Bijzonder overnachten in een grotwoning in Granada (Andalusië)

Heb jij al eens geslapen in een grot? Dit kan in Granada (Andalusië, Zuid-Spanje)! Niet alleen in een grotwoning in de grottenwijk van de stad Granada, maar ook op andere plekken in de provincie Granada. 

Grotwoning Cueva de la Alegría (provincie Granada, Andalusië)

En dan vooral ten noordoosten van de stad, in de Valles del Norte de Granada (=Valleien van het noorden van Granada).

Dit fascinerende berggebied ligt bezaaid met grotten, waar mensen al vele honderden jaren bewoond hebben.

Verschillende grotwoningen (=Casas Cuevas) zijn omgebouwd tot intieme vakantiehuizen of unieke kleinschalige vakantieparken. Waarin je bijzonder kunt overnachten in een grot.

De temperatuur in deze grotwoningen ligt het hele jaar rond de 20 graden. Dus in de zomer blijft het er heerlijk koel, terwijl het buiten dan behoorlijk heet is. En in de winter blijft het er juist lekker warm. Bovendien is het altijd stil in een grotwoning. Je hebt er dus geen last van voorbij rijdende auto's of buren die kabaal maken...

Ik ben op zoek gegaan naar de mooiste grotwoningen in Granada, die ik heb opgesplitst in:

Grotwoningen in het centrum van Granada

Een grotwoning in de Sacromonte wijk van Granada - Foto: Zoidberg

Lijkt het je wat om tijdens een stedentrip Granada in een grotwoning te slapen? Dan moet je in de Sacromonte wijk zijn. Dit is de zigeuner- en grottenwijk van de stad Granada. De ligt op de Valparaiso berg en grenst aan de Moorse Albaicín wijk (de wijk die je vanuit het Alhambra ziet liggen).

In de vijftiende eeuw heeft zich hier een grote groep zigeuners (in het Spaans: gitanos) gevestigd, die in de rotsen van de berg woningen heeft uitgehakt. Tot op de dag van vandaag wonen er nog veel zigeuners in deze wijk, die vol overgave Flamenco muziek zingen en dansen.

Maar verschillende Casas Cuevas worden tegenwoordig ook verhuurd als vakantiehuis. Mijn favoriete grotwoningen in de Sacromonte wijk van Granada zijn:

Grotwoning La Constanza (5 personen)

De gezellige en verzorgde grotwoning La Constanza Casa Cueva heeft een kleurrijke keuken/kamer plus drie slaapkamers die geheel in de grot liggen. 

Bovendien ligt deze grotwoning in de Sacromonte wijk in Granada in een rustig straatje en heb je vanuit het balkon van je vakantiehuis een werkelijk adembenemend uitzicht op het Alhambra.

En voor het geval je je hond mee op vakantie naar Spanje neemt: je viervoeter is hier ook welkom.

Grotwoning Cueva de Lindaraja (6 personen)

Een andere mooie grotwoning in de Sacromonte wijk vind ik Cueva de Lindaraja.

Dit 6-persoons vakantiehuis met moderne inrichting beschikt eveneens over drie slaapkamers plus een terras.

En ook deze bijzondere overnachting heeft een spectaculair uitzicht op het Alhambra. Smullen...

Grotwoning Casa Cueva Lujo Sacromonte (5-9pers.)

Hou je van strak en minimalistisch? Dan is deze grotwoning met 4 slaapkamers allicht iets voor jou! 

Want dit luxe vakantiehuis in de Sacromonte wijk van Granada is van alle moderne snufjes voorzien (smart-TV, airconditioning, gratis Wifi), en beschikt over een strakke moderne keuken plus badkamer.

Bovendien heeft de vakantiewoning een terras met fenomenaal uitzicht op het Alhambra. Waw!

*Tips*

  • Er worden ook Flamenco shows in de grotten van Granada gehouden;
  • Elf grotwoningen zijn tegenwoordig open voor publiek en vormen samen het museum Cuevas del Sacromonte (aan de Camino del Sacromonte);
  • Sommige grotwoningen worden tegenwoordig gebruikt als bar/disco voor de jeugd (hier heb ik vaak gedanst toen ik in Granada woonde!);
  • Je kunt te voet naar de grotwoningen gaan, maar wil je een lange en steile klim besparen, neem dan de bus vanaf de Plaza Nueva (bus 34).

Flamenco show in Sacromonte wijk Granada

andalusie-granada-flamenco-800.png

In verschillende grotwoningen in de Sacromonte wijk van Granada worden Flamanco shows gehouden!

Ook worden deze shows echt voor toeristen gehouden, het zijn lokale zigeuners die er hun passie met jou delen. In een werkelijk authentieke setting.

Dus wil je tijdens je vakantie in Andalusië een Flamenco voorstelling op een authentieke locatie zien? Dan kan dat niet alleen in Sevilla, maar zeker ook in Granada!

Via de Nederlandstalige website van GetYourGuide kun je thuis al in het Nederlands kaartjes voor een Flamenco show kopen.

Terug naar boven>>

Grotwoningen ten noorden van Granada

Vakantie in grotwoning bij Cuevas de Rolando (Geopark van Granada)

Maar je kunt ook fantastische grot-ervaringen beleven in de Valles del Norte de Granada, ten noordoosten van de stad Granada. Die vanwege hun grote geologische en archeologische waarde door UNESCO uitgeroepen zijn tot Geopark: het Geopark van Granada. 

Het is een uitgestrekt, droog en dunbevolkt woestijnachtig gebied met ravijnen, opgedroogde rivieren en ruwe berglandschappen. Waarin het wemelt van fossielen, prehistorische graven én grotten. 

De meeste grotwoningen liggen in de omgeving van Guadix (zo een 2.000). Maar ook in de rest vvan het Geopark liggen nog vele grotwoningen.

Veel grotwoningen worden tegenwoordig als bijvoorbeeld restaurant of wijnkelder gebruikt. Maar ook als kleinschalige vakantieparken en vakantiehuizen waarin je bijzonder kunt overnachten. De meeste grotwoningen zijn eenvoudige rustieke accommodaties, maar er zijn ook luxere slaapplekken. Dit zijn mijn favoriete grotwoningen in de Valles del Norte de Granada:

1. Grotwoningen Cuevas Almagruz (Purullena)

Cuevas Almagruz in het Geopark van Granada (Andalusië)

Een van mijn favoriete grotwoningen in Granada zijn de Cuevas Almagruz bij het plaatsje Prullena, op 5,5 kilometer van Benalúa.

De comfortabele grotwoningen van deze bijzondere overnachting in het Geopark van Granada liggen namelijk in een klif! En bieden een fantastisch uitzicht op onder meer de Sierra Nevada in de verte.

Bovendien is er een heerlijk buitenzwembad én een klein grotmuseum bij dit unieke kleine vakantiepark in het binnenland van Andalusië, krijg je een mooie Engelstalige rondleiding van de eigenaar en is het met een temperatuur van 20 graden Celcius in de zomer lekker koel en in de winter heerlijk warm vertoeven in deze grot-appartementen voor 2 tot 5 personen.

O ja, en wil je met je hond op vakantie naar Spanje? Dan kun je hier ook terecht.

Je voelt je hier weer even als een holbewoner. Maar dan wel een verwende, want er is een afwasmachine én een wasmachine...

2. Grotwoningen Cuevas el Torriblanco (Gorafe)

Privé zwembad in grotwoning van Cuevas Torriblanco in provincie Granada

Al even mooi vind ik de grot-appartementen van Cuevas el Torriblanco bij Gorafe.

De rustieke inrichting van deze grotwoningen in Granada is smaakvol en comfortabel. En de ligging spectaculair. Want vanaf dit kleine vakantiepark heb je een prachtig uitzicht op de woestijn van Gorafe met zijn bijzondere berglandschap! Waarin je overigens prachtige wandelingen, fietstochten en jeep tours kunt maken.

Bovendien heeft iedere vakantiewoning een klein privé zwembad

Dus wil je bijzonder overnachten tijdens een actieve vakantie in Zuid-Spanje, dan kan ik deze 4- tot 6-persoons appartementen warm aanbevelen. 

3. Grotwoningen Balcones de Piedad (Los Balcones)

Ovverloopzwembad grotwoningen Cuevas Balcones de Piedad

Het uitzicht vanaf het kleine grotwoningen-complex van Balcones de Piedad bij het dorpje Los Balcones is misschien nét wat minder spectaculair dan bij bovengenoemde grotwoningen.

