Koningin op blote voeten - over zigeuners in Spanje in de 18e eeuw

Toen ik het boek 'Koningin op blote voeten' in de winkel zag liggen, kom ik de verleiding niet weerstaan. Ik kocht het derde boek van Ildefonso Falcones meteen. En terwijl ik naar huis fietste, verheugde ik me er al op om 's avonds aan het boek te beginnen. Zou deze historische roman net zo goed zijn als 'De kathedraal van de Zee' en 'De hand van Fatima', de eerdere boeken van Falcones? Nu ik het boek uit heb, weet ik het antwoord: ongetwijfeld!

Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones wordt in 1958 in Sierra (in de buurt van Barcelona) geboren. Hij woont al vele jaren in Barcelona. Waar hij in het dagelijkse leven advocaat is. In zijn vrije tijd schrijft hij historische romans. 

In 2006 verschijnt zijn debuutroman De kathedraal van de zee, die meteen wereldwijd een bestseller wordt. In 2010 komt vervolgens het hier genoemde boek De hand van Fatima uit, dat in 2014 gevolgd wordt door Koningin op blote voeten. En in 2017 door het boek De erfgenamen.

De boeken van Ildefonso Falcones zijn stuk voor stuk meesterwerken, die een stukje Spaanse geschiedenis weer tot leven brengen.

Koningin op blote voeten

De historische roman "Koningin op blote voeten" speelt zich af in de achttiende eeuw in Spanje. En heeft twee hoofdpersonages: het zigeunermeisje Milagros Vega en Caridad, een negerin die bij aankomst in Spanje belandt bij de zigeunerfamilie Vega in Triana, de zigeunerwijk van Sevilla.

Vanaf het eerste moment zijn beide meiden onafscheidelijk. Totdat zij op een dag op een ruwe manier van elkaar worden gescheiden, als op bevel van de koning door heel Spanje zigeuners massaal opgepakt worden.

Zonder het van elkaar te weten, vechten beide vrouwen in Madrid voor hun eigen leven. Vier jaar later, op het moment dat ik denk dat het helemaal afgelopen is met Milagros en niemand elkaar meer gaat zien, brengt het lot beide vrouwen weer bij elkaar.

Leven zigeuners in 18e eeuws Spanje

In het spannende en meeslepende boek 'Koningin op Blote voeten' proef je de trots en drang naar vrijheid en onafhankelijkheid van zigeuners. De passie waarmee ze dansen en hun klaagliederen zingen. En de immense pijn die veel zigeuners lijden tijdens het gevecht om te overleven.

Ook al is de historische roman geen waargebeurd verhaal, het boek is wél gebaseerd op talrijke historische gebeurtenissen en feiten. Waardoor je een levendig en reëel beeld van het leven in Spanje in de achttiende eeuw krijgt.

Voorbereiding vakantie Sevilla en Madrid

Ga je binnenkort op vakantie naar Sevilla of Madrid? Dan kan ik van harte aanbevelen om 'De koningin op blote voeten' te lezen als voorbereiding op de vakantie. 

Lees in dat geval ook even wat je kunt zien en doen in Madrid en wat je kunt zien en doen in Sevilla.

Maar ook als je van historische romans houdt en graag meer wilt weten over het leven van zigeuners in het achttiende eeuwse Spanje, is het derde boek van Ildefonso Falcones een absolute aanrader.

Koningin op blote voeten lezen

Je kunt de historische roman 'Koningin op blote voeten' bestellen via Bol.com. En hierbij kiezen uit een paperback of e-book.