Bijzonder overnachten in een grotwoning in Granada (Andalusië)

Wist je dat er heel wat grotwoningen in Granada liggen? En dan heb ik het niet alleen over de stad, maar over de hele provincie!

In de stad Granada zijn de grotten te vinden in de Sacromonte wijk. En ten noordoosten van deze Moorse stad in het binnenland van Andalusië liggen ook nog eens honderden grotwoningen, in de Valles del Norte de Granada.

Diverse grotwoningen zijn tegenwoordig omgebouwd tot intieme vakantiehuizen of kleinschalige vakantieparken.

Lees meer over de twee gebieden waarin de meeste grotwoningen van Granada zich bevinden.

Of ga direct naar mijn favoriete grotwoningen in de Sacromonte wijk en mijn favoriete grotwoningen in de Valles del Norte de Granada.

Grotwoningen Sacromonte wijk Granada

Een grotwoning in de Sacromonte wijk van Granada - Foto: Zoidberg

De Sacromonte wijk is de zigeuner- en grottenwijk van de stad Granada. De wijk is gelegen op de Valparaiso berg en grenst aan de Moorse Albaícin wijk.

In de vijftiende eeuw vestigde zich een grote zigeuners (in het Spaans:  gitanos) op deze berg in Granada. Om er onderdak te creëren, hakten zij woningen uit in de rotsen.

Zo ontstonden de grotwoningen waar de Sacromonte wijk tegenwoordig bekend om staat. Tot op de dag van vandaag wonen er nog veel zigeuners in deze wijk, die vol overgave Flamenco muziek zingen en dansen.

Een aantal grotwoningen in de Sacromonte wijk in Granada wordt tegenwoordig gebruikt als bar/disco voor de jeugd van Granada (wat heb ik hier vaak gedanst toen ik in Granada woonde!).

Verder worden er 's avonds in verschillende grotwoningen Flamenco shows gehouden. Wil je het zigeunerleven een beetje proeven, dan is zo een Flamenco show een leuke manier om een grot te beleven.

Maar je kunt er ook nog andere grotwoningen van binnen zien. Want elf grotwoningen zijn tegenwoordig open voor publiek en vormen samen het museum Cuevas del Sacromonte (aan de Camino del Sacromonte).

Tip: Je kunt te voet naar de grotwoningen gaan, maar wil je een lange en steile klim besparen, neem dan de bus vanaf de Plaza Nueva (bus 34).

Mooiste grotwoningen in Sacromonte wijk Granada

Wil je ervaren hoe het is om in een grotwoning op de Sacromonte te slapen? Ook dat kan! Want verschillende grotwoningen worden verhuurd als vakantiewoning. Mijn persoonlijke favorieten zijn:

Grotwoning La Constanza (5 personen)

De gezellige en verzorgde grotwoning La Constanza Casa Cueva heeft een kleurrijke keuken/kamer plus drie slaapkamers die geheel in de grot liggen. 

Bovendien ligt deze grotwoning in de Sacromonte wijk in Granada in een rustig straatje en heb je vanuit het balkon van je vakantiehuis een werkelijk adembenemend uitzicht op het Alhambra.

En voor het geval je je hond mee op vakantie naar Spanje neemt: je viervoeter is hier ook welkom.

Grotwoning Cueva de Lindaraja (6 personen)

Een andere mooie grotwoning in de Sacromonte wijk vind ik Cueva de Lindaraja.

Dit 6-persoons vakantiehuis met moderne inrichting beschikt eveneens over drie slaapkamers plus een terras.

En ook deze bijzondere overnachting heeft een spectaculair uitzicht op het Alhambra. Smullen...

Grotwoning Casa Cueva Lujo Sacromonte (5-9pers.)

Hou je van strak en minimalistisch? Dan is deze grotwoning met 4 slaapkamers allicht iets voor jou! 

Dit luxe vakantiehuis in de Sacromonte wijk van Granada is van alle moderne snufjes voorzien (smart-TV, airconditioning, gratis Wifi), beschikt over een strakke moderne keuken plus badkamer en heeft een terras met fenomenaal uitzicht op het Alhambra. Waw!

Terug naar boven>>

Grotwoningen Valles Norte de Granada

Wandelen door de Barranco del Caballo (deel van Los Coloraos) in de Valles del Norte de Granada (Zuid-Spanje)

De grotwoningen in de provincie Granada zijn gelegen in een gebied dat de Valles del Norte de Granada (=valleien van het noorden van Granada) heet. 

Het gebied bevindt zich helemaal in het noorden van de provincie en bestaat uit onder meer de gemeenten Guadix, Gorafe, Baza en Huescar (de laatste twee gemeenten liggen op de zogenaamde Altiplano de Granada, een hoogvlakte die meer dan 1.000 meter boven de zeespiegel ligt).

