De Alpujarras – fascinerend berggebied bij Sierra Nevada in Andalusië

Een van mijn favoriete gebieden in Andalusië is de Alpujarras. Een berggebied aan de zuidflank van de Sierra Nevada met idyllische witte bergdorpen. In dit gebied in Zuid Spanje hebben de laatste Moorse bezetters zich in 1492 teruggetrokken toen ze Granada verlieten. Het is een gebied met geschiedenis. Waarin je kunt genieten van rust en natuur. Een ideale bestemming voor een actieve vakantie, ontspanvakantie, cultuurvakantie én culinaire vakantie…

Capileira en Pampaneira in berggebied de Alpujarras in Andalusië

Vanaf 27 oktober mogen Nederlanders weer op vakantie naar de Canarische eilanden (naar de rest van Spanje worden alleen noodzakelijke reizen aangeraden)! Aan Belgen wordt een positief reisadvies gegeven voor La Palma en extra waakzaamheid voor de andere Canarische eilanden. Lees meer>>

Op deze pagina vertel ik meer over dit ongerepte berggebied in Zuid Spanje. En geef ik tips over:

Ongerept berggebied zuid van Sierra Nevada

Het prachtige berggebied de Alpujarras is gelegen tussen de Sierra Nevada en de Middellandse Zee, in de provincies Granada en Almería. En bestaat uit indrukwekkende bergen, vruchtbare dalen en idyllische witte bergdorpen. Het is een rustig gebied met weinig inwoners, waar de drukte van de moderne tijd nog niet is doorgedrongen. En waar de lucht nog heerlijk schoon is. Hier proef je het échte Spaanse plattelandsleven en kom je tot rust!

Idyllische witte bergdorpen

In dit fantastische berggebied in Andalusië liggen schattige witte bergdorpjes (in het Spaans: pueblos blancos) verstopt. O.a. Capileira en Pampaneira, mijn twee favorieten. 

De witgekalkte huizen zijn er tegen steile hellingen aangebouwd. En worden met elkaar verbonden door smalle en kronkelige straatjes. 

In Pampaneira kun je verder nog de oude gemeenschappelijke wasplaats zien, waar de vrouwen uit het dorp vroeger de was deden. 

Zo mooi om te zien dat de tijd stil lijkt te hebben gestaan in deze pittoreske dorpjes in Zuid Spanje! En van dichtbij mee te kunnen maken hoe mensen op het Spaanse platteland leven! Zonder haast en met altijd tijd voor een praatje.

TIP! Net buiten de Alpujarras ligt het dorpje Velez de Benaudalla; een wit bergdorp waar niemand van gehoord heeft, maar dat ook de moeite waard is.

Órgiva – hoofdstad van de Alpujarras

Órgiva wordt ook wel de hoofdstad van de Alpujarras genoemd. En is gelegen in een dag van de Alpujarras. Het plaatsje trekt alternatievelingen uit de hele wereld aan en is een smeltkroes van vele nationaliteiten geworden.

Vlakbij Órgiva ligt het boeddhistische centrum O-Sel-Ling (d.w.z. Plaats van Helder Licht), dat door de Dalai Lama in eigen persoon geopend is. En dat zelfs de mogelijke opvolger van de huidige Dalai Lama heeft voortgebracht: het Spaanse jongetje O-Sel-Ling. Dat op vijfjarige leeftijd erkend is als reïncarnatie van een Tibetaanse geestelijk leider. En vervolgens naar India gebracht is voor een speciale opvoeding in een lama klooster.

Trevélez en zijn hamdrogerijen

Een ander bergdorp in de Alpujarras in de provincie Granada is Trevélez. Het hoogstgelegen dorp in de Alpujarras. En zelfs een van de hoogstgelegen dorpen in heel Spanje. Door zijn hoge ligging is het er een groot deel van het jaar koel. En doordat er maar weinig mensen wonen, is de lucht er bovendien super schoon. 

Hierdoor is Trevélez de perfecte plek om Spaanse ham (in het Spaans: jamón) te drogen! Het halve dorp bestaat dan ook uit hamdrogerijen (in het Spaans: secaderos), die afgewisseld worden met souvenirwinkels en restaurants. Je kunt in Trevélez niet alleen overheerlijke hammen proeven, maar in een aantal hamdrogerijen in Trevélez kun je ook een kijkje achter de schermen nemen.

Wil je meer weten over de hamdrogerijen van Trevélez, lees dan verder op de aparte pagina die ik over Trevélez en zijn hamdrogerijen heb geschreven.

Wijn uit de Alpujarras

En wist je dat de Alpujarras ook uitstekende wijn produceert? En wel in het zuidelijke deel van de Alpujarras, dat het dichtste bij de Middellandse Zee ligt.

De wijnen in de Alpujarras komen van kleine wijngaarden, die vaak op steile hellingen liggen. Waardoor alles er nog handmatig en vaak met behulp van ezels gebeurt. Zowel het plukken van de druiven als het ploegen.

Wil je meer over wijnen uit de Alpujarras weten en wijnen proeven? Bezoek dan het moderne en interactieve wijnmuseum Alpujárride. Dat eveneens een wijngaard (=bodega) is én een uitstekend restaurant (met speelzaal voor kinderen) heeft. Bovendien zijn er vanuit het restaurant/wijnmuseum verschillende korte en langere wandel- en fietsroutes uitgezet.

Op een aparte pagina lees je meer over dit modern en interactief wijnmuseum en restaurant in de Alpujarras.

Voor natuurliefhebbers en rustzoekers

Hou je van rust, bergen en natuur, dan moet je zeker eens op vakantie naar de Alpujarras gaan! Ik kan dit gebied warm aanbevelen voor een actieve vakantie, ontspanvakantie én cultuurvakantie in Spanje. Waarbij je kunt proeven van heerlijke hammen en wijnen. 

In de zomer zijn de temperaturen in de Alpujarras door de hogere ligging niet extreem hoog. En ook in de winter schijnt de zon er bijna de hele tijd en is het er heerlijk vertoeven. Ik kan een vakantie in de Alpujarras dus het hele jaar door aanraden. 

Bereikbaarheid Alpujarras

Om vanuit Granada de Alpujarras te bereiken, neemt je de A-44 in zuidelijke richting, richting Motril. Bij Béznar (km164) verlaat je de snelweg en neem je de A-348 richting Lanjarón (een plaatsje dat bekend staat om zijn bronwater en dat tevens een kuuroord/balneario herbergt). Dat de toegangspoort tot de Alpujarras is.

Om vanuit Almería de Alpujarras te bereiken, neem je de E-15 in westelijke richting, richting Málaga. Ná het dorp El Ejido neem je afslag 406 naar de AL-400. Na een tijdje gaat deze weg over in de A-358, de weg door de Alpujarras van Almería.

Georganiseerde vakanties naar de Alpujarras

Groepsreis en individuele rondreizen naar Alpujarras

De kleine Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel, die gevestigd is in Frigiliana (Málaga) biedt 2 individuele rondreizen en een kleinschalige groepsreis naar de Alpujarras en andere parels in Andalusië aan:

8-daagse groepswandelvakantie naar de Alpujarras

Hou je van wandelen? SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse groepswandelvakantie naar de Alpujarras in Andalusië (Zuid Spanje). Waarbij je in een kleine groep het berggebied ten zuiden van de Sierra Nevada verkent. En onder andere de witte bergdorpen Capileira en Trevélez bezoekt. Plus de stad Granada (1 dag).

Paardrijvakanties in de Alpujarras

Via de kleine reisorganisatie Paardrijvakanties in Spanje van de Nederlandse Marion kun je verschillende meerdaagse trektochten door het ongerepte berggebied de Alpujarras maken. En zelfs combineren met het woestijngebied in de provincie Almería! De trektocht is met een Spaans-Engelssprekende gids. Maar Marion is de hele tijd bereikbaar. Vraag Marion naar de mogelijkheden.  

Sfeervolle accommodaties in de Alpujarras
Nieuwe pagina's

 1. Rust, comfort en zwembad in vakantiehuis van La Casita (Andalusië)

  Oct 23, 20 09:07 AM

  Een rustige vakantie in Andalusië? Kik dan eens naar de landelijke vakantiehuizen met zwembad van La Casita op 30-60min rijden van de Costa del Sol stranden.

  Lees meer

 2. Een fietsvakantie naar fietsparadijs Mallorca (Balearen)

  Oct 20, 20 07:40 AM

  Het Spaanse eiland Mallorca is een echt fietsparadijs! Lees meer over mooie fietsgebieden, fietsroutes en georganiseerde fietsreizen op dit Spaanse eiland!

  Lees meer

 3. Marion Hoogwegt: nuchtere Hollandse met Spaans hart

  Oct 19, 20 08:03 AM

  De avontuurlijke Marion Hoogwegt woont sinds 1989 in Spanje en schrijft meeslepende verhalen over zichzelf en haar geliefde Spanje. Lees meer over haar boeken.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder