Bezienswaardigheden in Sevilla die je niet mag missen

Verken niet alleen de bekendste maar ook minder bekende bezienswaardigheden in Sevilla als je op vakantie in dé Flamenco van Spanje bent! Want niet alleen de kathedraal, het Alcázar en de  Plaza de España zijn een bezoek waard.

Daarom heb ik hier mijn favoriete plekken in Sevilla die níet Jan en alleman kennen. En natuurlijk geef ik een kort overzicht van de bekendste bezienswaardigheden in deze fantastische stad in Andalusië.

Ga je met kinderen op vakantie naar Sevilla? Lees dan ook mijn tips voor een kindervakantie Sevilla.

Bekendste bezienswaardigheden Sevilla

De bekendste bezienswaardigheden in Sevilla zijn:

  • de kathedraal en Giralda (Moorse klokkentoren)
  • het Real Alcázar van Sevilla
  • de Plaza de España
  • de Torre de Oro
  • de Santa Cruz wijk
  • Las Setas

Minder bekende bezienswaardigheden

Koninklijke tabaksfsabriek

Een minder bekende bezienswaardigheid in Sevilla is de Koninklijke Tabaksfabriek (Real Fábrica de Tabacos) tegenover de tuinen van het Alcázar.

Deze fabriek was niet zomaar een tabaksfabriek, maar het was de allereerste officiële tabaksfabriek van Europa! Die lange tijd het alleenrecht heeft gehad op het maken van sigaren van de tabak die vanuit de Nieuwe Wereld (Amerika) geïmporteerd werd.

Het enorme gebouw met omringende gracht dateert uit de achttiende eeuw. En is het Spanje's belangrijkste industriële bouwwerk uit de achttiende eeuw.

Sinds ongeveer 1950 is wordt de oude tabaksfabriek van Sevilla gebruikt als universiteit. Soms kun je vanaf de calle San Fernando door de universiteit heen lopen om bij het Teatro Lope de Vega uit te komen.

Archivo de Indias

Het Archivo General de Indias - een schatkamer voor het koloniale verleden van Spanje

Een interessante bezienswaardigheid in Sevilla, die samen met de kathedraal en het Alcázar op UNESCOS's Werelderfgoedlijst staat, maar waaraan velen voorbij lopen, is het Archivo de Indias. Oftewel het Hoofdarchief van de Nieuwe Wereld.

Het uit het einde van de zestiende eeuw daterend gebouw bevindt zich net als de kathedraal en het Koninklijke Paleis op de Plaza del Triunfo. En is in opdracht van koning Filips II ontworpen door de bekende Spaanse architect Juan de Herrera.

Oorspronkelijk was het gebouw een Handelshuis voor goederen die Spanje vanuit de Nieuwe Wereld (=Latijns Amerika) meebracht. En vanaf eind achttiende eeuw is het Archivo General de Indias gevestigd in dit gebouw.

Het archief herbergt vandaag de dag meer dan 10 kilometer aan belangrijke documenten uit de koloniale geschiedenis van Spanje: boeken, handgeschreven aantekeningen en unieke plattegronden en tekeningen.

Koninklijke scheepswerf

Een andere bijzondere bezienswaardigheid van Sevilla vind ik de Koninklijke scheepswerf, de zogenaamde Atarazanas Reales. In de Middeleeuwen bevindt de scheepswerf van Sevilla zich net buiten de stadsmuur. En wel bij de oude stadspoort Arco de Postigo.

Vanaf de achttiende eeuw t/m 1970 is de werf een artilleriefabriek en -opslagplaats geweest. Tenminste gedeeltelijk. Want in de zeventiende eeuw is een deel afgebroken voor de bouw van een ziekenhuis (Hospital de la Caridad).

Je vindt de scheepswerf in de calle Dos de Mayo, achter een onopvallende witte muur. Begin 2020 is de werf niet open voor publiek, maar je kunt via de ramen in de muur wel naar binnen spieken...

De oude scheepswerf is overigens ook gebruikt voor opnames van de serie Games of Thrones.

Gemeentehuis

En dan is er nog het gemeentehuis van Sevilla, dat in mijn ogen ook thuishoort op de lijst van minder bekende bezienswaardigheden in Sevilla die de moeite waard zijn.

Het gemeentehuis bevindt zicht aan het einde van de Avenida de la Constitucón (de winkelstraat langs de kathedraal waar een moderne tram doorheen loopt), tussen de Plaza Nueva en Plaza de San Francisco. Midden in het gezellige winkelcentrum van Sevilla.

Een deel van het gemeentehuis is in de zestiende eeuw gebouwd in Renaissance stijl. In de achttiende eeuw is het gemeentehuis vervolgens uitgebreid in een neo-klassieke stijl.

De Plaza de San Francisco is een gezellig plein met talrijke restaurants en terrasjes. Tijdens de Goede Week is dit een erg populaire plek, omdat hier dan alle beelden langskomen.

TIP! Als je vanaf de Plaza de San Francisco de Hernando Colón straat inloopt, kom je pal voor de hoofdingang van de vroegere moskee uit!

TIP! Het gemeentehuis ligt in het midden van het gezellige autovrije winkelcentrum van Sevilla. Dat bestaat uit de Avenida de la Constitución plus de straatjes tussen de Plaza Nueva / Plaza de San Francisco en La Campana / Laraña.

Maria Luisa park

Een van de gezellige tuinen in het Maria Luisa park van Sevilla
Het Mudejar paviljoen in het Maria Luisa park van Sevilla (Andalusië)
Plaza de España gezien vanuit het Maria Luisa park van Sevilla (Zuid Spanje)
Plattegrond van Sevilla's bekendste en grootste stadspark

Het Maria Luisa Park is vernoemd naar de Franse hertogin Maria Luisa Fernanda de Borbon, de vroegere eigenaresse van het park. Toen zij na de door van haar man in 1893 terug naar Frankrijk ging en haar tuin en woning aan Sevilla schonk, was het park nog een verwilderde tuin.

Ter aanleiding van de Ibero-Amerikaanse wereldtentoonstelling die in 1929 in Sevilla plaats heeft gevonden, werd in een kleine deel van de verwilderde tuin de bekende Plaza de España aangelegd.

De rest van de tuin werd omgetoverd in een prachtig schaduwrijk park met pleintjes, fonteinen, vijvers, smalle en brede paden en prachtige gebouwen.

O.a. het Plaza de América plein met een Mudejar gebouw waarin vandaag de dag een kunst- en cultuurmuseum gevestigd is (het Museo Artes y Costumbres Populares). Plus een Neo-Renaissance gebouw waarin zich nu het archeologisch museum van Sevilla bevindt.

Tegenwoordig is het Maria Luisa Park het belangrijkste stadspark van Sevilla. Het is dé groene long van de stad. En wordt door jong en oud gebruikt voor verkoeling, ontspanning en vertier.

Loop deze bezienswaardigheid in Sevilla tijdens je stedentrip dus zeker niet voorbij!

TIP! Bij de ingang van het Maria Luisa park (komend vanaf de Plaza de España) kun je voor een half uur of uur een cyclo huren om het park mee te verkennen.

Plaza del Cabildo

De Plaza del Cabildo in Sevilla

Een andere mooie bezienswaardigheid in Sevilla waar je zo aan voorbij zou lopen vind ik tenslotte de Plaza del Cabildo.

Dit prachtig halfrond wit plein met zuilengallerij met marmer zuilen plus prachtige fresco's ligt aan de oude Moorse stadsmuur van Sevilla. En komt uit op de Avenida de la Constitución, recht tegenover de westelijke ingang van de kathedraal.

De Plaza del Cabildo is gebouwd op de plaats waar vroeger het Colegio de San Miguel gestaan heeft, waarin de Raad van de kathedraal (=Cabildo) gehuisvest was.

Tegenwoordig wordt hier op zondagen een postzegel- en muntenmarkt gehouden...

Bezienswaardigheden in omgeving Sevilla

Wil je weten wat je wat de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Sevilla zijn? Lees dan snel verder wat je kunt zien en doen in de omgeving van Sevilla.

Leuke activiteiten in Sevilla

Sfeervolle accommodaties in Sevilla en omgeving