Een Flamenco show van Flamenco Esencia in Sevilla: puur en intiem

In Sevilla kun je tegenwoordig genieten van Flamenco in zijn pure vorm: intiem, spontaan en zonder toeristisch gejaag. En tegelijkertijd met topartiesten. Ik heb het over de Flamenco voorstellingen van Flamenco Esencia in Sevilla…

Het gezicht achter Flamenco Esencia

Maria La Serrana is het gezicht achter Flamenco Escencia. Zij is geboren in Libanon en opgegroeid in Nederland. Als kind was ze al in de ban van Flamenco, maar pas tijdens haar studie Spaans begint ze met Flamenco les.

Tijdens deze Flamenco lessen in Nederland blijkt ze talent te hebben en al snel is ze uitgeleerd in Nederland. Maria wil echter echte Flamenco danseres worden, dus in 1999 vertrekt Maria naar Sevilla.

Hier is zij tien jaar lang in de leer bij de wereldberoemde zigeunerfamilie Farruco. Van de Farrucos krijgt zij ook de bijnaam Maria “La Serrana” (=echte zigeunerin). Want ook al is zij geen Spaanse, zij heeft het temperament, de elegantie en de kracht van een echte zigeunerin...

Bij aankomst in Spanje in 1999 begint Maria ook haar eigen dansschool in Sevilla. Een jaar later treedt ze al op in diverse Flamenco voorstellingen in Spanje. En in 2002 zet Maria La Serrana haar eigen Flamenco gezelschap op. Vanaf dan geeft ze ook Flamenco voorstellingen in Nederland, België, Ierland en zelfs de Verenigde Staten. 

In 2012 richt ze tenslotte haar eigen tablao (=Flamenco podium) op waar toeristen authentieke Flamenco kunnen proevenFlamenco Esencia.

Terug naar de essentie van Flamenco

Want overal in Spanje kun je tegenwoordig Flamenco shows bezoeken. Maar veel van deze shows hebben de essentie van Flamenco verloren. Het zijn toeristische attracties geworden waarbij iedere avond dezelfde voorstelling wordt gegeven. En het liefst zo vaak mogelijk op een avond, om zo meer geld te kunnen verdienen.

Flamenco Esencia gaat echter terug naar de roots, waarbij families en vrienden met en voor elkaar muziek maken. De Flamenco is er spontaan, intiem en zonder groot publiek. En natuurlijk zonder microfoons of andere geluidversterkers.

Dit spontane en intieme karakter is volgens Maria de essentie van Flamenco.

Intieme Flamenco voorstelling in Sevilla

Een intiem Flamenco optreden van Flamenco Esencia in Bar T de Triana (Sevilla, Zuid Spanje)

In eerste instantie is Flamenco Esencia gevestigd in een oude bodega buiten Sevilla, maar vanaf 2016 vinden de spontane en intieme Flamenco voorstellingen plaats in een tapasbar in de calle Betis, de aan de oevers van de Guadalquivir rivier gelegen straat in Sevilla's zigeunerwijk Triana. Een paar keer per week organiseert Flamenco Esencia hier authentieke Flamenco voorstellingen.

Een deel van de bar wordt dan afgesloten met gordijnen en een kamerscherm. Om zo een kleine ruimte te creëren voor een intiem Flamenco optreden met zanger, gitarist en danseres(sen).

Het is een pure, vaak geïmproviseerde voorstelling van minimaal een uur waarbij maximaal 34 personen rond een klein podium zitten. Tijdens de voorstelling geven de danseressen Maria La Serrana of Kati la Zíngera tekst en uitleg (in het Spaans, Engels of eventueel Nederlands) en beantwoorden vragen. 

Bovendien kun je vóór en ná de voorstelling in de Flamenco bar genieten van heerlijke lokale tapas en contact leggen met de buurtbewoners die eveneens graag in deze bar komen om van de Flamenco te genieten..

Voostelling met topartiesten

In deze intieme huiskamersfeer treden zangers en gitaristen op die nationaal en internationaal bekend zijn in de Flamenco wereld: Juan José Amador, Jeromo Segura Rosario Amador, Luís Amador, Juan Campallo en af en toe zelfs Antonio Molina Choro.

Flamenco danseres Maria La Serrana

Vaak danst Maria La Serrana zelf tijdens de Flamenco show. Of haar zakenpartner Kati La Zíngara. Stuk voor stuk zijn het topartiesten, die je de échte, pure Flamenco laten proeven.

Meer dan een Flamenco voorstelling

Maar Flamenco Esencia organiseert meer dan deze authentieke Flamenco voorstellingen in Sevilla. Want Maria La Serrana vindt het belangrijk dat mensen Flamenco ook begrijpen.

Daarom geven Maria en Kati tijdens de voorstelling tekst en uitleg. En daarnaast kunnen zij:

  • meer vertellen over de geschiedenis van Flamenco,
  • je meenemen door Sevilla's Flamenco wijk La Triana,
  • Flamenco les geven aan beginners en gevorderden (ook kinderen),
  • je na de voorstelling mee naar goede lokale tapas bars.

Als je écht Flamenco wilt proeven, beleven en begrijpen tijdens je stedentrip Sevilla, ben je Flamenco Esencia dus helemaal aan het goede adres.

TIP! Heb je interesse in Flamenco les? Lees dan meer over de Flamenco lessen van Maria La Serrana!  

Praktische info show Flamenco Escencia

Hier nog wat korte praktische informatie over de pure en intieme Flamenco voorstelling in Sevilla van Flamenco Esencia:

Wat: authentieke Flamenco voorstellingen in Sevilla
Waar: tapasbar T de Triana (calle Betis 20, Triana wijk, Sevilla)
Wanneer: oktober t/m maart vrijdag en zondag; andere maanden woensdag, vrijdag en zondag; ca. 21 uur
Duur: minimaal 1 uur
Entree: €18 p.p. (van tevoren kaartje kopen via onderstaand contactformulier)
Opmerking: Bij groepen vanaf 8 personen kan Flamenco Esencia ook op een ander tijdstip of een andere dag een voorstelling organiseren.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze authentieke Flamenco shows in Sevilla of over een van de andere activiteiten die Flamenco Esencia organiseert? Vul dan onderstaand contactformulier in (kan gewoon in het Nederlands). Dan neemt Maria zo snel mogelijk contact met je op.

Alle velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen