Bezienswaardigheden in Sevilla die je niet mag missen

Plan je een stedentrip naar Flamenco stad Sevilla in Zuid Spanje? Goede keuze! Ik heb 10 bezienswaardigheden in Sevilla voor je op een rijtje gezet die je niet mag missen als je op vakantie in Sevilla bent. Lees snel verder…

De bijzondere Plaza de España van Sevilla in Zuid Spanje

1.  Kathedraal en Giralda

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Sevilla zijn zonder meer de kathedraal en de bijbehorende klokkentoren. De Giralda.

De Maria de la Sede kathedraal is in de vijftiende eeuw gebouwd op de resten van een grote moskee. En is een van de grootste kathedralen ter wereld. Van de vroegere moskee zijn alleen nog de Puerta del Perdón (=Vergiffenispoort), de Patio de los Naranjos (=Sinaasappelbinnenplaats; de vroegere wasruimte voor moslims) en de Giralda overgebleven.

De kathedraal van Sevilla (Andalusië) - een van de grootste kathedralen ter wereld.

De Giralda was oorspronkelijk de minaret van de moskee. De toren van waaruit moslims werden uitgenodigd tot gebed. Tegenwoordig is het de klokkentoren van de kathedraal. En is de toren hét symbool van Sevilla.

Boven in de toren kun je genieten van een schitterend uitzicht over Sevilla. En ‘s avonds is de klokkentoren prachtig verlicht.

2.  Real Alcázar van Sevilla

Ook het Real Alcázar behoort tot een van de top bezienswaardigheden in Sevilla. Het gebouw was oorspronkelijk een Moorse vesting, maar is na de herovering van de Katholieken in gebruik genomen als Koninklijk Paleis.

Het Real Alcázar van Sevilla - het oudste paleis van Europa

Het paleis bestaat uit meerdere gebouwen, binnenplaatsen en tuinen. En is het oudste paleis van Europa. Het is gebouwd in prachtige Mudéjar stijl, een bouwstijl die elementen bevat uit de Christelijke en Moorse architectuur. 

Een deel van het paleis wordt nog steeds gebruikt als residentie voor de huidige Spaanse Koninklijke familie. De rest is open voor publiek. Hieronder de indrukwekkende binnenplaats Patio de las Doncellas, het Aljibe (=oud ondergronds waterreservoir) en de tuinen.

3. Plaza de España

De derde bezienswaardigheid in Sevilla die je gezien moet hebben, is de Plaza de España (=Plein van Spanje). Het halfcirkelvormige plein ligt aan de rand van het María Luisa park. En is begin twintigste eeuw aangelegd als Spaans paviljoen voor de Ibero-Amerikaanse expositie van 1929.

Een detail van de bogen en banken met wapenschilden en dergelijke op de Plaza de España in Sevilla

Het bekendste onderdeel van de Plaza de España is de 52 bogen tellende zuilengalerij (een boog voor iedere Spaanse provincie). Met voor iedere boog een ceramiekbank. Elke bank stelt een andere Spaanse provincie voor, die uitgebeeld wordt via een belangrijke historisch tafereel, een wapenschild en een landkaart van deze provincie. 

Het plein is meermaals gebruikt als decor voor een film. Bijvoorbeeld voor Lawrence of Arabia (in 1962) en voor Star Wars Episode II – Attack of the Clones (in 2002).

4. Torre del Oro 

En dan is er nog de Torre del Oro, oftewel de Toren van het Goud. Een bezienswaardigheid in Sevilla die je ook zeker moet zien om een totaalplaatje van de geschiedenis van deze oude stad in Zuid Spanje te krijgen.

De uit de twaalfde eeuw stammende toren maakte vroeger deel uit van de Moorse stadswallen. En heeft zijn naam te danken aan de bloeitijd van Sevilla, toen er in Sevilla veel schepen werden gelost met goederen uit de Amerikaanse koloniën.

De toren aan de Paseo Cristóbal Colón heeft allerlei functies gehad. Zo heeft de toren gediend als opslagplaats, gevangenis en kapel. Tegenwoordig is het Maritiem Museum (=Museo Naval de Sevilla) gevestigd in de Gouden Toren.

5. Flamenco en de Triana wijk

Sevilla is de bakermat van Flamenco. Een onmisbare bezienswaardigheid in Sevilla is naar mijn mening dan ook de Triana wijk. De zigeunerwijk waar de Flamenco ontstaan is. En waar veel bekende Flamenco artiesten geboren en getogen zijn.

Een Flamenco optreden in de zigeunerwijk Triana in Sevilla

Slenter door de gezellige straatjes van de zigeunerwijk, bezoek de Capilla de los Marineros (=Kapel van de Zeelieden), de Iglesia de Santa Ana (een van de mooiste kerken van de stad) en het interactieve Flamenco museum 

En beleef natuurlijk ook een Flamenco show. Dit kan onder meer in het Flamenco museum. ´s Avonds wordt er bovendien in talrijke bars in de Triana wijk Flamenco gezongen en gedanst.

6. Santa Cruz wijk

Een van mijn favoriete bezienswaardigheden in Sevilla is de Santa Cruz wijk. De voormalige Joodse wijk van Sevilla.

