De grotwoningen van Benalúa in het hart van Andalusië

Ik heb al vaak horen praten over de grotwoningen van Guadix in de provincie Granada. Ik wist echter niet dat zich in de omgeving van Granada nog meer grotwoningen bevinden.

Hier kwam ik achter, toen Niko van Tejeda Travel me vertelde over het dorpje Benalúa, op 50 minuten rijden van Granada: een typisch Andalusisch dorpje, dat aan de rand van het dorp grotwoningen herbergt.

En dat gelegen is in een van de valleien van de Valles del Norte de Granada. Een ruw en bergachtig gebied met vele ravijnen. En met talrijke prehistorische schatten.

Uitzicht vanaf Cuevas la Granja in het witte dorpje Benalúa de Guadix in de provincie Granada (Andalusië, Zuid Spanje)

Er wordt momenteel ten strengste afgeraden om op vakantie naar Spanje te gaan. Dit geldt zowel voor het Spaanse vasteland, de Balearen en de Canarische eilanden. Lees meer>>

Ik heb uitgezocht wat je kunt zien en doen in Benalúa en omgeving. En waar je bijzonder kunt overnachten.

Grotwoningen

Het dorp Benalúa (vroeger Benalúa de Guadix) is een typisch dorpje in het binnenland van Andalusië. Dat gelegen is in een vallei tussen de Guadix en Fardes rivier, in de provincie Granada, op 50 minuten rijden van de Moorse stad Granada.

Het is een rustig wit bergdorpje, dat eeuwenoude grotwoningen herbergt. Net als het dichtbij gelegen Guadix. 

De grotwoningen Cuevas la Chumbera in Benalúa (Granada, Andalusië)
Het interieur van een van de grotwoningen van Cuevas la Chumbera in Benalúa
Slaapkamer in een van de grotwoningen van Cuevas la Chumbera in Benalúa

Deze bijzondere woningen bevinden zich aan de rand van het dorp. En zijn gedeeltelijk omgebouwd tot eenvoudige vakantiewoningen.

Wil je bijzonder overnachten in een typisch dorpje in Spanje, dan zijn de grotwoningen van Benalúa zeker de mooiste waard! Je vindt er geen luxe, maar wel authenticiteit.

Prachtige natuur

Het Andalusiche dorpje ligt bovendien in een van de valleien van de Valles del Norte de Granada. Een immens geopark van meer dan 1.400 km2, dat zich grofweg bevindt tussen de Sierras de Cazorla, Segura y las Villas Cazorla en de Sierra Nevada. 

Een ruw, bergachtig gebied met talrijke rivieren, opgedroogde rivieren en meren, ravijnen, hoogvlaktes en warmwaterbronnen. Dat zich in de loop van miljoenen jaren heeft gevormd. 

In de uitgedroogde rivieren en meren zie je bodemlagen van vele duizenden jaren oud. Die bovendien talloze resten bevatten van gewervelde dieren uit het paleontologische tijdperk. Een waar paradijs voor geologen dus. Dat niet voor niets op UNESCO’s Wereld erfgoed lijst van Geoparken staat.

Routes door Valles del Norte de Granada

Dit geologische paradijs in het binnenland van Andalusië is echter ook een fantastisch gebied om te wandelen en fietsen

Zo is er de wandelroute PR-155 van Benalúa naar Guadix (6,5km heen en 6.5km terug). En op ongeveer een uur rijden van Benalúa kun je prachtig wandelen door “Los Coloraos”, in de buurt van het plaatsje Villanueva de las Torres.

Wandelen door de Barranco del Caballo (deel van Los Coloraos) in de Valles del Norte de Granada (Zuid Spanje)

Maar natuurlijk kun je het gebied ook per auto verkennen.

TIP! Op Wikiloc vind je talrijke wandel-, fiets- en autoroutes door de Valles del Norte de Granada (downloaden door op “descargar” te klikken; als je op je telefoon de Wikiloc App installeert, kun je de routes zelfs direct op je telefoon downloaden). Bijvoorbeeld:

Fossielen van 2 miljoen jaar oud

Op ongeveer 20 minuten rijden in noordelijke richting van Benalúa ligt het informatiecentrum Estación Paleontológica Valle del Río Fardes. Bij het dorpje Fonales (rij naar Fonales en volg van hieruit de borden naar het informatiecentrum).

In dit informatiecentrum bevinden zich duizenden fossielen van maar liefst 2 miljoen jaar oud! In mijn ogen een absolute aanrader voor jong en oud als je op vakantie in de Valles del Norte de Granada bent. De entree is bovendien tot nu toe gratis.

Informatiecentrum Estación paleontológica Valle del río Fardes (Foto: Cuevas la Granja in Benalúa)

Meer dan 200 prehistorische graven

Op 25 minuten rijden in noordoostelijke richting van Benalúa ligt verder het Megalitico de Gorafe park met bijbehorend informatiecentrum: een gebied met meer dan 200 dolmen (=prehistorische graven)!

Een prachtig stukje geschiedenis, in een fantastische natuurlijke omgeving, dat je evenmin mag missen als je op vakantie in Benalúa in de Valles del Norte de Granada bent. En dat ook gratis te bezichtigen.

Prehistorische graven in het Megalitische park van Gorafe in de Valles del Norte de Granada

Vakantietips

Lijkt het je wat om bijzonder te overnachten in een grotwoning in het binnenland van Andalusië? De mooiste grotwoningen in Banalúa en omgeving heb ik hier voor je op een rijtje gezet.

En zou je graag hulp willen hebben bij het organiseren van een rondreis door de omgeving van Benalúa, dan kan ik de kleine Nederlandstalige reisorganisatie Tejeda Travel warm aanbevelen.

Grotwoningen in Benalúa

Grotwoningen Cuevas la Granja

Aan de buitenkant van het dorpje Benalúa in de provincie Granada (Andalusië) liggen de verzorgde en kindvriendelijke grotwoningen Cuevas la Granja. Deze bijzondere vakantiehuizen in Zuid Spanje vormen een klein vakantiepark en hebben samen een restaurant, speeltuin en zwembad.

Grotwoningen Cuevas la Chumbera

Andere mooie grotwoningen vind ik de Cuevas la Chumbera, die wat verder buiten Benalúa liggen. Ook deze bijzondere accommodaties in Zuid Spanje beschikken over een gemeenschappelijk zwembad. Bovendien mag je hier je hond meenemen. Er zijn grotten voor 2, 4 en 6 personen.

Grotwoningen in de buurt van Benalúa

Grotwoningen Cuevas Almagruz in Purullena

Een van mijn favoriete grotwoningen in Andalusië zijn de Cuevas Almagruz bij het plaatsje Prullena, op 5,5km van Benalúa. Deze 2- tot 5-persoons bijzondere slaapplekken in het binnenland van Andalusië zijn prachtig gelegen, beschikken over een heerlijk gemeenschappelijk zwembad en hebben vooral ook een smaakvolle inrichting.

Grotwoningen Cuevas el Torriblanco in Gorafe

Maar ook de grotwoningen van Cuevas el Torriblanco buiten Gorafe vind ik prachtig! De rustieke inrichting van deze grotten in de provincie Granada (Andalusië) is smaakvol en comfortabel. Het uitzicht vanuit deze landelijke vakantiehuizen met zwembad midden in de woestijn van Gorafe is bovendien spectaculair. Fantastisch voor een natuurvakantie in Zuid Spanje, ook met kinderen!

Grotwoningen Balcones de Piedad in Los Balcones

En dan zijn er nog de prachtige luxe grotwoningen Balcones de Piedad, die uitkijken op dorpje Los Balcones. Deze comfortabele en smaakvol ingerichte landelijke vakantiewoningen in Zuid Spanje hebben 1, 2 of 3 slaapkamers en een gezamenlijk zwembad. En worden omgeven door prachtige natuur. Een absolute topper als je houdt van rust en natuur.

