Valles Norte de Granada: het Geopark van Granada (Andalusië)

Heb jij wel eens van het Geopark van Granada gehoord?  Het uitgestrekte, dunbevolkte berggebied in het noorden van de provincie Granada staat sinds 2020 op UNESCO’s Werelderfgoedlijst vanwege zijn grote geologische waarde.

Geërodeerde rotsformaties in het Geopark van Granada

En sinds een paar jaar staat het bij mij hoog op de lijst van plekken in Spanje die ik met eigen ogen wil zien en beleven! Ik ben dus alvast op onderzoek uitgegaan en deel hier wat ik gevonden heb:

Waar ligt het Geopark van Granada?

Grottenwijk van Guadix (Geopark Granada)

Het Geopark van Granada (in het Spaans: Geoparque de Granada) bevindt zich in de zogenaamde Valles del Norte de Granada (=Valleien van het Noorden van Granada), die ook wel de Hoyas de Guadix y Baza genoemd worden: de Stroomgebieden van Guadix en Baza (al zijn het tegenwoordig veelal uitgedroogde rivierbeddingen).

Het uitgestrekte en dunbevolkte gebied bevindt zich helemaal in het noorden van de provincie Granada, in het oosten van Andalusië.

En bestaat uit de gemeenten Guadix, Gorafe, Baza en Huescar.

De laatste twee gemeenten liggen op de zogenaamde Altiplano de Granada (=Hoogvlakte van Granada): een hoogvlakte die ongeveer 1.000 meter boven de zeespiegel ligt).

Wat is er zo speciaal aan het Geopark van Granada?

Uitzicht op Badlands van Marchal (Geopark Granada)

Het Geopark van Granada is een woestijnachtig gebied met ravijnen, opgedroogde rivieren en ruwe berglandschappen in badlands en hoogvlakten. Dat omgeven wordt door bergketens als de Sierra Nevada. En waarin tijdloze dorpjes als Guadix of Benalúa en talloze grotten en prehistorische graven (=dolmen) liggen.

Het zou een van de gebieden in Europa zijn waarin mensen zich als eerste hebben gevestigd. Was het vroeger een gebied met veel rivieren die uitkwamen in een groot meer, nu regent het er bijna nooit meer.

Het gebied is grotendeels opgedroogd. En lijkt op plaatsen op een maanlandschap, met smalle puntige rotsformaties en eindeloze ravijnen. Wat het gevolg is van miljoenen jaren van erosie. Door deze erosie is ook enorme hoeveelheid aan prehistorische fossielen van mensen en dieren, gebruiksvoorwerpen en graven bloot komen te liggen. Die soms wel 2 miljoen jaar oud zijn.

Bovendien kun je er door de erosie prachtig zien hoe het natuurlandschap in de Valles del Norte de Granada zich in de loop van miljoenen jaren ontwikkeld heeft.

Vanwege deze onschatbare geologische en archeologische waarden is dit gebied in Zuid-Europa in 2020 dan ook opgenomen als een Geopark op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: het Geopark van Granada.

Mooie archeologische plekken in het Geopark van Granada

Prehistorisch graf in Geopark Granada

Ben je geïnteresseerd in de prehistorie? Dan kan ik je aanraden om in ieder geval de volgende plekken te bezoeken als je op vakantie in het Geopark van Granada bent:

 1. De Necrópolis Megalítica de Fonelas (= prehistorische begraafplaats van Fonelas) en het bijbehorende informatiecentrum bij Fonelas, met duizenden fossielen van prehistorische mensen en dieren;
 2. Het Parque Megalítico de Gorafe (= Prehistorisch park van Gorafe), waarin over een lengte 20 kilometer meer dan 200 dolmen verspreid liggen;
 3. De Necrópolis de Tutúgi (=Begraafplaats van Tutúgi) bij Galera: de begraafplaats van de Iberisch-Romeinse stad Tutúgi, die met zijn meer dan 100 graven behoort tot een van de grootste begraafplaatsen van het Iberisch schiereiland.
 4. Het archeologisch informatiecentrum van Baza, met vele resten van de Iberisch-Romeinse stad Basti.
 5. Het Centro de interpretación de las Cuevas in Guadix en Almagruz Troglodytic Habitat in Purullena; in beiden kom je meer te weten over de vele grotten die zich in het Geopark van Granada bevinden.

Mooie geologische plekken in het Geopark van Granada

Los Colorados woestijn in Geopark Granada

Op talrijke plekken in het Geopark van Granada kun je genieten van kale, surrealistische landschappen van smalle spitse bergformaties.