Verken de romantische wijk met zijn smalle steegjes, witte huisjes die versierd zijn met kleurrijke bloemenbakken en gezellige pleintjes. Geniet van heerlijke tapas in een van de vele uitnodigende tapas barretjes. Of neus rond in de leuke souvenir winkeltjes.

De gezellige Santa Cruz wijk in Sevilla (Zuid Spanje)

Het meest bekende straatje van de wijk Santa Cruz heet Callejón del Agua (=watersteeg), naast de Moorse muur van het Koninklijke Paleis. In dit straatje bevindt zich een van de mooiste patios (=binnenplaatsen) van Sevilla.

7. Plaza de Toros

Wist je dat de bekendste en oudste Plaza de Toros (=stierenarena) van Spanje te vinden is in deze romantische stad in Andalusië? Alleen daarom al behoort de arena tot de bezienswaardigheden in Sevilla die je absoluut gezien moet hebben.

La Real Maestranza de Caballería, -de officiële naam van de Plaza de Toros in Sevilla-, dateert uit de achttiende eeuw. En is het eigendom van de Koninklijke Cavalerie van Sevilla.

De Plaza de Toros in Sevilla, de oudste stierenarena van Spanje

Tot op de dag van vandaag worden er stierengevechten gehouden. Vooral tijdens de Feria de Abril van Sevilla.

Je kunt de prachtige arena en het bijbehorende museum dagelijks bezoeken (iedere 20 minuten is er een rondleiding).

8. Middeleeuwse stadsomwalling

Let als je op vakantie in Sevilla bent ook op de oude stadsomwalling van deze stad. Die in de Middeleeuwen de meest versterkte stad van Europa is geweest.

De twaalfde eeuwse stadsmuur was oorspronkelijk 6 kilometer lang.  En had maar liefst 166 wachttorens en 9 poorten.

Van dit Middeleeuwse verdedigingswerk zijn nu nog 3 poorten en 3 torens over. Te weten de Puerta de CórdobaPuerta Macarena en Postigo del Aceite. En de Torre del OroTorre de Plata en Torre Blanca

In de wijk Macarena is verder nog een stuk stadsmuur van 400 meter lang bewaard gebleven. Daarnaast zijn verspreid door Sevilla nog stukken van de oude stadsomwalling te zien. Onder andere als je de Zuid Spaanse stad binnen komt rijden.

9. Archivo General de Indias

Een andere interessante bezienswaardigheid in Sevilla vind ik het Archivo General de Indias. Oftewel het Hoofdarchief van de Nieuwe Wereld. Dat zich bevindt tussen de kathedraal en het Koninklijke Paleis.

Het Archivo General de Indias - een schatkamer voor het koloniale verleden van Spanje

Het gebouw waarin het archief zich bevindt dateert uit eind zestiende eeuw. En is in opdracht van koning Filips II ontworpen door de bekende Spaanse architect Juan de Herrera. Oorspronkelijk was het gebouw een Handelshuis voor goederen die Spanje vanuit de Nieuwe Wereld (=Latijns Amerika) meebracht.

En vanaf eind achttiende eeuw is het Archivo General de Indias gevestigd in dit gebouw. Het archief herbergt vandaag de dag meer dan 10 kilometer aan belangrijke documenten uit de koloniale geschiedenis van Spanje: boeken, handgeschreven aantekeningen en unieke plattegronden en tekeningen.

10. Archeologisch museum

Tenslotte wil ik ook het Archeologisch Museum (Museo Arqueológico) noemen op de lijst van niet te missen bezienswaardigheden in Sevilla.

Het museum ligt aan de Plaza de América (een ander plein dat is aangelegd voor de Ibero-America Expositie van 1929) in het María Luisa park. En is gevestigd in een Neo-Renaissance gebouw.

In het museum kun je archeologische vondsten uit de Oudheid, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen bewonderen. 

Het Archeologisch museum is goed te combineren met een bezoek aan de Plaza de España. En met het María Luisa park, een rustgevende en verkoelende groene long in de Zuid Spaanse Flamenco stad.

Meer weten over een vakantie Sevilla?

Lees dan mijn vakantietips Sevilla! Over comfortabele appartementen, sfeervolle hotelletjes, leuke activiteiten in Sevilla en meer.


Keer terug van Bezienswaardigheden Sevilla naar Vakantie Sevilla
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Extremadura: het Afrika van Europa

  Jan 15, 20 06:27 AM

  Lees meer over ‘the big 5’ van Extremadura (Midden Spanje), die leven in de op Afrikaanse savannes lijkende dehesas en vlaktes met eeuwenoude steeneiken.

  Lees meer

 2. Flamingo’s in de lagune van Fuente de Piedra

  Jan 15, 20 04:03 AM

  Wil je tijdens je Andalusië vakantie flamingo’s van dichtbij zien? Dat kan in de lagune van Fuente Piedra in de provincie Málaga! Lees hier mijn tips...

  Lees meer

 3. De leukste activiteiten voor een actieve kindervakantie in Madrid

  Jan 14, 20 05:59 AM

  Op Spanje voor Jou vind je de leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor een kindervakantie in Madrid!

  Lees meer