Bombas Gens:  een trendy gastro-kunstcentrum in Valencia

Op zaterdag 8 juli aanstaande vindt de opening plaats van kunstcentrum centrum Bombas Gens in Valencia. De nieuwe bestemming van een voormalige pompenfabriek. Waarin je kunt genieten van kunst in een bijzonder industrieel erfgoed van Valencia. Of een smaaksensatie kunt beleven in sterrenrestaurant Ricard Camarena.

Ontwerpfout van kunstcentrum Bombas Gens in Valencia

Van pompenfabriek

Het kunstcentrum Bombas Gens in Valencia is gevestigd in de Valenciaanse wijk Marchalenes. In de gebouwen van de voormalige pompenfabriek van Carlos Gens Minguet, producent van kleine machines, industriële kranen en hydraulische pompen. Vandaar de naam Bombas Gens: Pompen van Gens.

De voormalige pompenfabriek Bombas Gens, midden in Valencia

De fabriek is in 1930 gebouwd door de bekende Valenciaanse architect Cayetano Borso di Carminati. En is een van de weinige voorbeelden van architectuur in Art Deco stijl die Valencia nu nog rijk is. Een prachtig industrieel erfgoed. 

Een leuk detail: in de voormalige pompenfabriek ligt ook een schuilkelder. Die in 1938 tijdens de Spaanse Burgeroorlog gebouwd is om de fabrieksarbeiders tegen luchtbombardementen te beschermen. De kelder is een uniek voorbeeld van een schuilkelder in een industrieel gebouw in de stad.

Naar kunstcentrum

Sinds de pompenfabriek aan het einde van de twintigste eeuw zijn deuren heeft gesloten, heeft dit bijzondere gebouw in Valencia leeggestaan. Totdat de Valenciaanse stichting Fundació Per Amor a l’Art (=Stichting voor de Liefde voor de Kunst) de oude fabriek een paar jaar geleden kocht. En ombouwde tot kunstcentrum: het Bombas Gens Centre d’Art. Oftewel Kunstcentrum Bombas Gens.  Om de herinnering aan de voormalige pompenfabriek van de heer Gens levend te houden.

Pompen van voormalige pompenfabriek Bombas Gens in Valencia

In het nieuwe kunstcentrum van Valencia kunnen kunstliefhebbers genieten van de vaste kunstcollectie van Fundació Per Amor a l’Art. En van tijdelijke tentoonstellingen. In 2017 is dit een fototentoonstelling van de fotografen Bleda en Rosa.

Daarnaast wordt in het nieuwe Valenciaanse kunstcentrum het verhaal achter de voormalige pompenfabriek Bombas Gens uit de doeken gedaan. En kun je er natuurlijk de schuilkelder bewonderen. 

Eind 2017 openen ook nog een tuin en een Middeleeuwse bodega in het culturele centrum Bombas Gens van Valencia.

​En sterrenrestaurant Ricard Camarena

Maar niet alleen kunstliefhebbers kunnen terecht in het gastro-cultureel centrum Bombas Gens te Valencia. Hou je van exclusief eten? Ga dan zeker eten in het sterrenrestaurant ‘Ricard Camarena’ van de Valenciaanse kok Ricard Camarena. Dat eerder gevestigd was in de hippe Valenciaanse wijk Ruzafa.

Sterrenkok Ricard Camarena van restaurant Ricard Camarena in Valencia

En terwijl je geniet van de verrassende kunstwerkjes die Camarena  van lokale producten maakt, kijk dan ook even om je heen. Naar het eenvoudige en pure, doch verrassende interieur van het restaurant.

Meer weten?

Nieuwsgierig geworden? Kom dan eens een kijkje nemen bij kunstcentrum Bombas Gens als je op vakantie in Valencia bent! Om er te genieten van architectuur en kunst. Of van een wonderbaarlijke smaakbeleving in restaurant Ricard Camarena.

Praktische informatie

Naam: Bombas Gens Centre d'Art
Wat: kunstcentrum met sterrenrestaurant
Waar: Avenida de Burjassot 54, Marchalenes wijk, Valencia
Websites: Fundació Per Amor a l’Art en restaurant Ricard Camarena 
Ook handig: Informatie en tips voor een vakantie in Valencia


Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Fietsen op de Spaanse vias verdes: voor- en nadelen

  Jan 22, 20 08:01 AM

  Via vías verdes kun je Spanje al wandelend of fietsen leren kennen. Niet alle paden zijn echter even goed. Lees de voor- en nadelen van vías verdes.

  Lees meer

 2. Hotel Ikos Andalusia – Spanje’s eerste all-inclusive 5-sterren hotel

  Jan 22, 20 05:53 AM

  Verwen jezelf in Hotel Ikos Andalusia aan de Costa del Sol, het eerste all-inclusive 5-sterren hotel in Spanje! Voor een ontspan-, strand- én kindervakantie.

  Lees meer

 3. Extremadura: het Afrika van Europa

  Jan 15, 20 06:27 AM

  Lees meer over ‘the big 5’ van Extremadura (Midden Spanje), die leven in de op Afrikaanse savannes lijkende dehesas en vlaktes met eeuwenoude steeneiken.

  Lees meer