Een stedentrip naar Elche – Palmenstad aan de Costa Blanca

Heb je wel eens overwogen om een stedentrip naar Elche (in het Valenciaans: Elx) in de provincie Alicante, de zuidelijkste provincie van de regio Valencia, te maken? De Spaanse Werelderfgoedstad herbergt het grootste palmbomenpark van Europa, heeft een mooie oude binnenstad, is een winkelparadijs én ligt op nog geen half uur rijden van de stranden van de Costa Blanca.

Bovendien kent de stad meer dan 300 zondagen per jaar en is het er ook in de winter aangenaam warm, wat Elche het hele jaar door een heerlijke vakantiebestemming maakt.

Palmbomen in Elche (Alicante, Valencia)

Spanje’s palmbomenstad is makkelijk per vliegtuig te bereiken vanuit Nederland en België. Je vliegt direct op het vliegveld van Alicante, dat op maar 20 minuten rijden van de stad ligt.

Bovendien stopt de hogesnelheidstrein sinds 2021 in Elche, waardoor het nog maar 2 uur reizen is vanuit Madrid, ben je vanuit Elche zo in de steden Murcia plus Alicante en sta je vanuit Elche binnen een half uur aan de zachte zandstranden van de Costa Blanca.

Lijkt het je wat om op vakantie naar Elche te gaan? Lees dan mijn informatie en tips over:

Zien en doen in Elche

Palmbomen van Elche

De absolute topbezienswaardigheid van Elche is de zogenaamde Palmeral van Elche. Dit is het grootste palmbomenpark van Europa, dat meer dan 200.000 palmbomen telt. De palmbomen liggen midden in de stad en vormen een exotische oase van koelte en rust. 

De Palmeral van Elche is in de tiende eeuw aangelegd door de Moren, de stichters van de stad, voor de productie van onder meer dadels en vijgen. In het palmbomenpark vind je dan ook andere mediterrane bomen als vijgenboom, granaatappelbomen en sinaasappelbomen. Dankzij het ingenieuze irrigatiesysteem van de Moren bestaat de Palmeral nu nog steeds.

Tips:

1. Er is een officiële wandelroute van ongeveer 10 kilometer door de Palmeral van Elche uitgestippeld, de zogenaamde PR-CV 439 SENDERO DEL PALMERAL, die verkrijgbaar is bij de plaatselijke VVV

2. In het kleine Museo del Palmeral, dat vlak bij de Huerto del Cura tuin ligt, kom je meer te weten over de dadelproductie in Elche.

3. In het stadspark (=Parque Municipal) ligt het bezoekerscentrum El Huevo (=het Ei), dat zijn naam dankt aan zijn ronde witte vorm.

4. In het stadspark vind je ook een oude graanmolen (=Molí del Real) die waarschijnlijk dateert uit de Moorse tijd in Spanje.

De Huerto del Cura tuin

De Keizerlijke palmboom in de Huerto del Cura (Elche, Alicante)

Wil je nog meer palmbomen zien? Dan mag een wandeling door de Huerto del Cura tuin (in het Valenciaans: Hort del Cura), oftewel de Tuin van de Priester, niet ontbreken als je in Elche bent!

Deze prachtig verzorgde botanische tuin telt ongeveer 1.000 palmbomen en heeft zijn naam te danken aan een priester uit de negentiende eeuw die vol passie de palmbomen in de tuin verzorgd heeft. 

Hij was ook degene die de zeven stammen tellende palmboom in de tuin de naam Keizerlijke Palmboom (=Palmera Imperial) heeft gegeven naar aanleiding van het bezoek van Keizerin Sissi uit Oostenrijk. 

Na het overlijden van de priester in 1918 heeft een vriend het werk van de priester voortgezet en de tuin uitgebreid met cactussen, vijvers en tropische planten.

Tip: Het toeristentreintje van Elche vertrekt vanaf de VVV van de stad en stopt tussendoor bij het palmbomenmuseum plus de Huerto del Cura tuin.

