Fallas feest  de mooiste beeldengroepen bewaard zijn) en kun je samen de straatkunst in de El Carmen wijk bewonderen.

Terug naar boven>>

Verken de omgeving van Valencia

Natuurgebied La Albufera ten zuiden van Valencia

Een absolute aanrader voor een stedentrip Valencia vind ik ook een uitstapje naar natuurpark La Albufera, het grootste rijst-producerende gebied van Spanje dat net ten zuiden van de stad ligt. Het ligt zo dichtbij, dat je er zelfs naartoe kunt fietsen als je wilt! 

Je kunt er met bootjes doorheen varen. Én er authentieke paella proeven, die boven een houtvuurtje is klaargemaakt.

Of je kunt fietsen naar het dorp Alboraya dat 5 kilometer buiten Valencia ligt en bekend staat voor het typisch Valenciaaanse drankje horchata.

En Port Saplaya met zijn kleurrijk haventje en bijhorende strand ligt 10 kilometer ten noorden van de stad.

Heb je langer de tijd, dan kun je vanuit Valencia ook een dag gaan wandelen en zwemmen in de omgeving van Tomatina dorp Buñol (op ruim een half uur rijden van Valencia), een dagexcursie naar mudéjar- en dinosaurusstad Teruel maken of een dagexcursie naar het gezellige authentieke stadje Xàtiva maken.

*Tip*

Vanuit Valencia kun je ook een veerboot naar Mallorca, Menorca of Ibiza nemen.

Excursie naar natuurgebied La Albufera

excursie-albufera-valencia-getyourguide-800x600.png

Wil je vanuit Valencia het dichtbij gelegen natuurgebied La Albufera, de grootste rijstproducent van Spanje waar de rijst voor Valencia's beroemde paella gemaakt wordt, samen met een gids bezoeken?

Dan kun je kiezen uit een bus-excursie óf een fiets-excursie. Bij beide excursies maak je een boottocht door het waterrijke natuurgebied La Albufera.

Bij de fietsexcursie neemt de Valenciaan Marcos je op de fiets mee naar Spanje's rjistgebied. Onderweg kun je genieten van een mooi natuurlandschap, bezoek je een bunker die dateert uit de Spaanse Burgeroorlog en vertelt Marcos uitgebreid over dit natuurgebied ten zuiden van Valencia waar de paella geboren is.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in Valencia stad en regio

Met dank aan Turismo Valencia (www.visitvalencia.com) voor de foto's.

Terug naar boven>>