Proef en beleef Flamenco in Sevilla!

De stad Sevilla in Andalusië staat bekend voor zijn Flamenco en wordt door velen gezien als bakermat van de Flamenco. Hou je van deze gepassioneerde muziek, dan is een stedentrip naar Sevilla dus een absolute must!

Dwaal door de zigeunerwijk van Sevilla en stel je voor hoe hier de Flamenco muziek is ontstaan, beleef een Flamenco shows gegeven, ga naar het Flamenco museum of gooi zelf de voeten van de vloer tijdens een Flamenco les. Lees snel verder als je meer te weten wilt komen over:

Flamenco voorstellingen in Sevilla

Er worden op zoveel plekken in Sevilla Flamenco shows aangeboden, dat je vaak door de bomen het bos niet meer kunt zien. Ik kan de volgende Flamenco shows in Sevilla aanbevelen:

Authentieke Flamenco voorstelling van Flamenco Esencia

Flamenco show van Flamenco Esencia in Sevilla

De Flamenco shows van Flamenco Esencia zijn intiem, spontaan en puur. En vinden een paar keer per week plaats in een klein gedeelte van een tapasbar in de Triana wijk. Waar plek is voor niet veel meer dan 10 personen. 

Vaak staat de Nederlandstalige Flamenco danseres Maria la Serrana er op het podium, een van de eigenaresses van Flamenco Esencia. Maar er kunnen ook nieuwe talenten op de vloer staan. Wat ik bovendien fijn vind aan de Flamenco shows van Flamenco Esencia is, dat Maria in het Nederlands uitleg geeft.

Flamenco show in Sevilla's Flamenco Museum

Flamenco show in Flamenco museum Sevilla

Het nadeel van de Flamenco shows van Flamenco Esencia is, dat ze niet iedere dag plaatsvinden. En er is maar plek voor een beperkt aantal mensen. Waar je wél iedere dag terecht kunt voor een prachtige Flamenco show, is bij het Museo del Baile Flamenco.

In de overdekte patio van het Flamenco museum van Sevilla, die plek biedt aan bijna 100 personen, worden dagelijks vanaf 17 uur Flamenco een aantal voorstellingen gegeven. 

Het museum bevindt zich in het centrum van Sevilla, in een smal straatje tussen de Setas op het Plaza de la Encarnación plein en het Alameda de Hercules plein.

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je van tevoren al tickets kopen. Die overigens tot 24 uur voor aanvang van de show nog gratis geannuleerd kunnen worden.

Flamenco show in Tablao el Arenal

Flamenco show in Tablao el Arenal (Sevilla, Andalusië)

Wil je genieten van een goede Flamenco voorstelling terwijl je aan het eten bent? Ga dan naar een Flamenco show in Tablao el Arenal in de Calle Rodo (dichtbij de Torre del Oro, in een van de straatjes achter de Paseo de Cristóbal Colón, in het centrum van Sevilla). In deze Flamenco bar wordt Iedere dag om 20 en 22 uur een Flamenco voorstelling gegeven. Ook hier is plek voor behoorlijk wat personen.

Via de Nederlandstalige website GetYourGuide kun je van tevoren al tickets kopen. Die tot 24 uur voor aanvang van de show nog gratis geannuleerd kunnen worden.

TIP! Vrijwel dagelijks wordt er op Plaza de España Flamenco gedanst (in het midden, onder de arcade)

Terug naar boven>>

Nederlandse Flamenco les in Sevilla

flamencoworkshopkids.jpg

Wil je zelf met de voetjes van de vloer als je op vakantie in Sevilla bent?

Ook dat kan! In haar kleine studio in het centrum van deze bruisende stad in Zuid-Spanje geeft de Nederlandstalige Flamenco danseres Maria la Serrana (die mede-eigenaresse is van Flamenco Esencia) Nederlandse Flamenco les. Aan beginners en aan gevorderden. En ook aan kinderen. 

Zij kan je kort de grondbeginselen van deze passievolle dans bijbrengen, maar kan je ook een week lang les geven...

Terug naar boven>>

Triana: de ontstaansplek van Flamenco muziek

Calle Jacinto in de Triana wijk van Sevilla

Triana is de oude zigeunerwijk van Sevilla, die ligt tussen de Guadalquivir rivier en de aftakking van de Guadalquivir. In deze wijk van Sevilla is de Flamenco muziek ontstaan. Het is dan ook de geboorteplek van veel bekende Flamenco sterren. En je vindt er veel tablaos waar vooral 's avonds Flamenco gedanst en gezongen wordt.

Bezoek in Sevilla's zigeunerwijk de Capilla de los Marineros (=kapel van de zeelieden), Iglesia de Santa Ana (beiden in calle Pureza) en het Inquisitie museum (in het voormalige San Jorge kasteel; toegang gratis). En eet tapas in de gezellige, autovrije Jacinto straat...

Wl je meer te weten komen over de geschiedenis van Flamenco muziek en de ontwikkeling van Flamenco in Sevilla? Dan kan de Nederlandstalige Flamenco danseres Maria la Serrana je meenemen door Triana. Én ze kan je na een Flamenco voorstelling in een authentieke tablas in Triana meenemen naar goede lokale tapas bars.

Terug naar boven>>

Sevilla's Flamenco museum

Kunst in Flamenco museum Sevilla

Tenslotte is Sevilla ook een Flamenco museum rijk: het Museo del Baile Flamenco. Het museum is gelegen in de Calle Manuel Rojas Marcos, een smal straatje tussen het Plaza de la Encarnación plein en het Alameda de Hercules plein. En is rond 2010 opgericht door Sevilla’s Flamenco danseres Cristina de Hoyos. 

In het museum kom je meer te weten over het ontstaan en de ontwikkeling van de Flamenco, plus de verschillende Flamencosoorten. Zelf vond ik het museum, waar ik anno februari 2020 een entree van maar liefst €10 betaalde, nogal tegenvallen. Onder andere omdat de uitleg erg summier was. En het enige interactieve wat ik in het museum kon vinden, was het drukken op knoppen om filmpjes te starten.

De dagelijkse Flamenco shows in het museum zijn echter wel de moeite waard!

Terug naar boven>>

De Feria de Abril van Sevilla

Pronken op de Feria de Abril in Sevilla

Wil je je helemaal onderdompelen in een blije en opgewekte Flamenco sfeer, kom dan naar de Feria de Abril van Sevilla! Dit feest wordt gezien als hét feest van Sevilla. En vindt ieder jaar ongeveer twee weken na Pasen plaats.  

Tijdens deze feestweek gaat iedereen prachtig gekleed. En wordt er veel Flamenco gedanst! Op straat en in de casetas (=huisjes) op het feestterrein.

Terug naar boven>>

Andere leuke activiteiten in Sevilla

Sfeervolle accommodaties in Sevilla