De Dame van Elche

Elche staat tegenwoordig echter niet alleen bekend voor zijn palmbomen, maar ook voor de Dame van Elche (=Dama de Elche). Dit is een prachtige zandstenen buste van een vrouw, die dateert uit ongeveer de vierde eeuw v.C. 

Het beeld werd in 1897 gevonden in de oude prehistorische stad La Alcudia, die iets ten zuiden van Elche ligt. Na de vondst is het meteen verkocht en heeft meer dan 40 jaar in het Louvre gestaan. Tegenwoordig staat het beeld in het Archeologisch museum van Madrid.

In Elche kun je echter op het Glorieta plein, in de Huerto del Cura tuin en in het stadhuis een kopie van de Dame van Elche bewonderen.

Oude binnenstad van Elche

Bezoek tijdens je stedentrip Elche ook de oude binnenstad met gezellige pleintjes als het Glorieta plein en monumenten uit de Moorse tijd plus de latere Christelijke tijd. Mooie bezienswaardigheden in het historisch centrum van deze stad aan de Costa Blanca vind ik:

De Santa Maria Basiliek (Basílica de Santa María), die in de zeventiende eeuw gebouwd is op de overblijfselen van een moskee. Vanuit de klokkentoren heb je een prachtig uitzicht over de palmbomen van het stadspark.

De Calahorra toren (=Torre de la Calahorra) naast de basiliek. Deze Moorse toren maakte in de dertiende eeuw deel uit van de stadsomwallingen en is het oudste gebouw in Elche. Binnen in de toren kun je een aantal fresco’s bewonderen (die overigens uit het begin van de twintigste eeuw dateren).

De Arabische baden en het Santa Lucia klooster (=Convento de Santa Lucía of Convento de la Merced). Aan het einde van de dertiende eeuw is dit klooster boven op de Arabische baden gebouwd. Het klooster heeft verschillende bouwstijlen (bijvoorbeeld een neoklassieke kloostergang).

Het oude Moorse fort (=Alcázar de la Señoría of Palacio de Altamira; in het Valenciaans: Palau d’Altamira) dat na afloop van de Moorse bezetting is omgebouwd tot een indrukwekkend paleis. Tegenwoordig is in een deel van het paleis het Museum van Archeologie en Geschiedenis gevestigd dat een interessant museum is voor als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad en de omgeving ervan. 

De toren van de Vaillos (=Torre de los Vaillo), een oude uitkijktoren die in de Middeleeuwen deel uitmaakte van een verdedigingsnetwerk rond Elche. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht op de palmbomen van Elche. De toegang is gratis, dus zeker even doen. 

Het stadhuis (=Ayuntamiento) van Elche op de Plaça de Baix, dat gevestigd is in een toren uit het midden van de vijftiende eeuw die later meerdere keren uitgebreid is. De toren maakte in de Middeleeuwen deel uit van de stadsomwalling.

Tip: Volg de monumentele route (=ruta monumental) die je bij de VVV van Elche op kunt halen.

Kunst bij de Vinalopó Rivier

Maak tijdens je stedentrip in Elche ook een wandeling door de drooggelegde rivievierbedding van de Vinalopó rivier die door de stad kronkelt, langs de westkant van het oude stadscentrum en door de Pameral van Elche! 

Over een lengte van meerdere kilometers kun je genieten van kleurrijke schilderingen. Een leuke afwisseling ook voor als je met kinderen op vakantie bent. Welk kunstwerk is jouw favoriet…?

Winkelen in Elche

Hou je van winkelen? Dan kun je tijdens je stedentrip in Elche je lol op! Zeker als je schoenen wilt kopen, is deze stad in het achterland van de Costa Blanca een paradijs! Want rond de 50% van alle Spaanse schoenen wordt in Elche geproduceerd!

Je kunt winkelen in het gezellige centrum van de stad met zijn vele pleintjes en palmbomen plus in het grote winkelcentrum L’Aljub aan de rand van de stad.

En daarnaast kun je winkelen in de outlet winkels op het bedrijvenpark Elche Parque Empresarial dat 7 kilometer buiten de stad ligt (en eveneens 7 kilometer van het vliegveld van Alicante), bij de plaats Torrellano.

Let op: de outletwinkels zijn open van maandag t/m vrijdag open van 10 tot 14 uur plus van 16 tot 20 uur; en op zaterdag van 10 tot 14 uur.

Tip: de Salvador Artesano schoenenoutlet is de grootste van Europa en verkoopt veel bekende schoenenmerken.

Terug naar boven>>

Eten in sterrenrestaurant in Elche

Hou je van lekker eten? Verwen jezelf tijdens je stedentrip in Elche dan met een bezoek aan het sterrenrestaurant La Finca, dat zes kilometer buiten de stad ligt, bij de plaats Perleta. 

Het gourmetrestaurant bevindt zich in een oude boerderij en wordt gerund door chefkok Susi Diaz, die je er meeneemt op een ware smaakbeleving.

Tip: Denk eraan om op tijd te reserveren in dit Michelin restaurant in de provincie Alicante. 

Terug naar boven>>

Feesten en evenementen in Elche

Wil je Elche op een unieke manier beleven, zorg dan dat je de stad bezoekt tijdens een van de vele feesten en evenementen.

Zo staat Elche in heel Spanje bekend voor de processie op Palmzondag, waarin meer dan 35.000 mensen witte palmbladeren dragen die gezegend worden en traditiegetrouw aan de balkons opgehangen worden om de huizen te beschermen. 

En ook de Passiespelen van Elche (=La Pasión de Elche), waarin op Goede Vrijdag op een prachtige manier het lijdensverhaal van Jezus uitgebeeld wordt, zijn inmiddels in heel Spanje bekend.

Ben je half augustus op vakantie in de provincie Alicante? Bezoek dan het Mysterie van Elche (=Misterio de Elche; in het Valenciaans: Misteri d’Elx)! Op 14 en 15 augustus wordt ieder jaar in de Santa María basiliek het verhaal over de schepping van de stad en de Hemelvaart van Maria, de beschermheilige van de stad, nagespeeld. Deze traditie is zo bijzonder, dat ze in 2001 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. 

De avond van tevoren kun je tijdens de zogenaamde Nit de l’Albà bovendien genieten van een prachtige vuurwerkshow. En van 7 tot 11 augustus kun je er smullen van de Moren en Christenen feesten, waarin de strijd tussen de Moren en de Christenen wordt nagespeeld.

In de laatste week van oktober wordt tenslotte het Middeleeuws Festival (=Festival Medieval) gehouden, waarbij de stad en zijn inwoners een paar dagen lang terug in de tijd gaan.

Terug naar boven>>

Omgeving van Elche

Heb je genoeg tijd, bezoek tijdens je stedentrip in Elche dan ook de omgeving van de palmenstad. 

Cultuurliefhebbers raad ik aan om bijvoorbeeld naar de opgravingen van de prehistorische stad La Alcudia te gaan, die zich 6 kilometer ten zuiden van Spanje’s palmenstad bevindt. Er zijn overblijfselen gevonden die teruggaan tot de neolithische tijd. Hier is in 1897 ook de beroemde buste van de Dame van Elche gevonden, die dateert uit 4vChr of nog eerder.

Wil je meer weten over hoe mensen in de omgeving van Elche in het begin van de twintigste eeuw geleefd hebben? Bezoek dan het Museu Escolar de Puçol in het plaatsje Puçol, op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Elche. Wat begon als een schoolproject, is uitgegroeid tot een etnografisch museum met meer dan 90.000 voorwerpen, die ons meer vertellen over tradities, foklore, handel, industrie en dergelijke. 

En verder ben je vanuit Elche met de trein ook zo in de steden Alicante en Murcia.

Plan je een kindervakantie naar Elche? Maak dan zeker ook een uitstapje naar het Rio Safari park, dat 15 kilometer buiten de stad ligt, in de richting van de zee, bij Santa Pola. Je kunt dit safaripark aan de Costa Blanca te voet of per treintje verkennen, waarbij je de dieren écht van dichtbij kunt bekijken. Bovendien kun je er ook met zeeleeuwen zwemmen! Zou je dit willen, geeft dit dan aan bij het kopen van de entreekaartjes.

En ga met je kinderen naar zee! Mooie stranden in de buurt van Elche zijn bijvoorbeeld Arenales Del Sol, El Carabassi, El Pinet, La Marina, Les Pesqueres-El Rebollo en El Altet.

Natuurliefhebbers raad ik aan om naar het natuurpark Las Salinas de Santa Pola te gaan, waar je kunt genieten van zoutwaterplassen, zoutwinningsplekken, duinen, strand plus flamingo’s en andere vogels.

En om naar de Sierra del Maigmó te gaan, die 45 kilometer ten noorden van Elche ligt. In dit berggebied kun je heerlijk wandelen, fietsen en klimmen. Je kunt er pittige fietstochten maken, maar ook een rustige fietstocht over de Vía Verde del Maigmó, de oude spoorlijn van Agost naar Alcoy die voerde door de Sierra del Maigmó en die tegenwoordig is omgebouwd tot wandel- en fietspad.

En verder kun je in de omgeving van Elche ook nog golfen op 10 verschillende golfbanen of duiken rond het eiland Tabarca, dat te bereiken is vanuit Santa Pola.

Tip: combineer een bezoek aan Elche met een bezoek aan de steden Alicante en Murcia.

Terug naar boven>>

Bereikbaarheid Elche

De stad Elche ligt op maar 20 kilometer van het vliegveld van Alicante. En vanuit Nederland of België kun je direct vliegen op Alicante. Dit alles maakt deze stad in Oost-Spanje ideaal voor een stedentrip!

Maar je kunt de stad ook makkelijk per trein of auto bereiken en een bezoek aan de stad combineren met een andere stedentrip, een vakantie aan de Costa Blanca of anders.

Met de auto is het vanuit Elche bijvoorbeeld 30 minuten rijden tot de stad Alicante of het strand aan de Costa Blanca, 40 minuten rijden tot de stad Murcia, 1 uur rijden tot Calpe, 75 minuten rijden tot Dénia of Xabia en 2 uur rijden tot Valencia.

Daarnaast heeft Elche uitstekende treinverbindingen. Zo ben je met de trein in ca. 30 minuten in Alicante, 45 minuten in Murcia en 2,5 uur in Valencia. Bovendien is Elche sinds 2021 ook per hogesnelheidstrein vanuit Madrid bereikbaar, waardoor de treinrit van Madrid naar Elche, met tussenstop in de steden Cuenca en Albacete, nog maar 2 uur en 5 minuten duurt.

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties in/rond Elche

Je kunt tijdens je stedentrip Elche verblijven in een hotel of in een appartement in de stad. Maar je kunt ook kiezen voor een gezellige B&B in de buurt van de stad of een comfortabele campingresort aan het strand. De mooiste accommodaties heb ik hier voor je op een rijtje gezet:

Hotel Huerto del Cura

Wist je dat je in Elche kunt overnachten tussen de palmbomen waar de stad zo bekend om staat? Dit kan in onder andere in het prachtige hotel Huerto del Cura.

Het door palmbomen omringde 4-sterren hotel heeft bovendien een heerlijk buitenzwembad, een goddelijke Spa, een gezellige bar en een lekker restaurant.

Hotel Boutique Hort de Nal

Een ander heerlijk hotel tussen de palmbomen in Elche vind ik Hotel Boutique Hort de Nal.

Het comfortabele hotel ligt dicht bij het centrum van de stad, op 700 meter van de basiliek van Santa María en op 700 meter van het Paleis van Altamira. En heeft een heerlijke tuin met buitenzwembad.

Ook voor gezinnen vind ik dit een prima hotel, want het heeft ook familiekamers.

Hotel Jardín Milenio

En dan is er nog het Jardín Milenio hotel. Dit comfortabel en rustig gelegen hotel in Elche bevindt zich in een palmentuin die op 600 meter van het palmbomenmuseum ligt en op korte loopafstand van het centrum.

Dit gezellige hotel tussen de palmbomen heeft een heerlijke tuin met buitenzwembad, een fitnessruimte, een sauna, een speeltuin, een bar plus een restaurant. En voor gezinnen beschikt het over familiekamers.

Een absolute topper dus ook voor als je met kinderen op vakantie naar Elche gaat.

2/4-persoons vakantiehuis Casa Gall4

Verblijf je tijdens je stedentrip in Elche liever in een vakantiehuis of appartement? Dan kan ik Casa Gall4 warm aanbevelen.

Deze comfortabele studio voor 2 tot 4 personen heeft een lichte, moderne inrichting, beschikt over een slaapkamer plus een slaapbank in de woonkamer en is gelegen in het centrum van Elche, op minder dan 1 kilometer van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Een aanrader ook voor als je met kinderen op vakantie gaat. En voor als je je hond mee op vakantie wilt nemen, want die is hier ook toegestaan.

5-persoons appartement Ladevesa

Een ander heerlijk appartement in Elche vind ik appartement Ladevesa. Het comfortabele appartement is centraal gelegen, heeft een lichte, moderne inrichting en kijkt uit op de oude binnenstad.

Bovendien heeft het appartement een balkon3 slaapkamers plus 2 badkamers, wat ik een behoorlijke plus vind als je met zijn vijven op vakantie bent. Ongeacht of dit met een groep vrienden of met je gezin is.

4/5-persoons appartement Ladevesa

Ook het appartement van Esther en Javi is ideaal gelegen voor een stedentrip Elche. Het smaakvol ingerichte appartement bevindt zich dichtbij de Palmeral van Elche, net buiten de oude binnenstad. En beschikt over 2 slaapkamers, een slaapbank in de woonkamer plus een balkon.

Bovendien zorgen Esther en Javi, die boven het appartement wonen, ervoor dat je heerlijk kunt ontbijten voordat je op ontdekkingstocht door deze palmenstad aan de Costa Blanca gaat. Zodat je vol energie op pad kunt gaan.

Appartementen Finca Santa Barbara

Finca Santa Barbara is gelegen op 10 minuten rijden van Elche en het vliegveld van Alicante, op 15 minuten rijden van zee en 20 minuten rijden van de stad Alicante. 

In deze rustig gelegen omgebouwde boerderij aan de Costa Blanca kun je overnachten in een comfortabel 2, 4 en 6-persoons appartement. 

Samen met de overige gasten deel je er een palmentuin met zwembad plus een kinderspeeltuin.

B&B Finca Pura, Clothing Optional

Een ander gezellige B&B in de omgeving van Elche vind ik de Nederlandstalige B&B Finca Pura Clothing optional, op 10 kilometer van Elche en 8 kilometer van het strand van Santa Pola aan de Costa Blanca.

Deze rustig gelegen B&B in de provincie Alicante (Valencia) beschikt over stijlvol ingerichte 2-persoons appartementen met eigen tuintje, een gemeenschappelijk zwembad en een bar.

Een ideale accommodatie voor als je een stedentrip naar Elche en Alicante wilt combineren met een ontspan-, zon- en/of strandvakantie!

Let op: Tijdens het ontbijt wordt iedereen er geacht om kleding te dragen, maar aan het zwembad mag je kiezen of je wel of geen zwemkleding draagt.

La Marina Resort & Camping

Plan je een gezinsvakantie? Dan kun je Elche ook bezoeken vanuit La Marina Resort & Camping! De resort ligt aan de zachte zandstranden van Elche, aan de Costa Blanca, op 15 kilometer van de stad en op 5 minuten wandelen van zee

Deze palmrijke camping is met zijn zwembaden en glijbanen een echt waterparadijs voor kinderen en volwassenen. Bovendien heeft de resort een uitgebreide Spa om heerlijk te ontspannen.

Je kunt er overnachten in comfortabele bungalows met moderne inrichting.

Terug naar boven>>