De Badlands van Marchal (ten westen van Guadix), de Badlands van Prullena (ten noordwesten van Guadix) en de Los Colorados woestijn of Woestijn van Gorafe (ten noorden van Gorafe) zijn drie zulke plekken.

Wil je het Geopark met de auto verkennen, dan kun je vanaf verschillende uitkijkpunten uitkijken over deze indrukwekkende gebieden. Op Wikiloc vind je een mooie autoroute van Guadix naar Gorafe door het Geopark van Granada.

*Uitzichtpunten in Geopark van Granada*

 • Vanaf Mirador el Fin del Mundo (=Einde van de Wereld Uitkijkpunt) heb je een prachtig uitzicht op de Badlands van Marchal,
 • Vanaf de Mirador Badlands de Prullena kijk je uit over de Badlands van Prullena;
 • Vanaf Mirador a los Coloraos kun je de Woestijn van Gorafe bewonderen;
 • Op de website van Geoparque de Granada kun je een gratis Engelstalige folder van uitkijkpunten in het Geopark van Granada downloaden ("Geopark Viewpoints").

Wandel- en fietsroutes door Geopark Granada

mtb_tour-guadix-granada-andalusie-800.png

Maar je kunt ook wandelen, fietsen of paardrijden door het Geopark van Granada! 

Er zijn verschillende routes door de Woestijn van Gorafe, de Badlands van Marchal en de Badlands van Prullena uitgestippeld.

Op Wikiloc vind je talrijke wandel-, fiets- en autoroutes door de Valles del Norte de Granada. Bijvoorbeeld een kindvriendelijke wandelroute van 12 kilometer en een wandelroute van 22 kilometer door woestijngebied Los Colorados.

Wil je meer over het prehistorisch verleden van de Valles del Norte de Granada te weten komen? Volg dan de zogenaamde Gran Senda de los Primeros Pobladores (=Grote Route van de Eerste Bewoners).

Dit is een uitdagende wandelroute van circa 150 kilometer langs onder meer de prehistorische begraafplaats van Fonelas en de vele prehistorische graven rond Gorafe.

Groepswandelreis Geopark van Granada en Sierra Nevada

Wandelen in het Geopark van Granada (Zuid-Spanje)

Lijkt het je wat om samen met een Nederlandse gids te gaan wandelen in het Geopark van Granada?

Dan kan ik de 8-daagse groepsreis "Wandelen door unieke landschappen in Andalusië" van Natuurlijk Reizen warm aanbevelen!

Je verkent de Valles del Norte de Granada samen met de Nederlandse landschapsfotograaf Peter Manschot. Waarbij je al wandelend kunt genieten van prachtig gevormde rotsformaties, diepe ravijnen, woestijn én grotwoningen.

En over grotwoningen gesproken: je overnacht ook in een grotwoning!

Bovendien ga je ook een dag wandelen in de Sierra Nevada. Dit is voor mij een van de meest bijzondere wandelreizen in Zuid-Spanje...

Let op! Hou er rekening mee dat de fietsroutes over de onverharde paden door de baddlands en woestijn MTB-routes zijn.

Wat kun je nog meer doen in het Geopark van Granada?

Grot-ervaringen in het Geopark van Granada

Spa in grotwoningen van Cuevas del Abuelo José (Geopark van Granada)

Ik zei het al kort: in het Geopark van Granada, en dan vooral rond Guadix, liggen enorm veel grotten waarin eeuwenlang mensen gewoond hebben. Een aantal van deze grotwoningen hebben tegenwoordig een andere bestemming gekregen:

 • En zijn een klein museum waarin de eigenaren van de grotten vol passie vertellen over het leven in een grot en de geschiedenis van het geopark. Zo is er bijvoorbeeld een klein museum in de Grotwoningen van Almagruz in Prullena en het Cueva museo de Guadix (=Grotmuseum van Guadix).
 • Andere grotwoningen worden tegenwoordig gebruikt als restaurant of wijnkelder.
 • En in sommige grotwoningen kun je nu heerlijk ontspannen in een spa. Dit kan bijvoorbeeld in de Spa van de Grotwoningen van al Jatib of de Spa van de Grotwoningen van Abuelo José.

Jeep safari's in het Geopark van Granada

Los Colorados woestijn in Geopark Granada

Daarnaast worden er diverse Jeepsafari’s in het Geoopark van Granada georganiseerd.

En dan vooral door de Los Colorados woestijn bij Gorafe.

Via de Nederlandstalige website van GetYourGuide kun je verschillende jeepsafari’s boeken.

Het voordeel hiervan vind ik niet alleen dat je makkelijk in het Nederlands kunt boeken, maar ook dat je de tour tot 24 uur voor vertrek nog gratis kunt annuleren.

Sterren kijken in het Geopark van Granada

Sterrenwacht in woestijn van Gorafe (Geopaark Granada)

Doordat de Valleien in het Noorden van Granada zo dunbevolkt zijn en de hemel er bijna altijd onbewolkt is, is het dit uitgestrekte berggebied in het oosten van Andalusië ‘s nachts één groot sterren paradijs.

Dus hou je van sterrenkijken?

Ga dan zeker een keer op vakantie naar het Geopark van Granada!

In de Los Coloraos woestijn bij Gorafe bevindt zich een sterrenwacht, die ook vershillende soorten sterrenkijk-activiteiten verzorgd.. 

Bijzonder overnachten in een grotwoning in Geopark Granada

Steeds meer grotwoningen in het Geopark van Granada doen tegenwoordig dienst als kleinschalige vakantieparken en vakantiehuizen waarin je bijzonder kunt overnachten. Dit zijn een paar van mijn favorieten:

Grotwoningen Cuevas el Torriblanco (Gorafe)

Privé zwembad in grotwoning van Cuevas Torriblanco in provincie Granada

Een van mijn favoriete grotwoningen in het Geopark van Granada zijn de grot-appartementen van Cuevas el Torriblanco bij Gorafe.

De rustieke inrichting van deze grotwoningen in Granada is smaakvol en comfortabel. En de ligging spectaculair.

Want vanaf dit kleine vakantiepark heb je een prachtig uitzicht op de woestijn van Gorafe met zijn bijzondere berglandschap! Waarin je overigens prachtige wandelingen, fietstochten en jeep tours kunt maken.

Bovendien heeft iedere vakantiewoning een klein privé zwembad

Dus wil je bijzonder overnachten tijdens een actieve vakantie in Zuid-Spanje, dan kan ik deze 4- tot 6-persoons appartementen warm aanbevelen. 

Grotwoningen Balcones de Piedad (Los Balcones)

Ovverloopzwembad grotwoningen Cuevas Balcones de Piedad

Het uitzicht vanaf het kleine grotwoningen-complex van Balcones de Piedad bij het dorpje Los Balcones is misschien nét wat minder spectaculair dan bij bovengenoemde grotwoningen.

Maar het interieur én het prachtige overloop-zwembad (zie foto) maken dat deze grotwoningen in het Geopark van Granada behoren tot mijn favorieten! 

Bovendien zijn de eigenaren allervriendelijkst en vertellen je graag meer over de grotwoningen en het verleden van dit indrukwekkende berggebied in Andalusië.

Je kunt op dit kleinschalige vakantiepark in Zuid-Spanje kiezen uit grot-appartementen met 1 of 2 slaapkamers.

Dus ook met kinderen kun je hier een fantastische vakantie beleven. Een absolute topper als je houdt van rust en natuur.

Grotwoningen Cuevas al Jatib (Baza)

Cuevas al Jatib in de Valles del norte de Granada

Al net zo prachtig vind ik het modern-rustieke interieur van het kleine vakantiepark Cuevas al Jatib buiten het dorp Baza. Waar je eveneens slaapt in een grot met 1 of 2 slaapkamers.

Bovendien hoort er bij deze grotwoningen in Granada een heerlijk buitenzwembad, speeltuin, hammam en theehuis.

Ik vind deze bijzondere overnachting in Zuid-Spanje dan ook een fantastische bestemming voor een kindervakantie of een romantische vakantie voor twee...

Rondreis op maat naar Geopark van Granada

Niko van Tejeda Travel bij El Torcal in Andalusië

Wil je de Valles del Norte de Granada / het Geopark van Granada graag met een Nederlandse gids leren kennen? 

Of wil je graag een rondreis op maat uitgestippeld krijgen door dit fascinerende en onbekende gebied in het zuiden van Spanje? 

Neem dan contact op met Niko van de in Andalusië gevestigde Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel.

Op een aparte pagina vertel ik meer over de kleine Nederlandse reisorganisatie Tejeda Travel plus diens aanbod van Spanje vakanties.

Wat je ook niet mag missen in provincie Granada

Terug naar boven>>