De hand van Fatima – boek over morisken in Spanje in 16e en 17e eeuw

Wat een meesterwerk is het boek “De hand van Fatima” van Ildefonso Falcones! Voor de derde keer brengt Falcones op voortreffelijke wijze een stukje Spaanse geschiedenis tot leven. 

Deze keer schrijft hij over het lot van de moren, die kort na de inname van Granada onderdrukt beginnen te worden en gedwongen worden religie, taal en cultuur op te geven, om uiteindelijk massaal Spanje uitgezet te worden. 

“De hand van Fatima” is een ijzersterke historische roman, die vanaf de eerste tot de laatste bladzijde spannend is.

Historische roman De hand van Fatima van Ildefonso Falcones

Achtergrond informatie

Het boek “De hand van Fatima” van Ildefonso Falcones vertelt het verhaal van morisken (=moren in Spanje die begin zestiende eeuw christen worden) in Spanje vanaf de verovering van Granada tot hun definitieve uitwijzing uit Spanje in 1609. 

Wanneer christenen in 1492 Granada, -en daarmee het laatste Moorse stukje in Spanje-, innemen, mogen de moren zich terugtrekken in de Alpujarras ten zuiden van Granada. Hun geloof, taal en gewoontes mogen ze dan nog behouden. 

Acht jaar later worden zij echter gedwongen om zich te bekeren tot het christendom en worden vele rechten van hun afgenomen. Als zij hiertegen in opstand komen, volgt een oorlog waarin door beide partijen extreme wreedheden worden begaan en vele mensen worden afgeslacht. 

Uiteindelijk verliezen de morisken en worden zij over Spanje verspreid of worden als slaaf verkocht. Vele duizenden morisken sterven tijdens deze massale exodus. 

Enkele morisken proberen de religies nader tot elkaar te brengen, andere morisken proberen nog een paar keer om in opstand te komen tegen de onderdrukking van de christenen.

Maar het mag allemaal niet baten. Want in 1609 worden de overgebleven morisken massaal Spanje uitgezet naar landen in Noord-Afrika. Hier worden zij als christenen gezien, waardoor velen bij aankomst vermoord of tot slaaf gemaakt worden.

Ildefonso Falcones

Ildefonso Falcones wordt in 1958 in Sierra (in de buurt van Barcelona) geboren. Hij woont al vele jaren in Barcelona. Waar hij in het dagelijkse leven advocaat is. In zijn vrije tijd schrijft hij historische romans. 

In 2006 verschijnt zijn debuutroman De kathedraal van de zee, die meteen wereldwijd een bestseller wordt. In 2010 komt vervolgens het hier genoemde boek De hand van Fatima uit, dat in 2014 gevolgd wordt door Koningin op blote voeten. En in 2017 verschijnt het boek De erfgenamen.

De boeken van Ildefonso Falcones zijn stuk voor stuk meesterwerken, die een stukje Spaanse geschiedenis weer tot leven brengen.

Het boek De hand van Fatima 

In de historische roman “De hand van Fatima” brengt Falcones de laatste tijd van de morisken in Spanje tot leven via het levensverhaal van Hernando. 

Hernando is de zoon van een morisken vrouw en een katholieke pastoor en groeit op in La Alpujarra. Noch door de morisken noch door de christenen wordt hij als een van de hunnen beschouwd.

Als jongen van 12 jaar vecht hij mee in de opstand in de Alpujarra en maakt gruwelijke dingen mee. Tijdens deze oorlog verliest hij zijn halfbroers en –zussen en leert hij zijn toekomstige vrouw Fatima kennen. 

Na de nederlaag wordt hij met het overgebleven deel van zijn familie gedeporteerd naar Cordoba. De rest van zijn leven maakt hij zich hard om beide religies dichter bij elkaar te brengen, ook al wordt hij door beide religies verstoten.

Amulet Hand van Fatima

Falcones tweede historische roman is vernoemd naar het symbool van de hand van Fatima (in het arabisch “hamsa” genoemd): een amulet in de vorm van een hand met vijf vingers, die volgens een aantal theorieën de vijf pilaren van de islam symboliseren: de geloofsgetuigenis, het vijf-maal-daagse gebed, de armenbelasting, het vasten en de pelgrimstocht naar Mekka (die iedere gelovige minstens een keer in zijn leven dient te maken).

Voorbereiding op vakantie Cordoba

Een deel van het boek De hand van Fatima speelt zich af in Cordoba. Ga je binnenkort op vakantie naar Cordoba? Dan zul je zien dat je deze stad in Zuid Spanje nog intenser zult beleven als je dit boek van Falcones gelezen hebt. 

Helemaal af zou natuurlijk een bezoek aan de Alpujarras in de provincie Granada zijn tijdens je vakantie in Zuid Spanje...

De hand van Fatima lezen?

Wil je deze historische roman van Ildefonso Falcones ook lezen? Via Bol.com kun je het e-book van De Hand van Fatima bestellen. Of je kunt een paperback uitgave van het boek bestellen.


Andere interessante boeken