Een stedentrip Sevilla - Flamenco en Moorse invloeden 

Maak een stedentrip naar Sevilla en ontdek het rijke culturele verleden van deze levendige stad in Zuid Spanje. Die bovendien de bakermat is van de Flamenco.

Plaza de España in Sevilla (Andalusië, Spanje)

Geniet tijdens je vakantie in Sevilla van juweeltjes als het Real Alcazar, de gigantische kathedraal met Moorse klokkentoren en de Plaza de España. En dompel je onder in de Flamenco sfeer. Ik garandeer je dat je tijd te kort zult komen in deze fantastische monumentale stad in Andalusië!

Lees hier wat je kunt zien en doen tijdens een stedentrip Sevilla. En lees mijn tips over:

Ga je met kinderen op vakantie naar Sevilla? Lees dan ook mijn tips voor een kindervakantie in Sevilla.

Sevilla's werelderfgoederen

Een stedentrip Sevilla zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de Plaza del Triunfo, waarop zich de immense kathedraal en het Alcázar van Sevilla bevinden. Plus het Archivo de Indias. Drie monumenten, die UNESCO uitgeroepen heeft tot Werelderfgoederen:

De immense kathedraal van Sevilla met Moorse klokkentoren
Buitenkant van Alcázar van Sevilla met poort naar Patio de la Banderas
Archivo de Indias op de Plaza del Triunfo in Sevilla
  • het Real Alcázar is het oudste paleis van Europa; en was oorspronkelijk een Moorse vesting;
  • de kathedraal, die gebouwd is op de overblijfselen van een Moorse moskee, is een van ’s werelds grootste kathedralen; en heeft nog een prachtige Moorse klokkentoren: de Giralda;
  • het Archivo de Indias is het handelshuis geweest voor goederen die Spanje vanuit de Nieuwe Wereld meebracht; en is nu een archief met een enorme hoeveelheid aan documenten uit de Spaanse koloniale geschiedenis.

TIP! Vanaf ongeveer maart t/m eind oktober is het slim om van tevoren al kaartjes voor de kathedraal en kaartjes voor het alcázar te kopen.

De Santa Cruz wijk

Santa Cruz wijk in Sevilla (Andalusië, Spanje)

Struin tijdens je stedentrip Sevilla ook door de smalle en kleurrijke straatjes van de Santa Cruz wijk, mijn favoriete wijk van deze levendige stad in Andalusië.

De steegjes, kleurrijke huizen en talrijke pleintjes in de voormalige Joodse wijk van Sevilla zorgen voor een heel gezellige sfeer. En de vele tapasbarretjes en leuke souvenir winkeltjes maken het plaatje af.

TIP! Verblijf tijdens je stedentrip Sevilla in een sfeervol hotelletje in de Santa Cruz wijk!

TIP! Ga de Santa Cruz wijk binnen via de Patio de Banderas, die deel uit heeft gemaakt van het Alcázar; en waar vroeger de paardenstallen van het paleis hebben gelegen. 

De Plaza de España

De Plaza de España in Sevilla (Andalusië, Zuid Spanje)

Vergeet verder niet om tijdens je stedentrip Sevilla langs te gaan bij de  Plaza de España, die deel uitmaakt van het schaduwrijke Maria Luisa park.

Het halve-cirkel-vormige plein is in het begin van de twintigste eeuw aangelegd als Spaans paviljoen voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929.

De blikvanger van het plein is de zuilengalerij met bogen die gebouwd zijn van typische Sevillaanse rode bakstenen. En voor iedere boog een uitbeelding van de in totaal 52 Spaanse provincies. Een meesterwerk!

TIP! In het midden van de zuilengalerij wordt vaak Flamenco gedanst...

De Torre de Oro

De Torre de Oro aan de Guadalquivir rivier in Sevilla

En ga even naar de Torre de Oro tijdens je vakantie in Sevilla. Net voordat Sevilla in het begin van de dertiende eeuw werd ingenomen door de Christenen, bouwden de Moren aan de rand van de Guadalquivir rivier 2 torens met er tussenin een ketting. Hadden schepen betaald, dan mochten ze verder varen. Anders werd de ketting omhoog getrokken...

Later werd de toren dichtbij de kathedraal en het paleis gebruikt om het goud op te slaan dat vanuit Amerika binnenkwam. Vandaar de naam Torre de Oro: Gouden toren.

Tegenwoordig doet de toren dienst als maritiem museum.

TIP! Wandel vanuit de Torre de Oro langs de oever van de Guadalquivir rivier naar het Maria Luisa park: de Muelle de Nueva York. Het standbeeld, de twee terrasjes en de schaduwrijke promenade langs dit stukje van de rivier zijn aangelegd ter ere van het plaatsen van een kopie van Sevilla's Giralda van in New York.

TIP! Aan de andere kant van de Guadalquivir rivier, in de Triana wijk, liggen verschillende restaurants van waaruit je prachtig uitzicht op de Torre de Oro hebt (in de calle Betis). 

