Winter in Madrid – meeslepende historische roman over Spanje in WOII

Ik moet nog even bijkomen van het boek ‘Winter in Madrid’ van de Engelse historicus en romanschrijver C.J. Sansom.

Een historische thriller en roman ineen. Die vertelt over het dagelijkse leven, de politieke strijd en de Britse invloed in Spanje in de jaren na de Spaanse burgeroorlog. Toen Spanje in puin lag en het spannend was of Spanje in de Tweede Wereldoorlog partij voor Duitsland zou kiezen of niet.

Indrukwekkend zoals Sansom historische feiten om weet te zetten in een meeslepend verhaal!

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

‘Winter in Madrid’ in het kort

In het najaar van 1940 wordt de Engelse oorlogsveteraan en docent Spaans Harry Brett door de Britse geheime dienst naar Madrid gestuurd om zijn voormalige vriend Sandy Forsyth te bespioneren. Die ervan verdacht wordt contacten te onderhouden met de Spaanse falangisten. 

Harry komt terecht in een door de Spaanse burgeroorlog verwoest en corrupt Madrid. Waarin de bevolking honger lijdt. Terwijl de nazi's oprukken in Europa en Hitler Franco probeert over te halen om met Duitsland te vechten in de Tweede Wereldoorlog. En Engeland dit uit alle macht probeert te voorkomen.

In Madrid ontmoet Harry nog een andere bekende, die in het geheim op zoek is naar een gemeenschappelijke vriend van Harry en haar. Een Britse soldaat die vocht voor de Spaanse communisten en die in 1937 vermist is geraakt. 

Historische achtergrond

In 1931 doet koning Alfonso XIII afstand van de Spaanse troon en wordt de Republiek uitgeroepen. De ene na de andere regering volgt elkaar nu op. Totdat er in 1936 een radicaal linkse coalitie wordt gekozen.

Het gewone volk neemt de touwtjes nu in eigen handen. Het bezet landgoederen en neemt lokale instellingen over. Hier zijn de conservatieve partijen het niet mee eens. Zij plegen een militaire coup, die het begin is van de bloedige Spaanse Burgeroorlog.

Uiteindelijk winnen de conservatieve nationalisten in 1939. Met steun van Mussolini en Hitler. En wordt een dictatuur uitgeroepen onder leiding van Franco. Spanje is dan grotendeels verwoest, ontzettend veel mensen zijn omgekomen en vermoord en de bevolking is straatarm en lijdt honger.

Ondanks de steun die de conservatieve nationalisten tijdens de Burgeroorlog van Mussolini en Hitler hebben gekregen, is Spanje nog steeds neutraal en heeft het in de Tweede Wereldoorlog nog niet officieel partij voor Duitsland gekozen. 

De Engelse conservatieve regering doet er achter de schermen alles aan om te verhinderen dat Spanje met Duitsland mee gaat vechten. 

Goede weergave van Spanje in 1940-'41

In het boek ‘Winter in Madrid’ worden het ellendige leven van de Spaanse bevolking, de politieke verdeeldheid en de heimelijke Engelse bemoeienis in de jaren volgend op de Spaanse Burgeroorlog in beeld gebracht. Door een complexe historische werkelijkheid in romanvorm te gieten. 

Ik vind ‘Winter in Madrid’ een meeslepende en aangrijpende historische roman. Die het leven in Spanje in 1940-1941 op een realistische manier in beeld brengt. 

Een absolute aanrader voor als je er van houdt om via een historische roman meer te weten te komen over deze periode in Spanje.

‘Winter in Madrid’ zelf lezen?

Wil jij deze meeslepende historische roman van C.J. Sansom zelf lezen? Je kunt het boek ‘Winter in Madrid’ kopen via Bol.com. In paperback vorm of als ebook.

Bestel 'Winter in Madrid'

Andere boeken van C.J. Sansom

C.J. Sansom heeft nog meer spannende historische romans geschreven. O.a. de boeken ‘Het zwarte vuur’, ‘Advocaat van kwade zaken’ en ‘Wraakengel’, die gaan over het leven in Engeland in de zestiende eeuw. Deze boeken zijn eveneens te koop via Bol.com.

Naar andere historische romans van C.J. Sansom

Meer interessante historische romans over Spanje
Nieuwe pagina's

 1. Een gezinsvakantie naar kindvriendelijk Menorca (Balearen)

  Jul 14, 21 07:37 AM

  Een kindervakantie Menorca staat voor baaien met witte zandstranden en ondiep hemelsblauw water, uitkijktoren en forten, hotels met waterparken en meer...

  Lees meer

 2. All-inclusive hotels op Ibiza (Balearen) om bij weg te dromen

  Jul 02, 21 03:55 AM

  Zoek je een all-inclusive hotel op Ibiza (Balearen) dat je alleen hoeft te verlaten om de prachtige omgeving te verkennen? Dit zijn mijn favorieten!

  Lees meer

 3. Verwen jezelf in een luxe hotel op Ibiza (Balearen)

  Jul 01, 21 11:08 AM

  Zoek je een luxe hotel op Ibiza (Balearen)? Lees welke hotels ik kan aanbevelen in het binnenland, aan de kust en in de hoofdstad van dit Spaanse eiland.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder