De drie bruiloften van Manolita – spannende roman van Almudena Grandes

Ik kan weer een naam toevoegen aan mijn lijst van favoriete Spaanse schrijvers: Almudena Grandes! Zij weet als geen ander spanning in een boek te creëren en feiten en fictie met elkaar te verweven. Waardoor je ‘spelenderwijs’ meer te weten komt over de geschiedenis van Spanje. 

Een van de historische romans die Almudena Grandes geschreven heeft, is 'De drie bruiloften van Manolita'. Een spannend boek over Madrid tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog, dat ik in één adem heb uitgelezen.

De drie bruiloften van Manolita, een historische roman over Spanje van Almudena Grandes

We mogen weer op vakantie naar de Balearen en de Canarische eilanden zonder bij terugkeer getest te worden of in quarantaine te gaanLees meer over testen, noodzakelijke formulieren, coronapaspoort ed.>>

In het kort

In het meeslepende boek ‘De drie bruiloften van Manolita’ vertelt Almudena Grandes het overlevingsverhaal van een groepje mensen in Madrid tijdens en na de Spaanse Burgeroorlog. Toen de ‘rooien’ verloren hadden en Franco aan de macht was. Waarbij het verhaal iedere keer vanuit een andere persoon wordt verteld. Via Manolita komen uiteindelijk alle verhalen bij elkaar.

Groot waarheidsgehalte

Wat ik onder meer prachtig vind aan deze historische roman van Grandes, is het grote waarheidsgehalte van het boek. En de manier waarop zij historische feiten en bestaande personen in dit boek met elkaar heeft weten te versmelten.

Zo bestond er na de Spaanse Burgeroorlog bijvoorbeeld een geheime ondergrondse wapenfabriek onder Nuevos Ministerios in Madrid, was er bij El Escorial een strafkamp voor de bouw van Franco’s Valle de los Caídos en verrichten in een klooster in Bilbao kinderen van gevangenen dwangarbeid.

Almudena Grandes

De Spaanse schrijfster Almudena Grandes wordt in 1960 geboren in Madrid. Zij studeert geschiedenis en geografie, maar heeft eigenlijk altijd al schrijver willen worden. Bovendien is zij gefascineerd door verhalen van mensen die in moeilijke tijden weten te overleven. En brandt zij ervoor om mensen te vertellen over de stilgezwegen Spaanse burgeroorlog  en de daaropvolgende periode van Franco. 

Na haar studie weet zij haar passie en droom om te zetten in fantastische historische romans.

Andere boeken van Almudena Grandes

In 1989 debuteert de Spaanse schrijfster met het boek ‘Episoden uit het leven van Lulu’ en verwerft ze direct internationale bekendheid. 

Naast ‘De drie bruiloften van Manolita’ heeft zij onder meer de historische roman ‘Het ijzige hart’ en ‘De vijand van mijn vader’ geschreven.

En in maart 2019 verschijnt de Nederlandse vertaling van haar nieuwste historische roman over Spanje na de Burgeroorlog: ‘De patiënten van dokter García’.

Over nog heel recente Spaanse geschiedenis (de crisesjaren van ongeveer 2010 tot 2015) heeft Grandes overigens de mooie verhalenbundel ‘Kleine helden’ geschreven.

Conclusie

Net als de historische romans 'Het ijzig hart' en 'De vijand van mijn vader' van Almudena Grandes vind ik ‘De drie bruiloften van Manolita’ een absolute aanrader voor iedereen die het hedendaags Spanje wil begrijpen. Het is een spannend boek, dat ik in één adem uit heb gelezen.
Nieuwe pagina's

 1. Een stedentrip Alcalá de Henares (Madrid) – geboorteplaats Cervantes

  Jun 10, 21 08:57 AM

  Een stedentrip naar Alcalá de Henares op 30 minuten rijden van Madrid brengt je naar de geboortestad van Cervantes en de eerste universiteitsstad in Europa.

  Lees meer

 2. Rustige en kleinschalige Spanje vakanties met Eliza was Here

  Jun 08, 21 02:41 AM

  Eliza was Here staat voor sfeervolle hotels en vakantiehuizen in o.a. Spanje die weg van het massatoerisme liggen; maar ook voor service van A tot Z. Lees meer.

  Lees meer

 3. Nomad Xperience - Nederlandstalige glamping in de bergen bij Granada

  May 26, 21 02:26 PM

  Zin in een actieve vakantie in Andalusië? De Nederlandstalige glamping Nomad Xperience in de bergen bij Granada organiseert vele outdoor activiteiten.

  Lees meer

Bewaar op Pinterest

Om te bewaren op Pinterest, klik op de button hieronder