Maar het interieur én het prachtige overloop-zwembad (zie foto) maken dat deze grotwoningen in het Geopark van Granada behoren tot mijn favorieten! 

Bovendien zijn de eigenaren allervriendelijkst en vertellen je graag meer over de grotwoningen en het verleden van dit indrukwekkende berggebied in Andalusië.

Je kunt op dit kleinschalige vakantiepark in Zuid-Spanje kiezen uit grot-appartementen met 1 of 2 slaapkamers.

Dus ook met kinderen kun je hier een fantastische vakantie beleven. Een absolute topper als je houdt van rust en natuur.

4. Grotwoningen Cuevas al Jatib (Baza)

Cuevas al Jatib in de Valles del norte de Granada

Al net zo prachtig vind ik het modern-rustieke interieur van het kleine vakantiepark Cuevas al Jatib buiten het dorp Baza. Waar je eveneens slaapt in een grot met 1 of 2 slaapkamers.

Bovendien hoort er bij deze grotwoningen in Granada een heerlijk buitenzwembad, speeltuin, hammam en theehuis.

Ik vind deze bijzondere overnachting in Zuid-Spanje dan ook een fantastische bestemming voor een kindervakantie of een romantische vakantie voor twee...

5. Grotwoningen Cuevas del abuelo José (El Bejarín)

Spa in grotwoningen van Cuevas del Abuelo José (Geopark van Granada)

Een unieke grot-ervaring beleef je ook in de Cuevas del Abuelo José bij het dorpje El Bejarín, op 3,5 kilometer van Benalúa.

Het meest bijzondere aan deze mooie en verzorgde grotwoningen in de Valles del Norte de Granada vind ik de prachtige hammam (=Arabische Spa), die zich uiteraard ook in een grot bevindt. En waar je ook ontspannende massages kunt krijgen. 

Daarnaast heeft het kleine vakantiepark een fijn buitenzwembad. Verder hebben vijf van de in totaal negen grotten twee slaapkamers.

Ideaal dus ook voor een gezinsvakantie, waarbij je op avontuur gaat in het Geoparque de Granada, bijzonder overnacht in een grot, kunt spetteren en afkoelen in een zwembad én heerlijk kunt onstpannen in de bijbehorende Spa...

O ja, en je hond mag er ook mee op vakantie komen.

6. 8-persoons grot Cueva de la Alegría (Huéscar)

Wil je tenslotte liever op vakantie in een grotwoning die níet op een klein vakantiepark ligt? en waar je dus volop privacy hebt?

Dan vind ik Cueva de la Alegría in Huéscar een absolute topper. Want wat een parel is dit!

Deze tot in de puntjes verzorgde 8-persoons grotwoning in het noordoosten van Granada heeft een fantastische rustiek-Arabische inrichting. Én een heerlijk buitenzwembad. 

Bovendien kijkt deze bijzondere overnachting in Zuid-Spanje uit op het historische centrum van Huéscar.

En mag je je hond er mee op vakantie nemen...

In het boek 'Duurzaam door Spanje' (p.72-79) vertelt Marion Hoogwegt het verhaal over de manager van de vereniging Casas Cuevas, die in kaart heeft gebracht welke grotwoningen ten noorden van Granada vakantiewoningen, restaurants of kleine musea / informatiecentra zijn.

Grotwoningen ten zuiden van Granada

Naast bovengenoemde grotwoningen in de Sacromonte wijk van Granada plus de Valles del Norte de Granada heb ik ook nog een paar mooie grotwoningen dichtbij de Siera Nevada gevonden, in het dorpje Monachil:

Grotwoningen Casas Cueva Muntasal (Monachil)

Als je vanuit Granada naar de Sierra Nevada rijdt, kom je onderweg langs het dorpje Monachil. In dit dorp bevinden zich de twee grotwoningen van Casas Cueva Muntasal

Deze gezellige en sfeervol ingerichte grotwoningen ten zuiden van de stad Granada bieden plek aan 4 personen. En delen een klein zwembad.

Bovendien liggen zij in een omgeving die uitnodigt om te wandelen, fietsen, paardrijden of skiën.

Wat je ook niet mag missen in provincie Granada

Terug naar boven>>