Het is een woestijnachtig gebied met ravijnen, opgedroogde rivieren, ruwe berglandschappen en hoogvlakten dat korte, hete zomers kent plus koude winters.

De talloze grotwoningen die in dit gebied ten noordoosten van de stad Granada gevonden zijn, zijn eeuwenlang en soms zelfs millennia lang bewoond geweest! 

Prehistorische graven in het Megalitische park van Gorafe in de Valles del Norte de Granada

Daarnaast zijn er nog meer overblijfselen als dolmen (=graven), botten en gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie gevonden. Plus recentere schatten van Romeinen, Moslims en Christenen. Het zou een van de gebieden zijn waarin mensen zich als eerste in Europa hebben gevestigd...

Vanwege zijn onschatbare geologische en archeologische waarden is het gebied waarin de grotwoningen van Granada zich bevinden dan ook opgenomen als een Geopark op de Werelderfgoedlijst van UNESCO: het Geoparque de Granada (=Geopark van Granada). 

Het is een absolute parel om in te wandelen, fietsen of paardrijden. En ook met de auto kun je een goede indruk van het gebied krijgen.

Tips:

1. Wil je meer over het prehistorisch verleden van dit gebied te weten komen? Volg dan de zogenaamde Gran Senda de los Primeros Pobladores (=Grote Route van de Eerste Bewoners), een uitdagende wandelroute van circa 150 kilometer. Onderweg kom je onder meer langs:

  • Het informatiecentrum in Finales, waar je duizenden fossielen van maar liefst 2 miljoen jaar oud kunt bewonderen;
  • Het Megalitico de Gorafe park (plus bijbehorend informatiecentrum) met meer dan 200 dolmen (=prehistorische graven)!

2. Op Wikiloc vind je talrijke wandel-, fiets- en autoroutes door de Valles del Norte de Granada, onder andere:

3. Op de website van Geoparque de Granada vind je uitgebreide informatie over dit bijzonder natuurgebied in het binnenland van Andalusië.

Mooiste grotwoningen in Valles Norte de Granada

Tegenwoordig worden de grotwoningen in Granada vooral voor andere doelen gebruikt. Bijvoorbeeld als restaurant of wijnkelder, maar ook als kleinschalige vakantieparken en vakantiehuizen waarin je bijzonder kunt overnachten.

De meeste grotwoningen zijn eenvoudige rustieke accommodaties, maar er zijn ook luxere slaapplekken. Dit zijn mijn favorieten:

Grotwoningen Cuevas Almagruz (Purullena)

Een van mijn favoriete grotwoningen in Granada zijn de Cuevas Almagruz bij het plaatsje Prullena, op 5,5 kilometer van Benalúa.

Deze 2- tot 5-persoons bijzondere slaapplekken in het binnenland van Andalusië zijn prachtig gelegen, beschikken over een heerlijk gemeenschappelijk zwembad en hebben vooral ook een smaakvolle inrichting.

Grotwoningen Cuevas el Torriblanco (Gorafe)

Maar ook de vakantiewoningen van Cuevas el Torriblanco buiten Gorafe vind ik prachtig!

De rustieke inrichting van deze grotwoningen in Granada is smaakvol en comfortabel. Bovendien is het uitzicht vanuit deze landelijke vakantiehuizen met zwembad in de woestijn van Gorafe spectaculair!

Een prachtige bestemming voor een natuurvakantie in Zuid-Spanje, ook met kinderen!

Grotwoningen Balcones de Piedad (Los Balcones)

En dan zijn er nog de luxe grotwoningen Balcones de Piedad, die uitkijken op het dorpje Los Balcones.

Deze comfortabele en smaakvol ingerichte landelijke vakantiewoningen in het binnenland van Andalusië hebben 1, 2 of 3 slaapkamers, delen een gezamenlijk zwembad en worden omgeven door prachtige natuur.

Een absolute topper als je houdt van rust en natuur.

Grotwoningen Cuevas del abuelo José (El Bejarín)

Een unieke grotervaring beleef je ook in de Cuevas del Abuelo José bij het dorpje El Bejarín, op 3,5km van Benalúa.

In deze mooie en verzorgde grotwoningen in de Valles del Norte de Granada bevindt zich namelijk ook een prachtige hammam (=Arabische Spa).

Het landelijke kleinschalige vakantiepark met zwembad bestaat in totaal uit 9 grotten: 5 met 2 slaapkamers en 4 met 1 slaapkamer.

Een absolute topper als je bijzonder wilt overnachten in Andalusië!

