Een onderdompeling in het Fallas feest in Valencia

De beelden zijn verbrand en de straten van Valencia zijn weer schoon. Ik kijk terug op drie onvergetelijke dagen. Waarbij ik het Fallas feest in Valencia dankzij mijn Valenciaanse vriendin en haar gastvrije familie van heel dichtbij heb mogen meemaken.

Wat waren de beelden in de straten prachtig! En wat een spektakel waren de mascletà en de cremà! Lees hoe ik het Las Fallas in Valencia heb ervaren.

Kostbare kunstwerken

Als we Valencia binnen komen rijden, word ik dol enthousiast bij het zien van de eerste beelden van het Fallas feest in Valencia.

Deze Fallas (=beeldengroepen) blijken echter dwergen te zijn als ik eenmaal de grote fallas van Pilar en Na Jordana, en de Falla op de Plaza del Ayuntamiento zie. Wat een kunstwerken!

Deze kunstwerken hebben vaak vele tientallen duizenden Euro’s gekost. Mensen hebben er een jaar lang aan gebouwd.

Ik kan maar moeilijk wennen aan het idee dat ze na een paar dagen in vlammen opgaan.

Een enorme mensenmassa

Waar ik ook van sta te kijken, is de enorme drukte op straat tijdens het Fallas feest in Valencia! In mijn stoutste dromen had ik me niet kunnen voorstellen dat er zo veel mensen van binnen en buiten Spanje op de Fallas feesten af zouden komen!

Om alle fallas zijn dwanghekken geplaatst. Zeker bij de grootste beelden moeten we geduld hebben om ze van dichterbij te kunnen zien.

Hou je niet van drukte, dan twijfel ik of je de Fallas in Valencia leuk zult vinden.

De grootste verrassing: la Mascletà

De mascleta op het gemeentehuisplein tijdens de Fallas van Valencia

De grootste verrassing voor mij tijdens het Fallas feest in Valencia is de Mascletà. Een gigantisch knalvuurwerk dat iedere dag om 14 uur op de Plaza del Ayuntamiento afgevuurd wordt.

Rond 13.50 uur klinkt er een gigantische knal. De eerste aankondiging van de mascletà. Er volgen nog twee grote knallen. En dan zegt de fallera mayor dat de mascletà kan beginnen. En breekt de hel los! Wat een kabaal! De knallen gaan door merg en been. En doen de grond en aangrenzende gebouwen trillen. Na een minuut kan ik bijna geen hand voor ogen meer zien van alle rook.

Sommige knallen zij harder dan anderen. En ook de snelheid waarin de knallen zich opvolgen varieert. Nog een paar harde knallen. En dan is de mascletà voorbij.

Wij maken de mascletà drie keer mee. Twee keer staan we op het plein, naast het gemeentehuis. En een keer in een zijstraat. Nadat we op het plein hebben gestaan, valt de mascletà vanuit de zijstraat tegen. Omdat we de grond nauwelijks nog voelen bewegen.

Overal knallen

Als we tijdens het Fallas feest in Valencia door de stad lopen, valt me op dat ouders en kinderen kistjes om hun nek hebben hangen.

In deze kistjes blijken ze rotjes van allerlei soorten en maten te bewaren. Die ze te pas en te onpas op de grond gooien of afsteken. Hoe groter de kinderen, deste groter de rotjes. En deste harder de knallen. Zeker als de rotjes afgaan in een smal steegje!

Ik heb me laten vertellen, dat er officieel vaste punten zijn, waar deze rotjes gegooid mogen worden. Maar lang niet iedereen houdt zich eraan. Dus regelmatig wordt ik opgeschrikt door een plotselinge knal… Zeker op 19 maart, als het de laatste dag van Las Fallas is.

Een bekend hoogtepunt: de verbranding van de beelden

Huizen nat houden tijdens het verbranden van een falla (Valencia, Spanje)

Voor de cremà (=verbranding van de beelden) besluiten we naar de Falla Na Jordana te gaan. Een gigantische falla in de buurt van de Torres de Serrano. Waar veel ruimte omheen is om de verbranding te zien.

Wij zijn niet de enigen die dit gedacht hebben. Als we ongeveer 3 kwartier van tevoren aankomen, heeft zich al een gigantische menigte verzameld.

Tegen half 1 ’s nachts begint het spektakel. Eerst is er een knallend siervuurwerk (castillo). En daarna wordt een lang touw met heel veel rotjes eraan ontstoken. Dat helemaal om alle beelden van de beeldengroep gewikkeld is.

Het idee is, dat de beelden vervolgens in één keer in brand vliegen. Maar helaas. Het rotjes touw gaat verschillende keren uit. En steekt niet meer dan een paar beelden in branden. Zou het komen door de regen die eerder gevallen is? Of omdat de beelden te ver van elkaar staan?

Na talrijke pogingen en wat extra hulp, vliegen uiteindelijk alle beelden in brand. En terwijl de beelden branden, zorgt de brandweer ervoor dat de omliggende gebouwen niet in brand vliegen. Door ze continu nat te houden. En de vlammen van de in brand staande falla bij te sturen. Wat een vlammenzee!

Op weg naar huis, komen we langs twee fallas die nog niet ontstoken zijn. Omdat ze nog op de komst van de brandweer wachten. Zo zien we de verbranding van nog twee fallas.

Deze beeldengroepen zijn een stuk kleiner. En veel minder druk bezocht. In tegenstelling tot de eerste falla vliegen ze ook in één keer in brand. Gigantisch!

Traditionele klederdrachten in de straten

Ik had me al voorgesteld dat mensen tijdens het Fallas feest in Valencia in een traditionele klederdracht zouden rondlopen. Maar niet dit! Vooral de jurken die de falleras (meisjes en vrouwen) dragen, zijn ongelofelijk! En kosten ieder tussen de EUR 300 en EUR 20.000!

Ook het haar van de falleras is op een speciale manier gezet. Met een gevlochten knot in de nek. En twee platte knotten aan de zijkant. Die versierd worden met diverse haarspelden. Een kunstwerk op zich.

Je ziet ook niet hier en daar falleros en falleras. Op 17 en 18 maart kun je genieten van een onafgebroken stoet van jongens, meisjes, mannen en vrouwen in traditionele klederdracht. 

Bloemen voor de beschermheilige van de stad

Beschermheilige van Valencia na afloop van ofrenda

Want tijdens dit bijzondere feest in Spanje brengen falleros en falleras vanuit de hele regio Valencia bloemen naar de beschermheilige van de stad. Tijdens la ofrenda.

Dit duurt niet een paar uur. Maar twee dagen lang. Vanaf een uur of drie ’s middags tot ’s avonds laat! Ik krijg er geen genoeg van om zo veel moois bij elkaar te zien. Zelfs baby’s hebben al prachtige klederdracht aan!

In een lange stoet komen de falleros en falleras naar de Plaza de la Virgen. Zonder stil te houden, worden de bloemen vervolgens op het plein afgegeven. En door speciale mensen op het houten skelet van het Maagdenbeeld vastgemaakt. Wat na twee dagen een schitterend resultaat oplevert.

Overal eetkraampjes

Churros tent tijdens Fallas Feest in Valencia

Tijdens dit bijzondere feest in Valencia kun je overigens bijna op iedere straathoek zoete of hartige lekkernijen kopen!

Zo fout, maar zo lekker! Ik eet churros (dunnere gefrituurde zoete deegslierten), porras (dikke gefrituurde zoete deegslierten) en buñuelos (een soort oliebollen, met in het deeg pompoen).

Alleen sla ik de bijna zwarte, super dikke chocolade melk, waar je alle drie de lekkernijen in dient te dopen, over.

Dorst hoeven we ook niet te hebben. Want op veel plaatsen kunnen we voor €1 een drankje kopen: bier of cola, maar ook bijvoorbeeld mojito.

Voorbij…

Afbreken churros tent na afloop van Fallas feest in Valencia

Als we op zondag ochtend (20 maart) nog een laatste keer door de binnenstad van Valencia lopen, is er bijna niets meer van het Fallas feest te zien.

De beelden zijn verbrand en opgeruimd. De laatste eetkraampjes worden ingepakt. En het beschermingshek op het balkon van het gemeentehuis, waar eerst de falleras de mascletà aankondigden, is opgeruimd.

Alleen de hoge omheining in het midden van het Gemeentehuisplein, waar het knalvuurwerk iedere dag werd afgestoken, getuigt nog van het Fallas feest in Valencia.

In de tekstielwinkel, die de stoffen verkoopt om de traditionele klederdrachten mee te maken, is het vandaag uitverkoop. En is het een drukte van belang. Met mensen die stof kopen om de kleding voor de volgende Fallas feesten van te maken…

Mijn reistips

Een paar tips voor als je van plan bent om naar het Fallas feest in Valencia te gaan:

  • Hou je niet van drukte en kabaal? Ga dan niet tijdens het Fallas feest op vakantie naar Valencia. Of bewonder de beeldengroepen 's morgens vroeg.
  • Wil je de mascletà (het knalvuurwerk) écht voelen, dan moet je op de Plaza del Ayuntamiento staan. Wat betekent dat je een tot twee uur van tevoren aanwezig moet zijn.
  • Wil jij een cremà (de verbranding van een falla) meemaken als je op vakantie in Valencia bent? Dan kan ik je aanraden om naar de verbranding van een kleinere falla te gaan.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit bijzondere feest in Spanje? Lees dan mijn pagina met uitgebreide informatie over het Las Fallas feest in Valencia.

Of lees mijn informatie over een vakantie in Valencia.


Keer terug van Fallas feest Valencia naar Vakantie Zuid Spanje
Keer terug naar Spanje voor Jou