Benalúa: bergdorp met grotwoningen in de Valles del Norte de Granada

Ik kende de grotwoningen van Guadix in de provincie Granada, maar wist niet dat zich in de omgeving ervan nog veel meer grotwoningen bevinden! Hier kwam ik achter toen Niko van Tejeda Travel me vertelde over Benalúa: een typisch Andalusisch dorpje in het noorden van de provincie Granada, dat aan de rand van het dorp grotwoningen herbergt en dat bovendien ligt in een ruw en bergachtig gebied met vele ravijnen plus prehistorische schatten.

Uitzicht vanaf Cuevas la Granja in het witte dorpje Benalúa de Guadix in de provincie Granada (Andalusië, Zuid Spanje)

Wat een parel van een dorpje is dit! Je proeft er niet alleen het echte plattelandsleven in Zuid-Spanje, maar kunt er bovendien bijzonder overnachten in grotwoningen én wandelen of fietsen plus de prehistorie herbeleven in de omgeving van het dorp.

Lees hier wat je kunt zien en doen in Benalúa en omgeving en in welke grotwoningen in Benalúa je bijzonder kunt overnachten:

Zien en doen in Benalúa en omgeving

De grotwoningen van Benalúa

De grotwoningen Cuevas la Chumbera in Benalúa (Granada, Andalusië)

Het dorp Benalúa (vroeger Benalúa de Guadix) is een rustig wit bergdorpje dat ligt in een vallei tussen de Guadix en Fardes rivier, in het noorden van de provincie Granada, op 50 minuten rijden van de stad Granada.

Bijzonder aan dit onbekende dorp in het binnenland van Andalusië is, dat er aan de rand van het dorp eeuwenoude grotwoningen liggen. Net als in Guadix plus andere plaatsen in de omgeving van het dorp.

Verschillende grotwoningen in Benalúa zijn tegenwoordig omgebouwd tot vakantiewoningen waar je eenvoudig maar bijzonder kunt overnachten.

De Valles del Norte de Granada

Wandelen door de Barranco del Caballo (deel van Los Coloraos) in de Valles del Norte de Granada (Zuid-Spanje)

Als je in Benalúa bent, ga dan ook wandelen of fietsen in de omgeving van het dorp of verken de omgeving per auto!

Want Benalúa is gelegen in de Valles del Norte de Granada, een ruw en woestijnachtig gebied met berglandschappen, ravijnen, opgedroogde rivieren en uitgestrekte hoogvlaktes.

Zo kun je vanuit Benalúa een prachtige wandeling van in totaal 13 kilometer naar grotten-dorp Guadix maken (wandelroute PR-155).

En op ongeveer een uur rijden van Benalúa kun je prachtig wandelen door “Los Coloraos”, in de buurt van het plaatsje Villanueva de las Torres.

Tip: Op Wikiloc vind je talrijke wandel-, fiets- en autoroutes door de Valles del Norte de Granada. Bijvoorbeeld:

Prehistorische schatten in omgeving Benalúa

Prehistorische graven in het Megalitische park van Gorafe in de Valles del Norte de Granada

De fascinerende omgeving van Benalúa bevat bovendien talloze geologische en prehistorische schatten!

Je kunt er prachtig zien hoe het natuurlandschap in de Valles del Norte de Granada in de loop van miljoenen jaren is gevormd. En hoe het gebied al vele duizenden jaren bewoond is. Dit zou een van de gebieden zijn waarin mensen zich als eerste in Europa hebben gevestigd...

Bezoek bijvoorbeeld het informatiecentrum in Finales, waar je duizenden fossielen van maar liefst 2 miljoen jaar oud kunt bewonderen.

En ga ook zeker naar het Megalitico de Gorafe park met bijbehorend informatiecentrum als je op vakantie in de Valles del Norte de Granada bent. Hierin liggen meer dan 200 dolmen (=prehistorische graven)!

Beide plekken zijn op het moment van schrijven nog gratis te bezichtigen.

Slapen in een grotwoning in Benalúa

Lijkt het je wat om bijzonder te overnachten in een grotwoning in Benalúa, dan kan ik de volgende accommodaties aanbevelen:

Grotwoningen Cuevas la Granja

De verzorgde en kindvriendelijke grotwoningen Cuevas la Granja bevinden zich aan de buitenkant van het dorpje Benalúa.

De bijzondere vakantiehuizen in de Valles del Norte de Granada vormen samen een klein vakantiepark met gezamenlijk restaurant, speeltuin en zwembad.

Grotwoningen Cuevas la Chumbera

Andere mooie grotwoningen in Benalúa vind ik de Cuevas la Chumbera, die wat verder buiten het dorp liggen.

Ook deze bijzondere overnachtingen voor respectievelijk 2, 4 en 6 personen in het noorden van de provincie Granada beschikken over een gemeenschappelijk zwembad. Bovendien zijn honden er toegestaan.

In de omgeving van Benalúa zijn er echter nog veel meer prachtige grotwoningen waarin je bijzonder kunt overnachten! Mijn favorieten heb ik verzameld op de pagina over grotwoningen in Granada:

Georganiseerde vakantie Benalúa

Wil je Benalúa en de Valles del Norte de Granada graag met een Nederlandse gids leren kennen? Of wil je graag een rondreis op maat uitgestippeld krijgen door dit fascinerende en onbekende gebied in het binnenland van Andalusië? Neem dan contact op met Tejeda Travel.

Op een aparte pagina vertel ik meer over de kleine Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel plus diens aanbod van Spanje vakanties.

Wat je ook niet mag missen in provincie Granada