Grotwoningen Cuevas al Jatib (Baza)

Helemaal stil wordt ik ook van de Cuevas al Jatib, die gelegen zijn buiten het dorp Baza in de provincie Granada, op 50 kilometer van Benalúa.

De grotwoningen in dit kleine vakantiepark hebben een smaakvolle rustieke maar comfortabele inrichting. Bovendien delen zij een zwembad, speeltuin en hammam.

Hier beleef je een onvergetelijke vakantie in Zuid-Spanje, ook met kinderen!

Grotwoningen Cuevas de Rolando (Guadix)

Een paar kilometer buiten grotten-dorp Guadix ligt het kleinschalig vakantiepark Cuevas de Rolando.

Hier vind je gezellige en kindvriendelijke vakantiewoningen voor 2, 4 en 6 personen, die samen een zwembad, hot tub, BBQ-faciliteiten en speeltuintje delen. 

In de directe omgeving van deze grotwoningen in het noorden van de provincie Granada kun je eindeloos wandelen, fietsen, paardrijden en meer.

Grotwoningen Cuevas la Atalaya (Huéscar)

De 6 sfeervolle grotwoningen van Cuevas la Atalaya in Huéscar bevinden zich rondom een vroegere Moorse uitkijktoren (=atalaya) en kijken uit over het mooie oude stadje in het noordoosten van Andalusië.

Geniet in deze vakantiehuizen voor 2, 4 of 6 personen van de bijzondere sfeer, de koelte, het verkoelende zwembad en de rust om je heen!

En o ja, je hond mag mee.

Grotwoningen Cuevas la Granja (Benalúa)

De verzorgde en kindvriendelijke grotwoningen Cuevas la Granja bevinden zich aan de buitenkant van het dorpje Benalúa.

De bijzondere vakantiehuizen in de Valles del Norte de Granada vormen samen een klein vakantiepark met gezamenlijk restaurant, speeltuin en zwembad.

Grotwoningen Cuevas la Chumbera (Benalúa)

Andere mooie grotwoningen in Benalúa vind ik de Cuevas la Chumbera, die wat verder buiten het dorp liggen.

Ook deze bijzondere overnachtingen voor respectievelijk 2, 4 en 6 personen in het noorden van de provincie Granada beschikken over een gemeenschappelijk zwembad. Bovendien zijn honden er toegestaan.

5-persoons grot Cueva Chelaja (Galera)

Of beleef een unieke grot ervaring in Casa Cueva Almendro, dat zich bevindt in de grottenwijk (Barrio de las cuevas) van Guadix, op 6,5 kilometer van Benalúa en 50 kilometer van de stad Granada.

De 4-persoons grotwoning in het binnenland van Andalusië heeft een mooie rustieke inrichting en kijkt bovendien uit op de kathedraal en het kasteel van Guadix.

8-persoons grot Cueva de la Alegría (Huéscar)

En wat een parel is Cueva de la Alegría in Huéscar!

Deze tot in de puntjes verzorgde 8-persoons grotwoning in het noordoosten van Granada heeft een fantastische rustiek-Arabische inrichting en een heerlijk buitenzwembad. 

Bovendien kijkt het vakantiehuis met eigen zwembad uit op het historische centrum van Huéscar.

Een absolute aanrader voor een bijzondere vakantie in het zuiden van Spanje! 

4-persoons grotwoning Casa Cueva Guadix (Guadix)

Of beleef een unieke grot ervaring in Casa Cueva Guadix, dat zich bevindt in de grottenwijk (Barrio de las cuevas) van Guadix, op 6,5 kilometer van Benalúa en 50 kilometer van de stad Granada.

De 4-persoons grotwoning in het binnenland van Andalusië heeft een mooie rustieke inrichting en kijkt bovendien uit op de kathedraal en het kasteel van Guadix.

Meer grotwoningen in Granada

Naast bovengenoemde grotwoningen in de Sacromonte wijk van Granada plus de Valles del Norte de Granada heb ik ook nog een paar mooie grotwoningen dichtbij de Siera Nevada gevonden, in het dorpje Monachil:

Grotwoningen Casas Cueva Muntasal (Monachil)

Als je vanuit Granada naar de Sierra Nevada rijdt, kom je onderweg langs het dorpje Monachil. In dit dorp bevinden zich de twee grotwoningen van Casas Cueva Muntasal. 

De gezellige en sfeervol ingerichte grotwoningen voor 4 personen delen een klein zwembad en liggen in een omgeving die uitnodigt om te wandelen, fietsen, paardrijden of skiën.

Wat je ook niet mag missen in provincie Granada

Terug naar boven>>