Horchata uit het dorpje Alboraya buiten Valencia

Drie kilometer ten noorden van Valencia ligt het dorpje Alboraya, een typisch landbouwdorpje aan de oostkust van Spanje dat gelegen is in een rustige landelijke omgeving en dat bekend staat voor zijn 'horchata'.

Je kunt het dorp dus zelfs op de fiets bezoeken tijdens je stedentrip Valencia! Bovendien is het een perfecte uitvalsbasis voor mensen die tijdens hun vakantie in Valencia landelijk willen verblijven of die een stedentrip willen combineren met een strandvakantie of actieve vakantie in de regio Valencia...

Met veel plezier vertel ik je hier meer over Alboraya plus over het drankje horchata waar het dorp zo bekend om staat.

Horchata en Fartones uit Alboraya

Het dorpje Alboraya staat bekend voor zijn horchata, een drankje dat ijskoud gedronken wordt rond 6 uur, als het in Spanje tijd is voor de zogenaamde “merienda” (=snack).

Het Valenciaanse drankje wordt gemaakt van een soort wortel, de chufa. Bij de horchata worden fartones gegeten: een soort luchtige langwerpige  broodjes, die in het drankje gedoopt worden.

Bezoek je Alboraya, proef dan zeker een verfrissende en vitaminerijke horchata! In een bar of in een horchatería. Bijvoorbeeld de bekende horchatería Daniel aan de Avenida de la Horchata. Die overigens ook 2 winkels in Valencia heeft (in calle San Vicente en in de Colon Markt).

Horchata Route

Samen met de horchaterías in Alboraya heeft de gemeente Alboraya de zogenaamde Ruta de la Horchata (=horchata route) uitgestippeld, langs de horchaterías van deze kustplaats buiten Valencia. Een perfecte route voor als je wilt weten wie de lekkerste horchatas van Valencia maakt...

Horchata museum in Alboraya

Wil je meer weten over het verfrissende horchata drankje en de chufa wortel waar het drankje van gemaakt wordt? Ga dan naar het horchata museum (in het Spaans: Museo de horchata y chufa) aan de Partida de Masmardá 51 in Alboraya. Het museum is gevestigd in de El Machistre boerderij.

Let op: je dient wel van tevoren een afspraak te maken (via info@elmachistre.es) als je dit bijzondere museum in de regio Valencia wilt bezoeken.

Romeinse weg door Alboraya

Voor degenen die van wandelvakanties in Spanje houden, is Alboraya overigens ook interessant, omdat de Via Augusta (ook wel bekend als Via Herculea of Via Exterior) door dit dorpje buiten Valencia loopt. De vroegere Romeinse kustweg van Noord naar Zuid Spanje.

Op de fiets van Valencia naar Alboraya

Het dorpje Alboraya ten noorden van Valencia is een leuke bezienswaardigheid voor als je tijdens je vakantie in Valencia de omgeving van de stad wilt verkennen. En meer te weten wilt komen over de herkomst van de typisch Valenciaanse drank horchata.

Het ten noorden van Valencia is het beste op de fiets te bereiken. slechts 3km buiten Valencia stad ligt, kun je er makke

Overnachten in Alboraya

Hotel La Mozaira (Valencia)

Wil je tijdens je stedentrip Valencia verblijven in een klein charme hotel net buiten Valencia stad? Of wil je je stedentrip combineren met een strandvakantie, plattelandsvakantie of actieve vakantie?

Kijk dan zeker naar het kindvriendelijke hotel La Mozaira in het horchata dorpje Alboraya! Het romantische hotel heeft een zwembad en is gelegen op 3 kilometer van Valencia stad plus 1 kilometer van zee. Je kunt dus makkelijk op de fiets naar het centrum of het strand!