De hamdrogerijen van Trevélez in de Alpujarras (Andalusië) 

Ken jij Trevélez, een bergdorpje in de Alpujarras in de provincie Granada, dat bekend staat om zijn hamdrogerijen? Een absolute aanrader voor als je op vakantie in Andalusië bent! Zeker als je meer te weten wilt komen over Spanje ’s beroemde hammen… 

Een van de hamdrogerijen van Trevélez in de Alpujarras (Andalusië)

Hooggelegen bergdorpje in de Alpujarras

Wit bergdorp Trevélez in de Alpujarras

Trevélez is een klein wit bergdorpje in Andalusië, dat gelegen is in het geïsoleerde en authentieke berggebied de Alpujarras in de provincie Granada, aan de voet van de Sierra Nevada. En dat met een hoogte van 1476 meter tot een van de hoogstgelegen dorpjes in Spanje behoort.

Veel mensen wonen er niet, waardoor de lucht er heerlijk schoon is. En bovendien is het er het grootste deel van het jaar niet te warm en staat er een fris bergwindje. Wat ideale omstandigheden zijn om hammen te drogen!

Hamdrogerijen van Trevélez

In Trevélez bevinden zich talrijke hamdrogerijen, waarin de ham een groot deel van het jaar op natuurlijke wijze wordt gedroogd

En dat gebeurt er in dit bergdorpje in de Alpujarras op grote schaal! Want een groot deel van het jaar is het er koud genoeg om hammen op een natuurlijke manier te drogen. Sinds de negentiende eeuw staat Trevélez dan ook al bekend voor zijn hamdrogerijen (in het Spaans: secaderos). 

Vanuit Murcia, Zaragoza en Catalonië worden de verse hambenen geïmporteerd. En vervolgens worden ze in een van de vele hamdrogerijen van Trevélez ingezouten en te drogen gehangen. Waarbij de ramen en luiken van de hamdrogerijen overdag gesloten zijn, maar ’s nachts openstaan om de koude lucht binnen te laten.

Een kijkje achter de schermen

Hammen in een hamdrogerij van Trevélez

Wat ik bovendien zo leuk vind aan Trevélez is, dat je bij een aantal van deze hamdrogerijen een kijkje achter de schermen mag nemen. Met eigen ogen kun je zien hoe de hammen er in grote getalen te drogen hangen. En bovendien krijg je uitleg over het hamdroogproces en de soorten ‘jamones de Trevélez’ (=hammen van Trevélez). En kun je er uiteraard hammen proeven.

Zo kun je bijvoorbeeld hamdrogerij Vallejo bezoeken, de oudste hamdrogerij van de Alpujarras. 
http://www.visitas-secaderos-jamones-trevelez.comZelf hebben wij hamdrogerij Cano González van de familie González bezocht. http://www.jamonescanogonzalez.com/en/Een hamdrogerij waar 12.000 hammen per keer gedroogd kunnen worden. En waar jaarlijks rond de 35.000 hammen gedroogd worden. Goed Engels spraken de mensen er niet. Maar het hamdroogproces werd in een Engelstalige film uitgelegd. En vervolgens mochten we de hammen zien, proeven en kopen. Jammie! O ja, het is wel belangrijk dat je van tevoren via mail of telefoon een rondleiding door de hamdrogerij boekt (+34 958 858 632 info@jamonescanogonzalez.com).

Fiets- en wandelvakantie Trevélez

Restaurant bij wijnmuseum Alpujárride

Het witte bergdorp Trevélez is overigens ook een prachtige bestemming voor een fiets- en wandelvakantie in de Alpujarras in Andalusië!

Je kunt wandelen in de directe omgeving van Trevélez. Maar het hamdorpje ligt ook op de GR-7 wandelroute. Een wandelroute van in totaal 3300km. Die begint in de Vogezen in Frankrijk. En via Andorra langs de oostkant van Spanje doorloopt tot Tarifa in Zuid Spanje.

TIP! SNP Natuurreizen organiseert een 8-daagse groepswandelvakantie naar de Alpujarras. Waarbij je in een kleine groep het berggebied ten zuiden van de Sierra Nevada en zijn pittoreske witte bergdorpen verkent. 

Feesten in Trevélez

Als je het leuk vindt om een typisch Spaans feest mee te maken, kom dan op 13 en 14 juni naar Trevélez!

Dan worden namelijk de jaarlijkse Feesten van Trevélez gehouden. Waarin onder andere de strijd tussen de Moren en de Christenen wordt herdacht. Omdat deze belangrijk is geweest in de geschiedenis van Trevélez.

De Alpujarras werden immers het tijdelijke woongebied van de Moren toen ze in 1492 Granada dienden te verlaten. Totdat ze Spanje helemaal dienden te verlaten (of zich bekeerden tot het christendom).

Ook interessant

Georganiseerde vakanties naar de Alpujarras

Rondreizen Alpujarras

De Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel, die gevestigd is in Frigiliana (Málaga) en die individuele en groepsreizen met auto of openbaar vervoer door Andalusië, Midden-Spanje en meer organiseert, biedt twee individuele rondreizen plus een kleinschalige groepsreis aan naar de Alpujarras en andere parels in Andalusië, te weten:

Wandelvakantie Alpujarras

Hou je van wandelen? Kijk dan eens naar de wandelreizen van SNP Natuurreizen naar de Alpujarras.

SNP organiseert een individuele wandelvakantie van 7 dagen plus een 8-daagse groepswandelvakantie naar het ongerepte berggebied in in Andalusië (Zuid-Spanje).

Je maakt prachtige wandelingen door de natuur van het berggebied ten zuiden van de Sierra Nevada en bezoekt onder andere de witte bergdorpen Capileira en Trevélez plus de stad Granada (1 dag).

Paardrijvakantie Alpujarras

Via de kleine reisorganisatie Paardrijvakanties in Spanje van de Nederlandse Marion kun je verschillende meerdaagse trektochten door het ongerepte natuurgebied maken.

Je kunt je paardrijvakantie in de Alpujarras zelfs combineren met het woestijngebied in de provincie Almería!

Tijdens de trektocht word je vergezeld door een ervaren Spaans-Engelssprekende gids. Maar Marion staat vóór, tijdens én na de reis klaar om je bij te staan.

Vraag Marion naar de mogelijkheden.  

Sfeervolle accommodaties in de Alpujarras