Velez de Benaudalla – een onbekend dorpje bij de Alpujarras

Toen ik vorige maand een foto van een dorpje in natuurgebied de Alpujarras in Zuid Spanje op Facebook zette, kreeg ik van een lezer een leuke tip over een onbekend dorpje net buiten de Alpujarras: Velez de Benaudalla!

Ik kende het dorpje in de provincie Granada nog niet. Maar wilde er zeker meer over weten. Jij ook? Lees dan verder! En ontdek historische schatten en een olijfoliemuseum, die liggen in een paradijs voor wandelaars, fietsers, klimmers en paardrijders…

Het Moorse dorp Velez de Benaudalla in het binnenland van de provincie Granada (Andalusië)

Historische schatten Velez de Benaudalla

Het dorpje Vélez de Benaudalla is een typisch oud Moors dorpje: een dorp met witgekalkte huizen en smalle straatjes. En een wirwar aan hoekjes, patio’s en doodlopende straten. In het dorpje in het binnenland van Zuid Spanje vind je een aantal goed bewaarde historische bezienswaardigheden: een kasteel, Moorse tuin, Moors waternetwerk en neoklassieke kerk.

Kasteel van Velez de Benaudalla

De eerste historische bezienswaardigheid in Velez de Benaudalla is Castillo de los Ulloas (=kasteel van de Ulloa familie; de vroegere Heren van de streek). Het kasteel is begin zestiende eeuw gebouwd om Moorse opstanden na de val van Granada (1492) te onderdrukken. Het ligt boven op een rots en kijkt uit over het dorp en de omliggende omgeving.

Het kasteel van Velez de Benaudalla in Andalusië (Zuid Spanje)

Het bestaat uit een toren met zeven onregelmatige zijkanten, waarbij de muren op steile bergflanken steunen. Door invasies en opstanden werd het bouwwerk in de loop der tijd grotendeels vernield. Maar in 1991 is het opgeknapt. Sindsdien is er het Centro de Interpretación del Patrimonio de Vélez de Benaudalla gevestigd.

Moorse tuin

Een andere bezienswaardigheid in Velez de Benaudalla is de zestiende eeuwse Jardín Nazardí (=Moorse tuin).

De enorme tuin is een prachtig voorbeeld van Islamitische kunst in Andalusië. En wordt, na die van het Generalife in het Alhambra in Granada, beschouwd als de mooiste Moorse tuin van de provincie Granada.

Een fontein in de Moorse tuin van Velez de Benaudalla bij La Alpujarra (Zuid Spanje)

Een andere naam voor de Moorse tuin van Velez de Benaudalla is dan ook Generalife chico (=het kleine Generalife).

Adres: Calle Blas Infante – Openingstijden: wo t/m za 11-13 uur & 16-18 uur (winter) / 17-19 uur (zomer) – Entree: €3,- p.p.

Moors watersysteem

Let als je door dit Moorse dorp in Zuid Spanje wandelt ook op het Moorse watersysteem (=acequia) dat op verschillende plaatsen in het dorp opdoemt. En onder andere de fontein Fuente Nueva en de oude gemeentelijke wasplaats El Lavadero Alambique van water voorziet.

Het Moorse watersysteem in en buiten het witte dorp Velez de Benaudalla in de provincie Granada (Andalusië, Spanje)

Aan de buitenkant van het dorp ligt bovendien El Nacimieto (=natuurlijke bron), de plek waar de Guadalfeo rivier ontspringt (volg hiervoor de Paseo del Nacimiento).

WANDELTIP! Volg de Ruta del Agua, d.w.z. de route van het water!

De Rosario kerk

De achttiende eeuwse Iglesia del Rosario (=Kerk van de Rozenkrans) is gebouwd op de ruïnes van een Mudéjar tempel, die in de zestiende eeuw door een brand vernield is.

De neoklassieke Rosario kerk in Velez de Benaudalla (Granada, Andalusië, Spanje)

De compacte neoklassieke kerk, die bestaat uit vier armen die allemaal even lang zijn, is ontworpen door de Madrileen Ventura Rodríguez, een van Spanje ’s beste architecten van de late barok en het neoclassicisme.

Adres: Plaza de la Constitución – Openingstijden: do 17-21 uur - Diensten: wo 11 uur, za & zo 20 uur – Entree: gratis

Olijfolie museum

Een relatief nieuwe bezienswaardigheid in Velez de Benaudalla is het Museo del Aceite (=olijfoliemuseum), dat in 2006 zijn deuren heeft geopend.

Het olijfoliemuseum van Velez de Benaudalla (Granada, Zuid Spanje)

Het museum maakt deel uit van San Antonio almazara (=olijfmolen/-pers). En legt uit hoe van olijven olijfolie wordt gemaakt. Je kunt er een mechanische olijvenpers uit 1927 bewonderen (in gebruik van november tot januari), een 500 jaar oude druivenpers en allerlei andere gereedschappen. 

Daarnaast heeft het olijfoliemuseum een winkel met talloze streek-producten als olijfolie, wijnen en hammen.

Adres: Carretera Bailén-Motril km 186.5 (vanuit Motril 200 meter na tankstation/restaurant El Surtidor naar rechts) – Openingstijden: ma t/m vrij 10-14 uur & 17-19 uur; za 10-14 uur – Entree: €1,50 p.p./ €3,- p.p. met gids en basisproeverij /€6,- p.p. met gids en gourmetproeverij

Actief in Velez de Benaudalla

Wist je bovendien dat Velez de Benaudalla bekend staat voor zijn mooie klimplekken? Een populaire plek om te klimmen is de Garganta de los Vados in de kloof van de Guadalfeo rivier.

Uitzicht op Velez de Benaudalla tijdens de wandeling naar Las Lorcas

In de omgeving kun je verder ook heerlijk actief wandelenfietsen of paardrijden.

WANDELTIP! Vanuit het dorpje kun je een wandeling van 5km maken naar Las Torcas (vertrekpunt Plaza de la Constitución).

Leuke tussenstop

Dus ben je op vakantie aan de Costa del Sol in Zuid Spanje? En rij je vanaf de kust van provincie Granada richting de Alpujarras of Granada? Maak dan zeker een tussenstop in Velez de Benaudalla!

En hou je van een actieve vakantie in Spanje? Ga dan wandelen, fietsen, paardrijden of klimmen in de omgeving van dit witte dorpje in het binnenland van Andalusië!

RESTAURANTTIP! Wil je een hapje eten als je in Velez de Benaudalla bent? Probeer dan Restaurante Meson Nacimiento (Paseo del Nacimiento 14)!

Praktische informatie

Vélez de Benaudalla ligt 30km van Almuñecar en 50km van Granada stad. Aan de N323, die voert van Motril aan de Costa del Sol naar Granada stad. De mooiste route vanuit de kust is de N323. Je bent echter sneller als je het eerste stuk de snelweg (A44) neemt.

Meer inspiratie voor vakantie in Granada