Alpujárride – interactief wijnmuseum in de Alpujarras (Andalusië)

Ken jij Alpujárride, het moderne en interactieve wijnmuseum in de Alpujarras van Granada? Wij zijn er geweest tijdens onze vakantie in dit ongerepte berggebied in Zuid Spanje. En waren diep onder de indruk! Van de ligging, het museum, de wijn en het bijbehorende restaurant. Wat een ervaring! En zelfs onze kinderen hebben zich geamuseerd in het museum en het restaurant. Nieuwsgierig geworden? Ik vertel je graag meer over deze parel in Andalusië.

Alpujárride - wijngoed, restaurant en wijnmuseum in de Alpujarras

Prachtig gelegen wijnmuseum

Uitzicht op de Sierra Nevada vanuit wijnmuseum Alpujárride

Wijnmuseum Alpujarride is gelegen op een werkelijk fantastische plek in de Alpujarras. Het wijnmuseum bevindt zich namelijk op de top van een berg, aan het einde van een smal grindpad. Op een hoogte van bijna 1400 meter. En kijkt aan de ene kant uit op de Sierra Nevada. En aan de andere kant op de Middellandse Zee.

Modern en interactief wijnmuseum

Modern en kindvriendelijk wijnmuseum in de Alpujarras in Andalusië

Maar niet alleen de ligging van dit moderne en interactieve wijnmuseum in de Alpujarras vind ik fantastisch. Door de actieve benadering is het museum zelfs voor kinderen leerzaam en leuk. 

Zo is er een kaart van de verschillende wijngebieden in de Alpujarras. Die informatie over de verschillende wijngebieden geeft al naar gelang je op een wijngebied gaat staan.

En er is een gang, waarin je op een scherm steeds een nieuwe fase ziet van de groei van de wijnranken ziet naarmate je verder naar voren loopt.

En verder is er een wijncilinder waarin je het gistingsproces van wijn kunt zien. Plus er is een ruik- en een voeltafel. Onze meiden vonden het geweldig!

Wijngoed Nestares

Uitzicht op zee vanuit wijnmuseum Alpujárride

Het interactieve wijnmuseum in de Alpujarras wordt gerund door de familie Nestares Rincón. En hoort bij het wijngoed van de familie Nestares. 

Dit wijngoed van de familie Nestares bestaat al meer dan 100 jaar. En is een van de vele bodegas in de Alpujarras. Toen achterkleinzoon Ignacio het familiebedrijf in 2004 heeft overgenomen, heeft hij het wijnmuseum gebouwd om zo zijn liefde voor wijn en de Alpujarras met anderen te kunnen delen.

Tegelijkertijd heeft hij het wijngoed gemoderniseerd. Door nieuwe wijnranken te planten die hogere en stabielere kwaliteit garanderen. En door moderne installaties te gebruiken voor de wijnproductie.

Het resultaat: twee verrassende rode wijnen: de wat frissere IN 1.0 wijn, die nooit in een wijnvat heeft gezeten. En de zoetere en krachtigere IN 3.0 wijn, die wél in een wijnvat heeft gelegen.

Restaurant bij wijnmuseum

Restaurant bij wijnmuseum Alpujárride

Daarnaast heeft familie Nestares het wijngoed uitgebreid met een restaurant. Waarin traditionele streekgerechten uit de Alpujarra in een modern jasje geserveerd worden. Door  kleinere, minder vette en bovendien prachtig opgemaakte porties te serveren.

Je kunt een bezoek aan het interactief wijnmuseum in de Alpujarras dus afsluiten met een heerlijke lunch in het bijbehorende restaurant! Ook als je met kleine kinderen op vakantie bent. Want het restaurant heeft ook een grote speelruimte.

Wandel-/en fietsroutes rond wijnmuseum

Wandelen en fietsen vanuit wijnmuseum Alpujárride

Of je kunt je bezoek aan het moderne wijnmuseum in Andalusië combineren met een wandel- of fietstocht door de omgeving. Want om bezoekers van het wijnmuseum Alpurárride de wijnvelden en rest van de omliggende omgeving te laten ontdekken, heeft de familie Nestares verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet. Die één tot drie uur duren. 

TIP! Je vindt de wandel- en fietsroutes rond het wijnmuseum in de Alpujarras ook op Wikiloc  (onder de naam van de gebruiker: Alpujárride).

Druiven plukken bij Alpujárride

En lijkt het je wat om een keer mee te helpen met druiven plukken? Ook dat kan bij dit wijnmuseum in de Alpujarras!

In september of oktober kun je er zelf druiven komen plukken en stampen. Om zo je eigen druivensap (=mosto) te maken.

Wil je meer weten over druiven plukken bij Alpujárride? Schrijf dan een mail naar familie Nestares.

Ligging wijnmuseum Alpujarras

De onverharde weg naar wijnmuseum Alpujárride in Zuid Spanje

Dit interactieve wijnmuseum in Andalusië ligt op 70 minuten rijden van de stad Granada, 75 minuten rijden van Nerja (in de provincie Málaga) en 1,5 uur rijden van Roquetas de Mar (in de provincie Almería).

En bevindt zich buiten het plaatsje Torvizcón. Aan de carretera del Haza del Lino a Cádiar (GR-5204), bij kilometer 4.1. Aan het einde van een onverhard bergpad.

Je hoeft niet bang te zijn dat je de onverharde weg niet vindt, want er staat een bord naar wijncentrum Alpujárride bij de afslag.

Ook interessant

Georganiseerde vakanties naar de Alpujarras

Rondreizen Alpujarras

De Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel, die gevestigd is in Frigiliana (Málaga) en die individuele en groepsreizen met auto of openbaar vervoer door Andalusië, Midden-Spanje en meer organiseert, biedt twee individuele rondreizen plus een kleinschalige groepsreis aan naar de Alpujarras en andere parels in Andalusië, te weten:

Wandelvakantie Alpujarras

Hou je van wandelen? Kijk dan eens naar de wandelreizen van SNP Natuurreizen naar de Alpujarras.

SNP organiseert een individuele wandelvakantie van 7 dagen plus een 8-daagse groepswandelvakantie naar het ongerepte berggebied in in Andalusië (Zuid-Spanje).

Je maakt prachtige wandelingen door de natuur van het berggebied ten zuiden van de Sierra Nevada en bezoekt onder andere de witte bergdorpen Capileira en Trevélez plus de stad Granada (1 dag).

Paardrijvakantie Alpujarras

Via de kleine reisorganisatie Paardrijvakanties in Spanje van de Nederlandse Marion kun je verschillende meerdaagse trektochten door het ongerepte natuurgebied maken.

Je kunt je paardrijvakantie in de Alpujarras zelfs combineren met het woestijngebied in de provincie Almería!

Tijdens de trektocht word je vergezeld door een ervaren Spaans-Engelssprekende gids. Maar Marion staat vóór, tijdens én na de reis klaar om je bij te staan.

Vraag Marion naar de mogelijkheden.  

Sfeervolle accommodaties in de Alpujarras

Wat je ook niet mag missen in provincie Granada