Las Fallas van Valencia

Hou je van drukte en kabaal? En wil je Valencia op een bijzondere manier beleven? Kom dan in maart naar Las Fallas in Valencia! En bewonder de huizenhoge beelden in de straten van de stad, het oorverdovend knalvuurwerk en de prachtig geklede Valencianen.

Wat: Las Fallas
Waar: Valencia stad (en de rest van de provincie Valencia)
Wanneer: 16 t/m 19 maart

Entree: gratis

Las Fallas: indrukwekkende beeldengroepen

Winnende Falla in Valencia in 2016

Tijdens Las Fallas in Valencia zie je door de hele stad beeldengroepen staan. Het zijn indrukwekkende kunstwerken, van vele duizenden Euro’s. Die vaak de spot drijven met de lokale of nationale politiek. En waar een jaar lang aan wordt gewerkt.

Een falla is een beeldengroep. Die bestaat uit verschillende ninots (=poppen).

Iedere wijk heeft zijn eigen Fallas: een falla mayor (=grote falla) en een falla infantil (=kleine falla). 

Op 14 maart worden altijd de kleine fallas neergezet (la plantà de las fallas infatiles). En de dag erna, op 15 maart, de grote (la plantà de las fallas mayores). Zodat op 16 maart een jury kan beoordelen welke fallas dat jaar het mooist/origineelst/grappigst zijn. 

Vervolgens kan iedereen van de fallas genieten. Totdat zij op 19 maart, de dag van San José, tijdens de zogenaamde cremà verbrand worden. De kleine fallas vanaf 22 uur. En de grote vanaf middernacht. 

De mooiste Fallas van Valencia zijn meestal de Falla van Pilar, Campanar, Cuba, Na Jordana en Convento de Jerusalem. En natuurlijk die op de Plaza del Ayuntamiento. Maar omdat deze falla door de gemeente betaald wordt, telt zij niet mee bij de beoordeling van de fallas.

De oorsprong van Las Fallas

De Falla van 2016 op het Gemeentehuisplein in Valencia

Het Fallas feest in Valencia wordt ieder jaar voorafgaand aan 19 maart gehouden. De dag van San José, de beschermheilige van de timmermannen.

Oorspronkelijk werden rond deze dag houtresten verbrand, die mensen in de loop van een jaar hadden verzameld. Om zo op te ruimen aan het begin van de lente.

Op een dag begon een timmerman echter uit een houtrest iets moois  te maken, voordat het verbrand werd. Een andere timmerman zag dit en wilde nog iets mooiers maken.

Zo ontstonden houten ninots en fallas. Die nu zijn uitgegroeid tot gigantische kleurrijke kunstwerken.

La Mascletà: oorverdovend knalvuurwerk

Een gigantische mensenmenigte wacht op het begin van de Mascletà tijdens de Fallas feesten in Valencia

Een belangrijk onderdeel Las Fallas in Valencia is de mascletà. Oftewel het siervuurwerk. Vanaf 1 maart t/m 19 maart wordt er iedere dag om 14 uur  een oorverdovend knalvuurwek gegeven op de Plaza del Ayuntamiento. Dat de straat en de omringende huizen letterlijk doet trillen.

Vanaf het balkon van het gemeentehuis geeft de fallera mayor van Valencia het startsein voor de mascletà. En dan breekt de hel los. 

Op deze happening komen iedere dag vele duizenden mensen af. Niet alleen het gemeentehuis plein, maar ook de omliggende straten staan dan propvol met mensen.

Wil je de mascletà echt beleven, dan moet je hem kunnen voelen. En dat doe je als je op het plein staat. Als je een goede plek wilt krijgen, moet je 1,5 tot twee uur van tevoren aanwezig.

Iedere wijk houdt overigens ook zijn eigen mascletàs. En daarnaast lopen kinderen rond met kistjes knalvuurwerk. En hoor je geregeld een knal op straat. Vooral op de laatste dag van Las Fallas in Valencia.

La despertà: een knallend ontwaken

Wordt je tijdens dit bijzondere feest in Spanje 's morgens vroeg gewekt door knallen op straat? Dan hoor je de despertà!

Tijdens Las Fallas in Valencia gaan mensen namelijk iedere ochtend om 8 uur in optocht door de straten van hun wijk. Om rotjes te gooien. Die de Valerianen moeten wekken voor weer een nieuwe feestdag.

