Flamenco Esencia - Beleef pure Flamenco in Sevilla!

In Sevilla kun je tegenwoordig genieten van Flamenco in zijn pure vorm: intiem, spontaan en zonder toeristisch gejaag. En tegelijkertijd met topartiesten. Ik heb het over de Flamenco voorstellingen van Flamenco Esencia in Sevilla…

Een authentieke Flamenco voorstelling van Flamenco Esencia in Sevilla

Het gezicht achter Flamenco Esencia

Maria La Serrana is het gezicht achter Flamenco Escencia. Zij is geboren in Libanon en groeit op in Nederland. Als kind al is ze in de ban van Flamenco. Maar pas tijdens haar studie Spaans gaat ze op Flamenco les.

Ze blijkt talent te hebben. En al snel is ze uitgeleerd in Nederland. Maria wil echter meer. Ze wil een echte Flamenco danseres worden! Dus vertrekt Maria in 1999 naar Sevilla.

Hier is zij tien jaar lang in de leer bij de wereldberoemde zigeunerfamilie Farruco. Van de Farrucos krijgt zij ook de bijnaam Maria “La Serrana” (=echte zigeunerin). Want ook al is zij geen Spaanse, zij heeft het temperament, de elegantie en de kracht van een echte zigeunerin...

Bij aankomst in Spanje in 1999 begint Maria ook haar eigen dansschool in Sevilla. Een jaar later treedt ze al op in diverse Flamenco voorstellingen in Spanje. En in 2002 zet Maria La Serrana haar eigen Flamenco gezelschap op. Vanaf dan geeft ze ook Flamenco voorstellingen in Nederland, België, Ierland en zelfs de Verenigde Staten. 

In 2012 richt ze tenslotte haar eigen tablao (=Flamenco podium) in de Flamenco stad in Zuid Spanje op: Flamenco Esencia. Om een plek te creëren waar toeristen authentieke Flamenco kunnen proeven.

Terug naar de essentie van Flamenco

Want overal in Spanje kun je tegenwoordig Flamenco shows bezoeken. Maar veel van deze shows hebben de essentie van Flamenco verloren. Het zijn toeristische attracties geworden. Waarbij iedere avond dezelfde voorstelling wordt gegeven. En het liefst zo vaak mogelijk op een avond. Om zo meer geld te kunnen verdienen.

Flamenco Esencia gaat echter terug naar de roots. Waarbij families en vrienden met en voor elkaar muziek maken. Spontaan, intiem en zonder groot publiek. En natuurlijk zonder microfoons of andere geluidversterkers.

Dit spontane en intieme karakter is volgens Maria de essentie van Flamenco. En komt naar voren in Flamenco Esencia.

Intieme Flamenco voorstelling in Sevilla

Een intiem Flamenco optreden van Flamenco Esencia in Bar T de Triana (Sevilla, Zuid Spanje)

In eerste instantie is Flamenco Esencia gevestigd in een oude bodega buiten Sevilla. Maar vanaf 2016 heeft het Flamenco podium zijn eigen plek in een tapasbar in Triana, de zigeunerwijk van Sevilla. Een paar keer per week organiseert Flamenco Esencia hier authentieke Flamenco voorstellingen.

Een deel van de bar wordt dan afgesloten met gordijnen en een kamerscherm. Om zo een kleine ruimte te creëren voor een intiem Flamenco optreden met zanger, gitarist en danseres(sen).

Het is een pure, vaak geïmproviseerde voorstelling van minimaal een uur. Waarbij maximaal 34 personen rond een klein podium zitten. En waarbij de danseressen Maria La Serrana of Kati la Zíngera tekst en uitleg geven (in het Spaans, Engels of eventueel Nederlands) en vragen beantwoorden. 

En voor en na de voorstelling kun je in de Flamenco bar genieten van heerlijke lokale tapas. En mengen met de buurtbewoners.

Een voostelling met topartiesten

In deze intieme huiskamersfeer treden zangers en gitaristen op die nationaal en internationaal bekend zijn in de Flamenco wereld: Juan José Amador, Jeromo Segura Rosario Amador, Luís Amador, Juan Campallo en af en toe zelfs Antonio Molina Choro.

Flamenco danseres Maria La Serrana

Vaak danst Maria La Serrana zelf tijdens de Flamenco voorstelling. Of haar zakenpartner Kati La Zíngara. Stuk voor stuk zijn het topartiesten, die je de échte, pure Flamenco laten proeven.

Meer dan een Flamenco voorstelling

Maar Flamenco Esencia organiseert meer dan deze authentieke Flamenco voorstellingen in Sevilla. Maria La Serrana vindt het belangrijk dat mensen Flamenco ook begrijpen.

Daarom geven Maria en Kati tijdens de voorstelling tekst en uitleg. Daarnaast vertellen zij graag over de geschiedenis van Flamenco, nemen je mee door Flamenco wijk La Triana of leren je de beginselen van Flamenco.

En hou je van tapas? Dan nemen de dames je voor en na de voorstelling mee naar goede lokale tapas bars in Sevilla.

Flamenco Esencia geeft dus een extra Flamenco dimensie aan je vakantie in Sevilla!

Heb je alleen interesse in Flamenco les? Lees dan meer over de Flamenco lessen van Maria La Serrana!  

Praktische info Flamenco voorstelling

Hier nog wat korte praktische informatie over de pure en intieme Flamenco voorstellingen in Sevilla van Flamenco Esencia:

Wat: authentieke Flamenco voorstellingen in Sevilla
Waar: tapasbar T de Triana (calle Betis 20, Triana wijk, Sevilla)
Wanneer: oktober t/m maart vrijdag en zondag; andere maanden woensdag, vrijdag en zondag; ca. 21 uur
Duur: minimaal 1 uur
Aantal personen: maximaal 34 personen
Entree: €18 p.p. (voostelling incl. 1 drankje) - van tevoren kaartje kopen
Opmerking: Bij groepen vanaf 8 personen kan Flamenco Esencia ook op een ander tijdstip of een andere dag een voorstelling organiseren.

Meer weten? 

Wil je meer weten over de authentieke Flamenco voorstellingen in Sevilla van Flamenco Esencia? Of over een van de andere activiteiten die Flamenco Esencia organiseert? Vul dan onderstaand contactformulier in (kan gewoon in het Nederlands). Dan neemt Maria zo snel mogelijk contact met je op.

Alle velden met een sterretje (*) zijn verplicht om in te vullen

Keer terug van Flamenco Esencia naar Vakantie Sevilla
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Extremadura: het Afrika van Europa

  Jan 15, 20 06:27 AM

  Lees meer over ‘the big 5’ van Extremadura (Midden Spanje), die leven in de op Afrikaanse savannes lijkende dehesas en vlaktes met eeuwenoude steeneiken.

  Lees meer

 2. Flamingo’s in de lagune van Fuente de Piedra

  Jan 15, 20 04:03 AM

  Wil je tijdens je Andalusië vakantie flamingo’s van dichtbij zien? Dat kan in de lagune van Fuente Piedra in de provincie Málaga! Lees hier mijn tips...

  Lees meer

 3. De leukste activiteiten voor een actieve kindervakantie in Madrid

  Jan 14, 20 05:59 AM

  Op Spanje voor Jou vind je de leukste bezienswaardigheden en activiteiten voor een kindervakantie in Madrid!

  Lees meer