Las Setas van Sevilla

Een vrij nieuwe, maar inmiddels bekende bezienswaardigheid in Sevilla is de Metropol Parasol op de Plaza de la Encarnación.

De Metropol Parasol is naar zeggen het grootste houten bouwwerk ter wereld. En heeft als bijnaam Las Setas de Sevilla, d.w.z. De Paddestoelen. 

Vanaf het golvende pad dat over de “hoeden” van de paddenstoelen loopt heb je een prachtig uitzicht over Sevilla. Zeker rond zonsondergang is het er magisch. Maar ook in de avond vond ik het uitzicht erg mooi.

De trappen en bars rond Las Setas zijn tegenwoordig een populaire ontmoetingsplaats.

Proef de Flamenco sfeer

Een Flamenco optreden in Sevilla (Andalusië, Spanje)

En proef zeker ook de Flamenco sfeer als je een stedentrip naar Sevilla maakt! In Triana, de oude zigeunerwijk van Sevilla die de geboorteplek is van veel bekende Flamenco sterren, vind je veel tablaos waar vooral 's avonds Flamenco gedanst en gezongen wordt.

Daarnaast worden er vele Flamenco shows in deze fascinerende stad in Andalusië gegeven, is er een Flamenco museum én kun je Flamenco les krijgen. Op een aparte pagina vertel ik meer over Flamenco in Sevilla.

TIP! Bezoek ook de Capilla de los Marineros (=kapel van de zeelieden), de Iglesia de Santa Ana (beiden in calle Pureza) en het Inquisitie museum (in het voormalige San Jorge kasteel; toegang gratis) in de Triana wijk. En eet er tapas in de Jacinto straat...

Beleef Sevilla tijdens een feest

Proef het Andalusische temperament en geniet van vrolijke Flamenco muziek plus Spanjaarden in prachtige klederdrachten tijdens de Feria de Abril van Sevilla.

Of beleef de Goede Week in Sevilla. Waarbij gepassioneerde Semana Santa optochten dagenlang door de straten van deze historische stad in Andalusië trekken. En je kippenvel krijgt van saetas die vanaf balkons gezongen worden...

Tip! Beide evenementen in Sevilla worden druk bezocht, dus boek vroeg een accommodatie.

Meer bezienswaardigheden in Sevilla

Ik heb hier de bekendste bezienswaardigheden in Sevilla genoemd. Je kunt echter nog zo veel meer zien in deze bruisende stad in Andalusië! Ben je benieuwd wat? Kijk dan snel welke minder bekende bezienswaardigheden in Sevilla ik aan kan raden tijdens je vakantie in deze prachtige stad in Zuid Spanje!

Verken de omgeving van Sevilla

Het plaatsje Carmona in de provincie Sevilla (Andalusië, Spanje)

Heb je genoeg tijd, verken dan zeker ook de omgeving van Sevilla! Bezoek bijvoorbeeld de charmante stadjes Carmona en Osuna en de oude Romeinse vestiging Itálica. Of ga op avontuur in het nationale park van Doñana. 

En natuurlijk kun je een stedentrip Sevilla combineren met een bezoek aan de andere twee bekendste steden in Andalusië: Córdoba en Granada. Als je geen auto hebt, kun je ook prima met de trein of bus deze steden bezoeken. Op een aparte pagina geef ik meer tips over wat je kunt zien en doen in de omgeving van Sevilla:

Leuke activiteiten in Sevilla

Ontdek Sevilla met een Nederlandstalige gids

Wil jij het échte Sevilla leren kennen? Maak dan een wandeltour of fietstour met Dolores van Sevilla Sights!

De Nederlandstalige Sevillaanse Dolores neemt je mee langs bekende plus onbekende bezienswaardigheden van Sevilla en kan je veel leuke details over deze fascinerende stad in Andalusië vertellen.

Beleef een Flamenco show

Beleef een Flamenco show tijdens je vakantie in Sevilla en proef de passie en emoties!

Ik heb locals gevraagd wat zij de beste shows in dé Flamenco stad van Spanje vinden, zodat je niet verzuipt in het aanbod van Flamenco shows...

Flamenco les in Sevilla (Sevilla)

Neem jij in Nederland al Flamenco les óf wil je eens voelen hoe het is om Flamenco te dansen? Dan kan ik de Nederlandstalige Flamenco les in Sevilla van Maria La Serrana warm aanbevelen.

Maria is 10 jaar lang in de leer geweest bij zigeunerfamilie Farruco. Zij geeft Flamenco les aan beginners (ook kinderen) en gevorderden, neemt je mee naar de beste Flamenco voorstellingen in Sevilla en regelt zelfs Flamenco vakanties naar Sevilla.

Verken Sevilla op de fiets

Wil je de stad Sevilla op eigen houtje per fiets verkennen? Bij het Nederlandse fietsbedrijf Baja Bikes kun je fietsen huren.

Maar je kunt ook meegaan met een georganiseerde fietstour met Nederlandse gids door Sevilla. Zowel Sevilla Sights als BajaBikes bieden leuke fietstours door Sevilla aan.

Alleen zijn bij BajaBikes de groepen groter dan bij Sevilla Sights. Bovendien zijn bij BajaBikes de gidsen vaak studenten die korte tijd in Sevilla verblijven, terwijl je bij BajaBikes meegenomen wordt door de Nederlands sprekende Sevilaanse Dolores, die je werkelijk meeneemt naar plekken die je anders niet zou zien.

Voetbalwedstrijd van Sevilla FC of Real Betis

Hou je van voetbal? Ga dan tijdens je vakantie in Sevilla naar een voetbalwedstrijd van Sevilla FC of Real Betis. En proef de sfeer in een Spaans voetbalstadion.

De Nederlandse reisorganisatie Equipo Voetbalreizen organiseert voetbalreizen naar Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia. Waarbij vlucht, voetbalticket en hotel voor je geregeld worden.

Rondleiding door Itálica (Sevilla)

Ben je geïnteresseerd in de Romeinse tijd? Bezoek dan zeker de ruïnes van de Romeinse stad Itálica als je in Sevilla bent!

Deze Romeinse stad, die 9 kilometer ten noordwesten van Sevilla ligt, was de geboorteplaats van de Romeinse keizers Trajanus en Hadrian en herbergt het op twee na grootste amfitheater van het Romeinse Rijk.

Je kunt ervoor kiezen om met het openbaar vervoer naar Itálica te gaan of om in Sevilla opgehaald te worden.

Als je in Sevilla opgehaald wordt, dan rij je onderweg ook nog langs het veertiende eeuwse klooster San Isidoro del Campo.

Nederlandstalige hamtour naar Aracena (Sevilla)

Wil je meer weten over de overheerlijke Iberische Bellota ham waar Spanje zo bekend om staat? De Nederlandstalige Dolores van Sevilla Sights neemt je mee naar Aracena, op 90 kilometer ten noordwesten van Sevilla!

Tijdens deze Nederlandstalige hamtour maak je een wandeling door het leefgebied van de varkens, krijg je in een kleine familiehamdrogerij te zien hoe de Spaanse ham gemaakt wordt én ga je ham proeven.

Een afwisselend, leerzaam én lekker uitstapje in de omgeving van Sevilla!!

Terug naar boven>>

Sfeervolle accommodaties

Terug naar boven>>

Andere vakantietips Sevilla

Directe vluchten naar Sevilla

Wat ik zo handig vind voor een citytrip naar Sevilla: vanuit Amsterdam, Eindhoven, Brussel Charleroi, Frankfurt, Keulen verzorgen Transavia en Ryan Air directe vluchten naar het vliegveld van Sevilla.

Het vliegveld ligt niet ver buiten de stad en is bovendien klein en overzichtelijk: autoverhuur bedrijven liggen direct in de aankomsthal en de bus naar de stad staat meteen bij de uitgang van het vliegveld.

Bus van het vliegveld naar het centrum van Sevilla

De goedkoopste manier om tijdens je stedentrip Sevilla vanaf het vliegveld in het centrum te komen, is per bus (EA Aeropuerto), die meteen bij de uitgang van het vliegveld naar links staat.

De bus vertrekt iedere 12 minuten en kost op het moment van schrijven €4 p.p. (februari 2020 - contant betalen bij chauffeur). Het eindstation is Plaza de Armas en onderweg stop je o.a. bij treinstation Santa Justa plus de Torre de Oro.

Neem een goede reisgids mee naar Sevilla

Neem een goede reisgids mee op je stedentrip Sevilla! In een reisgids vind je niet alleen informatie over bezienswaardigheden, maar ook leuke routes, restaurants, winkels en meer. Een goede reisgids vind ik zelf de Reisgids Sevilla van Michelin.

Georganiseerde reizen naar Sevilla

4 dagen passie en Flamenco in Sevilla

Met de mini-vakantie Pasión, Flamenco y Tapas van Riksja Travel proef je 4 dagen lang Passie en Flamenco in Sevilla! Krijg uitleg over Flamenco, bezoek een Flamenco show plus een interactief Flamenco museum en krijg Flamenco les.

Maar Sevilla is niet alléén Flamenco. Het is ook een stad met prachtige Joodse wijk plus Plaza de España en heerlijke parken. Je verblijft tijdens deze mini-vakantie in een mooi patio-hotel in het centrum van Sevilla.

Tip: Combineer deze mini-vakantie met een of meer andere bouwstenen van Riksja Travel en stel zo je eigen Andalusië rondreis samen.

Boeken om in de vakantiestemming te komen

Het boek 'Koningin op blote voeten' is het derde meesterwerk van Ildefonso Falcones (schrijver van De Kathedraal van de Zee).

De historische roman brengt het leven van zigeuners in achttiende eeuws Spanje in beeld. En speelt zich af in Sevilla en Madrid...