La Ofrenda: eerbetuiging in traditionele klederdracht

In traditionele klederdracht bloemen brengen naar de beschermheilige van Valencia

Een ander belangrijk onderdeel van Las Fallas in Valencia is de ofrenda (letterlijk: het aanbieden). Die plaatsvindt op 17 en 18 maart.

In schitterende klederdracht geklede falleros en falleras uit de hele regio Valencia brengen dan bloemen naar de beschermheilige van Valencia: La Virgen de los Desamparados. In de volksmond La Virgen genoemd.

Op de Plaza de la Virgen is van tevoren een gigantisch houten skelet van de maagd gebouwd. Dat in de loop van deze twee dagen geheel versierd wordt met bloemen.

Vanaf een uur of 3 ’s middags tot ’s avonds laat is er een onafgebroken processie van groepen falleros en falleras. Die onder muzikale begeleiding (iedere groep heeft een eigen bandje) bloemen en bloemstukken brengen aan de maagd.

Castillos: siervuurwerk

Vuurwerk tijdens Las Fallas in Valencia

Verder wordt er tijdens Las Fallas in Valencia iedere nacht rond 1 uur siervuurwerk afgestoken in de rivierbedding van de vroegere Turia rivier: de zogenaamde castillos. Het mooiste en langste vuurwerk vindt plaats op 18 maart. Tijdens de nit del foc (=de nacht van het vuur).

Ook al voordat de Fallas beginnen, kun je vuurwerk zien. Namelijk op de eerste en tweede zaterdag van maart.

Een mooie plek om het vuurwerk te zien tijdens dit bijzondere feest in Valencia, is vanaf een van de bruggen over de Turia rivier.

Lichtshows

Hou je van lichtshows, breng dan ook als je tijdens Las Fallas in Valencia bent een bezoek aan de Ruzafa wijk (naast het treinstation Estación del Norte). Hier worden iedere avond vanaf 20 uur op verschillende plekken lichtshows gegeven.

Fallas in de omgeving van Valencia

Niet alleen in Valencia stad worden overigens de Fallas gevierd, maar in de hele provincie Valencia. Iedere stad en dorp houdt zijn eigen Fallas feest. Met beelden in de straten, falleros en falleras, mesclatàs en ofrendas.

Ook de provincies Castellón en Alicante hebben een Fallas feest: Castellón rond de derde zondag voor pasen. En Alicante rond San Juan op 24 juni.

Mijn reistips voor Las Fallas in Valencia

 • Tijdens het Las Fallas feest in Valencia is het een drukte van belang in deze kustplaats. Hou je niet van drukte of harde knallen? Ga dan niet op vakantie naar Valencia tijdens Las Fallas.
 • Wil je wél tijdens Las Fallas op vakantie naar Valencia? Hou er dan rekening mee dat je lang van tevoren een appartement of hotel in Valencia dient te boeken. En dat de prijzen hoog zijn in deze periode.
 • Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een vakantie in Valencia. En welke sfeervolle overnachtingsplekken in Valencia ik aanbeveel.
 • En ben je benieuwd hoe ík Las Fallas in Valencia heb ervaren? Lees dan mijn belevenissen tijdens het Fallas feest in Valencia.

Keer terug van Las Fallas in Valencia naar Vakantie Zuid Spanje
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Grote én kleine campings aan de Costa Blanca in de provincie Alicante

  Jan 21, 22 12:04 PM

  Zoek je een grote camping aan de Costa Blanca met massa's waterpret en ander vertier voor kinderen of juist een rustige kleine camping? Bekijk mijn favorieten!

  Lees meer

 2. Campings aan de Costa Dorada: waterpret, brede stranden en rustige zee

  Jan 20, 22 02:49 AM

  Op zoek naar een gezellige camping aan de Costa Dorada in het zuiden van Catalonië? Dit zijn mijn favorieten! Kindercampings met waterpret, campings aan zee,...

  Lees meer

 3. Nederlandstalige B&B Lasnavillasmm in Andalusië voor wandel-&fietsfans

  Jan 14, 22 11:24 AM

  Zoek je een B&B in Andalusië om te wandelen of fietsen? B&B Lasnavillasmm heeft Nederlandse fiets-/wandelroutes, wandelreizen & fietsreizen in provincie Granada

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder