Benalúa: bergdorp met grotwoningen in de Valles del Norte de Granada

Ik kende weliswaar de grotwoningen van Guadix in de provincie Granada, maar wist niet dat zich in de omgeving ervan nog veel meer grotwoningen bevinden! Hier kwam ik achter toen Niko van Tejeda Travel me vertelde over Benalúa: een typisch Andalusisch dorpje in de Valles del Norte de Granada, in het noorden van de provincie Granada.

Uitzicht vanaf Cuevas la Granja in Benalúa (Granada, Andalusië)

Aan de rand van dit kleine dorp liggen verschillende grotwoningen. Bovendien ligt Benalúa midden in het Geopark van Granada, een fascinerend gebied met vele ravijnen plus prehistorische schatten.

Wat een parel van een dorpje is dit!

Je proeft er niet alleen het echte plattelandsleven in Zuid-Spanje, maar kunt er bovendien bijzonder overnachten in grotwoningen, wandelen of fietsen en de prehistorie herbeleven in de omgeving van het dorp.

Lees hier wat je kunt zien en doen in Benalúa en omgeving en in welke grotwoningen in Benalúa je bijzonder kunt overnachten:

De grotwoningen van Benalúa

Klein vakantiepark Cuevas la Granja in Benalúa (Valles del Norte de Granada)

Het dorp Benalúa (vroeger Benalúa de Guadix) is een rustig wit bergdorpje dat ligt in een vallei tussen de Guadix en Fardes rivier, in het noorden van de provincie Granada, op 50 minuten rijden van de stad Granada.

Bijzonder aan dit onbekende dorp in het binnenland van Andalusië is, dat er aan de rand van het dorp eeuwenoude grotwoningen liggen. Net als in Guadix plus andere plaatsen in de omgeving van het dorp.

Verschillende grotwoningen in Benalúa zijn tegenwoordig omgebouwd tot vakantiewoningen waar je eenvoudig maar bijzonder kunt overnachten.

Wandelen of fietsen in de omgeving van Benalúa

Geërodeerde rotsformaties in opgedroogde rivierbedding van Hoya de Guadix

Als je in Benalúa bent, ga dan ook wandelen of fietsen in de omgeving van het dorp of verken de omgeving per auto!

Want dit dorp in de Valles del Norte de Granada wordt omgeven door een prachtig karstlandschap. Waarin door erosie van water en wind eindeloze ravijnen in het berggebied zijn uitgesleten. En de kalkstenen rotsformaties mooie vormen aan hebben genomen.

Zo kun je vanuit Benalúa een prachtige wandeling van in totaal 13 kilometer naar grotten-dorp Guadix maken (wandelroute PR-155).

Prehistorische schatten in de omgeving van Benalúa

Prehistorische graven in het Megalitische park van Gorafe in de Valles del Norte de Granada

De fascinerende omgeving van Benalúa bevat bovendien talloze geologische en prehistorische schatten!

Je kunt er prachtig zien hoe het natuurlandschap in de Valles del Norte de Granada in de loop van miljoenen jaren is gevormd. En hoe het gebied al vele duizenden jaren bewoond is. Dit zou een van de gebieden zijn waarin mensen zich als eerste in Europa hebben gevestigd...

Ga bijvoorbeeld naar de Necrópolis Megalítica de Fonelas (= prehistorische begraafplaats van Fonelas) bij het plaatsje Fonelas en het bijbehorende informatiecentrum. Je kunt er duizenden fossielen van mensen én dieren bewonderen, die soms maar liefst 2 miljoen jaar oud zijn!

En in het Parque Megalítico de Gorafe (= Prehistorisch park van Gorafe) liggen meer dan 200 dolmen (=prehistorische graven)...

Beide plekken zijn op het moment van schrijven nog gratis te bezichtigen.

Slapen in een grotwoning in Benalúa

Lijkt het je wat om bijzonder te overnachten in een grotwoning in Benalúa, dan kan ik de volgende accommodaties aanbevelen:

Grotwoningen Cuevas la Granja

Casas Cuevas la Granja in Benalúa (Granada)

De verzorgde en kindvriendelijke grotwoningen Cuevas la Granja bevinden zich aan de buitenkant van het dorpje Benalúa.

De bijzondere vakantiehuizen in de Valles del Norte de Granada vormen samen een klein vakantiepark met gezamenlijk restaurant, speeltuin en zwembad.

Grotwoningen Cuevas la Chumbera

Andere mooie grotwoningen in Benalúa vind ik de Cuevas la Chumbera, die wat verder buiten het dorp liggen.

Ook deze bijzondere overnachtingen voor respectievelijk 2, 4 en 6 personen in het noorden van de provincie Granada beschikken over een gemeenschappelijk zwembad. Bovendien zijn honden er toegestaan.

Er liggen nog veel meer prachtige grotwoningen waarin je bijzonder kunt overnachten in de Valles del Norte de Granada! Mijn favorieten heb ik verzameld op de pagina over grotwoningen in Granada:

Rondreis op maat naar Benalúa en Geopark Granada

Niko van Tejeda Travel bij El Torcal in Andalusië

Wil je Benalúa en de Valles del Norte de Granada / het Geopark van Granada graag met een Nederlandse gids leren kennen?

Of wil je graag een rondreis op maat uitgestippeld krijgen door dit fascinerende en onbekende gebied in het binnenland van Andalusië?

Neem dan contact op met Tejeda Travel.

Op een aparte pagina vertel ik meer over de kleine Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel plus diens aanbod van Spanje vakanties.

Wat je ook niet mag missen in provincie Granada

Terug naar boven>>