Grotwoningen Cuevas del abuelo José bij El Bejarín

Een unieke grotervaring beleef je ook in de  Cuevas del Abuelo José bij dorpje El Bejarín, op 3,5km van Benalúa. In deze mooie en verzorgde grotten bevindt zich namelijk ook een prachtige hammam (=arabisch bad). Een landelijk vakantieparkje met zwembad, dat bestaat uit 9 grotten: 5 met 2 slaapkamers en 4 met 1 slaapkamer. Een absolute topper voor een bijzondere vakantie in Zuid Spanje.

Grotwoningen Cuevas al Jatib bij Baza

Helemaal stil wordt ik ook van de Cuevas al Jatib buiten Baza in de provincie Granada, op 50km van Benalúa. De bijzondere vakantiehuizen in dit kleine vakantiepark hebben een smaakvolle rustieke maar comfortabele inrichting. En delen bovendien een zwembad, speeltuin en hammam. Hier beleef je een onvergetelijke vakantie in Zuid Spanje, ook met kinderen!

6-persoons grotwoning Cuevalia in Graena

Of wat zeg je van de grot Cuevalía in het dorpje Graena (in de wijk Los Baños), op 45 minuten rijden van Granada? Het bijzondere 6-persoons vakantiehuis met Spa in Zuid Spanje ligt op 6,3 kilometer rijden van Benalúa, in een prachtige natuurlijke omgeving. En heet ook honden welkom. Hier geniet je van rust, natuur en authenticiteit.

Cuevas Blancas in Graena

Een paar honderd meter verderop liggen de 4 grotwoningen van Cuevas Blancas, eveneens in de Los Baños wijk van het dorpje Graena, op  50km van Granada. Deze ruime landelijke appartementen, die liggen op slechts 50 meter van de Spa van Graena, bieden plek aan 2, 4 of 6 personen. En zijn ideaal voor een wandelvakantie in Zuid Spanje.

4-persoons grotwoning Casa Cueva Lopera buiten Graena

4 kilometer buiten het dorpje Graena en 7km buiten Benalúa ligt de 4-persoons grot Casa Cueva Lopera. Het landelijke vakantiehuis in de provincie Granada in Zuid Spanje kijkt uit op de Sierra Nevada en straalt een en al authenticiteit uit. Geweldig voor een wandelvakantie in de Andalusische natuur!

4-persoons grotwoning Casa Cueva Almendro in Guadix

Of beleef een unieke grot ervaring in de grotwoning Casa Cueva Almendro, die zich bevindt in de grottenwijk (Barrio de las cuevas) van Guadix, op 6,5km van Benalúa en 50km van Granada. Het 4-persoons vakantiehuis in Andalusië heeft een mooie rustieke inrichting. En kijkt uit op de kathedraal en het kasteel van Guadix.

Grotwoningen Cuevas de María in Guadix

In de Barrio de las Cuevas van Guadix in de provincie Granada (Andalusië, Zuid Spanje)  liggen ook de Cuevas de María. Grotwoningen met 2 en met 3 slaapkamers. Die een rustieke, Spaanse inrichting hebben. En waar je hond ook welkom is.


Keer terug van Benalúa naar vakantie Granada
Keer terug naar Spanje voor JouNieuwe pagina's

 1. Leuke, spannende, interessante én lekkere activiteiten in Andalusië

  Jan 22, 21 09:13 AM

  Activiteiten in Andalusië voor een actieve vakantie, cultuurvakantie, culinaire vakantie en kindervakantie in de zuidelijkste regio van Spanje

  Lees meer

 2. Een kindervakantie in Andalusië met zon, zee en massa’s avontuur

  Jan 21, 21 03:36 AM

  Overweeg je een kindervakantie in Andalusië? Doe hier ideeën op over kinderpret aan zee, in de bergen, in pretparken, in een vakantiehuis met zwembad e.m.

  Lees meer

 3. Vakantie in Andalusië: Genieten van zon, natuur en cultuur

  Jan 18, 21 09:04 AM

  Op zoek naar onbekende parels voor je vakantie in Andalusië? Ga met me mee en ontdek idyllische dorpjes, bizarre rotsformaties of het enige woestijngebied in Europa.

  Lees meer